Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som ehsnils har skrivit i forumet
Av ehsnils
Skrivet av tonii:

Ja nu är det ju med största sannolikhet inte mellanchefer och högre chefer, du vet dom som beslutat att säkerhet kostar för mycket, som jobbar skift 24h om dygnet. Det är dom vanliga löneslavarna som i åratal påpekat brister i systemet för ledningen som nu får det uppskattade uppdraget att rädda företaget så dom har en arbetsplats att gå tillbaka till om ett par månader.

Jag misstänker att det blir nedskärningar p.g.a. kundflykt.

Av ehsnils

Jag är glad att jag inte jobbar för Tietoevry just nu.

Däremot är det många företag och myndigheter som just nu håller på att pressa Tietoevry ganska hårt, så även om de inte går i konkurs så kan de komma att lägga ner sina "moln"-tjänster. Framförallt för att många kunder nu planerar att lämna och det kan bli svårt att hitta nya kunder, så i förlängningen kan det bli olönsamt.

Av ehsnils

Lösningen blir säkert någon form av bolagskonstellation som visar att företaget som äger tjänsten är en förlustaffär.

Av ehsnils

En liten sökning gav mig att troligen skapades den första specifika grafik-kretsen redan 1977 av Intel med beteckningen C8275. 1981 kom µPD7220 som hade inbyggda funktioner för att rita cirklar, bågar och linjer.

Sedan har det fortsatt att utvecklas.

http://www.yjfy.com/collection/collection-0020.htm

Måhända att beteckningen GPU kom 1999, men vi hade smarta grafikkort långt innan dess.

Av ehsnils
Skrivet av maksmedxx:

kan somsagt inte anvanda hela svenska alfabetet, far fram dessa ;'[ nar jag forsoker skriva dem, hjalp plz

Brukar hända ibland när det kommer Windows-uppdateringar och då får man ändra tillbaka.

Av ehsnils

Med 5 dagars leveranstid så är konkurrenter mer intressant om man behöver fysisk leverans.

Av ehsnils

Har visserligen en bärbar som huvuddator på jobbet, men den har under den tid jag haft den, cirka 3 år, varit urdockad typ 5 gånger.

Av ehsnils
Skrivet av CraXteR:

På mitt förra jobb hade de en gammal robust 3000mm bordsfräs som hade kvar input i form av hålremsor, de hade dock lyckats koppla överföring av kod via dator tack och lov 🙏.

Där jag är nu körs det fortfarande med gammla svenska SMT sweturn svarvar från 80-talet med tjock-tv skärmar och gud vet vad för OS i bakgrunden. Retro-CNC. Trots detta slår de fortfarande majoriteten av nya maskiner i precision och stabilitet! Skiten var helt enkelt bättre förr!

Hålremsa och CRT-datorer, låter som om det är åtminstone teknik som det går att uppdatera med en hallonpaj eller något annat hackervänligt.

Av ehsnils
Skrivet av Pirum:

Jag har ingen Windows 7-maskin igång just nu, men om man i en administratörsprompt kör typ

net stop w32time
w32tm.exe /unregister
w32tm.exe /register
net start w32time
w32tm /resync

vad händer då?

Komplettera med:
w32tm /query /peers

Det kommandot skall visa vilka NTP-servrar som är konfigurerade.

Av ehsnils
Skrivet av helgonet:

Vart i win 7 gör man detta?? Är det regedit du tänker på?

Nej, du ställer AHCI i BIOS.

Av ehsnils
Skrivet av helgonet:

Ok update fungerar inte heller. Så märkligt alltså. Jag kommer ut på nätet och installationen gick bra av win 7 på nya hårddisken men så fort jag öppnar webläsarn (Vivaldi) och ska ladda hem en uppdatering så går det inte, det händer inget förutom då att den påstår att datorns datum och tid inte stämmer vilket den gör. Skitmysko.

Allt tyder på att det är klockan som är fel. Dubbelkolla allt, även så att du inte valt 2023 som år.

Av ehsnils
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Grejen är att om någon som är ute efter att förstöra för dig har lyckats få administrativ tillgång till din lagringslösning så är du rökt oavsett vilket filsystem du använder eller om du så lagrar din data på stentavlor.
Poängen är att konsumenten av lagringen inte kan påverka det som sparats undan, och då spelar det ingen roll om det är en policy som gör att sekundära skrivningar förhindras, eller om filsystemet tillåter operatören att rulla tillbaka alla ändringar som gjorts till hur systemet såg ut vid en viss tidpunkt.

Jag använder själv ZFS med snapshots + ZFS Send/Receive (via Sanoid/Syncoid) för att sköta och säkerhetskopiera mina privata servrar och backuper. Återställningsproceduren är helt enkelt att jag loggar in på lagringsservern med ett konto som har tillräcklig behörighet, och antingen rullar tillbaka till ett äldre snapshot eller till och med cd:ar in i ett snapshot och hämtar ut bara de filer jag är intresserad av.

Det är därför som jag givetvis inte har samma admin-login på NAS som på de flertal datorer med olika operativsystem och versioner av dessa som lagrar sin backup på den.

