Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk
Medlem

Backup av Windows

Hej jag har blivit lite trött på och dra in alla pefekta drivrutiner och småinställningar vid varje ominstallation så jag undrar om man kan spara sin nyinstallerade version på en extern hårddisk och sen bara dra in den istället för och installera om alla program varje gång? Är de backup and restore som man använder i kontrollpanelen? Fungerar de att använda extern hårddisk istället för usb?

Mvh

Permalänk
Avstängd

Min först spontana tanke är varför du isf måste ominstallera Windows så ofta?
Om du inte byter hårdvara så skulle en klon av ditt nyinstallerade OS vara nåt. Jag klonar själv min primära disk varje vecka för att ha en av flera olika backuper.

Visa signatur

🖥Phanteks Enthoo Evolv iTX . Phanteks AMP 650W. AMD R5 3600X. msi B450I GAMING PLUS AC. 32gB HyperX Fury RGB 3200MHz. msi RX 5700 XT GAMING. 1TB Kingston A2000.
AOC G2460FQ. Logitech G903. Logitech G840 XL. Logitech G513. Logitech PRO Gaming Headset. Luxorparts Headphone Stand. LG BP50NB40.

Permalänk
Medlem

Den gamla backupprogramvaran som använder "förr" finns kvar i windows 10, så det är bara att köra en backup på din nyligen installerade perfekta dator.

Men, även om det låter som en bra ide så kommer du ändå sitta med uppdateringar av program osv.
Visst kan du spara lite tid och kanske om du har många program, men du bör nog ta en funderare på hur ofta du blåser om datorn och om det kanske är en ide att underhålla ditt system istället.

Sen är det inte fel att titta på backup ändå, en backup är alltid bra att ha om något händer.
Fungerar inte Windows egna så kolla på Acronis eller liknande, dom har lite backup till "molnet".

Permalänk
Medlem

Vet inte om det löser ditt problem eller om du har tillgång till server/nas av lite bättre sort (dvs. NAS som kör en mer komplett Linux än vad många köpeNAS gör [1]) eller kan avvara en windowsdator för serversidan av backup och dess lagring.

Men jag sprang på en intressant open source paket som heter "urbackup" - den backuppar både filer och hela diskimages parallellt med sikte på främst windowsdatorer som klienter i lite större system och använder då windows egna virtuella system för att göra en snapshot av både disk och filer under full användning och utan att användaren märker av backupjobbet - har också bootbar iso-avbild för att köra från USB för bare-metall återställning av en burk tex. efter död SSD/HD helt plötsligt en dag. Har dock inte provat just den delen, men sådant ser man först på mer kommersiella backup-programpaket, vilket är en bonus.

Dock är denna programpaket inte lika 'perfekt' packande som Borgbackup, Duplicati, Restic mfl. med chunkbaserad lagring - men å andra sidan är användarens alla olika revisioner av filer direkt tillgängliga via serverns webgränssnitt för omedelbar nedladdning igen när som helst. - klientprogrammet varnar själv till användaren om den inte tycker har någon kontakt till backupservern lite för många dagar i rad etc.

Det hela är byggt på en serverdel och en klient-del - serverdelen är för en tänkt backupdator/bättre NAS med större lagringsvolym i önskad och kanske RAID:ad format och klientdelen installerar man på respektive burk man vill ha backup på.

I klient-delen i samband med installationen väljer man vad som skall göras backup på - dels förvalda alternativ (användardata men inte systemfiler etc.) men också eget urval och att man kan exkludera filer och direktorys.

När det är klart så behöver man inte göra mer och programmet ligger och väntar på en anrop från servern så småningom och backuppen startar. - det är alltså väldigt lite att installera på varje klientdator och man behöver inte hålla på med inloggning eller liknande mot någon server då det hela initieras från serversidan inklusive att hitta datorn ifråga och sedan byter nyckelpar för att vara säkra på att hitta varandra och inte någon annan försöker ta över det hela..

På serversidan, som också kan köras i windows men främst tänkt för Linux och däri använda ZFS eller BTRFS-filsystem framför ext4/XFS/NTFS då man använder ZFS/BTRFS filsystemens funktioner för deduplicering, kompression, att samma filer på olika datorer bara tar upp en fysisk plats på lagringen, vid filändringar så tar bara delen som ändras i filen ny plats på disken etc. vilket gör att det spar lagringsutrymme i jämförelse med när man kör på NTFS, ext4, XFS-filsystem som använder sig av mjuka och hårda länkar för omodifierade filer mellan backupgenerationerna.

Dock är serverdelen _inte_ anpassad för att köra windows-server med ReFS-filsystem som lagring av anledningen att ReFS inte hanterar hårda länkar, vilket stöds av ext4, XFS och NTFS.

Den har också 2 moder på säkerhet - dels för LAN-användande med lägre säkerhet (tex. data som körs över systemet är inte krypterat, använde inte kompression eller delta etc. som drar mycket datakraft på klient och serversidan och sedan en 'Internet-funktion' tänkt att prata över publik Internet med högre säkerhet, deltafilöverföring (på samma sätt om rsync), krypterad överföring och högre säkerhet vid anslutande och är förmodligen tänkt för fallet att datorn skall hålla sig backuppad även när man jobbar tex. hemmifrån.

---

Paketet har klart fokus från administratörshåll mot flertal datorer i en stor familj, litet företag eller skola/kurs då installationen på klientsidan är minimal och väl installerats kan styras från servern (och även övergripa användarens önskemål om så när det gäller vad som skall göras backup på), automatisk uppdatering av klientprogrammen etc. och just att den tar både diskimage då och då (med både full och delta-versioner) och filer (full och delta även där) i önska intervall.

[1] såg precis att 'urbackup' komplett med färdig SD-image kan byggas på en RPI4 med inkopplad en eller flera externa USB-disk av lite större storlek

- att köra BTRFS i RPI4 går utmärkt och diskar i RAID1 likaså och det är egentligen inget problem med BTRFS i RAID5/6 heller fast det finns folk som skriker om det och anser det osäkert (baserat på nu snart flera år gammal data... även BTRFS förbättras över tiden, även om ingen sätter ned foten och säger att det är 'klart' och tar bort rödmarkeringen). Har kört BTRFS i sin native RAID5/6 tillräckligt länge för att veta att den har inte mer problem än tex. MDADM - och MDADM är inte problemfri den heller upptäckte jag helt nyligen...

Men nackdelen med RPI4 eller att köra server-roll på vanlig stationär dator är bristen av ECC-minne vilket är något som generellt är en önskan när det är gemensamma resurser och tex. en gemensam backup där korruption som introduceras av RAM-minnes fel, drabbar fler samtidigt.