Inlägg

Inlägg som Hedgren har skrivit i forumet
Av Hedgren
Skrivet av klerhi:

Sliger sm 550 chassit finns fortfarande kvar och högsta budet ligger fortfarande på 1400kr+ frakt.

Jag bjuder 1600 kr + frakt för chassit.

Av Hedgren

Hej hopp allihopa!

Hade tänkt bygga ny dautamaskin i höst med alla produktsläpp som var, men det vet vi ju nu att det var lättare sagt än gjort, så istället hade jag tänkte vattenkyla gamla burken, mest för att det är roligt.

Just, mest för att det är roligt, gör att budget inte är tänkt att lägga på märkesmärkes-prylar. Utan mest skoj att skruva lite och lära sig. Går det åt helvete är det inte hela världen om 5 år gammal hårdvara stryker med, men för den skullen tänkte jag inte ta det absolut epigaste man hittar.

Vilket då leder mig till att jag lutar åt Barrow/Bykski (och även att de verkar ha GPU-block till mitt ROG 1080 Strix). FormulaMod.com dyker då också upp som större distributör av deras prylar och förekommer både på Ebay (där jag beställt förr, fast av annan säljare), AliExpress (där jag inte handlat förr) eller direkt via FormulaMod.com. Är det något som beställt via dessa kanaler och kan ge mig tips? Ska man köpa deras kit (vilka verkar väldigt prisvärda) ska man kontakta säljare för identifiering av GPU-block t.ex. Någon som har erfarenhet av det?

Mottager tacksamt tips!

PS. Någon som vet av ett schysst chassi för vattenkylning som också tar 6x3,5" HDD? Ingen allvarlig konfiguration, men har 6 st 4TB-diskar som harvar och lagrar lite bilder och film, och skulle väl gärna rymma dessa små filurer även om jag vattenkyler.

Av Hedgren

http://www.allabolag.se/5569491508/NewDator_Sweden_AB

"Det går bra för oss!
Efter flera år (sedan 2009) verksamhet i form av enskild firma har vi nu ombildat till Aktiebolag (dec 2013). Det har gått bra för oss under tiden och nu ska vi utveckla vår verksamhet på ett effektivare sätt och vårt mål är att nå ännu mer kunder genom att, bland annat, utöka vårt produkutbud med mer profesionella studio enheter och förstärka vår egen datorserie, nS Serie datorer."

Sjukt bra det går när man än inte lyckats med att få in ett korrekt bokslut för 2014.

Av Hedgren
Skrivet av anon179444:

Det är ju bara att ha allt i samma chassi, men att du kopplar några som lagerdiskar, några som programdiskar och några som systemdiskar. Du måste ju inte ha det i en annan burk.

Nu kanske jag är extraordinärt trög, men måste man inte ha en helt egen dator till UnRAID? Dvs moderkort, processor, minne, diskar etc.

Av Hedgren
Skrivet av anon179444:

Unraid funkar lika bra på linux som med windows. Jag har 3x4tb som jag kör till win8.1. Windows ligger på en SSD. Unraid själv ligger på en usb sticka som måste vara minst 128mb så det är ju i stort sett bara en virtuell naskontroller. Sedan dyker raiden upp som en disk i filhanteraren.

Men det stämmer att, det är ju en lagringslösning. Att installera och köra program vet jag inte om det går öht eller bara går dåligt.

Det låter som att det du söker är hårdvaruraid, Raid5 via kontrollerkort.
Det här kortet är precis vad du söker men får tyvärr ens plånbok att skrika våldtäkt.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=286627
Det här och andra bra raidkort, kan skapa en raid5 som du sedan bygger på efterhand. Nackdelen med de korten är att de kostar. Investering för framtiden?

Alla adaptecs kort som börjar på 5 eller högre klarar online capacity expansion Det finns såklart andra märken som klarar det här men det vet jag inte något om och låter därför vara osagt.

Smartaste lösningen verkar ju dock att du har 3x4+1 TB som expanderbar lagringsdisk i unraid, 2x2TB i raid 0 med spel/program och SSD med Windows

Om vi frånser de 69 dollars det skulle kosta att få in 4-6 diskar med UnRAID så är frågan jag ställer mig hur det funkar med att den servern ligger i bakgrunden och tickar? Hur man praktiskt löser det, alltså. Jag har i dagsläget ingen extraburk att köra igång med enbart serverdrift i åtanke.