Och ZFS är inte tillämpligt i den lösning som körs detta är en ny NAS som ersätter en gammal och det är inte "bara" att ersätta allt, utan om jag får svar på det jag frågar är det enklare, inte att göra en rotfyllning av allt.

Av ehsnils
Skrivet av Nyhet:

Det är lösenordsbytardagen idag och för att fira det ägnar vi veckans helgsnack med att prata om just byte av lösenord.

Läs hela artikeln här

Av sekretesskäl så är det inte bra att tala om hur ofta man byter.

Av ehsnils
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det beror på vilket backupläge du använder. Du kan naturligtvis inte köra de platssparande forever incremental eller återställningseffektiva reverse incremental mot ett sådant medium. Dessutom, utan att ha tittat på detta nyss, har jag för mig att Veeam skriver i en metadatafil med jobbets namn i backupkatalogen. Har jag rätt i det skulle man behöva hitta en lösning för detta. Kan hända WORM-lagringen kan användas för backup copy-jobb snarare än direkt för primära backupjobb.

@ehsnils Ett alternativ till WORM-filsystem kan ju vara ett system som tillåter regelbundna snapshots, exempelvis ZFS. Effekten är liknande för något som konsumerar filsystemet men normala I/O-operationer tillåts. Skillnaden är att man kan rulla tillbaka till en given tidpunkt i händelse av olycka eller illvillig förstörelse.

Båda metoderna har för- och nackdelar.

Skrivet av grogt:

Nu är jag inte expert på området men jag har aldrig stött på att man ändrar redan befintlig backup. Inkrementell, ja visst, men det ändrar inte befintliga filer utan skapar en ny fil, eller flera, som är beroende av tidigare backup.

Dessutom så vill man oftast behålla versioner av tidigare backuper för långtidslagring. Till exempel senaste backup samt 1 från förra veckan / månaden, osv.

Veeam vet jag av egen erfarenhet att det fungerar så och är inga problem. Det skulle förvåna mig mycket om de övriga inte fungerar på ett liknande sätt.

Orsaken till att jag vill köra WORM-NAS är att det är frågan om att skydda sig mot Ransomware, om filen som skrivits inte kan påverkas av annan programvara som t.ex. ransomware så är det mycket vunnet.

Visserligen skulle ransomware kunna penetrera admingränssnittet i NASen och på det viset förstöra backupen, men det blir trots allt en högre tröskel eftersom de som kör ransomware vill kunna få så bred täckning som möjligt och att ändra sig från en volymattack till en målinriktad attack kostar tid för den som attackerar.

Frågan är inte om jag skall ha WORM eller inte utan vilka backup-programvaror som fungerar bra ihop med det.

Av ehsnils

AWS har nu börjat ta betalt för användning av IPv4-adresser:
https://aws.amazon.com/blogs/mt/securing-elastic-ip-addresses...
https://stackoverflow.com/questions/77693424/aws-will-charge-...

Nästa steg är att vissa tjänster på AWS kommer att försvinna från IPv4-utrymmet, i alla fall för de som vill spara pengar.

Av ehsnils

Det kommer på skatteåterbäringen om inte annat, så om du har råd att vänta är det enklaste metoden.

Av ehsnils
Skrivet av raven6666:

Talas väldigt lite om den sjukvårdsutrustning som använder 2g/3g för kommunikation.

Så sent som idag så upptäckte vi att kortterminalen på restaurangen på jobbet använder GPRS, dags att skaffa en ny.

Av ehsnils
Skrivet av DasIch:

Språket var bättre förr (särskilt innan verbreformen).

Du skulle nog gilla den här webbplatsen: https://gahlin.se/svenska-invektiv.html

Av ehsnils
Skrivet av DasIch:

Skriv inte lunch i kalendern, utan ”privat avtalad tid”.

Bara sätt "Out of Office" och avvisa alla försök till mötesbokningar, i Outlook kan du nog t.o.m. sätta ett automatiskt filter för det.

Av ehsnils
Skrivet av kundun:

Alla dessa skräptrådar i diverse forum!
I bästa fall har trådstartaren en krystad frågeställning men oftast bara en länk till tex en artikel. Det handlar inte sällan om helt orelevanta ämnen, tex en länk till en artikel i DN om nån som torrkokt sin pasta så den nästan började brinna och så en undran från TS om hen kokar sin pasta på rätt sätt. I ett ekonomiforum...

Antingen är dom nyare generationerna komplett ängsliga, inkompetenta och höga på bekräftelse eller så håller vi på att invaderas av ett nytt marknadsföringstrix som går ut på att droppa länkar till höger o vänster och maskera dom som seriösa inlägg. Jobbet contentcreator har fått ett syskon; linkcreator.
Antagligen för att öka inlänkning o pageranking "organiskt"

Sjukt störig oavsett

"Search Engine Optimization" heter det.

Allt för att höja dynga till skyarna och göra det svårare att hitta relevant information om man inte anger väldigt esoteriska sökuttryck.

Kostar väl 10 dollar för att få ut 1000 spampostningar med hjälp av några fattiga indiska studenter.