Inlägg

Inlägg som hjälpsam har skrivit i forumet
Av hjälpsam

Alltså, de som säger att den här inte passar på sweclockers saknar bara fantasi. Den där ska definitivt med i korgen nästa gång vi åker inom Ikea, till och med två stycken tror jag, och då har vi inga barn hemma.

En ESP i den så är det ju bara världens gulligaste smarthögtalare Den blir definitivt min nya väckarklocka!

Av hjälpsam
Skrivet av IceKey:

Köpte mina hos Amazon. 2-pack för lite över 300 kr, inte så farligt faktiskt.

Icy Dock Ezconvert

aah, såg inte att amazon's var två-pack, såg bara att priset var ungefär samma som alla andra siter.
Det gör ju faktiskt lite skillnad, kanske skulle ta och köpa ett sånt paket också.

Av hjälpsam

Jo lite för korta är de allt ;).

https://i.imgur.com/JDZ7X3W.png

Men det är klart att det finns andra som är längre och som inte centrerar disken.

Izy box:en ser nice ut, speciellt att man kan trycka in ssd:n utan att behöva skruva, men 300 pengar för varje hade jag gärna sluppit Dessutom ser jag gärna en i metall så att värmen lättare sprids. Inte lika stort behov med ssd, jag vet. Men lite värme producerar även de.

Jag ska nog ta och beställa några från herr Chang i Kinna och testa.

Av hjälpsam
Skrivet av Xcorp:

Ser ingen anledning till att krångla med adaptrar som har förlängning av kontakterna, köp en där portarna sitter rätt från början, t.ex https://www.webhallen.com/se/product/252313-Deltaco-montering...
Har själv använt den som Corsair skickade med sina diskar ett tag, funkar utan problem.

Problemet med den typen är att de inte funkar i chassin med fasta bakplan eftersom disken kommer ett par centimeter för långt fram, och eftersom de normalt placerar 2.5":an centrerat är även kontakterna förskjutna i sidled en bit.

Av hjälpsam

Nån som testat ssd adaptrar typ dessa https://www.aliexpress.com/item/32496216107.html eller https://www.amazon.se/Sabrent-SATA-h%C3%A5rddisk-station%C3%A... i hp:s diskslädar?

Tänkte konvertera microservern till ljudlöst läge och ha den framme

(beskrivningarna påstår ju så klart att de passar till varenda datorlåda och varenda ssd på hela jorden, men så länge har man ju varit med så man vet att det sällan är sant )

Av hjälpsam

Mycket hänger ju ihop med hur du har din lagring organiserad, för mig som kör FreeNAS/TruNAS är migreringen busenkel, man gör en instalation av Os på en ny burk, exporterar sina inställnigar på den gamla, flyttar över diskar till den nya och läser in inställningarna, klart. I princip, beroende på vad det är för skillnader i övrigt kan ju lite annat behöva justeras, men allt är förberett för att kunna migrera.

Har du däremot hårdvaruraid, så kan det nog var mer jobb.
Många kör unraid men där saknar jag tyvärr erfarenhet men utgår från att där finns liknande möjligheter till export och import av inställningar.

När det gäller att koppla till fler diskar till microservern så skulle jag inte rekommendera att koppla fler diskar på den inbyggda nätdelen, väljer du att köpa till ett externt kabinett med egen strömförbrukning är det en helt annan sak.

Men i grunden får du göra som många av oss andra redan gjort, börja fundera på mål och syfte, och fundera lite över framtida behov, och vilken ekonomi du har/är beredd att lägga.

Microservern är snygg och kompakt, men steget upp till en miniserver är inte så stort. ML10, ML110 osv kallar HP sina.
Även i dessa är det egentligen nätdelen som är den stora begränsningen om de används som lagringsserver men de kan nog funka upp till åtta diskar. Tror du att du kommer att behöva mer så skulle jag nog titta på en större låda med riktiga nätdelar från början.

