Inlägg

Inlägg som mattoys har skrivit i forumet
Av mattoys
Skrivet av carr3:

Hejsan!

Tänkte höra med er vad ni sparar pengar i kör ni på SFK konto eller vanligt 33% skatt på vinsten konton?

Vilket tror ni är bäst

Tack på förhand

Svenska aktier och fonder kör jag på ISK-konto, utländska aktier på KF-konto.

Nu har avanza introducerat något de kallar aktieutlåning på sina KF-konton för vissa svenska aktier, så då har man möjlighet att få lite extra ränta på aktierna om man har dem på ett KF-konto.

Av mattoys
Skrivet av BasseBaba:

Går det på något sätt hos någon bank att förhandla om lånebeloppets storlek man får när man pluttar i all sin info på deras hemsidor, eller är det totalkört?

Kontantinsatsen 15% är inte ett problem, vi verkar bli blockade av någon regel i typ med ”max 4,5 gånger årsinkomst” eller likande.

Jag tänker mig t ex en förhandling där man går med på att binda delar av lånet på en längre tid, på så sätt så borde man ju skydda sig från allas skräckscenario ”tänk om räntan går upp till 7%”. Under tiden man har räntan bunden så hr man då hunnit amortera ned, så även om räntan stuckit iväg den dagen så kommer det inte vara ett problem.

Ja det kan gå om du pratar med dem, det är inte säkert att bolånet blir godkänt bara för att man klara deras mall heller.

Utan deras formulär är en snabbgransking, som inte tar hänsyn till allt, med en personlig kontakt så kan ni åtminstone få reda på varför ni inte får igenom lånet.

Av mattoys
Skrivet av Aldric T:

Tror du kanske det kan ha något att göra med att du i Kivra har legitimerat dig först? 🤔😉

Först skall jag ha bankID för Kivra sedan skall jag ha bankID igen för pensionsmyndighetens....

Av mattoys
Skrivet av Mithras:

Tycker personligen att du kanske tjänar på att ge Kivra en andra chans. Ganska bra tjänst att ha då man får in information kring tråkiga, men viktiga, saker som pension, skatt, UC, etc. där istället för att behöva vänta på papper.

OfT:
Pensionen är bland det störigaste att få på Kivra, varför kan man inte få det meddelandet direkt i vanliga mailen.

I pension meddelandet man får från kivra så är det i princip bara en länk till pensionen, ingen personlig information.

Av mattoys
Skrivet av talonmas:

"Detta uppges Huawei åstadkomma via bakdörrar som annars är tänkt att användas för myndigheter och rättsväsenden, men som inte ska vara åtkomliga för andra..."

Ja för det lät ju så jäkla mycket bättre. Bara myndigheterna ska få spionera helt fritt, ingen annan. Vilket skämt! Sluta bygga in dessa bakdörrar så kan inte operatörerna använda dem heller!! Alla bakdörrar läcker förr eller senare...

Är det inte staten som ha krav på operatören att de skall kunna avlyssna exempelvis polisen, uppfyller man inte det kravet som operatör så får man inte bygga och driva verksamheten?

Av mattoys
Skrivet av Beginner:

Sent svar från mig. Tack för tipset om modellflygsklubb/förening. Ska se om jag hittar någon.

Han vill gärna "klämma och vrida" på balsabitarna så onlinebeställning = nä. :/

Materialbutiken verkar ha det:
https://www.materialbutiken.se/produkt/balsaflak-1x100x1000-m...
Förvisso i Stockholm.

Annars så får du beställa på internet och bara ge honom, det är någon fix idé han har. Om jag inte minns fel så är det väldigt homogent trä, det finns alltså ingen större mening med att syna det innan köp.

Av mattoys
Skrivet av elixyr:

Billigt om du bor i hus, jag har ungefär lika mycket och bor i lägenhet.
Betalar nog mer i avgifter och skatter än elen jag förbrukar. Sjukt!

EDIT:

Kollade upp mer noggrant nu bara för jag vart nyfiken.

Elnätsabonnemang 85kr.
Elöverföring 89,05 öre per kWh.
Energiskatt 43,38 öre per kWh.
405kWh förbrukat.

621kr från EON.

Från Göta energi.
El Förbrukning 209,10kr
El övrigt? 109,40.
Moms 25% 69,88kr

Summa 388

Fan 1009kr i månaden för en 3a på 74kvm shit..

Du har högre än snittförbrukningen för lägenheter, om du sedan kollar över dit elavtal så borde du kunna hitta något som är lite billigare.
Du slösar nog lite el, om du drog ner din förbrukning med 135 kWh så skulle du kunna minska kostnaden med ~250 kr.

Av mattoys

Vad är det han skall gör?
Är det typ att kunna surfa och betala räkningar, så handlar det typ om 5-10 screenshots för att han skall ha en lathund.

