Inlägg

Inlägg som mickeko har skrivit i forumet
Av mickeko
Skrivet av Rouge of Darkness:

Är väl ingen större nyhet att skillnader i laddtider är ganska minimal mellan olika ssd enheter iom att det mestadels handlar om svarstid.

Är ju mestadels när man hanterar väldigt stora filer eller flytta kopiösa mängder filer som ska skrivas till disken som man märker skillnad i skrivhastighet och då endast om det man tar ifrån klarar samma hastighet eller högre.

Windows är skitdålig på att hantera större mängder av filer. Det tar en halv evighet att kopiera 100000 filer på 1kB medan en fil på 2GB inte tar mer än några sekunder. Jag har inte testat, men jag misstänker att ju fler och mindre filer man har desto mindre betydelse kommer skillnaden mellan SATA expressbaserade och NVMe-baserade diskar att ha...

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av walkiii:

Intressant video från LTT om skillnaden mellan ssd och nvme gen3/gen4. Alltid lika kul o höra folk som gapar om nvme och om hur mycket snabbare det är än sata.

Men NVMe är *bevisligen* snabbare, det är bara kopiera några filer så märker man det direkt. Det enda den här videon visar är att skillnaden inte var märkbar under deras testförhållanden.

Av mickeko

Professor Puls

Av mickeko
Skrivet av Mordekai:

Pengar i sjön, bättre köpa bättre SSD och köra diskimage varje natt. Om en SSD pajjar är det inte säkert att du kan boota datorn med den andra ändå beroende på vad som inträffade när SSDn gick sönder..

Det besvärligaste jag råkat ut för under alla år jag jobbat med RAID 1-system har varit att jag blivit tvungen att dela ett raidset för att kunna starta systemet. Men visst, inget system är 100%.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av vinylens:

noctua's ser nästan likadan ut så hur ska dom se ut?

Corsair A500 ser ut att vara föredömlig på den fronten.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av Mordekai:

@mickeko: Känns som du blandar ihop Raid 0 (Striping) och Raid 1 (Spegling).
Raid 1 var bra på mekaniska diskar som ofta fallerade.
Raid 0 var bra på mekaniska diskar som hade så lång accesstid att kontrollerns extra accesstid inte märktes och man fick "dubbel" spindelprestanda.

Jag blandade inte ihop dem, det blev fel när jag klippte och klistrade runt i mitt svar. Har fixat till det nu.

Citat:

Öht är RAID gjort för mekaniska diskar och tillför mycket lite på nvme-ssd. Förlusterna i hårdvaruoptimering och operativsystemkontroll är stora nackdelar.

Du säger det, men vilka är dessa nackdelar mer specifikt? De enda nackdelarna jag hittar för RAID 1 är de uppenbara (att man behöver dubbelt lagringsutrymme och att man får en viss minskning i skrivprestanda), vilket beroende på hur viktigt det är att datorn startar kan vara ett lågt pris att betala.

Av mickeko
Skrivet av Mordekai:

https://www.eteknix.com/year-nvme-raid-0-real-world-setup/6/

Som du ser ökar latency med Raid, detta iofs Raid 0 men controllern blir ett extra steg. I raid 1 kan skillnaderna vara minimala men optimering av enhetens prestanda av kan inte göras av leverantörens mjukvara, trim ska väl fungera nuförtiden tror jag men du har alltid ett extra lager hårdvara att gå igenom. Har du istället dessa två som separata enheter kan du lägga din pagefile på en annan fysisk enhet än OS och på så sätt ge operativet högre möjlighet att parallellisera. Spegling (Raid 1) är dessutom onödigt dyrt om du automatiserar backuper får du samma funktion men bättre skydd mot andra fel än hårdvarufel som är det enda RAID 1 skyddar mot, mjukvarufel som korrumperar filer kommer ändå korrumpera båda diskarna.

TRIM ska funka med AMDs RAID-implementering.

Utöver det har jag lite invändningar:

RAID 1 tog jag upp enbart för att säkerställa att systemet fungerar (eller i alla fall snabbt kan fås igång igen) om enstaka diskar fallerar, varken mer eller mindre. Det ger en viss vinst i läsprestanda, men det är en bisak som inte har något som helst med min rekommendation att göra.

RAID 0 har funktionsmässigt extremt lite gemensamt med RAID 1, så man kan inte ta något som gäller det ena och anta att detsamma gäller det andra.

RAID är *inte* en backuplösning och ska därför inte jämföras med sådana heller. Finns det ett backupsystem som på magiskt vis gör att man inom en minut eller så kan boota en dator där den enda systemdisken fallerat och bara fortsätta där man slutade vill jag verkligen veta mer om det, det låter helt fantastiskt.

Av mickeko
Skrivet av fiend:

Så egentligen borde man köra 1st 2tb för OS och sedan ha en kombinerad disk för scratch/arbete på 2tb.
Istället för 2st 1tb där man delar upp det på olika uppgifter. Svårt styra om lagringen om den skulle behöva 1.5tb och scratch osv bara kör 0.5

Så hade jag förmodligen gjort. Om jag tjänade mina pengar på datorn hade jag nog övervägt att köra OS på 2x1TB i raid 1 istället, men hur nödvändigt det är beror mycket på hur ofta man jobbar mot väldigt tighta deadlines. Filerna i sig är inte viktiga, men tiden man slipper spendera på återställning om man får ett diskfel kan vara ovärderlig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko

MacOS är förnodligen det närmaste vi någonsin kommer vara till att Linux för desktop blir mainstream. The next big thing för desktop lär bli något helt annat.

