Inlägg

Inlägg som lhugo har skrivit i forumet
Av lhugo
Skrivet av Sir Skybalotte:

Noterat. Dock börjar budgivningen på 300kr.

Sorry! Tolkade inte 300 kr som ett golv. Inte menat som skambud.

Av lhugo

200 kr för G3258:an. Hämtar

Av lhugo

Användare: @Telecaster
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Möte
Produkt: Streacom FC7 EVO

Positivt:
Bra kommunikation
Enkel snabb affär utan konstigheter

Negativt:

Inget

Slutbetyg: 5/5

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

Köra en Raspberry Pi inuti en vanlig dator

Jag har länge klurat på idén att köra en Raspberry Pi inuti en konventionell PC. Efter att ha sökt runt på nätet inser jag att det inte är en unik idé men det öppnar ändå för en rad spännande möjligheter.

Förutsättningarna:

  • Montera en Raspberry Pi inuti en vanlig PC

  • Fixa med strömmatning från nätaggregatet till PC:n via ATX +5VSB (den lila kabeln)

  • Dra nätverksabel till raspberryn

Detta ger en rad spännande möjligheter för Raspberryn:

  • Kunna starta fjärrstarta datorn (utan att använda WOL) genom att direkt bygla moderkortets frontpanelsanslutningar

  • Kunna ladda ner filer autonomt för att sedan starta datorn och köra skript för att överföra filerna till PC:n och sedan snyggt stänga av den igen.

  • Kunna övervaka temperaturer och styra datorns fläktar och RGB-belysning om man är inne på sådant

  • Kunna agera självständig server när datorn hänger med på LAN och som inte går ner om ens dator skulle krascha.

Datorlådan jag planerar att bygga i är en DAN Cases A4-SFX v2, vilket har en volym på 7,2 liter, så att köra två datorer (PC:n och en Raspberry Pi 3B+) i den vore såklart en dröm. Några problem jag ser är bland andra att såvitt jag förstår så kan man normalt bara dra några få ampere från +5VSB (på mitt SF600 är det max 2,5 A som gäller). Dessutom så vore det tråkigt att behöva starta upp datorn för att överföra filer till den. Det absolut bästa hade varit om Raspberryn kunde starta hårddisken (2,5 tum) själv när datorn är avstängd och sedan låta datorn, när den är på, använda disken. Detta kan som jag ser det åstadkommas på tå sätt:

  1. Ansluta hårddisken direkt till Raspberryn via en SATA-brygga och sedan dela ut den som en nätverksresurs till datorn. Detta är det enklaste men ger inte en så värst snabb anslutning mellan hårddisk och PC då den måste gå via Raspberryn. Dessutom är jag inte säker på att det kommer finnas tillräckligt med ström för att driva både Raspberryn, en SATA-brygga och en hårddisk samtidigt från +5VSB.

  2. Tillverka en egen SATA-kabel som låter hårddisken kopplas in i både Raspberryn och PC:n. Givetvis kan dessa inte vara elektriskt inkopplade samtidigt så isf får det bli fråga om att Raspberryn får göra en check om datorn är på eller ej och om den är på överföra filerna via nätverket och om den är av koppla på SATA anslutningen elektriskt (kanske via något relä) och starta disken. I detta fall är det uppenbart att nackdelen är den överkomplicerade lösningen och de potentiella strömförsörjningsproblemen från ovan kvartstår.

Det sista problemet med projektet är hur jag skall koppla in Raspberryn i nätverket. Jag vill inte göra hål i chassit och det finns ingen plats på I/O-plåten att hålpunsa ut en plats för ett nätverksuttag. Jag skall testa om chassit dämpar WiFi-signalen för mycket men det vore trist att behöva använda den ändå. Detta är helt enkelt den svåraste nöten att knäcka i sammanhanget.

Jag vore glad att höra er input på projektet. Har ni funderat på något liknande? Hur gjorde ni isf? Har ni tankar/idéer?

Av lhugo

Bjuder 300 kr plus frakt för PicoPSU-150-XT 90W transformator från Seasonic, förutsatt att de båda funderar och är kompatibla med varandra. Tänkte bara dubbelkolla vilken modell Seasonicnätaggregatet är först.

Av lhugo

Användare: @nocebo
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Möte
Produkt: Moderkort (Z97I-PLUS)

Positivt:
Bra kommunikation, produkt förpackad i antistatpåse och tydlig i påpekande av avvikelser från orginalutförande av produkt. Toppen!

Negativt:

Inget

Slutbetyg: 5/5

Av lhugo

@Telecaster: Jag köper gärna ditt Streacom FC7. Kan hämta. Tänkte bara höra om vilken färg det är först. Är det EVO eller Alpha?

