Inlägg

Inlägg som lhugo har skrivit i forumet
Av lhugo

Bor du i Göteborg? Isf är jag intresserad av vad som ser ut att vara en GPU. Öl kan isf ordnas

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo
Skrivet av ClintBeastwood:

Jag tror ni missuppfattar vad han säger. Att AMD inte kan optimera deras drivrutiner optimalt från start drabbar ju även dom som köper korten. Dom som köper Nvidia får ut det som går att pressa ur korten vid release (typ!) medans AMD fortsätter förbättra sina drivrutiner hela tiden (förmodligen för att dom har mindre ekonomi för att sätta folk det men det är inte poängen här).

Poängen i mina inlägg är att det här begreppet absolut optimerade drivrutiner är nonsens. Det motsvarar ett sådant oöverskådligt massivt ingenjörsarbete att skapa med tanke på komplexiteten i hårvaruarkitekturen i korten. Det är det varken nVidia eller AMD som gör, det hade aldrig gått. Sedan vet vi inte hur lätt det är att drivrutinerna för respektive tillverkare. Det kan mycket väl vara så att det är svårare att göra på AMD:s arkitektur. Det vet vi inte. Men prestanda är som sagt inte beroende ensamt av hårvara eller mjukvara, det är en kombination.

Vi vet inte hur mycket som återanvänds av AMD i nyare generationer och det är inte otänkbart att det är frukten utav utveckling av drivrutiner till de nya korten som vi skördar i prestandan hos äldre kort.

Sedan att nVidia inte förbättrar prestandan i sina kort efter släpp i samma utsträckning kan bero både på att de är långt mer optinerade från start om det nu är lättare att göra på deras hårdvara. Det kan också bero på att de inte lägger pengar på släppta kort men att mer pengar hade löst biffen. Det är i vart fall garanterat inte så att de har drivrutiner som är absolut optimerade drivrutiner.

Oavsett så skall man såklart välja grafikkort efter prestanda vid tidpunkten för köp och inte räkna med att prestandan kommer att öka med nya drivrutiner. I fallet AMD har vi haft tur. Var kortet prisvärt vid köp så är det bara att tacka och buga.

Skrivet av ClintBeastwood:

Läser ni det sobert så förstår ni också att han inte menar att AMD har mer problem med streck på skärmarna osv än Nvidia.

Sedan vet jag inte inte hur du får det till att jag skulle tolkat de som att personen menade att AMD har mer problem med streck på skärmen. Det skrev jag aldrig, menar du @RHWarrior så skriv inte ni

Av lhugo
Skrivet av pecesithon:

Nu är det du som svamlar

Varför skulle jag bry mig? Jag köper det bästa och det är inte AMD. Vill AMD ha mina pengar så får de se till så att drivrutinerna är bättre optimerade. Den enda som förlorar på att inte optimera sina drivrutiner är AMD.

Hur blir det mitt problem om AMD inte lyckas sälja sin produkt för den är dåligt optimerad?

Läste du vad jag skrev? Optimerade drivrutiner så långt det bara går≠optimerad prestanda hos produkten för slutanvändaren sett till pris. Att optimera mjukvara sker på bekostnad av optimering av hårdvara och vice versa.

Hur kan du göra bedömningen att AMD missar sin sweet spot och att de egentligen borde satsa mer på mjukvaruoptimering än vad de redan gör? De som fattar de besluten har med största sannolikhet långt mycket mer på fötterna i den frågan än du, jag eller någon annan här på forumet. Att du bedömer dig kapabel att såga vilken riktning hela AMD borde gå gällande mjukvarusatsningen/hårdvarusatsning är bara dumt.

Av lhugo
Skrivet av pecesithon:

Svammel? Ser du samma tester som jag gör?

Sluta skydda AMD med struntprat, för det är precis vad det är. Att inte kunna använda potentialen man har i kortet är uruselt. Ibland undrar man om AMD har anställda på forumet som hela tiden ska rycka ut till AMDs beskydd.

Nu är det du som svamlar. AMD är inte skyldiga dig att du skall kunna utnyttja den fulla prestandan i dina kort. De vet nog precis vad de gör och optimerar drivrutinerna till den grad som är någorlunda optimalt om man ser till ekonomisk insats hårdvaruutveckling/mjukvaruutveckling. Att de sedan kanske har potentialen att vara betydligt starkare om man bara kastade pengar på utvecklingen av drivrutiner är inte deras problem. De börjar ju såklart med lågt hängande frukt och sträcker sig sedan uppåt tills det tar emot. Sen köper du om du vill eller ej. Punkt

Det är samma princip som att du kan köpa processorer med kärnor du inte kan använda. CPU:n kan mycket väl ha dubbel potential prestanda, men den kommer du inte åt. Köp om du vill, inte deras problem

Av lhugo

290x är verkligen ett grymt kort än idag.

