Inlägg

Inlägg som HC-8315 har skrivit i forumet
Av HC-8315

Bara jag som ser spel som CS, Fortnite och liknande som dom enda spel idag som kan utnyttja en sån här skärm? Nu pratar jag om spel som en större skara folk spelar!

Av HC-8315
Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: Ja precis. Jag tänkte samma sak men tror du att det kan vara the source of the problem? För hittils verkar det ju ok. Vet inte, jag är väldigt dålig på sånahär grejer jag gissar ju bara.

Själva programvaran till drivrutinerna är inte direkt problematiska. Men de är enklare att använda för att ställa in profiler och framförallt kunna stänga av funktionerna som orsakar diverse problem. Till exempel så dör ofta musen i spel när Anti-Lag är aktiverat. Men de mest kända felet är väl just Enhanced Sync (Förbättrad Synkronisering) som gjort sig ökänd för att ge Black Screens och till och med låsa/frysa datorn. Vet ej om man kan styra detta om bara drivrutinerna utan själva programvaran till dom är installerade.

Av HC-8315
Skrivet av Särimner:

Ja jag lärde mig mer allteftersom under hela gårdagen. Testade med fläkt-mode 300-400rpm vid Idle(surf, video etc) temp blev 38-40 34 grader och går inte att höra alls. Undervoltade också och vid 99% gpu load maxar jag 75 grader annars avg 70grader.

Mitt kort och version verkar inte ha problemen som folk beskriver. Kom på att jag har wreckfest så jag installerade och maxade grafiken, avg 165fps och inga stutterings eller konstigheter trots att wreckfest använder dx11 samt på 1080p skärm. Är enormt nöjd so far. Klivet från 960m till 5700 xt är enorm. Prestanda ökning fem gånger över för mig

Skickades från m.sweclockers.com

Edit: enligt gpu userbench är kraft/prestanda skillnaden närmare 500%.
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-960M-vs-AMD-...
Och det med referenskortet!

Skrivet av Särimner:

Den klivet är härlig

Jag har inte gjort seriös undervolting med prestanda i fokus. undervoltade från 1172mV till 1122mV samt ökade klocket från 2100 till 2120. Inte märkt något försämring annat än att kortet är svalare har barn så jag får ta tag i undervoltstuning när man är ensam och har mycket tid över!

Nu har jag inte koll på vilken tillverkare och variant av RX 5700 XT du har dock.
Undervolt ger garanterat svalare temps. Har själv undervoltat och underklockat kortet litegrann. Gick från 2095MHz till 1905MHz och har gått ner till 1001mV. Har inte orkat pilla mer med själva volten då de är stabilt såhär. Sänkte tempen med nästan 25 grader på mitt kort. I ren prestanda så ligger skillnaden inom felmarginalerna. Så jag anser att de inte blev någon sänkning av prestandan alls.

Glöm inte att leka lite med Radeon Chill också. Där kan du ytterligare få ner tempen på kortet. De är något jag har börjat använda rätt flitigt nu.

Av HC-8315
Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: Tack! Har bara testat i en dag hittils så ska väl inte ta det för givet att det funkar men hittils har inget hänt! Vågar dock inte installera AMD programmet haha...Vad tror du?

Tänker du på Radeon Software - Adrenalin 2020 Edition?
Om du inte har den så kan vissa saker i drivrutinerna vara lite svåra att komma åt på ett enkelt sätt.

Av HC-8315
Skrivet av Särimner:

Nu kommer jag inte göra något eftersom jag har inte testat grafikkortet än, det tar tid att ladda ned spel och installera dem.

Nitro+ kortet idlar 48 grader och jag tyckte det var lite högt, kikade under kortet och ser att alla fans är tysta och stilla! Antar de går igång när man spelar eller belastar kortet men jag skulle uppskatta att de gick även vid idle med lågt rpm. Hur gör jag det?

edit: Körde igång Mount & Blade: Bannerlord, ett nytt och dåligt optimerad spel som är i beta fas. Maxade grafiken, kortet ökade temp från 48 till 50 och stannade där! Haha ingen svett öht! (Inga stuttering eller tearings) Jag har inte så många andra grafiskt krävande spel på hyllan, mest processor krävande då jag älskar strategi. Witcher 3 och ArmA 3 har jag men har ingen lust att spela dem!

Sneglar på Star Citizen därav bygget!

48 grader med fläktarna av är bra tempo. Och de är många tillverkare som har de konceptet. Inte bara på grafikkort. Även nätaggregat är ofta semi-passiva. Syftet är att få en tyst upplevelse när datorn inte belastas. Men om man nu vill ändra på de så finns alltid msi Afterburner.

