Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som mickeko har skrivit i forumet
Av mickeko
Skrivet av Gender Bender:

Att konvertera data från sensor och måla upp resultatet är inte manipulation.

Poängen är nog att alla telefoner i "bästa kamera"-topplistan manipulerar bilden för att leverera ett resultat som upplevs som mer naturtroget än det sensorn faktiskt ser på egen hand.

Av mickeko
Skrivet av murklor:

Om jag gör ett 5m clip från ett spel, sparar nån fräsig music i sin helhet (TSFH rekommenderat ) och sen editerar ihop det och laddar upp så man kan visa på nåt forum med privat länk... Blir videon ändå instant claimad som copyright, men är oftast fortfarande uppe pga ägaren tillåter det, dom tar ju all ad revenue (vilket man inte bryr sig om i såna här fall).

Privatkopierar eller piratkopierar jag?

Eller är det inget av det?

Inget. Att ändra och ladda upp andras upphovsrättsskyddade material skiljer sig från att göra en kopia för privat bruk.

Av mickeko
Skrivet av ronnylov:

Även om det i just detta fall kan ses som positivt (jag är mot massövervakning) så kan man se det från andra sidan att politiker som röstats fram i vårt land hindras från att genomföra det som kanske vår befolkning hade röstat för. Och tvärtom tvingar på oss sådant som vi inte vill ha. Vissa saker som EU bestämmer kan vara bra men som helhet minskar det demokratin. Säg att vi vill förbjuda all massövervakning via AI i Sverige, då får vi inte det på grund av EU.

Att politiker agerar så som "kanske vår befolkning hade röstat för" låter mer som diktatur än demokrati. Inga röster kommer med bifogad motivation, så det är öppet för politikerna att fritt spekulera kring varför de blivit valda.

Av mickeko
Skrivet av Don_Tomaso:

Vad menas med detta egentligen? Först tänkte jag att den beskrivningen passar väldigt bra in på nästan all form av reklam i dagens läge (t ex att frammana orelaterade känslor till en produkt för att få oss att köpa något vi egentligen inte vill), men det kanske är något annat som menas här?

Vad som menas är bara relevant när lagar skrivs och ska presenteras för allmänheten. När de väl implementerats är det uteslutande hur de kan tolkas som betyder något. Ändamålsglidning kan ju inte ske innan en lag är i kraft, så det är knappast relevant när lagen inte finns, eller hur?

/Sarkasm

Av mickeko
Skrivet av sesese:

Väntar på den dagen då vi som "normala" användare kan skippa inköp av ram då CPUn redan har 16/32GB som datorn upplever som ram. De som kräver mer kan då montera som vi gör idag.

Äh, framtiden är system som bara använder skitsnabb solid state lagring. Inga laddningstider överhuvudtaget, ja tack.

Av mickeko
Skrivet av MrRunaway:

Någon som vågar sig på en kvalificerad gissning vad det skulle kosta om man vill köpa den?

Vet inte om jag skulle kalla detta för kvalificerad gissning, men jag gör ett försök:

Vad kostar ett massproducerat ITX-chassi av motsvarande typ? 3500-4000 kronor? Som en komplett made to order produkt, typ 10kkr+PS5 hårdvara, om inte mer. Beror på hur den som bygger värderar sin tid och hur många enheter som faktiskt säljs.

Av mickeko
Skrivet av FabriciusRex:

coolt att den blev så liten men designen är inte snygg. Ser ut som vilken liten enhet som helst.

Skrivet av Mono:

Ärligt talat inte speciellt snygg även om den är mindre.

Hellre diskret än snygg på en konsol. Vill man flasha design bygger man en PC.

Av mickeko

Den verkliga frågan är nog inte om man kan bygga mindre enheter, för det kan man i princip alltid. Frågan är hur mycket svinn man får när man bygger en miljon enheter. Ingen vill köpa en enhet som överhettar för att tillverkare jobbar med för små toleranser man sedan tummat lite på för att spara pengar. En mer kompakt lösning innebär antagligen att fler enheter man bygger kommer vara utanför spec, vilket gör produktionen dyrare redan innan man börjat titta på saker som materialkostnader och hur ventilationen i chassit fungerar långsiktigt i olika miljöer.

Jag skulle välja den lilla designen om jag hade ett val, men det skulle inte vara värt ett högre pris på konsolen i det här skedet.

Av mickeko
Skrivet av Thomas:

Ja, jag gillar inte alls såna rubriker. Att en tillverkare påstår något ska inte skrivas som om det vore fakta.

