Inlägg

Inlägg som ostrichboy har skrivit i forumet
Av ostrichboy

Svart skärm vid uppstart

God morgon!
Nu senaste veckan har min dator betett sig lite märkligt. När jag startar datorn visar den POST-skärmen, men efter det är det bara svart. USB-portarna är igång då tangentbord, mus och belysning sätter igång men skärmen är bara helt kolsvart. Vid omstart brukar allt funka som vanligt. Har aldrig heller några bekymmer när datorn väl är igång. Den gör detta cirka var tredje/fjärde gång jag ska starta den. Det är en egenbyggd stationär dator. Har inte gjort några förändringar på hundra år förutom att jag kopplat in en HDD för ca 4 veckor sedan.

Är det mitt PSU som börjar bli kass?

Av ostrichboy
Skrivet av Zipparn:

Gå inte tillbaka till en telefon med stora svarta kanter. Du hade ångrat dig snabbt och det är därför jag tycker iPhone SE2 är helt värdelös. Välj iPhone XS alla dagar i veckan. Om du vill ha en billigare välj iPhone X

Har inga större problem med kanterna, för att vara ärlig. Om något kan det vara rätt skönt att ha något att ta i utan att råka klicka på saker!

Av ostrichboy

iPhone SE 2020 eller XS?

Tjena!
Har en Xiaomi MI9SE som jag visserligen är hyfsat nöjd med. Har kört Android de senaste 5 åren och hållt på med allt möjligt från rooting till custom ROMS. Är dock sugen på att återgå till "simpler times" när jag hade min iPhone 6 och den bara funkade utan att jag var sugen på att mixtra eller orolig över spionerande stater.

I och med lanseringen av iPhone SE 2020 känns det som att det är ett bra läge att komma in i ekosystemet för ett bra pris - skulle jag behålla mina 20gb surf på Tele2 skulle totalen landa på 378/mån. Såg dock att Comviq har erbjudande på XS-modellen inkl 10gb surf för 345 kr/mån (studentrabatt).

Undrar därför vad ni skulle rekommendera? Vet exempelvis att SE har ett nyare chip, men sämre skärm & batteri. Also, är hyfsat Google-integrerad med Chromecast och Nest i hemmet. Skulle en iPhone slänga några käppar i hjulen fördet?

Av ostrichboy
Skrivet av prpx:

Eftersom de verkar vara switcharna som är dåliga så kan det vara så att det bara drabbar en viss batch. Jag köpte den med musmatta och handledsstöd i en bundle för 300 kr så på så sett var det ju ingen större förlust. Men med MSRP på 700 kr och vanligt pris på 300 kr så ser jag inte direkt någon anledning att köpa en produkt från Mionix som inte reas ut. Det finns helt enkelt för många alternativ.

Och jag har i alla fall inte hört att möss brukar vara trasiga från fabrik, men det verkar inte vara helt ovanligt i det här fallet:
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/3lbmim/mionix_c...
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/87j80d/mionix_c...
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/9dcbs1/recommen...
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/3wy83i/how_good...

Tyvärr som många svenska företag numera så verkar det vara mer image än ingenjörskap.

Nej verkar ju inte vara någon höjdare där... Skönt att veta att man har haft tur för en gångs skull dock B-)

Av ostrichboy

Köpte två Mionix castors när de såldes ut svinbilligt på elgiganten. Både jag och sambon är jättenöjda men vi kan ju ha haft tur!

Av ostrichboy
Skrivet av sassa46:

Någon som har köpt på sig Luxor-tvn och kan berätta om den är jättedålig eller bara lite dålig? Är sugen på en billig tv och har inga jättehöga krav.

Har du hunnit plocka en och kan ge en snabbrecension? Sitter i samma sits nämligen.

Av ostrichboy
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

@ostrichboy: Mer än en tusenlapp billigare efter att processor lagts till om man skippar WiFi!
Med WiFi ganska så exakt en tusenlapp billigare.

ASRock Deskmini A300 1694 kronor + AMD Athlon 3000G 539 kronor (+ WiFi 312 kronor) = 2188 kronor (2500 kronor)
Intel NUC i3 8gen 3490 kronor

AMD Athlon 3000G presterar som en Intel Core i3-8109U i en NUC.

Nu hänger jag med! Tack så mycket för utförlig info!

Av ostrichboy
Skrivet av Trunk:

Å andra sidan behöver man inte skaffa något där man kan byta ut varenda del ifall man endast använder datorn till surf och redigera semesterbilder emellanåt.
Det enda som inte går att byta ut i en nuc är moderkortet och processorn men om/när det är dags att byta ut de komponenterna är det inte så värst mycket dyrare att byta ut hela burken, den är ju trots allt bara ~moderkort, cpu och chassi.

Men en ”riktig” stationär är som du säger bättre ur uppgraderingssynpunkt så det är väl mest en avvägning om man vill ha den biten eller om man vill ha en stilrenare minatyrdator som är snäppet enklare att installera.

Ett annat alternativ om han tror sig vilja ha bärbart emellanåt är att köpa en bärbar som du kopplar till en skärm, tangentbord och mus. Personligen skulle jag sakna att ha en bärbar dator även fast jag använder den ganska sällan.