Kan ju säga som exempel körde jag under en period 10+ diskar på en miniserver och under den tiden kraschade jag 3-4 diskar per år, efter byte till en större låda med riktigt dimensionerade nätdelar så har jag haft 0 diskkrascher de senaste tre åren, och då är det ändå flera diskar som för länge sedan överlevt sin förväntade livstid och hälften av diskarna har 4-6 år i drift nu.

Av hjälpsam

@sju:

Nu var det ju ett tag sedan jag satte upp det så att skriva en guide såhär i efterhand är nog ingen bra ide Jag lär glömma hälften. - Men faktiskt är det inte så komplicerat.
OK - med inte komplicerat menar jag inte att man utan att ha läst på har allt uppe och snurrar på en förmidag, jag har säkert lagt några hundra timmar på research av både vilken hårdvara som passade mig och vilken mjukvara jag skulle använda. Och sen så klart hur jag skulle konfigurera allt ihop.

Det första rådet är att ta en sak i sänder, börja med att leka med proxmox, lär dig lite om hur det funkar. Hur man gör nätverk. Ska du köra kluster (dvs länka ihop flera proxmox-hostar) så lek med det också.
Anteckna massvis hela tiden.

När du känner att du fattar hur det funkar går du vidare till att göra en "testinstallation" av pfsense bakom din nuvarande brandvägg så att allt du håller på med är på "insidan". Det finns en liten nackdel med att göra så och det är att pfsense gui kan bli väldigt laggigt för att den försöker hela tiden hämta info från nätet om status, men med lite tålamod så funkar det bra. (det är nån port man ska forwarda för att det ska funka ok, har glömt vilken).

När det gäller det virtuella nätverket så var det en av de saker som tog mig rätt lång tid att förstå hur det funkar, men till slut så kopplade det även i mitt huvud (det är inte svårt egentligen - men när man inte begriper så ...)

Bilden nedan visar hur jag har det uppsatt i proxmox.
de portar som börjar på enp* är de fysiska nätverksportarna i servern. där har jag på
port 1 WAN, inkommande port till pfsense
port 2&3 LAN, två portar ihopkopplade för ökad bandbredd (bond2) från pfsense (enbart för att jag kunde )
port 5 är klusternätverket, där går en separat kabel mellan mina proxmoxservar på ett eget subnät med fasta IP:n
port 6 är ett "management network" dvs det är den port som själva proxmoxhosten pratar på det interna nätverket dvs jag ansluter till 192.168.1.10 i webbläsaren till den. Det här behöver egentligen inte vara en fysisk port eftersom pfsense körs på samma server så det skulle likaväl vara en virtuell port. Men eftersom jag satte upp proxmox innan jag körde pfsense på den så behövdes den då, sen har jag bara låtit den vara kvar.

https://i.imgur.com/c5fYaCJ.jpg

Sen är de virtuella delarna vilket är vad de olika virtuella maskinerna på hosten ser, så till exempel ser min pfsense vmbr1 som den använder till WAN, och vmbr2 som den använder till LAN.

Att jag kör dubbla WAN och att jag kör flera olika vlan syns inte här, det är gjort helt och hållet inuti pfsense (och VLAN så klart också i de olika switcharna runt om i huset).

När det gäller att installera proxmox och pfsense har jag så långt det gått enbart utgått ifrån respektive dokumentation när jag har gjort själva installationen. MEN innan dess har jag läst andra guider och kollat på en del videor på tuben för att förstå vad de olika konfigurationsaltenativen innebär. Men som sagt - när det var dags för installation gick jag rätt strikt efter instruktionerna på respektive sajt.

pfsense har skitbra dokumentation, proxmox är lite sämre. Det är en hel del fortfarande som beskriver hur man gör i shell istället för i GUI:t vilket är lite dumt eftersom det mesta BÖR göras i GUI:t numera .