En tillverkares påståenden ska inte skrivas som fakta, om det inte är oberoende bevisat på ett tillfredsställande sätt. Men att en tillverkare påstår något är ju precis det som ska skrivas som ett faktum, det är vanligtvis inte så svårt att verifiera.

Av mickeko
Skrivet av CrispVanDahl:

Tar på mig den, rubriken sattes lite i all hast och i efterhand var den inte helt optimal. Slängde in ett ”påstår” så är det mer korrekt.

I ärlighetens namn kom jag inte på ett bra ord för thermal pad på svenska så återanvände ett ord vi har använt tidigare.

Kylfilm? Filt? Kudde? Lakan? 🙃

Av mickeko

CVO är i det här fallet ett steg upp, inte ner. Han bestämmer fortfarande allt, men han behöver inte styra upp alla de tråkiga bitarna längre.

Av mickeko

Det här borde man ju kunna klämma på vilken bunt kabel som helst egentligen, det är ju inte kabeln som lyser...

Av mickeko
Skrivet av Mörksuggan:

Varken 970 eller 1070 har Ray-Tracing. Sen om du nyttjar den funktionen eller ej så är den en del av betalningen av ett nytt grafikkort.

Covid och mining har gjort det möjligt för Nvidia att slå marknadsekonomin ur spel. Vi betalar lika mycket för samma prestanda idag som vi gjorde för 3 år sedan. Så brukade det inte vara, och förhoppningsvis ser vi de första stegen mot en återgång till det normala även i Sverige snart.

Av mickeko

Det har gått 3,5 år sedan jag köpte mitt 2070 super (ca 6000 kronor vill jag minnas, kändes på tok för dyrt då). Rätta mig gärna om jag har fel, men samma peng ger mig ingenting som gör det värt besväret att byta idag.. Det känns extremt bittert.

Av mickeko
Skrivet av snajk:

Så för att sammanfatta så är det svårare än vad många inser. Det är skitjobbigt för oss som ändå har en produkt som körs på Linux normalt och ett flertal "entusiaster" som lägger mycket av sin tid, även fritid, på att få det att funka.

Osäker på om du skrev det här som en sidonotering eller för att säga emot/hålla med om det jag skrev, men i ditt fall visar det ju att det visst finns alternativ om man lägger tid på det. Själv skulle jag i regel inte acceptera en sådan "vild" lösning (dvs användare/support installerar OS på eget bevåg och använder diverse hack för att få saker att funka) i en större organisation, om något förekommer mer än i något enstaka fall ska en standardiserad lösning tas fram (men även en individuell anpassning bör vara robust genomtänkt). Det kan vara enhetskonfiguration på användarnivå eller att man utvecklar infrastrukturen så det fungerar. Tidrapportering/semester och sånt kan man göra från en virtuell maskin till exempel om den primära datorn behöver använda ett OS som inte är helt kompatibelt, eller så accepterar man att det är dags att byta system för att behoven i företaget ändras.

Men känns som att vi diskuterar ganska långt och länge utanför ämnet nu, så jag tackar för diskussionen för idag och lämnar tråden till det som hör till ämnet.

Av mickeko
Skrivet av SuperSverker:

Problemet med statistiken är att den helt enkelt inte stämmer med verkligheten. Självklart kommer Pararells ange att 55% av små till medelstora företag använder Mac - Dem utvecklar mjukvar exklusivt för Mac, för att inte ens tala om att det är dem själva som genomfört den.
Studien går heller inte att läsa (Jag har inte hittat den någonstans), men det står ju rätt tydligt att majoriteten av Mac-enheter hos företag är ett resultat av C/BYOD. Antingen köper du din egna, eller så tvingar du företaget att köpa in en specifikt till dig.

Alltså det är en studie de beställt, inte något de ringt runt och frågat själv. Resultatet är dessutom inte ett säljargument för deras programvara, det är en marknadsundersökning för att se vilken potential som finns för att sälja produkten. Nu publicerade de såklart informationen för att sprida sitt varumärke i hopp om att fler ska få upp ögonen för det, men det primära syftet med en sådan här undersökning är att avgöra behovet för storleken på marknadsföringsavdelningen. Fler potentiella kunder betyder att det lönar sig att ha fler säljare.

Citat:

Tittar man däremot på total försäljning av enheter hos ex. Statista så levererar Apple 10% av sålda datorer under 2022 (Jag vet att det lögn mha statistik, men det är lite där vi hamnar oavsett tyvärr).