Bra poänger Ska kolla runt lite grann!

Skrivet av Eric Hjalmarsson:

@Trunk: Eller mellantinget ASRock Deskmini A300 där du kan byta processor, RAM och lagring.
Tusenlapp billigare än en i3 NUC och inte mycket större.

Tusenlapp billigare, men kommer utan CPU, så vitt jag kan se?

Av ostrichboy

Hej och tack för alla bra svar!

- @Trunk NUC har jag kikat på men det verkar lite sisådär med uppgradering och flexibilitet vad gäller val av delar.
- @mrqaffe 8 GB RAM: Som många skriver är 8GB RAM inte supermycket, men samtidigt tror jag att det skulle räcka med tanke på hans användningsområde. Dock, som vissa har antytt, så har jag valt att lägga en ensam sticka i varukorgen, så skulle det behövas blir det enkelt att uppgradera down the line!
- 250GB SSD: Även här var det en budgetavvägning. Idén är att testa att köra på med 250gb och om det blir på tok för lite skulle man ganska enkelt kunna uppgradera med antingen en HDD eller ännu en SSD down the line.
- PSU passar inte: Bra fångat, måste ha varit sömnig när jag valde! Byter!

Av ostrichboy

Svärfar behöver dator

Hej!
Svärfar behöver en ny dator - hans skräpiga Celeron-baserade laptop har börjat ge upp ordentligt. Han är öppen för att börja köra stationärt så jag funderar på vad man kan bygga ihop som är bra och kan funka i många år framåt. Han gör inget superkrävande, mest vanlig webbsurfing och bildredigering. Skulle något sånt här funka?

https://komponentkoll.se/bild/MhCRs.png

Eller har ni någon helt annan idé? Jag vill helst undvika bärbara pga deras icke-uppgraderbarhet.

Av ostrichboy

Du kan även prova metod 2 på denna sidan.

Av ostrichboy
Skrivet av Clint Eastwood:

Hur funkar det med garantin på en ersättning som sålts till 3e part?

Skickades från m.sweclockers.com

Garanti gäller bara den första köparen, så när en pryl säljs till tredje part försvinner den ursprungliga garantin. Hos Corsair formuleras det såhär:

"This warranty is limited to the original purchaser and is non-transferable"

Av ostrichboy

Har du Xbox-appen/Game DVR installerad på datorn?

Av ostrichboy

Har lite samma konsumtion som du och jag har Valio Oddlygood Barista havremjölk i mitt kaffe. Tycker faktiskt att det är godare än vanlig mjölk och jag upplever att det håller länge!

Av ostrichboy

Nu vet jag att det inte är exakt vad du frågar efter men är du helt säker på att du ska ha en laptop som main-worsktation? Kommer du att mixa och redigera mycket on the go? Jag har liknande behov, men i högskolan använder jag en klenare laptop för att ta anteckningar och skriva dokument i och sen jag har en vassare stationär i lägenheten där jag producerar och redigerar. Detta, då jag med denna lösning kan uppgradera komponenter allt eftersom de blir föråldrade eller går sönder. Med en laptop är det ju såklart klurigare.

Men är det så att du kör mycket produktion on-the-go så är en laptop ju det enda vettiga

Av ostrichboy
Skrivet av Knotvillage:

Jag hade inte kunnat hålla mig. Hade skickat listan till säljaren direkt. 😀

Skickades från m.sweclockers.com

Det är givetvis lockande, men man vill ju inte vara that guy

Av ostrichboy
Skrivet av Kiirby:

Vad i hela friden säger jag bara. Tvivlar på att den ens kostade 8000kr ny för 5 år sedan....

PC - Blocket

Lanserades tydligen för 5990 kr i slutet av 2014 och toppade sedan på 6990 ett halvår senare innan den försvann...

Jag kollade fel modell, nevermind!

Av ostrichboy

Hittad på Facebook Marketplace:

https://i.imgur.com/1ZBHlgS.png

14500 kr...
För att jämföra med nypriser där jag har försökt matcha varje komponent så det är precis samma märken och modeller:

https://komponentkoll.se/bild/cZWaO.png

Av ostrichboy

ASUS All-In-One startar inte

Hjälper farsan med en dator som inte startar. Det är en ASUS ET2301. Strömmen funkar (skärmen lyser upp och visar "ASUS" för att sedan slockna efter några sekunder) men det händer inget när jag trycker på "on". Har inte lyckats hitta vilka kontakter som är motsvarande PWR-BTN + och - på ett normalt MOBO. Fattar ingenting. Någon som har en susning om hur jag kan felsöka/fixa detta? Skickar några skitdåliga bilder i hopp om att någon ser något jag missat.

https://imgur.com/a/kNnduFI

Av ostrichboy
Skrivet av Groggkungen:

Såg nu denna länk, ser ut som mitt höftande var ganska hyfsat : )

Rent allmänt så noterade jag tidigt under starten av black week Inets superpriser på framförallt 550Wattaren, men såg inte en enda kommentar om det i tipstråden, vilket indikerar att nätaggskvalitet är en rätt undanskuffad del av hardwareenthusiastmarknaden

Tack som fan för all input. Nu känns det som jag har lite mer kött på benen 👍

Skickades från m.sweclockers.com