Inlägg

Inlägg som ostrichboy har skrivit i forumet
Av ostrichboy

Såld till @Denaca

Av ostrichboy

Annonsen är avslutad

Av ostrichboy
Skrivet av SCORPIUS:

Mitt råd: Köp en vettig luftkylare. Den tar du med dig till nästa dator och datorn efter den osv.
Det är värt att lägga pengar på en bra kylare.

Det är med värt att nämna att en luftkylare för ca 300kr är mycket bättre än stock.

Tack för rådet! Just nu kikar jag på Noctura NH-D15S, som de flesta verkar tycka är en ganska trevlig luftkylare. Hyfsat dyr visserligen, särskilt med tanke på att min gamla 4771 kyldes perfekt och tyst med en BeQuiet Pure Rock Slim som kostade sisådär 300 spänn. Verkar inte finnas jättemycket att välja på för 1700 just nu.

Av ostrichboy

Ålrajt, så nu har jag hittat PL-inställningarna på mitt mobo. Provade 65w som long duration och så 125w i short (båda var på 241w som standard). Nu boostar den givet inte lika högt men temperaturerna håller sig mycket mer inom rimlighetens gränser. Under längre stresstest håller den sig stabilt på ca 80c, vilket givetvis är helt godkänt. Kan eventuellt mixtra lite med siffrorna för att nå högre boost utan att throttla.

Tack så mycket till er alla! Grymt forum som alltid B) Nu kommer nästa steg: hitta en vettig kylare som kan låta mig släppa på gränserna.

Av ostrichboy

Tack för input allihop! Jag har inte rört någonting då jag tänkte att non-k proppar skulle vara ”set and forget” men det låter ju som jag behöver gå in och sätta lite gränser innan jag köper bättre kylare.

Är detta något som kan göras på mitt Asus TUF B660m eller måste man ha ett Z-kort? Sitter inte med prylarna framför mig just nu så kan inte kolla upp förrän imorgon!

Av ostrichboy

Höga temperaturer (12700)

Hej!
För några dagar sedan byggde jag ihop lite nya grejer i datorn - däribland en intel 12700 som jag köpt från @inet i veckan. Jag tänkte att jag kör med Intels stock cooler tills jag tröttnar på ljudet men utgick från att den skulle kunna kyla min processor på 65W utan besvär.

Dock känns det som kylaren är totalt undermålig för uppdraget; jag ligger kring 60c i idle och så fort processorn pressas skjuter den upp i 100c (enligt Intels egna program och HWiNFO64) och throttlar därefter ner direkt för att inte tugga på i de höga temperaturerna. Jag utgår från att det itne ska vara såhär?

Mitt case är ett Fractal Define Mini C som är dugligt ventilerat och 100% dammfritt (såg till att städa ur när jag bytte). Jag har även provat att montera om kylaren och ersatt den fabrikskletade kylpastan mot en från Arctic. Ingen skillnad. Min gamla 4771 kom aldrig upp i dessa temperaturer, ens under 100% load i detta case. Är det något fel på processorn eller är det bara så att kylaren är totalt felkonstruerad?

Av ostrichboy
Skrivet av Denaca:

1200kr hämtar

Noterat! Hämtning får företräde! Tänker att eventuell affär får bli i helgen så vi inte drar ut på det för mycket

Av ostrichboy
Skrivet av JohanFlodqvist:

Bjuder 1200 plus frakt

Noterat! Avvaktar lite och ser hur intresset ser ut! 😊

Skrivet av Babrakbarbar:

Bjuder 500kr inkl frakt för processorn.

Tack för budet men är inte intresserad av att dela upp det!

Av ostrichboy

i7-4771 | 16GB RAM | MSI b85m-e45 | BeQuiet Pure Rock Slim

Säljer mina gamla prylar efter uppgradering. Funkade fint sist de var igång (i morse, innan jag bytte ut grejerna) och bistod mig med en turneringsvinst i Rocket League i går kväll!

Finns i Halmstad och skickas helst inte... men det är väl inte otänkbart om jag lyckas komma på bra emballage.

Är priset helt galet? Dra till med ett bud så ser vi.

Jag förbehåller mig rätten att sälja eller inte sälja osv osv osv

Läs hela annonsen här

Av ostrichboy

https://i.imgur.com/4aZR6p5.png

En efterlängtad uppgradering från trotjänaren som varit med sedan 2013. Tuffar visserligen fortfarande på fint men nu kändes det som det var dags!

Av ostrichboy
Skrivet av lambdan:

1000 kr kompis pris... 3000 på blocket...

Ungefär vad jag hoppades då. Lär väl bli närmre kompispris med tanke på åldern på grejerna.

Tack!

Av ostrichboy

Värde på gamla komponenter? (Haswell)

Nu är det äntligen min tur att uppgradera vilket gör att några av mina gamla komponenter kommer att gå vidare.

Har dock ingen aning om vad man skulle kunna få för dem. Det rör sig om följande:

  • CPU: Intel i7-4771

  • Kylare: BeQuiet Pure Rock Slim

  • MOBO: MSI b85m-e45

  • RAM: Kingston 16GB DDR3 @ 1600MHz

Duger ju egentligen fortfarande gott till esport och dylikt så bör funka fint för en budgetdator om man matchar med ett ok grafikkort. Vad kan man ta? 500? 1000? 2000?