Av Hedgren
Skrivet av anon179444:

Unraid.

Du kan ha diskar i olika storlekar.
Du kan lägga till diskar i efterhand.
Diskarna behöver inte vara tomma när du kopplar in dem, informationen synkas in i systemet.

Om en disk går sönder så tappar du ingen info.
Om två diskar går sönder så tappar du info på en disk, men alla andra har kvar sin info.

Att installera på tre diskar är gratis och sedan måste du köpa programmet. $69 för stöd till 7 diskar och $119 för 25 diskar.
http://lime-technology.com/unraid-server/

Jag har som sagt grejorna i en Windowsburk som måste fortsätta vara Windowsburk för att vara av någon nytta mer än lagring. Vad jag förstår är unRAID inte något du kan köra i Windows.

Skrivet av ronnylov:

Jag är som sagt var inte så insatt i möjligheterna med mjukvaruraid i Windows. Har dock kört raid1 i Windows 7 bara genom att ange detta i diskhanteraren (det blev alltså mjukvaruraid). Möjligen finns det restriktioner vilka utgåvor av Windows detta funkar på (kanske kräver professional, jag vet inte). Nu var detta på lagringsdiskar, vet inte hur det funkar att boota på. Storage spaces är kanske ett alternativ i nyare versioner av Windows, men det har jag inte testat. Jag har helt gått över till Linux numera (kör bara Windows på en bärbar dator).

Ett alternativ om du vill kunna köra Windows på din huvuddator är att du sätter upp en "skrotdator" som du kör Linux på och därifrån delar ut filerna med hjälp av samba server. Då kan du komma åt allting som nätverksdiskar i Windows. Ja det är ju så NAS-maskinerna fungerar. Det är förstås lite pill om man inte är van med Linux men kanske ändå ett alternativ? Även om datorn du använder kör Windows behöver du inte ha din lagring i samma dator.

RAID 1 (eller 10) är ju en fruktansvärt smutt lösning, om man bara har diskar för att täcka in det. Nu är jag för dumsnål för att köra en sådan lösning, så det är i dagsläget installerat 3x4 TB, 2x2 TB och 1x1 TB (utöver SSD för operativ). Skulle jag känna för att lägga mer pengar skulle ju 6x4 TB vara en drömlösning i RAID 10, men det är inte hur situationen ser ut idag.

Är det någon som har kört SnapRAID i kombination med GUI och Liquesce för pooling? På pappret verkar det vara så nära det jag vill man kan komma (gratis, paritet, pooling).

Av Hedgren
Skrivet av ronnylov:

Mjukvarulösningar är i och för sig mindre beroende av hårdvaran (alltså inget problem att uppgradera moderkort). Kör man hårdvaruraid så funkar det bara på viss hårdvara.

Okej, jag trodde det var någon form av standard med RAID, så att så länge det var gjort t.ex. en RAID 5 så skulle det funka på all hårdvara som stödjer RAID 5. Förslag på mjukvarulösning då?

Skrivet av TiasE:

Om du i framtiden byter moderkort så är det just mjukvarulösning du vill ha, alternativt ett dedikerat raidkort.
Kör du moderkortsraiden så blir det väldigt svårt att flytta med sig denna i framtiden, min moderkortsraid krashade till och med när jag gjorde en BIOS uppdatering (förlorade ca 7TB data på den uppdateringen)

Det var inte direkt det jag ville höra. Har du något förslag på mjukvarulösning i Windows-miljö?

Skrivet av Pappy:

Varför raid? Det verkar inte som du måste ha din server uppe hela tiden (raid1/5) och du verkar inte behöva högre sekventiell hastighet på att kopiera stora filer heller (raid 0/5). Du kommer behöva backup i vilket fall. ZFS/CEPH eller liknande kan jag förstå med snapshots men raid verkar inte intressant egentligen. Om en disk rasar drar du lugnt ner burken, tar till backupen och är igång (ingen större skillnad från redundans från raid, förutom att du får dra ner burken en stund. Kanske inte hela världen på en hemmadator). Om ditt data blir korrupt tar du lugnt till backupen också (och skrattar åt killen med en korrupt raid utan backup, den klanten).