Har du bara lärt honom hur han kommer till google, så kan man ställa de flesta enkla frågorna rak i sök fältet och få upp svar, och oftast även video.

Finns även kurser för äldre där de får lära sig att hantera en dator. Lär han känna någon som går på kursen samtidig så kan de även hjälpa varandra.

Av mattoys
Skrivet av FBGKimpan:

Hej!

Tjejen ska börja sitt första jobb den 27 januari efter hennes studier. Det är ett kommunalt arbete och hon får förskottsbetalning.

Vi undrar dock hur utbetalningen av lönen brukar se ut? Vi har mailat chefen men hon skulle återkomma i slutet av veckan. Chefen sa dock att börjar man i mitten, brukar man få den månaden utbetalt, men på grund av att hon börjar den 27, visste hon inte.

Så ni kunniga, vad tror ni?
Får hon betalt för 27-31 i januari eller får hon 27-31 plus feb utbetalt i januari?

Kontakta lönekontoret.

Får man förskottslön så får man januaris lön i Januari, inte Februaris lön.

Men troligen kommer hon får Januarilönen i tillsammans med lönen som betalas u i februari, då man brukar ha en lönekörning i mitten av månaden.

Av mattoys

Generellt riktar sig nätcafe till ungdomar.
Med mycket ungdomar tendera det att bli en del stök och skadegörelse. Dessutom som grupp så är det en rätt ekonomiskt svag grupp då de flest inte jobbar.

Skrivet av lasseTM:

Frågan var uppe på Swec för ett tag sedan och jag tror att den allmänna bilden var att det var svårt att få lönsamhet.
Dels pga mycket stölder dels pga bristande klientel samt att det är ganska mycket pengar som måste till för att starta upp ett cafe.
Jag hade gärna gått till ett cafe där jag får ta en öl med mina vänner och spela dator men jag är ju nästan 35 och skulle vilja ha 30+ ålder för en sådan ide.
Då tjänar man ju pengar på öl och inte datorn, annars är det nog svårt att tjäna några pengar.

Skall man lyckas så skall man nog som du säger satsa på en äldre målgrupp.

Skulle tro att det är lättare att lyckas med e-sport bar. Komplettera med något flipperspel, kvällar då de är dåligt med folk skulle man kunna köra en brädspelskväll, eller en nybörjarkväll för de som vill testa på D&D för att dra dit folk, Tv-spelsturnering mm.

Av mattoys
Skrivet av matthiask82:

Vi har lite samma synsätt.

Jag sparar 10k per månad och har gjort det i princip sedan jag började arbeta. Det är mycket pengar, men mitt liv är sedan anpassat kring det. Jag har inga dyra vanor och att köpa dyra saker är inget som lockar. Vad som däremot lockar är ränta på ränta och att se fram emot att vara ekonomiskt fri på ett annat sätt än många andra när jag närmar mig 50.

Sparar man 10k per månad, med en genomsnittlig tillväxt på 7% så har du 8 miljoner efter 25 år. Historisk avkastning är inte en garanti på framtida men jag har t.o.m. haft högre avkastning än 7% de senaste 5 åren och då använder jag mig av passiv förvaltning.

8 miljoner, men de mest pessimistiska förutsättningarna ger ca 25k netto per månad utan att man ens tar av kapitalet.

Skickades från m.sweclockers.com

Du måste ta hänsyn till inflationen.
Om du skall kunna köpa 1 krona om 25 år så kostar den med dagens pengar 1.64 kr.

Du måste plocka ut 41k kr om 25 år för att det skall motsvara värdet på 25k kr idag.

I princip alla liknande sparkalkyler man hittar på nätet har man missat att ta hänsyn till inflationen.

Av mattoys
Skrivet av Sweex:

Utbildning: Gymenisal
Jobb: Tryckeri för livsmedelsförpackningar i Skåne
Ålder: 24

Blev fastanställd för cirka 2 års sedan med en grundlön på 19780kr/mån
Har idag 27000kr/mån med ett hopp 30kkr i Mars när en utbildning jag går internt är klar.
Det är ju inte summor om man jämför med många av er men för att vara ett jobb innan studier och min ålder+antal år anställd är jag nöjd.

Om man skulle tjäna 40k kr/mån efter en 5-årig universitetsutbildning och jämför med en som jobbat hela tiden och fått 30k kr/mån så skulle det ta 15 år in man nått en break-even på bruttoinkomsten, ännu längre om jmf lön efter skatt pga den progressiva skatten vi har i Sverige.
Nu får man normalt inte 40k kr/mån som nyexaminerad utan det tar några år innan man når det så återbetalningstiden ökar något till.

Det jag vill ha sagt är att det är ingen dålig lön du har, man måste som du säger väga in utbildning osv.

Av mattoys
Skrivet av Johanneshov:

Hmm mycket intressant, kopplade upp SDDn på en annan dator mer eller mindre med samma komponenter, same nätaggregat.