Av lhugo
Skrivet av DasIch:

Jag har inte talat om vad som är möjligt. Du får inte glasögon eller linser hos optikern som är anpassade till bättre än 20/20 eftersom det skulle göra det mer ansträngande för ögat att fokusera på olika avstånd.

Det stämmer att 20/20 inte är perfekt syn, men jag påstod inte heller nåt annat.

Då tar jag ett exempel istället. Säg att jag har en synskärpa på 20/15 (alltså bättre än normal visus). Jag lider dock av astigmatism och behöver därför glasögon. Med korrektion korrektion har jag bättre syn än 20/20. Detta scenario är inte alls ovanligt och tidigare användare kan mycket väl ha den bakgrunden.

Av lhugo
Skrivet av DasIch:

Behöver du glasögon ser du inte bättre än 20/20 med korrektion, vilket 75% av befolkningen gör (35% utan korrektion).

Hur ter sig pixlarna när du tittar på skärmen?

Det skulle visst vara möjligt för vissa att få en bättre syn med korrektion. Om synfelet inte är kopplat till näthinnans upplösning utan endast linsegenskapsrelaterat så är det absolut inte en omöjlighet.

20/20-syn är inte en benämning på perfekt syn, man kan ha 20/15 eller tom lite bättre.

Av lhugo
Skrivet av Pnorberg:

Moderkortet är sålt.

@lhugo, tyvärr så kör jag först till kvarn och fast pris.

Ok tack ändå

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

Vet du vilken biosversion det är på moderkortet? Bjuder 500 kr plus frakt

Av lhugo

Köpes: moderkort mini-ITX, z97/z87

Jag letar efter ett mini-ITX-moderkort med styrkretsen z97 eller z87. ENDAST mini-ITX-kort är av intresse och beroende på modell och skick kan jag ge upp till 1200 kr..

Jag bor i Göteborg och mötes helst upp, men skickat paket är även aktuellt.

Har idag ett micro-ATX Z97M Anniversary idag och byter gärna mot ett mini-ITX-kort (eventuellt med pengar emellan) om det skulle vara aktuellt.

Kom med prisförlag!

Läs hela annonsen här

Av lhugo
Skrivet av sTEAK-_-:

Har för mig att det blev ett nytt nättagg och 1060 istället så jag kan tyvärr inte svara på om det kommer funka.

Ok men stort tack för svar oavsett.

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

Och hur var det med kvitton och bilder?

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

@sTEAK-_-: Jag är ganska intresserad hur historien slutade. Fungerade alltsammans på 220 W? Jag sitter i en liknande situation själv och funderar på om det kommer att fungera.

Av lhugo

Instämmer att bild vore bra plus info om kvitton och inköpsdatum

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

Tror att Digitimes gick bet på denna. Nu är månaden snart över och priserna har inte rört sig mycket. Den prisförändring som sker nu har nog snarare med inväntan av nya kort i höst att göra.

Av lhugo
Skrivet av kRYSSET:

Förlåt att jag missat ditt meddelande, har inte fått någon notis i min mail ang. ditt svar.

Servern är ca 74cm djup och passar in i rackskåp som är 80cm standard (har inte provat djupare skåp).

Servern är en IBM x3550 M2 med IBMs original moderkort - letar du efter kompabilitetslista får du den här:
https://www-01.ibm.com/common/ssi/rep_ca/9/877/ENUSZG09-0649/...

På sida 18 finns vilka enheter som har officiellt stöd i maskinen.

Stort tack för att du tog dig tiden att svara så utförligt. Tyvärr är den för djup för mitt skåp men jag önskar dig lycka till med försäljningen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

Hur djup är servern som är kvar och vilket moderkort sitter i om jag får fråga?

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

Vad kan man hitta på med fungerande mobila CPU:er från trasiga laptops?

Jag har precis monterat ner ett antal bärbara datorer och samlat på mig ett antal fungerande mobila processorer. Dessa är core i7 från generation 2 och 3. I mina ögon är dessa finfina processorer sett till deras måttliga strömförbrukning och det vore synd om de bara hamnar på tippen. Jag har kollat runt på nätet efter desktop-moderkort med sockel g2 men dessa verkar vara fruktansvärt dyra för vad de levererar (flera tusen kronor kostar de).

Är mina processorer bara att slänga/skänka eller finns det någon nytta man kan ha av dem utan att behöva betala mer än vad ny motsvarande hårdvara skulle kosta?

Är säker på att fler suttit i samma tankar här på Sweclockers.