Inlägg

Inlägg som HC-8315 har skrivit i forumet
Av HC-8315

Min först spontana tanke är varför du isf måste ominstallera Windows så ofta?
Om du inte byter hårdvara så skulle en klon av ditt nyinstallerade OS vara nåt. Jag klonar själv min primära disk varje vecka för att ha en av flera olika backuper.

Av HC-8315

225 kr + frakt

Av HC-8315
Skrivet av Klubba:

mina 2 cent är att jay är en pajas, slutade titta på hans videos för flera år sedan då hans personliga vy (dvs hans sponsorer) helt klart påverkar alla hans tester. Han säger och gör mycket knepigt.

Vill man se en mindre youtuber prata om hårdvara så är Pauls hardware eller bitwit mer seriösa imo.
Annars är ju Linus ofta ganska rak på sak, även om han har en viss personlighet som inte faller alla i smaken.

Om cpu blir en bottleneck vid GPU test så höjer man upplösningen, problem solved

Påverkar hans tester? Han testar ju nästan aldrig de som kommer från hans sponsorer!

Av HC-8315
Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: 20.1.2 e den senaste. inget kommer upp när jag klickar på check for updates

My bad, menade såklart 20.1.2 som släpptes den 15 Januari. Hur ser de ut i ditt BIOS? lite dum fråga, men har du "Fast Boot" aktiverat nånstans, och har du tvingat PCI-E till 3.0 istället för Auto?
Vad har du för skärm? Med eller utan FreeSync / G-Sync?

Av HC-8315
Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: Det hände igen... o jag dubbel kolla så inte de va på!

Har du även provat 20.1.3?

Av HC-8315
Skrivet av Radolov:

Fast nu la du ju fram en motsägelse, om du inte menar att hög värmeutveckling är något positivt.

Effekt går ner => värmeutveckling går ner => bättre thermal headroom (eller tystare fläktkurva). Så om det skulle behövas gå upp i frekvens, så finns det bättre möjligheter att göra så, givet att man är GPU bunden utan den gränsen. Annars gör den förstås ingen nytta.

Utöver det så bör det även minska input lag i vissa fall, då låg utilization faktiskt kan ge snabbare respons (nya waves kan behandlas tidigare => exekvering av en wave och input ligger närmare i tid än om de måste vänta i en full kö). Enda nackdelen som jag kan se är att FPS blir lite variabel, men då han redan nämnt att han har freesync så borde det vara ok.

Jag vet dock inte om chill är en så bra idé om man har extrema nerklockningsproblem på navi, men han verkade inte ha några såna.

Nej, de gjorde jag inte. Mer utvecklat vad jag menar: Man har två värden att justera i Radeon Chill. De första värdet är den FPS som man vill låsa till när man inte gör några rörelser i spelet med musen först och främst. De andra värdet är den maximala FPSen som man vill ha under rörelse i spelet. Drivrutinen justerar sen FPSen baserat på hur mycke/lite man rör på sig i spelet. Syftet här är inte att få så hög FPS eller frekvens som möjligt. Utan att få ner frekvensen inom ramen för den FPS man har angett i Radeon Chill för att minska värmeutvecklingen. Detta skriver AMD själva:
Radeon™ Chill is a power-saving feature that dynamically regulates framerate based on your character and camera movements in-game. As your movement decreases, Radeon Chill reduces your gameplay frame rate, thus saving power and helping lowers GPU temperature.

Men om man gör som @Linus82 så försöker drivrutin enkelt förklarat imitera VSync och har egentligen bara låst min och max till samma FPS. Drivrutinen justerar då ingenting mer än att försöka låsa FPSen på 140 FPS och den minskade värmeutvecklingen som en lägre belastning ger i dom flesta fall uteblir. Undantaget skulle väl vara spel som CS och liknande där man kan få mer än 140 FPS konstant. Men man har fortfarande begränsat Radeon Chill eftersom man låter grafikkort pumpa ut en hög FPS.

https://www.amd.com/en/support/kb/faq/dh-033

Av HC-8315
Skrivet av Linus82:

Har kört mitt msi 5700 mech oc sen i november utan hickups förutom nått tjall med freesync men det löstes med cru, så tror det var skärmens problem. Och att adrenalin inte mindes undervoltningen, men det löstes med senaste uppdateringen.

