Inlägg

Inlägg som tuomi har skrivit i forumet
Av tuomi

Verkar ju förövrigt vara en bugg med detta moderkort
https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/y8gsp1/the_real...

Av tuomi
Skrivet av Don_Tool:

Okey, jag testade att skicka in ett ärende till komplett så får vi se vad dom säger. Värsta är ju att jag kommer ju vara datorlös under hela den ev tid misstänker jag dock :/

I en reklamation så ligger bevisbördan på dig så det finns inget att fråga komplett, du säger hur landet ligger men då måste du ha kött på benen och faktiskt kunna hävda att det är hårdvaran och inte installationen det är fel på.

Lägg in Ubuntu på en USB-sticka och testa nätverket där, pronto.

Av tuomi
Skrivet av Don_Tool:

Det är ett ROG Strix B560-A gaming WIFI.
Jag har haft moderkortet sen 2021 och det var en del i ett uppgraderingspaket jag köpte.
Nej ingen annan ägare.

Fortfarande inom reklamationsperioden om 3 år..
Men som du fått tips om längre upp.. lägg in Ubuntu på en sticka och se om du kan koppla upp dig den vägen...
Isåfall kan du utesluta hårdvarufel...

Av tuomi
Skrivet av CreativeX:

Fasen... PUBG som är mitt main efter cs Och cs lär nog också vara kört för jag använder mig av faceit och esportals egna anti cheat klienter utöver VAC. Tredjeparts dvs. Men jag ska kika mer på det:) tack

Kör dualboot fortfarande pga detta då jag inte fått PUBG att lira i VM ordentligt än.
Hoppas dock att ett byte till proxmox och därav färre variabler än en VM med egenknåpade inställningar ska göra det lättare för mig....

Av tuomi
Skrivet av Camomille:

Tack ser bra ut! Får man fråga vilket kit du köpte? Jag funderar på att köpa Bafang 36V 250W mittmotor med ett batteri på 20Ah. Är det något extra jag bör tänka på?

Jag köpte TSDZ2 500W med stöd för fotbroms då det var det på cykeln jag konverterade...
Annat än att batteriet ska passa med angiven storlek på din ram så är det mest att så gott som möjligt säkerställa att vevpartiet håller rätt storlek osv. samt se till att det skickas från Europa (Tyskland eller NL vill jag minnas) kan vara lite bökigt att få till då sidan är krånglig men billigare i frakt etc och ingen ev. tull jämf. med USA / Kina...

Av tuomi
Skrivet av Camomille:

Någon som har tips på vart man kan få tag på bra cykelbatteri? Jag har tittat lite på em3ev.com men att frakta hit till Sverige kostar över tusenlappen

www.pswpower.com tycker jag funkade bra när jag köpte ett helt kitt för konvertering, lite saftig frakt när jag bara behövde beställa pedalarmar och lampor dock.. 🤷

Av tuomi

Flyttat till nytt hus och inte startat upp servern ännu pga allt annat runtomkring.. det är rent av vidrigt vad mycket en bombarderas med utanför sin trygga lilla pihole bubbla, i kombination med tailscale eller wireguard är det ju asnajs att vara skyddad även när en är ute och rör på sig.

Av tuomi
Skrivet av Rockybruz:

Fråga till er som kan. Sitter idag med en Optiplex 7010 SFF med 8gb RAM, i5 3470 och 2tb SSD som kör proxmox med (just nu) 2 vms och 2 lxc. (bland annat PiHole och Home Assistant)

Tror ni denna kan göra jobbet lika väl men mer energieffektivt? Är det dumt att byta?

Skulle spontant inte uppgradera bara en generation så på en nyck, utan skulle nog snarare satsa på att leka lite med CPU-governors och liknande för att få den att klocka ner lite aggressivare...

Av tuomi
Skrivet av Zirgo:

Billig dator:
Lenovo Thinkcentre M93P Usdt Tiny Quad Core I5-4590T 256Gb Ssd Hårddisk 8Gb Minne Win 10 Pro Wifi Mini Pc Stationär Dator Renoverad- svart (Renoverad)

545 kronor

Om det bara funnits PCIe plats för mitt x520-da2 så hade den blivit min 10 Gbe-router i ett kick!

Av tuomi
Skrivet av andra94:

Ser inte att någon budat på AP:n, försvann den i PM?

Japp! 🥳

Av tuomi

Inte så illa svårt några missar förstås...

