Inlägg

Inlägg som Nikodemous har skrivit i forumet
Av Nikodemous
Skrivet av Petterk:

Nej, det är lättare att kapa någons uppgifter och beställa hem en bankdosa, och sen låna deras plånbok med nationellt id-kort medan de är på en restaurang/krog. Det finns inget som hindrar bedrägerier.

Mobilen är bara relevant om du kan sno kod till mobilen och säkerhetskod till bankid, och har möjlighet att göra något innan målet för bedragaren hinner spärra bankid.

Bankid-appen innehåller platsinformation det gör inte kod eller qr-dosor. Du får heller inte några notiser om någon skulle lyckas koppla en qr/koddosa till ditt bankkonto och tömmer det.

Vad har du för belägg för att folk inte har samma kod på både mobil och bankid?

Av Nikodemous
Skrivet av Petterk:

Får att det finns fler säkerhetsfunktioner i bankid än i en kod eller qr-dosa?

Du ser inget fel med att det är lättare å sno nån annans mobiltelefon på stan än att någon skulle bryta sig in hos dig å ta din säkerhetsdosa?

Av Nikodemous
Skrivet av Petterk:

@Nikodemous: Du vet att du kan återkalla bankid när som helst? Att banken om de känner för det eller tycker de ser något misstänksamt kan kräva digital id-kontroll även om du skapar ett nytt med ett befintligt? Är väl fullt rimligt om banken inte har några kontor.

Nu hänger jag inte med riktigt. Ja, jag kan återkalla bankid:t från hemsidan. Och ja, banken kan göra digital id-kontroll ifall det ser konstigt ut, men vad har det med att banken inte behöver ha några kontor? Min bank har dock fysiska kontor så detta spelar mig mindre roll. Däremot kvarstår problemet att en gammal mobil anses som en större säkerhet än en faktiskt fysisk bankdosa, det är detta jag anser vara dibbelmoral från bankens sida.

Av Nikodemous

Ja å min brorsa fick nya mobiler samtidigt. Min gamla laddade inte som den skulle, men med lite meck så kunde jag få liv i den. Min brors gamla mobils skärm var dock helt trasig så han kunde inte alls använda den. Vi skulle installera nya bankid på våra nya telefoner och kunde då inte göra detta trots att vi hade våra säkerhetsdosor, utan krav på pass eller specialkoder krävdes. Men effersom min gamla mobil fortfarande fungerade hjälpligt så kunde jag förnya mitt bankid på min nya mobil, men min bror fick snällt åka till banken då hans pass sedan länge gått ut.

Nu frågar jag mig själv frågan: varför skulle det vara säkrare om man har en gammal mobil med giltigt bankid än tex ett körkort, eller varför inte en bankdosa? Detta rimmar enligt mig väldigt dåligt, men banken vill väl inte ha en anstormning till bankkontoret varje gång folk byter mobiltelefon.

Denna nya regel är helt urholkad säkerhet enligt mig och skulle endast fungera ifall alla alltid blev tvugna att ha ett giltigt pass för förnyat bankid, vilket jag gissar på skulle bli en del störningar i vardagen för många. Varför skall det vara högre säkerhet för vissa, medan andra endast behöver ha kvar sina gamla mobiltelefoner med giltigt bankid?

Av Nikodemous
Skrivet av Tobitheo:

Ursäkta frågan. Men vart ligger Spekeröd?
Aldrig hört talas om det stället

https://maps.app.goo.gl/fa4kNg2uCQKkj9B99

Google maps är din vän 😊

Av Nikodemous
Skrivet av SuperSverker:

I mitt huvud så ska black friday vara på black friday där du har rea med stort R och det ska vara på en dag (..därav namnet)

Jag håller med dig. Jag skulle till och med kunna gå så långt att jag spekulerar att detta i långa loppet kommer få intresset för BF att minska eftersom den gemene personen inte orkar jaga lågpriser nonstop i veckor. Att aktivt söka av allt under endast 1 dag är troligen en bättre affär för både konsumenter och företag. Personligen kollade jag lite nån av de första dagarna, men sen var det så mycket erbjudande varje dag att jag inte längre visste vad som var en bra deal eller ej, vilket i sin tur slutade med att jag inte köpte något alls. Men det kanske bara e jag 😊

Av Nikodemous
Skrivet av napahlm:

Genuin fråga nu.
Står det någonstans, att det ska vara den billigaste? Störst är den ju eftersom nästan alla är med. Men en vanlig superweekend på komplett kan ha bättre priser?
Men det är konstigt sätt att tänka på, bara för att priset har varit lågt vid ett tillfälle så måste alla sälja det för mindre än så?

Nästan blocket-prutar mentalitet?
Din tre år gamla v90 som du ska sälja. Jag har en kompis som köpte en sån för 90 000kr så du får inte mer än så för den. Annars är du snål.

Problemet kanske inte är priserna i sig, utan för att diverse företag börjat med andra reor åtet runt där BF inte längre betyder att priserna per default kommer vara billigaste dagen att handla på. Jag gissar att det är denna utvattnande trend av BF som folk störs på.