Uppdaterat alla uppgraderingar som kommit sen jag köpte det.

Kör allt avslaget förutom chill som ligger på 140/140.

Skickades från m.sweclockers.com

Kör du Radeon Chill på 140/140 så gör den noll nytta och du kan likagärna stänga av den. Funktionen med Radeon Chill är att med flit sänka FPSen när du inte rör på musen för att på de sättet minska belastning på GPU i syfte att minimera värmeutvecklingen.

Av HC-8315

@Mr IKEA: De gör du nog inte. Kom ihåg att kontrollera de här varje gång du uppgraderar drivrutinen också. Läs också noga igenom vilka saker dom har fixat. En dag så funkar nog Enhanced Sync som de skall.

Av HC-8315
Skrivet av TechWolf:

@HC-8315: Har installerat 20.1.1 på både äldre och nyare kort än 500-serien utan några problem.
Så nej, det är inte bara dom nyare korten som stöds av 20.1.1.
( och det gjorde jag direkt som dom kom ut, före helgen )

Var gick du då in, om den sa att det inte fanns nya drivare till RX590 ?!
Går jag in på https://www.amd.com/en/support och fyller i RX590 så får jag upp 20.1.1.

Kan rekommendera att göra en ren installation av drivarna, dvs ta bort dom gamla
innan installationen istället för att uppgradera. Välj "ytterligare alternativ" i början av
installationen, och så " Fabriksåterställning ".

Jag gick kort och gott in på AMDs hemsida och skulle tanka hem dom.
Jag installerade själv samma dag som drivrutinen släpptes. Idag var jag hemma hos brorsan igen och testade både dag ett drivrutinen och samma version som finns på sidan numera. Och dom måste vara olika eftersom den installern jag har inte känner av RX 590. Men den man tankar hem i skrivande stund med samma nr funkar klockrent.
Hur de än är så fanns de ingen 20.1.1 i söndags att tanka hem till annat än RX 5700, Radeon VII och Vega serierna. Och strax efter att jag nämner de här på forumet under måndagsnatten så finns drivrutinerna. Nånting har AMD gjort i de tysta som bara smögs ut.

Av HC-8315
Skrivet av Belzader:

Vet inte hur du kontrollerade men jag kontrollerade precis på AMD's sida och finns både till RX 400 & 500 (och faktigst också till ännu äldre kort).

Kan ju iofs. vara att de har uppdaterat mellan när du kontrollerade och när jag gjorde det.

"Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.1.1 is compatible with the following AMD Radeon products.

Radeon™ RX 5700 Series Graphics AMD Radeon™ R9 200 Series Graphics
Radeon™ RX 5500 Series Graphics Radeon™ RX 500 / Radeon 500X Series Graphics
Radeon™ VII AMD Radeon™ Pro Duo
Radeon RX Vega Series Graphics AMD Radeon™ R7 200 Series Graphics
Radeon™ RX 400 Series Graphics AMD Radeon™ R5 300 Series Graphics
AMD Radeon™ R7 300 Series Graphics AMD Radeon™ R5 200 Series Graphics
AMD Radeon™ R9 Fury Series Graphics AMD Radeon™ HD 8500 - HD 8900 Series Graphics
AMD Radeon™ R9 Nano Series Graphics AMD Radeon™ HD 7700 - HD 7900 Series Graphics
AMD Radeon™ R9 300 Series Graphics"

Under söndagen när jag skulle hjälpa brorsan med att installera som gjorde jag observationen att 20.1.1 inte fanns att ladda hem till dessa kort. Något som däremot blev tillgängligt under natten till måndagen ett antal timmar senare. Bror min hade själv problem att hitta uppdateringen. Nu är hans dator uppgraderad. Men bara för att kolla så provade vi först att installera den 20.1.1 installationen som jag vid släpp tankade hem till mig själv. Den versionen av 20.1.1 går inte att installera på RX 500 kort. Men den som man kan tanka hem nu med samma revisionsnr går att installera. Så nånting har AMD gjort.