Min begränsade kunskap sade mig att RAID 5 var ett bra alternativ att ha en chans att rädda data om en disk dyker samtidigt som det ger en samlad större yta att lagra saker på (media i första hand, filmer och serier). Inte någon dödsviktig data, men man har ju samlat den i x antal år, så lite trist är det om den försvinner. Privata foton och filmer får man hantera med backup. Hemmadatorn står och snurrar dygnet runt medan jag i huvudsak använder en MacBook Pro (med Samsung 840 Pro 256 GB) både på jobbet och hemma som tar backup mot en Time Machine (2 TB) separat från hemmadatorn. Än har jag inte börjat göra avbilder av hemmadatorns systemdisk (Samsung 840 Pro 128 GB) då den inte innehåller vital data som inte en ominstallation löser. Om mina chanser att väcka en RAID 5 ur ett dödläge med 3x4 TB WD Red är minimala så är ju inte den lösningen heller något att eftersträva, då kör jag hellre JBOD, bara för att få en stor enhet för enkel hantering, så får man acceptera den dataförlust ett diskhaveri innebär.

Skrivet av GaMeR2K5:

RAID är inte backup... men däremot så kan ju backup vara RAID. Många NAS-servrar som folk använder till backup kör diskarna i RAID. Vanligast där är väl RAID 1 så man har dubbletter av backup-datan.

Vad gäller korrupt data så har jag inte förrän nu tänkt på vad orsakerna till datakorruption kan vara?

Nej, det har jag inte trott heller. Snarare att det kan ge en chans att återskapa data vid ett diskhaveri.

Av Hedgren
Skrivet av ronnylov:

Jag har gjort liknande på Linux. Kombinerat mindre diskar till en större volym med LVM (alltså blir det mer som jbod på dessa). Sedan använt denna kombinerade volym som virtuell diskenhet och kombinerat med vanliga större diskar när jag skapade ZFS array (går väl även att göra så med andra typer av mjukvaruraid). Så kortfattat, kör man mjukvaruraid så är det möjligt. Det blir ju inte lika säkert som att använda individuella större diskar men i mitt fall använde jag det för att öka redundansen så jag kunde köra raidz3 istället för raidz2 (den 11:e disken i min ZFS raidz3 array är en LVM-volym där jag kombinerat två hårddiskar så jag kör totalt 12 hårddiskar).

Ett annat alternativ är att skapa flera vdevs som man kombinerar i en lagringspool. Du skulle alltså kunna köra de två 2TB-diskarna speglat och 4TB-diskarna i raid5 och sedan bunta ihop alltihopa i en lagringspool. På Linux kan man köra detta med LVM eller med ZFS. I LVM-fallet kör man vanligen mdadm mjukvaruraid i botten och sedan LVM ovanpå. När det gäller Windows har jag sämre koll, men har de inte något som heter storage spaces?

Det låter ju intressant, men lösningen måste vara under Windows då det är vad jag klarar av samt att jag använder datorn diskarna sitter i till att spela med nu och då.

Skrivet av Talarion:

Kör du windows 8 så kan du använda storagespaces. Dock så var det inget fartvidunder när jag testade det i 2012 med 4x3TB. Dock tror jag det är bättre i 8.1 / 2012 R2

Windows 7 i dagsläget. När 8.1 kommer och man testat lite kanske man flyttar dit, men det känns som en mjukvarulösning inte är rätt väg att gå ifall det går åt fanders.

Skrivet av Casgar:

Vad är det du vill uppnå med datorn, redundans eller driftsäkerhet? För det senare är nog RAID ett bra val, men för redundans och ren masslagring tycker jag det finns vettigare alternativ.

Lite av allt, därför jag fastnat lite för RAID 5 (samt att mitt kort bara verkar stödja RAID 0, 1 och 5). Det är väl masslagring som är huvudsakliga målet, men även spara lite hemmagjorda filmer och foton man tagit genom livet.

Skrivet av andreas_dock:

Kort svar: Nej

Men kolla in JBOD -raid isåfall (men du tappar säkerheten här från Raid1 och Raid5) men det är ett sätt att bara "dunka ihop flera diskar"

Annars finns det hybrid-raider som klarar precis det du vill ha, men hurvida de fungerar ifall något händer... vet inte.
Synology och Netgear har egna varianter på hybrid raider, men det är ju deras konfigs.

Men något borde säkert gå att sätta ihop med FreeNAS eller liknande, ZFS ?
Dålig koll på andra filsystem än NTFS, exFat osv som tillhör windows-världen.