Det som känns lite trist är att om man inte är beredd att lägga en massa pengar på ett nytt grafikkort så finns det inget givet kort att uppgradera till. Jag äger ett 290x och det kostade mig lite över 3000 nytt. Prestandan skiljer sig inte speciellt mycket från ett 1060 som inte är mycket billigare idag. Känns mest som om grafikkort blivit dyrare och bättre, inte bättre per krona.

Av lhugo
Skrivet av p.lindblom:

Spelade du också Megarace som följde med många (om inte alla) IBM-datorer i början/mitten av 90-talet? Min far var egenföretagare och köpte en del datorer, så vi hade en hel drös med Megarace-skivor hemma

Nej det var något jag missade. Min dator var en del av Volvodatorn från 1997 och till den ingick en volvospecifik svit av program och spel. Nu blev jag riktigt sugen på att få tag i en sån burk och göra ett eget projekt. Dessa datorer hade de feta Quantum Bigfoot-hårddiskarna på 5,25 tum!

Av lhugo
Skrivet av Masyve:

Jag fattar inte hur en sån här konspiration ens kan finnas, alla drivrutiner finns ju tillgänliga och ingenting är hemligt. Om det verkligen var sant att det blev marknat sämre med tiden på äldre kort så hade det funnits 1000-tals benchmarks/tester/reviews som påvisade det med hårda siffror och exempel. Jag har aldrig sett det, har ni?

Nej och det har ju som sagt testats i denna Linus Tech Tips video. Att det är orimligt att anta prestandaförämring med nya drivrutiner utan hårda bevis är ju sant. Det är dock sällan så som personer som är benägna att tro på konspirationer tänker.

Man slutar aldrig förvånas. Detta är ju dock långt ifrån det mest absurda exempel på konspirationsteori

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo
Skrivet av p.lindblom:

Jag tackar och bockar

När jag letade efter referensbilder snubblade jag över någon som gjort ett sleeper-bygge i ett Aptiva-chassi. Om jag någon gång kommer över ett sådant ska jag flytta över innehållet från min dator på jobbet till det.

Grundet jag var på brukar jag fiska vid på somrarna. På våren, när vattenståndet är som högst syns inga stenar alls, vilket gör det lite olustigt att närma sig med båten. Jag älskar att vara på sjön, så det kändes naturligt att ta med bygget ut.

Lycka till allesammams! Jag är mer eller mindre inställd på att springa Midnattsloppet 2018 i Stockholm, iförd min dator. Någon som hänger på med sitt bygge?

Intressant bakgrund till projektet. Jag har en själv en stark relation till datorn så det var min första riktiga PC någon gång i mitten av 90-talet och det var den som lade grunden till mitt datorintresse. Tyvärr insåg jag inte det nostalgiska värdet och chassit åkte på tippen.

Lycka till med tävlingen och att hitta ett chassi och återigen tack för ett fint bidrag!

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo

@p.lindblom: Underbart bidrag! IBM Aptiva är ju sjukt snygg och gör sig oväntat bra som kostym:) Och presentation på vatten är genialisk!

Av lhugo
Skrivet av Lifooz:

Vad jag själv tror och spekulerar i så är det att nVidias drivare är betydligt mer optimerade vid släpp än AMD´s vilket medför att man ser en mindre förbättring över tid.

Medans AMD´s drivare istället är mycket sämre vid släppet vilket gör att de har ett bra utrymme för att slipa och polera och då upplever köparna över tid att "satan vilken förbättring jag har fått"

Jo må så vara, men om nu nVidias drivare är bra polerade stenar vid släpp och AMD´s är helt opolerade så är det ju knappast konstigt att AMD´s förändring upplevs större med tiden.

Det behövs liksom ingen logik och krävs heller ingen smart människa, för att förstå den saken om det nu är så som jag tror.

/Lifooz

Absolut så är det säkert. Har man mer optimerade drivrutiner från start så är det svårare att förbättra dem. Jag skrev aldrig ut anledningen till att AMD varit bättre på att förbättra prestandan via drivrutiner och är helt på din sida med att det mycket väl kan vara så att anledningen är att de varit sämre optimerade från start.

Jag skrev ju mitt inlägg som svar på en mycket konspiratorisk hypotes om att NVIDIA överger sina gamla kort och rentav försämrar dem med tiden.