Men jag är öppen för att ha fel om detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko

Raid 0 för scratch är ok, där gör det inte så mycket när något går fel med raid-setupen. Men jag skulle absolut inte lagra någon statisk data i raid 0 utan att ha ett robust system med täta backuper av tillkommen data kopplat. Det är att be om trubbel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko

För chassit, menar du "enkel" som i stilren eller som i lättarbetad?

Jag skulle kika pä Lian Li Lancool II som chassi. Den ser ut att vara fantastisk att bygga i, och det finns en liten hotswap-modul för 3 st sata-diskar man kan köpa till för 250 kronor. (Tror den är beroende av att ansluten kontroller också har hot swap, vilket moderkort inte tenderar att ha stöd för, men det underlättar ändå byte av diskar, vilket är superpraktiskt när du ska göra backuper och arkivera RAW-material etc.)

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko

Kefrens megademo 8? Det finns ett segment med 2 huvbeklädda figurer med en ljuskägla i det . Om musiken är catchy vet jag inte men jag var mäkta imponerad när det begav sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av DasIch:

I7 8086 så 6 kärnor / 12 trådar.

Tycker omröstningen borde ta med antalet trådar också. Blir lite missvisande annars.

Hur då? Antalet kärnor är detsamma oavsett.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av Wiinis:

Reklamation gäller endast ursprungsfel dvs felet ska ha varit med från start eller det ska ha varit konstruerat så att det fallerade nu. Typ
Tycker nog ändå Seagate körde med en del good-will vilket är trevligt. De hade ju kunnat neka och hänvisa till de skulle undersöka osv för sen skylla på fukt.

Alltid skönt med tillverkare/butiker man slipper bråka om garantier med. De tjänar ju också på att ta in produkten och kolla vad som hänt, eftersom det kan leda till att de hittar något att förbättra så de kan göra produkter som är ännu mer pålitliga.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av trickeh2k:

Stämmer ej, den disken jag köpte kommer med två års garanti. https://www.komplett.se/product/1013169/datorutrustning/lagri...

Okey, det kände jag faktiskt inte till men det är ju bra att veta inför framtiden. Kanske därför de var så tillmötesgående då

Råkade visst läsa OEM-garantin när jag snabbgooglade för att bekräfta villkoren, så du har helt rätt med 2 års garanti från tillverkaren.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av trickeh2k:

On a sidenote:
Jag köpte en Seagate-disk för lagring för ca 2,5år sedan. [...]
Misstänkte att det var disken som var boven i dramat och japp, den hade börjat ge upp. Givetvis så löpte garantin ut i augusti förra året. [...]

Lo and behold, två dagar senare kontaktar de mig och säger att de är viktigt för dem med nöjda kunder och att om jag kan göra lite tester på den och verifiera problemen så ersätter de min trasiga disk med en ny, trots att garantin inte gäller.

Seagate har dock 3 alternativt 5 års garanti på alla diskar inom konsumentsegmentet, och även om det inte varit så gäller lagstadgad reklamationsrätt i 3 år från köpedatumet helt oberoende av vad de ger för garantier.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickeko
Skrivet av Edvin-89:

Du kanske valde fel druvrutiner, dubbelkolla så det inte blev de kärnfria

Själv har man 8 stycken kärnor, vilket måste anses som det nya mainstream för datorer?

Skickades från m.sweclockers.com

Njah, vi är inte riktigt där än? Intel i5 alternativt AMD R5 3600 är väl vad som bör räknas som mest mainstream just nu (dvs 6 kärnor). Kikar vi på laptops också blir det än mer så, en i9-bestyckad laptop är inte direkt mainstream.

Av mickeko
Skrivet av Knotvillage:

Runt 50k tror jag oxå många spenderar. Böt hela riggen 2018. Gick på typ 55.

Skickades från m.sweclockers.com

Tror ytterst få spenderar ens 40k på en dator privat. När jag jobbade i datorbutik (för en mängd år sedan) var nära på alla datorer för över 30k (motsvarar ca 40k idag) företagsköp, jag har ingen anledning att tro att det skulle vara vansinnigt stor skillnad idag.

Av mickeko

Att göra artiklar/undersökningar där information finns i bildform men inte som text är en dålig vana. Till exempel går folk med skärmläsare miste om detaljer som kan vara relevanta, som till exempel att frågan specifikt handlar om CPU-kärnor i det fallet.

Om någon vill veta hur många kärnor jag har finns all information som behövs i min signatur.

Av mickeko

Börja med att kolla att eventuella fläktar på grafikkortet snurrar, om de inte gör det kolla så sladdarna är ordentligt anslutna. Blås rent fläktar och kylflänsar med tryckluft. Det kan räcka för att ge dig bättre temperaturer. Hjälper inte det kan det vara att kylningen inte är ordentligt på plats. För att lösa det behöver du plocka ut grafikkortet, montera loss gpu kylaren, göra rent och kolla så allt ser helt ut, lägg på ny kylpasta när du ändå är där och mekar och montera ihop allt igen. Det är inte särskilt svårt att göra, det finns många videor på YT som visar hur man gör det utan att göra sönder kortet, rekommenderar att du kikar på några om du aldrig gjort det förut.

Skickades från m.sweclockers.com