Av tuomi

Kan hända även om evantuellt stageat:

Av tuomi

@WhakkaWhack: Inget att skämmas för anser jag utan man lever och lär.. Kan sitta riktigt djupt inne att nollställa routern om många inställningar gjorts över tid till exempel.. men när en sparat ner dem och övriga familjen ligger och sover så är det ju fritt fram

Av tuomi
Skrivet av WhakkaWhack:

Liten update:

Får som andra nämner runt 940mbit upp/ner med både stationära och laptop när var och en är direkt kopplade till fibret. Härav tänkte jag kasta in handduken då jag inte kommer över 550mbit oavsett vilken kabel eller dator jag använder med routern kopplad till fibret.

Då hittade jag en intressant sak! I Asus egna app där man kan kontrollera sin asus-router finns det en inbyggd speedtest (också Ookla). Kör jag den blir resultatet återigen runt 940mbit upp/ner.

Således ser det ut såhär:

Fiber > Stationära/Laptop - 940mbit upp/ner
Fiber > Router - 940mbit upp/ner
Fiber > Router > Stationära/Laptop - 550mbit upp/ner

Några ideer härifrån?

Ja du kan definitivt nå 1gbps wan -> lan, men!

Allt är beroende på dina inställningar på routern.. du måste se till att Cut through forwarding håller sig aktivt vilket i princip är HW-accelerering av trafiken, detta är inte kompatibelt med vissa inställningar i routern.. Asus gör i mitt tycke bland de bättre konsument routersen och community-supporten i merlins FW är ypperlig.

Ta en säkerhetskopia på dina inställningar om du har en massa reserverade IPn och inställningar, grundinställ routern och se om du inte får 940mbit upp/ner direkt vid start, lägg sedan in dina inställningar du haft en för en och testa hastigheten emellan så ska du nog hitta vari problemet ligger.

Av tuomi
Skrivet av Enviro:

Ni två som klickat nej hänger jävligt löst!
<Uppladdad bildlänk>

Oh my 😅
Tur att en läste två gånger och svarade rätt, läste först båda som nej...

Första läste jag med sarkasm vilket gav ungefär "Han är en fis i rymden för mig"
Mer van vid sarkasm än Kent-emoande "Utan din luft i mina lungor"

Av tuomi

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4748548
Köpte en sån här på forumet för 3000kr helt klart värt (ja jag ignorerar pre-pandemi priser då allt sånt här var billigare) då jag ska flytta och utöka antalet enheter som går via POE samt ta VLAN-biten på allvar hädanefter.

Visst blir lite extra pengar för SFPer men då är en samtidigt lite mer flexibel i om en vill använda optisk, DAC eller 10Gbase-t moduler beroende på var det som skall anslutas ytterligare står..

Min poäng är att allt 10Gbit är dyrt, särskilt över RJ45(10Gbase-T)...

Innan jag fann ovan så har TP-Linken TL-SX1008 legat högst på önskelistan.

Av tuomi

Har du även lågprofilsbracket?

Av tuomi

Jag budar 400kr på 1 st HPE 656594-001 Ethernet 10Gb 2-Port 530T med upphämtning.

Av tuomi
Skrivet av KAD:

Sinovoip BananaPi BPi-R3: Kommunistkinesisk bräda som levereras utan operativsystem, man måste installera över seriekabel till ett av de tre minnesalternativen (serie-pinnar är enkelt tillgängliga). Köps från Ali. Den mest kompetenta hårdvaran på listan, har stöd för USB-4G-modem och SSD. Man kan via adapter klämma in en 3:e radio (6E-kort med OpenWrt-stöd finns) i stället för SSD, men då får man fixa med antennerna. Commit.

Ser riktigt trevlig ut!
Själv är jag intresserad av något med SFP+ portar som skulle klara av att routa 10Gbe, inget du som är påläst verkar ha koll på?

Av tuomi
Skrivet av Dhanjel:

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-4070-Ti-vs-A...

Men mindes fel, var visst ”effektive speed” som var 20%

Glad att jag hade fel dock, gör ju valet mellan dom två korten betydligt enklare med tanke på prisgapet.

Gör dig själv och andra en tjänst och använd aldrig userbenchmark för en jämförelse mellan tillverkare eller egentligen öht. Det kan möjligen funka för att jämföra ens egen konfiguration mot andras likadana setups för att verifiera överklockning med mera.

Detta då de viktar sina jämförelser hårt efter godtyckliga kriterier, jämför med säg en skönhetstävling ungefär.

@JonasT redaktionen är fri att klistra ovan text till varje länk till UB som publiceras på forumet, bjuder på den.