På grund av sin prissättning säljer Apple mest i västvärlden, så den globala siffran är missvisande för argumentet (Företag köper Windows för att de inte kan använda något annat). Ishaan som har en blomsterkedja i Calcutta köper inte en Windows PC för att han måste, han köper den för att priset för en Macbook är orimligt högt.

Citat:

Hela grunden för mitt tidigare argument har varit att företag har byggt sina processer kring användningen av Office365, och eftersom dem inte är korkade och lägger dubbla priset på datorer och kringutrustning till sina anställda så är det enda valet en windowsbaserad burk.

Att lägga mindre pengar på datorerna i en enterprisemiljö är en ekonomisk prioriteringsfråga som ytterst sällan handlar om att det saknas alternativ. Min erfarenhet av Mac är att de används betydligt längre av personalen än en Windows PC (vi pratar om 1 till 2 år längre, för de flesta som använder dator som arbetsverktyg är datorbyte inte något man välkomnar), så det är inte rakt av så att det är dyrare att köpa Mac.

Av mickeko
Skrivet av anders190:

Finns massor av mjukvara som används där ingetdera OS fungerar. Såvida man inte programmerar eller gör websidor så blir det snabbt svårt. MacOS klarar ju Adobe och snart enklare delar av Autodesk Suite. Autodesk, inte Inventor vad det verkar.

Självklart finns det programvara som kräver ett visst OS, det finns ju saker som bara går att köra på MacOS också. Men här pratade vi om generellt kontorsarbete, och där finns det ytterst sällan något som faktiskt kräver ett visst OS. Jag skulle påstå att minst 80% av allt kontorsbruk som idag "måste" vara Windows är mer pga tradition och okunskap snarare än att det måste vara så.

Av mickeko
Skrivet av SuperSverker:

Baserat på vilken data?
Det är en procentsats dragen ur luften för det är, vad jag vet, helt omöjligt att hitta en lämplig siffra på det.
jag har aldrig stött på, sett eller pratat med någon på ett företag som kör annat än Windows. Självklart finna det utvecklare som kör Linux på sina egna datorer, men infrastrukturen bygger väl sannolikt på i alla högsta grad Windows?
OSx är antagligen jättestort inom vissa kretsar, som multimedia etc, men återigen, det är inte direkt så att det är statistik som är lätt att få tag på.

Edit*
Med infrastruktur menar jag då vilka datorer man köper in till sina anställda, vilket var hela diskussionen

Har inte tid att skriva något vackert, så du får min kommentar i punktform:

Bland vår personal på jobbet har vi ca 80% MacOS (offentlig utbildning).

Den främsta anledning till att många företag väljer Windows PC är kostnad, inte att man inte har något annat att välja på. Man kan köpa billigare hårdvara eller att det blir för dyrt och invecklat att lägga om infrastrukturen helt enkelt.

Windows är ett måste för en massa maskiner och integrerade system, men absolut inte för vanligt kontorsbruk. MS Office finns för MacOS, och även det börjar sakteligen bli irrelevant. (En majoritet av vår personal har inte ens Office idag)

Om jag inte missminner mig har Windows Server ca 50% marknadsandel (och det är inte omöjligt att ha MacOS-enheter i en windowsmiljö). Blandmiljöer blir dessutom allt mer vanligt i och med övergång till molntjänster, så det är inte längre rimligt att anta att infrastruktur är en styrande faktor för val av operativsystem ur ett generellt perspektiv.

Googlade lite snabbt:
Today 55% of businesses use Mac devices themselves or explicitly approve of their use within the company
"Macs now account for 10.8% of all global PC shipments and 17% in the US"

Av mickeko
Skrivet av SuperSverker:

Och likt veganer så hittar man linuxförespråkare trots att frågan inte ställdes

Jag kör båda, men jag vet också att i 90% av företagssammanhang så kan du helt enkelt inte köra något annat än Windows, vilket är grunden till varför jag skriver ovan.

Mer än 10% av företagssammanhang körs redan på MacOS och Linux så du får nog tänka om din arbiträrt påhittade procentsats där...

Av mickeko
Skrivet av NorthLight:

Samsung kommer äta dem till frukost - med rätta. QD OLED verkar grymt. Äntligen blir det slut på LG's förbannade dominans och WRGB.

Älskar min CX55, men ge mig en bra QDOLED till skrivbordet. Väntar in en på minst 32 tum!

Samsung kommer förmodligen äta din plånbok till frukost när du köper en.