Av HC-8315
Skrivet av Dava222:

Tack för svaret, Vet du om korted du rekomenderade har bra kylning och ljudnivå? vill nämligen inte ha ett varmt kort på en dator som låter hur mycket som helst. Detta är anledningen till att jag tog det dyraste 2060 kortet då jag kanske kommer överklocka i framtiden. Annars var det bra rekommendationer

Kylaren kan man väl säga duger. Kanske inte den tystaste. Ska du överklocka så är de bättre att ta en annan modell. Men att välja den dyraste för att få så bra kylning som möjligt är faktiskt en chansning. De finns inga garantier för att kylaren eller nåt annat är ruskigt bra bara för att de är dyrast. Asus gör bra grejer, men dom tar ut en väldigt hög premium för bara sitt namn.
Dom kort som faktiskt har bra kylning utöver Asus STRIX i kombination med tysta fläktar är bland annat Palit och Gigabyte.

Av HC-8315
Skrivet av Dava222:

Hej jag undrar om någon som är mer erfaren en mig kan hjälpa till att prispressa mitt första bygge och ge andra råd.

Borde jag gå upp till 2060 Super för några hundringar extra, köpa ett billigare 2060 kort eller behålla det kortet jag har nu? (Ge gärna exemplet på specifika kort med tillverkare och modell)
Ryzen 7 2700x, Ryzen 5 2600x eller Ryzen 5 3600?
MSI B450 Tomahawk Max eller Asus ROG STRIX B450-F Gaming
Är det värt uppgraderingen till M.2 SSD?
Andra tips är även välkomna inkl. tips om skärmen.

Om spel är målet och du vill prispressa hårt så är en R5 2600X ett ruskigt bra val. Ett bättre val än R7 2700X. För sitt pris är den faktiskt riktigt bra, och i spelprestanda så är R5 2600X kort och gott lika bra som R7 2700X. Hela Ryzen 2000 serien konkurrerar rätt bra mot Ryzen 3000 serien. Prestandan hos Ryzen 2000 serien är fortfarande väldigt bra.
Sen när de kommer till grafikkortet så är även de vanliga RTX 2060 med 6GB också ett bra grafikkort. De är inte nå enorma skillnader mot RTX 2060 Super även om de kortet är lite vassare. Men för denna slant så är inte ett RTX 2060 Super värt pengarna.
Moderkortet här funkar ypperligt. De är i princip samma kort som Aorus B450M men utan bling.
Valde dock lite roligare minne eftersom den låda du valt har fönster och de kan ju va lite snyggt att ha lite mer RGB än bara dom medföljande fläktarna.

https://komponentkoll.se/bygg/AFRQb

https://komponentkoll.se/bild/AFRQb.png

Av HC-8315

@Azathoth: Tackar

Av HC-8315

Om du inte redan gjort de så börja med att rensa grafikkortets drivrutiner med DDU som du hittar på guru3d.com
Med nya fräscha drivrutiner så du stänger du sen av Anti-Lag och Enhanched Sync (Förbättrad Synkronisering).
Strular de fortfarande så finns de lite fler saker man kan göra. Men detta brukar funka.

Av HC-8315
Skrivet av Chris_Kadaver:

Netonnet har ju hela tiden haft saphire och msi referens RX 5700 för 3500:- fram tills för någon månad sen. Har gått att köpa för 3100:- som fyndvara. Nu helt plötsligt är de spårlöst försvunna alla RX 5700 för 3500 kr... undrar varför?!

Tittar på prishistoriken via prisjakt.se och där har Sapphires referensmodell varit nere på 3490 kr under några dagar i november. Men den har aldrig kostat runt 3500 kr i snitt. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=5156007
Samma sak med msi RX 5700 referens. Som billigast under nån enstaka dag förra året så har den kostat 3690. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=5155988
Men om du nu bara tittat på fyndvaror så ja, då kan ju korten vara typ billiga.

Av HC-8315
Skrivet av Chris_Kadaver:

Värdelös prissättning när RX 5700 på amazon.de finns med eftermarknadskylare för 349 euro. Antar att de här korten dyker upp för att priserna på RX 5700 ska kunna höjas?!

Värdelös prissättning om man jämför svenskt pris mot tyskt pris. I övrigt så är prissättningen i linje med vad ett vanligt RX 5700 kostar här i landet lagom.

Av HC-8315
Skrivet av Särimner:

@Bael

Nu är allt up and running! 19.12.2 aktivt!

Hur och vad ska jag göra nu för att testa grafikkortet? Vilka program och sånt ska jag göra? Vill också undervolta trots jag inte hör ett skit från kortet (eller allt annat för övrigt)

Jag fann 19.12.3 mer stabil än 19.12.2. Dessutom en nyare drivrutin!
Testa i dom spel du spelar helt enkelt och jämför sen på nätet. Superposition är också ett bra program att testa lite med.

Av HC-8315
Skrivet av mrqaffe:

De bästa stora kylarna för fläktkylning är inte nödvändigtvis de som är bäst för passiv kylning för de har ofta lite för tätt mellan plåtarna och många är ju dessutom delade i 2 olika torn, det gör att konvektion ofta blir sämre än hos tex en Ninja (helst äldre versioner)
Vore intressant om någon skulle ge sig på att utveckla en passiv kylare, skulle antagligen bli likt en Ninja 1-2 fast lite större och med mer spridda värmeledningsrör.