Av Nikodemous

En polare e sugen på en vettig drönare, men jag har svårt att se några vettiga reor på dessa. Nån som har nåt tips?

Av Nikodemous

Frågan är lite missvisande. Man kan tro att många inte använder sin dator så ofta och att de gör mycket annat istället. Om frågan även inkluderat den mobila datorn som alla bär med sig överallt så tror jag svaret blivit en helt annan. Varför många inte startar upp sin dator idag, är troligen för att de kan lösa många av de uppgifter de gjorde på sin stationära dator via mobiltelefonen tex sociala medier. Jag hävdar dock att mobiltelefonen ÄR en dator. Det finns till och med en guide hur du lägger in windows10 på en mobiltelefon om det nu är så att operativsystemet är den avgörande faktorn. Så vart går igentligen gränsen mellan dator och mobil? Sug på den 😉

Av Nikodemous
Skrivet av Pantburk:

@twit
Eller ha en tråd för alla som gnäller i denna tråd, tycker jag är bättre.

Jag med flera vill gärna se hur det går med dessa affärer.

Jag håller med. Att bara gå på tumme upp är inget jag gör om. Köpte billig biljett till DH summer förra sommaren via nån som tipsade här. Tipset fick 10-12 tumme upp och jag fick känslan att biljett var legit. När jag väl skulle använda biljetten i kassan så funkade den inte. Nu släppte personen igenom mig ändå, men jag har lärt mig läxan att det enda man kan gå på i denna fyndkarusell enbart är att läsa om folk faktiskt fått sina varor från sagt ställe. Tex nu vet jag att amazon är en sida jag vågar beställa ifrån, även om priserna verkar lite för bra. Det hade jag inte lärt mig om folk inte skrivit att de fick hem sina varor.

Av Nikodemous

Köpte en NAS för 9 år sedan då dottern föddes, tänkte att det kan ju bli en massa pengar av att betala en månadsavgift för lagring på ett moln. Nu vet jag inte vad dessa tjänster kostar, men om kostnaden är säg 100 kr/månaden så är det 108x100=10800 kr än sålänge. NAS:en med tillhörande 2 hårdiskar kostade mig strax under 4000 kr. 2 TB för enbart kort, filmer och viktiga dokument räcker länge för mig som inte tar kort på daglig basis, och har ca 60% kvar av min totala plats.

Av Nikodemous
Skrivet av Xeonist:

Okej, jag utgick ifrån vad du sa bara att det var/är priset på Hololens som är problemet…

Jag spekulerar bara nu, men priset för just hololens har nog främst betydelse inom privatpersonens sfär där tex spelindustrin har sin inkomst. Om det inte kommer en AR-produkt till vettiga priser, så ser jag inte heller möjligheten för AR att slå igenom för hemmabruket. Men byggbranschen har ju lite andra ekonomiska ramar att förhålla sig till där mantimskostnaden är den stora boven i dramat. Kan du kapa mantimmar genom en lösning via AR, så kommer det gå snabbt 🙂

Av Nikodemous
Skrivet av Xeonist:

Hur menar du att priset är ett problem?
Det här är ju projekt som kostar i spannet 100Miljoner - 100Miljarder, om det är så revolutionerande som du menar, hur kan 40k vara ett problem?

Det är inte kostnaden i AR-headseten som är problemet i byggindustrin, utan att få industrin att överge vanliga 2d-ritningar till förmån av 3d-ritningar där du drar nytta av tex ar-tekniken. Nu har förvisso de flesta arbetsplatserna IFC-filer (3d-bim) över sina byggen, men för att göra enligt videon ovan så behöver du transformera in IFC:n i det lokala nätet vilket är den enkla delen. Sen måste du på något sätt triangulera headsettet inne byggnaden, och utan att ha sett kalkylen så gissar jag att både mantimmar och extrautrustningen runtomkring antagligen får företag att backa från sina traditionella sätt att bygga.

Av Nikodemous
Skrivet av medbor:

Cool teknik! Men den videon är ju 5 år gammal, har det slagit och gått bra sedan dess?

Byggsektorn är som den är och allt tar tid att förändra. Med det sagt så vill ingen betala för byggmissar pga dålig kommunikation. En bild säger ju mer än 1000 ord brukar man ju säga.

https://www.youtube.com/watch?v=OSieLoVnXXg

Här är ett annat exempel på AR-teknik inom byggbranschen, och i detta fallet handlar det om en brunn med tillhörande rör. Nu visas allt via fältdatorn, men här finns möjligheter. Om man dessutom kan få till noggrannheten i ar-tekniken så att man kan använda den till att direkt kunna montera de olika detaljerna så lär vi ha en vinnare. Om det blir en produkt som används av byggindustrin, så tänker jag att fler företag kan tänkas tillverka denna typen av headset. Ju fler som tillverkar, ju billigare vara till slutkunden, och således ökar möjligheten till en större spelarbas med ett AR-headset hemma. Om fler har ett sådant headset hemma så ökar även chanserna att spelbolag gör spel som just använder AR-teknik. Nu är det många antaganden här, men man kan ju alltid hoppas 😁