Jag är helt på din sida och optimeringsgrad från start är en mycket mer trolig anledning till prestandautvecklingen än att man behöver bli konspiratorisk.

Av lhugo
Skrivet av VadSaDu:

@lhugo

Som jag skrivit tidigare..som Nvidia egentligen inte gör, men ändå gör.

Nu undviker du ju bara att styrka dina påstående genom att vara diffus.

1. Finns det historiska exempel på att de försämrat prestanda i gamla kort?
2. Vad har vi för anledning att tro att de kommer att försämra prestanda med 50 %?
3. Hur kan du veta att det inte bara är så att NVIDIA:s kort har sämre förbättringspotential generellt sett jämfört med AMD.

Att bara vara svepande bevisar inget.

Av lhugo

Den rymmer två 50 mm stora fläktar som sitter monterade på ena sidan. Dessutom kan du montera en större fläkt mot den stora perforeringen ovanför moderkortet (det finns dock inga skruvhål.

Det går dock att köra alltsammans passivt med hyfsade temperaturer om du har hårdvara med låg effekt. Jag kör alltsammans helt passivt med en cpu med 15 W TDP. Det funkar utmärkt om man ser till att använda en stor kylfläns och håller den fri från andra komponenter.

Av lhugo
Skrivet av VadSaDu:

Kommer nVidia sakta men säkert nedgradera Pascal via drivrutinerna som de gör men inte gör? Så år2020 kommer GTX1070 att prestera som ett R9 290X?

Vad har du för underlag för detta påstående? Det är ju bara taget ur luften. Kan tipsa dig om denna Linus Tech Tips video som tydligt går igenom varför du har fel.

Skrivet av VadSaDu:

Bara kolla på 980Ti som ägde sönder AMD R9 Nano X eller vad de heter vid lansering..numera ligger Nano X i klass med 980Ti, ibland bättre.

Vid Nano x lansering kunde kortet knappt hinna ikapp GTX980.

https://www.sweclockers.com/test/26168-amd-radeon-r9-fury-x-m...

Köpte 1070 för att nu är det ett bra kort till ett bra pris (begagnat) och kommer säkerligen vid behov köpa ett nyare vid 2020.

Nu säger jag inte att nvidia faktiskt gör det..men det är lustigt att de verkar överge korten så snabbt. Igen, det känns som de gör det..men de gör det inte.

Detta visar ju ingenting. Bara för att prestandan av två kort via drivrutinsuppdateringar konvergerar med tiden betyder inte det att NVIDIA nedgraderar sina korts prestanda. Det är snarare så att AMD i detta fall varit bättre på att förbättra prestandan via uppdateringar av drivrutiner.

Skrivet av VadSaDu:

Man får väl se om Nvidia drar en fuling och säger att Pascal saknar något som gör att drivrutinerna till de tappar 50% i kraft.

Återigen visa på att att detta skulle hänt historiskt.

Jag utmanar dig att visa på att de har försämrat prestandan hos ett redan släppt kort via nya drivrutiner!

Av lhugo
Skrivet av LaoLao:

Jag vill inte kasta skit åt något håll men det är tydligt att kommunikationen mellan Corsair och Inet har brustit, liksom kommunikationen till kunderna.

Jag vill fortfarande gärna ha nätagget och Inet har varit trevliga i sin kommunikation även om de inte har kunnat svara på mina frågor... men hade jag i juli vetat att det skulle dröja till november hade jag inte beställt resten av datorn i somras. Det känns sådär att ha en komplett dator utan ström ståendes i cirka tre och en halv månad (om man av någon anledning litar på Kompletts preliminära datum).

Japp jag är i samma sits. Har en dator som är för liten för ATX-aggregat s jag köpte i somras. Nätaggregat kom aldrig så nu måste jag ha sidopanelen öppen och ett ATX-nätaggregat stående utanför lådan med långa kablar in i den. Riktigt fult. Hade Inet varit tydliga i kommunikationen så hade jag avbeställt alternativt aldrig beställt och nöjt mig med första generationen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo
Skrivet av LaoLao:

@Corsair Johan Nu vill jag höra ett uttalande. Jag bokade ett agg hos Inet den 17 juli med beräknat skicka-datum den 24 juli. Det försenades till den 13 och nu är leveransen uppskjuten igen; den här gången på obestämd tid. Såvitt jag har sett på Prisjakt är @Inet det enda företaget som har skrivit leveransdatum. Vad har ni sagt till Inet och varför kan ni inte hålla det?