Mitt första konfigurationstips är att om du kör proxmox på 8gb och använder zfs att du begränsar mängden minne zfs använder : kolla under punkten Limit ZFS Memory Usage på https://pve.proxmox.com/wiki/ZFS_on_Linux

Mitt andra tips är att följa dokumentationen, och gör så lite som möjligt för att det ska funka. Alla "kan vara bra att ha" - funktioner behövs antagligen inte

Av hjälpsam

Spännande utveckling Kul när de ledande företagen ljuger för sina kunder

Hoppas WD ändrar sig och börjar publicera korrekt info i sina datablad.

Jag har inga <6 tb diskar som är så nya, men däremot ett par 8tb som uppvisar liknande beteenden.

Av hjälpsam

Jo det känns nästan som att FOH var på fallrepet när jag kommit upp till plats 35.000 ca i ranking på ett par veckor.
Hoppas att det gör nytta nånstans. Håller med Lillankan om att det är lite trist att de inte marknadsför mer vad det leder till.

dnet var roligare

moo

Av hjälpsam

Kjelle säljer https://www.kjell.com/se/produkter/dator/datorkomponenter/mon... , och det gör nog de flesta liknande butiker.

Av hjälpsam

De flesta borde funka, men undvik helst äldre kort eftersom de blir väldigt varma och det är ju lite dumt i ett så kompakt chassie. De äldre är också mer strömhungriga vilket inte heller är så bra i en liten microserver.

Jag kör med X520-DA2 och de värmer inte speciellt mycket (använder dem inte i en microserver dock).

Av hjälpsam

När det väl är uppe och snurrar gör det igen skillnad om det är virtualiserat eller inte.
pfSense/OpenSense är stabila mjukvaror och de bara snurrar på (om man inte gjort något alltför dumt).

Jag är väldigt nöjd med min lösning, det enda som jag skulle vilja göra annorlunda är att uppgradera minnet til 16gb, då skulle jag kunna slänga in en eller ett par VM:ar till i samma kärra. Men eftersom behovet ine är akut ligger jag lågt och vänta på att det ska dyka upp ett bra pris nån gång i farmtiden.

Motiveringen för min del att köra virtualiserat under proxmox är att kunna använda servern till mer än bara pfSense, att lära mig mera om proxmox, och att utnyttja proxmox till att även virtualisera delar av nätverket. Men det är mina anledningar

Det finns självklart flera vettiga anledningar till att inte göra som jag gjort också

Av hjälpsam

I mitt fall är det en kombination av en samling tidningsurklipp och annat privat som jag vill digitalisera, men även till firman för att till slut kunna gå över och hantera allt i datorn. Men i huvudsak för privat bruk, men edt finns en hel del sparat på papper

Av hjälpsam

@SteelSide: Hur gick det med ditt scannerletande?

Är själv i samma sits och har tittat runt en del men har svårt att utläsa ur specar och olika recensioner vad som är "lagom bra".

Epson har ju flera, till exempel FastFoto FF-680W som tyvärr verkar lida av långsamt wifi men som är duktig på att skanna många foton.
DS-1660W finns också till betydligt lägre pris men som inte klarar foton i arkmataren.

Har en gammal HP scanner som är urgammal men bra, tyvärr verkar utvecklingen ha gått ifrån den för det finns inte längre några drivrutiner så nu använder jag min multiskrivares scanner och den skannar ok, men den är rätt begränsad, plus att man behöver styra allt från datorn för att det ska funka bra (och jag har såklart inte skrivarn direkt vid datorn där jag sitter ).

Av hjälpsam

@LJN: Ja kör du samma radiokanaler på flera accesspunkter så stör de varandra. Jag vet inte hur intelligent setupen på dem är, men troligen kommer de att välja olika kanaler själva, du behöver mest kolla.
Kör du android så funkar en sån här app bra https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wif... , då ser man vilka kanaler de olika AP:na har och man ser SSID och lite annat också.

Eftersom accesspunkterna inte är hopkopplade på något sätt så spelar det ingen roll att de är olika versioner. Du skulle kunna köra helt olika märken och ändå få samma funktionalitet.