Intressant lösning men verkar bara gå att uppnå via mjukvarulösning. Tyckte inte det kändes som rätt väg att gå ifall man ska uppgradera moderkort etc i framtiden.

Av Hedgren

RAID av 2x2TB och 3x4TB?

Hejllå!

Dags att uppgradera den stationära burken som står hemma och harvar. Jag har i dagsläget 2x2 TB i externa chassin jag tänkt strippa ur och sätta in i burken tillsammans med ett antal 4 TB-diskar. Kan jag på något sätt ställa 2x2 TB i RAID 0 och kombinera i RAID 5 med övriga 4 TB-diskar? Jag har aldrig förr grejat på med RAID, så jag är ny på det området. Moderkortet är ett Gigabyte GA-P55-UD6. Helst vill jag kunna skapa RAID 5-arrayen först, kopiera över datan på 2 TB-diskarna, sätta dem i RAID 0 och utöka befintlig RAID 5 med nya RAID 0-klustret. Går det i praktiken?

Av Hedgren

OCZ och RMA

Hej!

Köpte en begagnad dator av en kompis där en OCZ Vertex 3 MAX IOPS 120 GB ingick. Sista gången han hade igång den funkade den utmärkt för honom att plocka ur sin data han ville ha kvar men när jag skulle igång med den så verkar den vara död, ett inte allt för ovanligt fel heller verkar det som efter lite googling. Den syns inte i BIOS, känns inte igen i deras egen uppdateringsprogramvara och den vaknar inte heller till liv när jag kopplar in den via ett externt SATA-kabinett via USB, den verkar död helt enkelt.

Nu omfattas disken av 3 års garanti och han har köpt denna 2011-05-06 hos Inet (och jag har fått kopia på kvittot) så jag är inte orolig för att inte få igenom reklamationen. Vad jag dock inte vill att det ska hänga upp sig på är om jag ska skicka den i hans namn eller om det funkar med mitt eget. Vad jag kan förstå verkar disken ha garantin och inte köparen, så jag borde kunna köra den i mitt namn, vilket såklart blir enklast då jag har disken hos mig och då min vän bor 90 mil härifrån.

Så innan jag klickar på skicka, är det någon som har något tips om jag ska skicka i hans namn eller mitt.

Tack på förhand.

Av Hedgren

När jag i juli 2009 köpte min MacBook Pro så hade jag inte den minsta aning att jag faktiskt köpte en dator som fungerar som ett NES.

Jag blåste hårt några gånger in i DisplayPort-utgången på MacBooken och då hoppade skärmen igång direkt. Sjukt! Nu kör jag äntligen på min 24", lite mer arbetsutrymme då man har 1920x1080 + 1280x800 pixlar att jobba på!

Av Hedgren
Skrivet av HypeX:

Vet inte i vilken ordning du har satt fast kablarna, men man måste första koppla in VGA kabel i skärmen, sen mini displayports adaptern i VGA kabeln och först då ska du sätta mini displayports adaptern i datorn. Sätter man fast adaptern först så får man ingen bild.

Jag prövade detta, tror jag. Får testa ett varv till när jag kommer hem från jobbet ikväll. Kanske ska börja med en helt nystartad dator också.

Skrivet av Legio_74:

Jag måste bara fråga, varför VGA? Saknar du en ledig DVI eller HDMI på TVn?

DVI (HDMI) är alltid att föredra då det är en digital signal (bästa möjliga) mot VGA som är en analog signal med lite sämre bild.

Du behöver en annan adapter för att konvertera till DVI och ev en DVI till HDMI adapter om du inte köper en tredjeparts adapter som konverterar mini displayport till HDMI direkt.

Du kanske känner till allt detta, ville bara göra dig uppmärksam om inte...

Skärmen jag köpte (BenQ V2400 Eco) har VGA och HDMI som alternativ för input. Eftersom Apple inte har någon officiell adapter för HDMI och de eftermarknadsversioner som finns kostar skjortan och lite till valde jag att köpa en VGA-adapter, då detta också är mest universellt om jag ska t.ex. koppla till projektor för presentation etc. Min lilla netbook har dessutom bara VGA och om jag ska jobba med den vill jag kunna koppla även den till skärmen.

Sagda netbook funkade klockrent med skärmen, för övrigt.

Av Hedgren

Får ej igång extern skärm med MacBook Pro 13"

Hej!