Även jag har ett nätaggregat beställt från Inet. Jag hoppade på tåget i slutet av juli och hat hittills varit med om förseningar enligt följande:

  • 13: augusti skjuts upp till den 27:e augusti

  • 27:e augusti augusti skjuts upp till den 28e augusti , varpå jag efter att ha skickat mail fick höra att de hade fått leveransen och mitt nätaggregat skulle gå iväg dagen därpå

  • 28:e augusti, försening igen till den 12:e september

Jag har under hela denna tiden inte kunnat få ur Inet något om huruvida de faktiskt har en fungerande väg från leverantör och de vill inte heller meddela mig vad leverantören ger dem för information. Just nu får jag känslan att Inet bara skjuter upp datumet med två veckor varje gång utan att det finns någon substans bakom det hela.

Det är klart att det i slutändan är Corsair som måste leverera nätaggregat för att butikerna skall kunna leverera men jag tycker att det känns som om @Inet har skött detta ruttet då deras datum uppenbarligen inte betyder något och andra butiker antingen väljer att inte uppge något datum eller som i fallet Komplett sätta det i november.

Av lhugo
Skrivet av ggalaxyy:

tyvärr är det ett coil-whine liknande ljud som jag misstänker inte går på någon garanti. Aggregatet fungerar annars utmärkt.

Goda nyheter, Corsair tar coil-whine under garantin! Detta borde ju gälla dig med.

Av lhugo

Såg inte att du skrivit förrän idag. Jo det är vanliga ATX-aggregat som den skall användas med. Jag har bara använt mini-ITX-kort i chassit, men det finns hål för mATX med så det skall fungera. Kan ta bilderlite närmare på skrivhål etc om så önskar annars finns specifikationerna från tillverkaren här och här finns manualen.

Fraktar helst inte men det går att lösa om ingen annan är villig att hämta men du leder som det är nu. Ger det till tisdag kl 9. Har ingen bjudit över/beredd att gämta för samma pris så är chassit ditt.

Du har inga andra frågor om chassit/vill ha fler bilder eller liknanade om du försöker få in någon specifik hårdvara?

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo
Skrivet av ggalaxyy:

tyvärr är det ett coil-whine liknande ljud som jag misstänker inte går på någon garanti. Aggregatet fungerar annars utmärkt.

Tråkigt. Man kan ju alltid dra iväg ett mail men det kanske inte blir något av det. Lycka till i vart fall.

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo
Skrivet av darkfury:

Hej, bor i Trollhättan. Kan skickas om du inte vill mötas här

Det var lite långt bort. Jag har ibland ärenden i närheten av Trollhättan så hör av mig i så fall om den finns kvar då. Att den skickas är inte intressant för mig men tack för att du erbjuder alternativet!

Skickades från m.sweclockers.com

Av lhugo
Skrivet av Klaffatron:

Hej! Vet inte om detta ligger under rätt kategori men provar ändå.

Vi håller på att renovera vår lägenhet och undrade hur mycket Ampere en dator kan dra ungefär?
Funderar på om man ska byta elkablarna till lite tåligare då det är en gammal lägenhet.

Räcker 1.5mm elkablar på 10A?

Har en intel core i5-6600k
16gb DDR4 RAM
AMD Radeon R9 390 8gb dd
650w Fractal Design Integra M
1 SSD
1 Mekanisk Hårdisk
3 120mm fläktar
2 80mm fläktar

Jag vill likt @Paralog varna för att göra detta själv. Rent lagligt så får du överhuvudtaget inte röra fasta installationer själv (mer kan läsas på elsäkerhetsverkets hemsida) och oavsett lagen så är det direkt livsfarligt att göra så. Och om du skulle lyckas få något att fungera efter att ha pillat sjäv så kan felaktiga kopplingar, val av dimensioner och problem med jordning etc leda till att du har ihjäl dig själv/familj och grannar. Det är INTE värt att göra detta själv. Kontakta en elektriker!

Jag ser direkt när jag läser ditt inlägg att du inte har de kunskaper som behövs kring elsäkerhet för detta projekt då du blandar ihop storhet och enhet (du skriver "hur mycket Ampere kan datorn dra" istället för "hur mycket ström kan datorn dra"). Inget ont om dig då jag älskar fysik och teknik och tycker att det är utmärkt att du är nyfiken på elektricitet.

Så kontakta en elektriker och stylta upp vad du har för krav så löser de biffen åt dig. Däremot är det i stort sett riskfritt för liv och hälsa att meka med datorer så mycket du vill om du bara håller dig borta från att öppna nätaggregatet (vilket är sjukt farligt).

Lycka till med renoveringen!