Av Nikodemous

Jag har postat detta tidigare, men vad gör det om jag postar om samma sak igen? 😁

AR är den teknik som håller på att transformera hela byggindustrin och jag hoppas att ett billigare alternativ än hololens dyker upp. Här är en video där BIM-ritningen över ventilationen kan tolkas ute i fält för att på så vis minimera tolkningsfel av ritningen.

https://www.youtube.com/watch?v=tAmImhdWYjA&t=44

Av Nikodemous
Skrivet av Evolved:

Där håller jag delvis med dig, men steget från BF2 till BF3 rör sig om halva väntetiden mot vad vi nu är uppe i sedan GTA V. Under Rockstars första 12 års period släppte de 14 GTA-spel, varav 11 som jag själv spelat och funnit rätt underhållande. Nu närmar det sig 12 år mellan 2 spel.

Tänk dig som tonåring, att inte få uppleva releasen och hypen över ett nytt GTA-spel?

Det går att återvända en gammal stöpform om man gör det på rätt sätt. I ett väl gjort spel bryr man sig mindre om sådant som grafiken, realism innebär inte automatiskt underhållning. Där jag upplever att många spelserier tappar är ett ihåligt manus. Om t ex Ubisoft lagt ner mer energi och skapat en hel annan inlevelse och gripande story i majoriteten av sina spel och skippat sitt "copy and paste"-koncept så tror jag inte att de haft ett så dåligt rykte eller omdöme.

Folk älskar också rätt typ av buggar, det är sånt som gör spelet minnesvärt eller att lätt kunna modifiera spelet till en helt annan upplevelse genom att flytta ett kommatecken i en enkel textfil.

Vem minns inte GTA IV:s "Swingset of death" eller att sätta alla fordons friktion som negativ i handling.cfg för att skapa ett totalt trafikkaos?

Nä men så är det ju. Det har ju kommit en hel drös bra spel via Indie-utvecklare då många av dessa tänker i nya fräscha banor. Problemet är att du måste minst göra det nya spelet lika bra eller bättre än föregångaren, och speciellt idag när folk förväntar sig nextgen grafikmässigt sett från AAA-utvecklarna. Jag gissar att rockstar körde RDR2 istället för gta6 pga att nästa spel skall hinna få så stor förvandling så att du kommer tappa hakan när du ser skillnaden mellan 5:an och 6:an. Men det är givetvis min egna spekulation 😊

Av Nikodemous
Skrivet av Evolved:

Tycker att det har gått alldeles för lång tid mellan spelen och det har gjort att jag till stor del tappat intresset. Samt att de fått allt för stort fokus på online innehåll.

Jag uppfattar att det är positivt med lång utvecklingstid. Då ökar chanserna att det inte blir ett gammalt spel med nya kulisser/texturer, utan faktiskt ett nytt fräscht koncept (tittar på dig battlefield). Jag själv har tex väntat på star citizen sedan mitten av 2013 och har inga problem att vänta 5 år till nu när vi ser resultatet v vad som komma skall. Gör rockstar samma resa, så kan det inte bli annat än en jackpot för företaget 🙂

Av Nikodemous
Skrivet av takeoninja:

Föredrar också Steam över EGS men jag är inte dum nog att inte förstå att för PC marknaden i stort över tid är det otroligt osunt att Steam fortsätter ha det nära monopol dom har på digital spelförsäljning. Steam tar också en rätt rejäl peng för tjänsten mot utgivarna så det finns definitivt utrymme för fler aktörer så att det kan pressas ner till förmån för oss slutkunder och/eller utgivarna. Som det är idag tjänar Valve ohyggliga pengar på att vara mellanhand, dom gör inte ett dåligt jobb, men dom gör inte heller skäl för den summan pengar heller i min mening.

Ja, det är även bra för steam-användare att konkurrensen finns där. Det måste finnas ett incitament för att även förbättra steam för att förbli aktuella. Vi alla minns ju hur det gick för företaget Kodak då de tex inte hängde på trenden med digitala kort.

Av Nikodemous

Kina är redan världsledande inom bland annat mobilteknik och drönare. Inte helt oväntat ser det ut som att kina kommer erövra hela världen via teknik i framtiden. Men jag tror ett embargo kommer sätta stopp för utvecklingen likt det som hände emot huawei då usa och europa vill skydda sina egna företag.

Av Nikodemous
Skrivet av jeppe109:

Hoppas verkligen att framtiden blir mindre dystopisk än den verkar bli.

Att vanliga människor pratar mindre med andra och mer med bottar verkar definitivt inte särskilt bra generellt. Däremot ser jag fördelen på äldreboenden där de gamla sitter och redan idag inte får särskilt många besök. Kanske kan detta förgylla några äldre på ålderns höst när barn och barnbarn inte har tiden att hälsa på...