De hade varit nåt faktiskt. När jag väl körde passivt på processorn så hade jag en gammal hederlig Scythe Mugen av första versionen. Funkade riktigt bra för att kyla en C2D E6400 passivt. Men de var år och dar sen.

Av HC-8315

Nu är jag väldigt sen med svar. Julsemestern tog slut häromdagen så nu är jag hemma och har monterat monstret i datorn.

Skrivet av medbor:

Vad är poängen med att ha fläktar på chassit, men inte just på kylaren? Fläktar som fläktar, och Noctuas fläktar är ju bland de bästa sett till ljudnivå.

Om du undervoltar och klockar ner processorn kan du säkert köra den passivt, men detsamma kommer aldrig gälla grafikkortet tyvärr (det ligger ju i en helt annan effektklass)

Skickades från m.sweclockers.com

Jag lekte med tanken då jag för många år sen hade en sån biffig kylare i datorn att min dåvarande processor kunde kylas med endast främre och bakre chassifläkt. Och jag tycker NH-D15 ser ball ut utan fläktar.

Skrivet av perost:

@HC-8315: En fläkt som sitter direkt på kylaren kommer dels vara mycket mer effektiv, eftersom den ser till att luften verkligen trycks igenom flänsarna, samt att ljudet från den dämpas lite mer eftersom den sitter längre in i chassit. Det är sannolikt bäst att ha en fläkt på kylaren och kanske sänka hastigheten på chassifläktarna istället om du är ute efter en tyst dator med andra ord.

Det enda scenariot där det är bättre att inte ha fläkt på kylaren är i mitt tycke om man vill ha en helt passiv dator, men en sån dator är väldigt svår att bygga om man vill ha lite prestanda.

Jag har hunnit testa med lite olika kombinationer, även passivt. Den blir varm, men inte så att de skulle vara för varmt. Dock spinner ju chassifläktarna på för full :/ Men de var över förväntan oavsett. Jag har landat i en kompromiss. Dom medföljande fläktarna ser gräsliga ut. Men oavsett hur bra dom är så vägrar jag använda dom. Jag gillar Noctuas Redux serie och har alla andra fläktar i datorn från den serien. Nu sitter de en NF-S12B Redux PWM i mellan tornen på kylaren och jag har runt 32c i idle och i snitt 47c i under strestester.

Av HC-8315

De här var ju ingen rolig nyhet. Jag har funderingar på att uppgradera till Ryzen 4000 serien när den väl är släppt. Då duger nog inte mina minnen på 3000MHz. Om 40% högre pris stämmer så tvingas jag välja sämre eller mindre mängd minne 🧐

Av HC-8315
Skrivet av Mushroomcar:

Yes yes! Till nya datorn (eller snarare uppgraderade; byter ut moderkort, cpu, ram o grafikkort) med windows 10 på osv!

Då bör du kanske titta på lite vassare SSD ändå. En 860 QVO skulle jag bara rekommendera som en speldisk. Inte till Windows. Den SSD som ger mest för pengarna idag är Kingston A2000. Den må va nån krona dyrare än Intel 660p, men A2000 är bättre på allt i stort sett. Dessutom TLC istället för QLC. Rent generellt så bibehåller TLC prestandan bättre än QLC när disken börjar bli full.

Av HC-8315
Skrivet av _Merc_:

Det är synd att amd börjar erbjuda mindre vram än för bara några år sedan i samma segment. Deras ända räddning är att nvidia är värre.

Ser man hur Navi 10 är byggd och om man då stänger av ett kluster så finns de isf bara två val för AMD när de kommer till mängden minne. Antingen 6GB eller 12GB. Klämmer man in 8GB så kommer 2GB inte kunna användas av GPUn. 6GB är inte dåligt egentligen. Jag tror inte att RX 5600 XT skall marknadsföras som ett 1440p kort heller. Jag är rätt säker på att de är 1080p man tänker satsa på med de kortet. AMD måste komma in i matchen å få bra fart på tillverkningen innan dom kan börja spotta ut kretsar och konkurrera mot NVIDA.

Av HC-8315
Skrivet av Mushroomcar:

Ok! Tack för tipset. Ja, jag ska ha OS, spel och program främst! Primär med andra ord.

Då kommer jag med en följdfråga. Så den SSD du ev köper kommer vara till en ny dator och inte din nuvarande?

Av HC-8315

@Mushroomcar: ska du bara ha spel på den så skulle jag ha valt 860 QVO av dom tre. Dels för att den är mycket snabbare en A400 och den kostar i princip lika mycke.

Av HC-8315

Ja, fläktar fram och bak i lådan har jag såklart. Jag skrev de inte, men tanken var att ev låta dom fläktarna sköta cirkulationen och strunta i att montera fläktarna på själva kylaren om de nu skulle gå. Nu har jag inte fått hem den ännu och jag kommer inte kunna testa den förens efter jul i vilket fall som. Men tanken slog mig strax efter köpet att man kanske skulle kunna göra de.