Samma sak, lite blink och sedan död. Ingen boot.

Kopplade sedan in ström från en gammal dators nätaggregat, SATAn på den vanliga datorn och BOOM, funkade.

Av någon anledning klarar inte mina två datorer med RM650x att driva mina datorkonfigurationer när jag kopplar in den nya SDD.

Kan någon förklara det?

Har du testat att bara koppla in ström till SSD:n, har haft något moderkort som inte ville start ordentligt när man hade pluggat in en disk i ett av SATA uttagen.(Däremot så funkade att använda uttaget senare när jag hade fyll de andra)

Av mattoys

Så har du en bra dator så skulle du kunna ha ett program som lyssnar på data-strömmen och alltid se till att du tar det steget så att du inte blir skadad.
Beroende hur ju mer negativ latens man kör med kommer desto mer kommer hitboxen att krympa, om man siktar på någon mitt på kroppen så träffar man en arm om man har tur.

Av mattoys
Skrivet av Swedman18:

Hur förklarar ni att det blir rekordvärme på flera olika ställen på jorden 7 år på raken? Lösningen är inte att försöka låta som att det är naturligt, det heter INTE rekord om det är normalt!! Nyligen steg värmen till 46 grader i Paris, är det inte heller något att oroa sig för? Om man kan ens gå ut nästa år?

Visst handlade ämnet om Jorden kommer vara beboelig om 50 år och jag är säker på att alla dessa åsikter vi har nu som säger ja kommer bli till nej om tio år om inget görs åt. Vi har en klimatkris, och det är fakta, frågan är varför vissa anser det är bättre att göra ingenting?

Jordens bana är inte konstant. Du vet om att man har haft medelhavsklimat i mälardalen tidigare va?

Skrivet av Stefflo:

Är mer imponerad att de kan veta vilken temperatur det är om 10 år när de sällan lyckas förutspå vädret imorgon😂

I Stockholm var det sämre luft 1950 än vad det är nu.
https://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Trafik-och-reso...

Klimatalarmisterna har skrikigt att världen kommer gå under om 10 år sedan 70-talet. Många av "klimatforskarna" är inget annat än domedagsprofeter.

Om temperaturen kommer gå upp eller ner kan man estimera utifrån jordens bana, den är inte konstant utan ändra sig från cirkulär till elliptisk och omvänt, så när vi är närmare solen är det inte så konstigt att det blir varmare.
Samt att "jordaxel" ändra vinkel.

Av mattoys

@HWS:
Antar att det är något liknande det här du söker:
https://www.hornbach.se/shop/Startautomatik-for-spansugar-400...

Av mattoys
Skrivet av bog11:

Det gör man genom att köpa och ladda på en påfyllning/prislista.

Din länk är över 8,5 år gammal. Det har ändrats en hel del sen dess!

Sist jag ändrade tror jag man skickade något sms eller knappade något i talsvar.

sedan dess har jag bara fyll på med "vanliga refill" och fått "vänner-prislistan" i 30 dagar sedan vanlig taxa. Nu skall de dock börja ta en avgift för den "inställningen".

Jag har exempelvis alltid laddat med 50 kr, från min internetbank.

Hittar endast de som gäller en månad:
https://www.telia.se/privat/ladda/refill#products

Finns det något som inte är begränsad till en månad utan man ringer på beloppet man laddat telefonen med?

Av mattoys
Skrivet av Adamskii13:

@Vzano: Tänkte inte praktiskt arbeta med bilar, mer skriva teoretisk text osv..

Vad har ni för krav?

Förklara och jämför automatlådor:
DCT vs CVT

Du kan även bygga någon form av demonstrationsmodell.

Av mattoys

Hur byter man prislista på telia refill?

Hur byter man prislista på telia refill?

Instruktionen enligt:
https://www.telia.se/privat/community/thread/2541-byta-till-a...

funkar inte då jag inte kan hitta någon knapp "administrera".

Av mattoys
Skrivet av Ume'-Johan:

Hej!

Jag bor i en 1,5 plans trävilla från 1970-talet och behöver dra en nätverkskabel från ett rum med en router i nedervåningen till en switch på övervåningen (som sedan går vidare till nätverksuttag i tre rum).

Tyvärr finns det inga telefonuttag i dessa rum som jag kan använda, så det blir till att borra. Någon som har erfarenhet av detta?

Alternativ 1: Borra hål i ytterväggen och dra kabeln utomhus under kabelskydd längs väggen och in i kattvinden (genom isoleringen), och från kattvinden in i rummet med switch:en.

Alternativ 2: Kabelkanal i rummet med routern längs innerväggen från golv till tak, ta bort taklisten och borra snett upp till kattvinden, och från kattvinden till switchen.

Vilket alternativ är bäst? Eller finns det något bättre sätt?

Powerline/home plug kanske kan vara ett alternativ?