Av ostrichboy
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag hade valt 12700 för 4kkr, steget ner vore nog annars en 12400F för halva priset, Der Bauer på YouTube har lyckats överklocka 12400F med hjälp av BCLK på något Asus moderkort, men kommer inte ihåg exakt vilket (om han ens nämnde det).

Skrivet av Swedishchef_90:

Om du kör 1440p så är cpu mindre viktig, dock kommer en i7 hålla lite längre innan det känns dags att byta.

Tack för input! Börjar se ut som det kanske ändå är värt att lägga de extra kronorna på i7:an

Av ostrichboy

All right, uppdatering då.

Bestämt mig för att det inte är värt att köpa en K-CPU då det 1. inte verkar som OC ger jättemycket extra prestanda och 2. jag skulle behöva köpa en eftermarknadskylare direkt. Så med andra ord kikar jag på 12600 (2699kr) och 12700 (3990kr) med ett B660-mobo och planerar att använa Intels RM1-kylare fram till att jag börjar störa mig på surret och urvalet av prisvärda kylare blivit bättre.

Vill kunna spela i 1440p med åtminstone 100fps i några år framåt utan att behöva byta upp mig (har kört mitt 4771 sedan 2013-2014 men förstår att det kanske inte är realistiskt att vänta sig 8 års hållbarhet). Får jag 4-5 år av dessa delar blir jag nöjd.

Är det värt att lägga ~50% mer och köpa i7:an eller kommer i5:an att räcka för en överskådlig framtid?

Av ostrichboy
Skrivet av Fenrisulvfan:

Det är kört med 3600MHz på H610, dessutom riskerar man att inte ens få 3200MHz, och kan fastna på 2133, 2400, 2666MHz eller liknande. På B660 kan man överklocka RAM fritt, men inte CPU. Jag tvivlar på att det är värt prisskillnaden med 3600MHz & ett B660, därför föreslog jag lite kraftfullare CPU då det rymdes i budgeten.
Ska man ha CPU överklockning kostar det på 3 ställen, CPU, Z690 & kylare.

Eftersom DDR5 är på ingång så tror jag inte man kommer vilja ha kvar ett Z690 med DDR4, när 13k-serien kommer.
Det är nog därför bättre att lägga lite mer på en CPU som håller åtminstone till 14k-serien
Detta då både DDR5 & Z690 brädor som stödjer det, kostar lite mer än vad det smakar just nu enligt mig,även om dem nog kommer hålla för säg en 13700k.

Tack för inputen! Blir mycket att hålla koll på när man ska uppgradera..

Av ostrichboy
Skrivet av Fenrisulvfan:

XMP går bra, men att klocka manuellt är ovanligt, det finns kanske brädor som tillåter det, men inte över standardhastigheten på 3200MHz.
Edit: XMP över Standardhastigheten brukar dock inte fungera.

Hade jag kunnat få ut 3600 ur de länkade minnena eller skulle det också vara kört med en sån bräda?

Av ostrichboy
Skrivet av Xarion:

Vad har du för chassi? Arctic kylaren har ju slangarna mitt på blocket och har du en liten matx låda kan slangarna trycka ut på sidan

Fractal Define Mini C

Skrivet av Fenrisulvfan:

Vad har du för Moderkort, CPU & RAM nu?
Kanske en 5800X3D?

En gammal Intel 4771 + 16 gb 1600mHz DDR3. Är intresserad av att uppgradera inom en månad eller två. När tänks 5800X3D komma ut?

Av ostrichboy
Skrivet av Swegatron:

Hade valt att ändra kylare och köpt till mounting bracket. Även ändra moderkort om du kan ha atx i

https://www.proshop.se/CPU-flaektar/Arctic-Liquid-Freezer-II-...
https://komponentkoll.se/bild/YYtJh.png

All right tack för input! Någon särskild anledning till att du hade bytt kylare? Kan tyvärr inte ha ATX, så det är mATX som gäller!

Av ostrichboy

Vilken av dessa hade ni köpt?

Står inför uppgradering av plattform. I huvudsak spelar jag Sea of Theives, Forza 5, Valorant, CSGO och dylikt samt producerar musik. Kommer fortsätta att använda mitt RX5700, PSU, chassi och lagring. 12e generationen intel verkar vara en riktig höjdare men jag undrar lite om ett 5800x-bygge hade varit bättre value? Jag har knåpat ihop de här tre men tanken att om jag kör på i5 så kan jag uppgradera till i7 eller rentav i9 down the line om det behövs.

https://komponentkoll.se/bild/FiTfa.png

https://komponentkoll.se/bild/nXfge.png

https://komponentkoll.se/bild/ZtvYd.png

Vilket kit hade ni valt? Eller finns det en helt annan lösning som jag inte tänkt på? Allra helst lägger jag mindre än 6500-ish men kan evt sträcka budgeten lite grann.

Tack!

Av ostrichboy

För mig är pingvinstången alltid en rolig överraskning då jag ALLTID glömmer att de skickar med en! Skulle jag få bocka i smak eller liknande skulle jag ju påminnas om den och då hade magin gått förlorad.