Inlägg

Inlägg som HC-8315 har skrivit i forumet
Av HC-8315

Spontant så tycker jag Webbhallens beslut att plocka bort de allra populäraste moderkorten till AMD ur sortimentet är underligt. Visst, de är slutsålt ganska frekvent just pga dess populäritet. Men Tomahawk MAX är inte EOL över huvud taget nånstans.
Ett alternativ skulle vara detta: https://www.webhallen.com/se/product/293994-MSI-B450-Gaming-P... Lite grovt räknat samma moderkort som Tomahawk, men med WiFi och lite mer bling.

Av HC-8315

650 kr plus frakt.

Av HC-8315
Skrivet av Chrisism8:

1. Du skriver dina komponenter lite mystiskt, inget fel eller inkorrekt men det fick mig att fundera på ifall det är någon form av färdigbyggd dator från t.ex Dell/hp/lenovo etc som du har. I sådana fall kan det ofta vara värt att kolla så att du faktiskt kan uppgradera innan man gör det.

Nu är jag nyfiken på hur dy lyckades dra den slutsatsen? Han har rätt så tydligt skrivit ut att både moderkort och grafikkort är från msi, dessutom varianter som man köper löst och inte hittar i färdigbyggda system från OEM tillverkare.

Av HC-8315
Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: Vilka inställningar menar du?

@evirob: Inte overclokat. vet inte ens hur man gör

Generellt hur de ser ut i dina drivrutiner. Men testa också de som jag tipsade högre upp angående 19.10.1 då den skall vara den stabilaste drivrutinen för Radeon VII.

Av HC-8315
Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: Det hände....IGEN! 2 grg på raken nu också.

Skulle vilja ha en print screen över dina inställningar.
Sen kan du göra som jag rekommenderade @Snijva att göra. Kör en DDU igen och installera 19.10.1.

Av HC-8315

Om kortet har varit i bruk sen November 2018 så är de inget fel på kortet. Majoriteten av RTX korten som gick sönder gjorde de tämligen omgående till några veckor/nån månad efter köp.

Av HC-8315

Lite beroende på vad du har för processor så kan de vara dags att uppgradera. Sitter du med en i7 så är en uppgradering av minne värt de. Skulle dock rekommendera de billigaste 2x8GB av dom två. Hastigheten här har mindre betydelse.
Men sitter du med en i5 så är de helt klart värt att byta plattform. Billigt och jäkligt bra idag är AMD och ett av dom allra bästa köpen man kan göra där är en R5 3600.
Tillägg: Såg nu att du skrev att du har en i7. Så köp du de billigaste av dom paketen.

Av HC-8315

Som tidigare talare skriver så är processorn nog prio ett att byta ut. En begagnad i7, eller en ny plattform skulle få liv i din dator. Redan där så kan du gå upp ett snäpp eller två med grafiken i Call of Duty.

Av HC-8315
Skrivet av trickeh2k:

Jag följde honom tidigare men tröttnade på hans pissiga jävla attityd. Han brusar lätt upp och beter sig som en riktig jävla rövhatt på internet, främst Twitter så tappat i princip all respekt för honom. Lite svårt att jämföra mot Linus som har en hel stab under honom så givetvis är produktionsvärdet 50ggr högre, även om det är i ett mer lättsmält format.

Vill man ha lättsmälta är Linus utmärkt, vill man ha mer nördigt så är det Gamers Nexus jag skulle rekommendera.

Jag kan förstå hans attityd på Twitter. Communityt är ju ganska giftigt och folk hoppar på han och alla andra. Som jag ser de så tycker jag de är helt rätt av han att stå upp mot dessa människor i princip pissar på han och alla andra.

Av HC-8315

Titta själv: https://www.sweclockers.com/test/28446-nvidia-geforce-gtx-166...
Observera dock att de kort som förmodligen ger mest för pengarna just nu är RTX 5600 XT.

Av HC-8315

Som @Vzano skriver så köp ett grafikkort som faktiskt blir en uppgradering. Om priset är viktigt så är ett GTX 1660 Super ett bra val. Kortet går att hitta för under 3000 kr om man letar lite. Denna till exempel: https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/nvidi... Kylaren är helt ok på denna modell.

Av HC-8315

Om nu Intel är ett måste så kan de vara värt att vänta till Gen 10. Men endast för att dom ev blir billigare än vad Gen 9 är idag. Sen kan man ju fundera på vad Intel menar med prissänkning. Får man en i5-10600K 6C/12T för samma pris som en i5-9600K 6C/6T, eller kommer vi verkligen få se ett sänkt pris? Man får inte glömma att Intel under 2018 höjde priserna på sina processorer pga tillverkningsproblemen. Dessa priser står sig än idag. Så jag får känslan av att Intel kanske backar tillbaka och sätter sig närmare de *normala* priset.

Men är de lite *köp nu* som gäller så är AMD lätt värt att byta till. Med de grafikkort du har nu så kommer de i princip vara en mycke liten skillnad i spel. Hur du än gör så blir ett köp idag en stor uppgradering mot vad du har idag!

Av HC-8315

Om målet är inställt på 1080p med nån form av Sync på 60Hz så är ett GTX 1660 Super just nu ett bra grafikkort. Om de är värt att uppgradera igen när du precis gjort ett köp känns lite som slöseri.
Hade jag vart du så hade jag haft lite is i magen och avvaktat med en uppgradering.