Av HC-8315

Nu hoppas jag att msi gör som brukligt med Tomahawk korten och att de blir ett bra moderkort. Jag är iaf intresserad av denna modell som en potentiell uppgradering mot de jag har idag. Men först vill jag se tester de den.

Av HC-8315
Skrivet av TechWolf:

Inkorrekt !

Om du kontrollerar under " Radeon Product Compatibility " så ser du alla kort som stöds av den aktuella drivrutinen.

https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-20...

Spelar ingen roll vad som står där. Har försökt uppdatera drivrutinen på brorsans dator som har ett RX 590 under en stor del av söndagskvällen och den vägrar acceptera drivrutinen. Första hindret kom när vi skulle tanka hem den. Drivrutinen säger att de inte finns någon ny drivrutin. Går man in på AMDs hemsida så finns den inte om man väljer ett RX 500 kort. Och tar vi hem den fast för RX 5700 så vill den inte installera.
Däremot vill jag göra ett tillägg. Sen jag skrev inlägget högre upp så finns 20.1.1 till RX 500 serien att ladda ner. Men nu är jag inte hos bror min längre så jag kan inte testa. Men jag skall behålla den jag laddade ner under söndagen som inte ville fungera och jämföra mot den som man kan tanka hem från och med i natt.

Av HC-8315

En reflektion jag precis gjorde är att 20.1.1 drivrutinen endast finns till RX 5700 och Vega serierna. RX 500 och 400 serien stöds inte!

Av HC-8315

En reflektion jag precis gjorde är att 20.1.1 drivrutinen endast finns till RX 5700 och Vega serierna. RX 500 och 400 serien stöds inte!

Av HC-8315
Skrivet av qwertylol1:

Om den dymaiska frekvensken fungerar som det ska så är det inga problem, men problemet är just att den inte fungerar som den ska.
Jag fick massa fps drops just för att det inte fungerade. Googlar man problemet så är det många som har samma problem med detta kort.
Enhanced Sync hade jag avstängt redan och det gjorde ingen skillnad.
Verkligen provat alla inställningar utan större förändring.

Den enda förändring som fungerade var alltså ett återköp.

Skickades från m.sweclockers.com

De vart en sämre upplevelse. Jag hade de problemet själv och allt löste sig när jag stängde av Enhanced Sync.

Av HC-8315
Skrivet av qwertylol1:

Köpte ett Sapphire RX 5700 XT Pulse 8GB OC förra veckan med ett Strix B450-E. Först fick jag bluescreens hela tiden, sen uppdaterade jag BIOS och jag fick inga fler bluescreens. Då började jag istället få problem med prestandan på kortet. Den vägrade att ge ut en jämn prestanda, gpu hastigheten gick upp och ner hela tiden vilket resulterade i fps drops och fryslagg i alla spel jag provade.

Satt och meckade i dagar tills jag fick nog igår och köpte ett RTX 2070 Super istället. Har fungerat problemfritt sedan jag stoppa in det och lagget i alla spel är helt borta.
Fick dock betala ca 1500 kr mer för nvidia kortet, men jag antar att man får vad man betalar för.

Hoppande GPU frekvens är normalt. Finns en jäkligt bra förklaring för de, men den korta versionen är att frekvensen ändras dynamiskt efter belastning.
Och problemet med FPS drops är relaterat till Enhanced Sync (Förbättrad Synkronisering) som helt enkelt inte funkar som de skall. Har man de avstängd så presterar i stort sett alla kort som dom ska.

Av HC-8315

@thomson: Installerar de i skrivande stund.

Av HC-8315

Intel Gen 10 kan va ruskigt strömhungriga

Börjat ryktas lite i att kommande i9-10900 behöver mycke ström. Uppåt 300W vilket är helt galet om de skulle stämma. 14nm har sina begräsningar och de ser väl inte direkt bra ut. Nu är de ju ett rykte så man får ja ta de med en skopa salt.
https://www.guru3d.com/news-story/intel-reportedly-delayed-10...

Av HC-8315
Skrivet av moire:

Bigfoot är allt jag säger !

Skickades från m.sweclockers.com

Har haft en Bigfoot 5,25" en gång i tiden. Och jäklar mig, den var ju på 3600rpm till och med. Där väckte du gamla minnen!

Av HC-8315