Har nu suttit en dryg timme och försökt få igång min nya vita 24" BenQ LED Full-HD-skärm jag köpt för att använda som extern när jag har MacBooken i hemmet. Jag får det dock inte att fungera.

Jag har Apples egen Mini Displayport -> VGA. Hade något liknande meck då jag försökte få igång den tillsammans med en TV och en likadan (dock inte samma) adapter hemma hos en kompis tidigare. Den hoppade då igång av sig själv efter ett tag.

Jag börjar bli riktigt frustrerad nu! Någon som kan hjälpa mig?

Tack på förhand!

Av Hedgren

Jag kan bekräfta att det inte kommer klara 720p/1080p utan acceleration av ett grafikkort. Jag har idag en skitburk kopplad till TVn med en 4400+ x2 med förvisso bara 1 GB ram men med ett integrerat nVidia 6150 LE. Den klarar flashvideo i 720p bra och 1080p hyffsat tack vare Flash 10.1 beta 2 som kan använda grafikkortet till avkodning. Jag kan dock inte använda grafikkortet till avkodning för nedladdat material.

Jag har själv sneglat till just det där kortet att komplettera upp skitburken med, kanske blir fart på det hela då.

Av Hedgren

Att bygga HTPC för föräldrar

Nu ni!

Att vi yngre, mer teknikhungriga, människor klarar av att hantera en HTPC, eller i alla fall lär oss att mixtra med olika program, mediacenterlösningar och så vidare, är väl en sak. Men att bygga något som ens föräldrar kan använda i hemmet, det ter sig som en större utmaning.

Min far tog äntligen steget och köpte en platt-TV till vardagsrummet efter deras 32" WS CRT-TV donerats till mig i min senaste flytt (att jag sedan gjorde mig av med den till förmån för en egen platt-TV relativt fort är en annan femma). Med det öppnade sig också tillfället att uppgradera deras hemmabiopaket och hårddiskinspelare som förvisso funkar till nya TVn också, men också kan tas bort till förmån för bättre saker. I och med deras upptäckt och förälskelse till Spotify och min lösning med dator permanent kopplad till TVn började då idén växa att bygga dem en HTPC som ersätter deras tidigare prylar, och kompletterar med en ordentlig förstärkare och högtalarpaket (likt jag själv har).

Hårdvaran jag siktar på att nyttja är Intels senaste i3 med H55-moderkort för att då komma över grafikkortsdelen samt HD-ljudet, verkar som en snitsig lösning med HDMI och S/PDIF direkt på moderkortet helt enkelt. Detta kompletteras med 2 GB RAM (det ska väl inte behövas mer?), Bluray-läsare och en matig hårddisk så inspelade program och kanske någon udda *.mkv som jag tipsar om får plats.

Det som är kvar att lösa då är (som jag också är helt novis på):

1. TV-kort (läs i singular eller plural) - Vad ska man använda sig av? De har idag Boxer i hemmet men tankar att investera i parabol för att få tag på Viasat Motor har slagit dem. Även IP-TV, men det verkar vara mindre populärt alternativ. Behövs ett eller flera kort för att kunna spela in en kanal samtidigt som man ser en annan? Dreambox-aktig lösning fast i en HTPC (mer i punkten 2*).

2. Mediacenterprogram - Förutom Spotify (om inte det går att integrera såklart) så är det väl i det här programmet tiden framför allt ska spenderas. Så enkelt som möjligt men ändå kraftfullt och inte i behov av konfiguration annat än när det en gång installeras och anpassas. Ska då helst klara av inspelning, uppspelning, TV-titt, filmtitt via både nedladdade filer och Bluray/DVD-spelaren. Plus i kanten om den också kan integrera Spotify och YouTube för eliminering av att behöva sitta i annan miljö.

2*. Strömma TV över internet - Fixas Viasat Motor kommer far gärna vilja se det även de helger de spenderar i husvagnen ute vid havet 6 mil hemifrån. Jag tycker mig läst något om detta med "backend" och "frontend". Kan detta också lösas måntro? Att han kan se F1 på sin laptop då han inte är i hemmet själv. Viasat On Demand har han prövat och tyckt var helt värdelöst, han satt istället och strömmade TV från England (precis som jag själv gjorde).

Kan ni lösa dessa frågor åt mig eller peka mig i rätt riktning? Operativsystemet ska vara Windows 7 Professional då jag har gratislicenser via skolan för privat bruk och har väldigt bristande erfarenhet av Linux samt att föräldrarna aldrig ens sett Linux ifall de ska göra något utanför mediacenterprogrammet.