Av HC-8315

Nu väcker jag liv i denna tråd igen. Bytte ut några av fläktarna så att nu har tre stycken på 120mm som utblås och två stycken som insug på 140mm. Jag har ingen fläkt monterad på kylaren och såhär ser de ut efter en halvtimme. Tempen i rummet ligger på 23 grader. Fläktarna håller sig ganska lugna med en ljudnivå jag lätt kan leva med.

https://i.imgur.com/Unhe3Ct.png

Av HC-8315
Skrivet av Superthug:

@HC-8315:

2400G.
Ser att 3400G har 20 banor.
Går det att fördela mellan PCIe så hade det varit lösningen.

Och där insåg du själv problemet. Du kommer inte kunna fördela mer eftersom du saknar banorna som krävs. Moderkortet har redan fördelat resurserna som finns tillgängligt baserat på vad tillverkaren har valt att prioritera från en APU med begränsad tillgång av PCI-E banor. Din enda lösning är tyvärr en ny processor.

Av HC-8315
Skrivet av Superthug:

Visste inte att jag kunde styra det. Kikade i manualen men ser inte var jag skulle kunna styra det.
Vet du kanske var jag kan sätta det?

Kolla vad @perost skrev. Vilken processor har du på moderkortet?

Av HC-8315
Skrivet av Snijva:

19.11.1 gav någon krash men jag fick rätt ofta svarta sträck och olika artifacts på skrämen.
Nu har jag installerat 20.1.3 och har haft 6 krasher idag på några timmar.

Vet inte om jag ska ge upp på det här kortet faktiskt. Känns lite tråkigt att man spenderat totalt 12k på kort och kylning och så blir det så här.

Om du har såna problem så kanske du till och med ska gå tillbaka till 19.10.1. Jag tror de är den som är stabilast av drivrutinerna för Radeon VII.

Av HC-8315
Skrivet av pacc:

Låter lite som standard för AMD's grafikkort, RX5700 verkar ju ha problem med strömförsörjning, PCI timing, displayport och vsync av olika slag. Efter mer än ett halvårs drivrutiner så är det väl ganska så uppenbara att det är ett hårdvaruproblem och inte något som går att fixa i mjukvara. Då pratar jag inte ens om att klocka ner GPU'n till standardvärden och hålla minnet långsamt.

Skrivet av Wiiga:

Ja detta kan jag bekräfta. Installerade ett 5700 kort igår åt en kompis där displayport strular.
Hittade skärmen men får ingen bild.
Hade 2 skärmar så jag såg att den hittade den andra skärmen i enhetshanteraren.

Han är i skrivandes stund på väg till Webhallen för att byta till något annat kort.

Skulle de vara ett hårdvarufel så hade dom flesta haft de här problemet och inte bara en del. Alla exempel som @pacc skriver utom DP är drivrutinsfel som mer eller mindre är fixade. FreeSync är de fortfarande nåt knas med. De uppstod när 20.1.1 släpptes. Glöm inte att en del av dessa buggar även drabbar Vega och Radeon VII också. Problem med DP skulle jag vilja säga vara generellt oavsett grafikkort. Jag hade själv precis de problemet hos flera grafikkort. Alla från NVIDIA. Men felet låg i kabeln. Och dom flesta kollar inte kabeln när dom felsäkert, utan man ger grafikkortet skulden direkt!

Av HC-8315
Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: Japp jag har den senaste. Fast boot har jag inte sätt nånstans och jag har i alla fall inte aktiverat det. Visste inte att den funktionen fanns. Allt ligger ju på en ssd ändå så går ju inte slött direkt. PCI-E ligger på Auto som det var. Har i princip inte rört bios alls.

Skärmarna, har en "AOC Q32G1WG4" som har sync med AMD och en Asus VX238 som inte har sync. Ska sync på AOC skärmen vara av? Den är på just nu.

Skrivet av Mr IKEA:

@HC-8315: Fick upp ett felmeddelande för en gångs skull denna gången. Skärmarna vart svarta som vanligt och sen, som sällan händer, startades allt igen och detta felmeddelande visades.

https://www.dropbox.com/s/w9mgfiut1fe57iq/Untitled.png?dl=0

@Snijva: ja gör det!!

Sorry för lite sent svar. Varit lite upptagen.
Ja, FreeSync har en hel del problem så de är högst lämpligt att skippa FreeSync för tillfället. Du kan alltid köra V-Sync. För en del har FreeSync blivit bättre, men jag skulle vilja påstå att FreeSync fortfarande är trasigt sen 20.1.1 släpptes.
De felmeddelandet du har där tar upp DirectX. Visst, drivrutinen hängde sig. Men de kan ändå vara värt att uppdatera DirectX via Microsofts hemsida.
Nu såg jag att 20.1.3 nu finns ute där man bland annat skriver att problemet med svarta skärmar skall vara löst!

Av HC-8315

De verkar vara en blandad kompott mellan olika recensenter. Dock är Swecs test de som visar minst skillnad mellan RX 5600 XT och RX 5700. På andra sidor så kan man se ett snitt på 11% bättre prestanda på RX 5700 mot RX 5600 XT. Och då har man ändå använd de nya BIOSet.
Min första tanke var att Swecs i7-8700K ev skulle vara orsaken till de eftersom tester med i9-9900K ger en ökad prestandaskillnad mellan korten.
Oavsett vad så är RX 5600 XT ett bra kort. Stabiliserar priset nu på max 3500 kr så är de en vinnare.