Det är först när man vill börja styra och ställa med hur klienterna ansluter, till vilka accesspunkter och så vidare som det kan börja spela roll.

Av hjälpsam

@LJN: Klienterna kommer att byta av sig själva när de tycker att signalen blir för dålig så det funkar bra även utan mjukvaran. Sätter du samma inställningar i alla accesspunkter (förutom radiokanaler förståss), så kommer du inte ens att märka när mobilen byter från en accesspunkt till en annan.

Av hjälpsam

@LJN: Roamingen sköts inte av accesspunkterna själva utan du behöver köra Omada-mjukvaran på någon dator, den sköter allt sånt.
Mjukvaran finns för både windows och linux och funkar likadant oavsett vilken man kör, det går till och med att migrera inställningar mellan dem (jag bytte från windows till att köra i en linux vm och kunde importera inställningarna utan problem).

Det går utmärkt att blanda olika revisioner, men lite beroende på vad de olika accesspunkterna har för hårdvara kan det ju finnas begränsningar.

Jag har ett par olika accesspunkter men jag kör helt utan "tvingad" styrning så mobiler och annat får ansluta själva till vilken de vill och det funkar utan problem. Jag har samma SSID på alla och samma på både 2.4 och 5 banden.

Du kan köra utan omada-mjukvaran och konfigurera de olika accesspunkterna direkt i deras respektive webb-gränssnitt. Anger du samma SSID och lösen i alla på alla band kommer mobilerna att flytta sig mellan dem utan problem.

Av hjälpsam

skrev en kortfattad beskrivning för ett tag sedan, kankse kan vara till hjälp #17695016

Av hjälpsam

Min erfarenhet är att det behöver konfigureras i båda ändarna, men det finns säkert switchar som fixar det automatiskt också, fast jag tror inte GS1900-24E är en sån.

Av hjälpsam

Som jocke skrev, allt handlar om vad man vill uppnå.
(det är som vi brukar tjata på våra utbildningar - mål och syfte kommer först, har man det tydligt klart för sig innan man börjar bygga kommer man med största sannolikhet att faktiskt ha något som är bra nära när man är klar ) .

Om målet är att till exempel ens plex/emby etc ska finnas tillgänglig för en själv och övriga familjen medan man meckar och uppgraderar så behöver man ju inte ha automatisk failover utan man kan se till så att VM:en är syncad och sen starta upp "tvåan" medan man kan ta "ettan" offline för att göra saker med. Den nivån behöver ju inte vara så komplicerad.

Men har man som enoch ett företag och kanske hellre vill uppnå en helautomatisk failover på "allt", från ingående lina till lagring och alla tjänster. Ja det ju kräver en annan nivå av planering (och en annan plånbok).

På blocket finns just nu två ML350 G9 för 9ksek eller nåt sånt. De skulle kunna vara ett bra exempel på en plattform som skulle kunna rymma disk nog för en replikerad lagringslösning och kunna leverera bra. Vad slutsumman med alla diskar, disk cages och annat som behövs kan vi kanske skippa, men borde funka bra.

Fruktad överkurs för de allra flesta hemmalabb så klart . Men ML350 är en rymlig och bra lösning, en DL380 med båda disk cages rymmer också en hel del. De är båda trevliga att jobba med (tycker jag själv alltså).

Proxmox är rätt trevligt, jag har inte själv provat replikerad lagring, ceph, men mjukvaran är fri så det kostar ju bara tid att testa (om man har något att testa på så klart). Proxmox känns stabilt och har inte orsakat mig några problem under tiden jag labbat med det. VMWare är ju mer sofistikerat och är mer lättarbetat, men gratisversionen är rätt begränsad och sen så försvinner stödet för äldre hårdvara i rask takt.
Proxmox går ju i teorin köra på allt som har stöd för debian och som har VT-flaggorna i CPU:n.