Tack på förhand!

Av Hedgren
Av Hedgren
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
Jag har ingenting att säga till om i debatten "htc - iphone - nokia" och tycker att båda skärmteknikerna har sina fördelar, men detta löjliga, ständigt återkommande argument med att man ska behöva ta av sig vantarna börjar bli ganska ledsamt.

Jag skulle vilja se dig försöka lirka fram stylusen med vantarna på, eller försöka använda den resistiva skärmen med någorlunda precision genom dem. Dessutom, snacka om ett _enormt_ stort problem, att behöva ta av sig vanten för att ringa. Självklart försöker du få det värre än det är, eftersom du använder det som ett argument för resistiva skärmar, men seriöst, vilken extrem temperatur krävs för att du ska känna ett obehag av att ta av dig vanten i 20-30 sekunder? Vistas du ofta på Antarktis?

Jag har ett par tjockare fingerhandskar och måste ta av dessa t.o.m. för att kunna hantera ett vanlig candybar-mobil, p.g.a. att tangenterna är för små.

Speak the truth!

Jag har använt min 5800 sen i mars och jag har alltid haft för vana att ta av mig ena vanten då jag ska hantera telefonen. Det går att trycka på svaraknappen med handskarna på men jag hatar att gräva i fickan med handskarna på, så den åker ju ändå av när jag ska lirka upp telefonen :).

Annars såg jag ett trick för den som är jätteallergisk att ta av sig handskarna och har kapacitiv skärm, använd näsan som don att röra rätt grej. Det funkar faktiskt!

Har man använt sig av båda teknikerna, jag i mitt fall dels av min iPod Touch och min HTC Dream vs. min 5800 (som fått omdöme som en av de bästa resistiva skärmarna efter v20 uppgraderade känsligheten), så väljer jag ändå en kapacitiv då jag kan.

Av Hedgren
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Izak80
Bra att alla vanliga hörlurar passar. Det finns ju 2,5 mm och 3,5 mm (som jag förstått är storleken på HTC Heros hörlursuttag), vet faktist inte vilken storlek som är standard för alla hörlurar. Har själv dyra studiolurar där det följde med en liten plugg som gör hanen större för att passa i större uttag, är det kanske denna jag behöver använda på Heron?

3,5 mm är industristandard för konsumenthörlurar. Om det inte är megaspecial så är adaptern du fått med till för "old school"-uttagen som ofta också återfinns hos dyrare utrustning, alltså är hörlurarnas standardkontakt 3,5 mm utan adapter.

Beställde en Hero igår efter veckor av vånda. Droppen blev att jag inte kunde skaka fram en 3GS nu heller, så då får man köra lite Android ett tag istället :).

Av Hedgren
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
Skit.

Åsikterna verkar gå isär (eller felaktiga uppgifter?) men det ska tydligen gå att nedgradera också. En del säger att du ska ha kvar några filer från din tidigare 3.0 för att kunna göra det medan andra säger att du kan nedgradera utan dessa filer, men då nedgraderas inte basbandet ner så det går att jailbreaka men inte låsa upp telefonen.

Av Hedgren

Efter att ha levt livet med 5800 så är min enda erfarenhet att jag aldrig ska äga en touchtelefon med resistiv skärm igen. Den får vara hur bra den vill, men att ha en stenhård yta som reagerar på beröring vs. en halvhård yta som reagerar på tryck, så vinner beröring 8 dagar i veckan. Kantkänsligheten är också ett helvete med touchtelefoner, men kapacitiva skärmar hanterar det normalt betydligt bättre.

Så länge fullt QWERTY inte är ett krav (ska man inte skriva mycket mer än något kortare mail, SMS eller webbadresser är det inte heller det enligt mig) så satsa då istället på en Hero eller 3GS. Jag har varit Nokia-nörd länge, men som med de flesta stora aktörer så tappar de fokus på innovation när de år efter år är störst. Jag vägar just nu själv om jag ska ha en Hero eller en 3GS (eller vänta på Android 2.0-enheter?). Lutar dock mest åt iPhone eftersom trots att den saknar widgets och multitasking som t.ex. Hero har, så har den ju den irriterande egenskapen att den för det mesta bara fungerar + ett betydligt häftigare programutbud.