Inlägg

Inlägg som Nikodemous har skrivit i forumet
Av Nikodemous
Skrivet av Belgaar:

Det är en gratis uppdatering. Varför skulle någon med möjligheten välja att sitta på Windows 10 som knappt får någon support längre. när man kan byta till 11an. 11an är 10an fast bättre på alla sätt.

Moment 5 kommer under våren som ytterligare utökar förbättringarna mot 10an på flera sätt.

Skrivet av Falcon:

Förstår och håller med dig.
"Konsult" är inte IT-tekniker? D.v.s. det var inte ditt fel att det sket sig, inte heller MS fel. Eller?

Jag ber om ursäkt om jag härledde svaret lite defust. Tanken var att svara dig på första inlägget, varför man inte alltid uppdaterar en gratis uppdatering. Det är ju varken mitt eller MS fel givetvis. Ibland funkar bara inte gammal programvara med senaste OS. Jag skulle kunna hävda att MS är tvingade att hålla mina program fullt kompatibla i all framtid, men det är ju bara dumt. Bättre å uppdatera när programvaran hinner ikapp OS:et skulle jag säga 🙂

Av Nikodemous
Skrivet av Falcon:

Förstår inte vilket företag som uppdaterar från Win7 till Win10? Finns ju än idag företag/myndigheter som ligger kvar på WinXP.

Det är väl "IT-teknikerna" på företag/myndigheter som måste se till och förvissa sig om att övergången kommer att fungera, annars finns det andra jobb. (är bara svetsare, så jag är inte bättre än någon här på IT, ville bara göra det klart) men för mig i min värld är det väl därför de finns? MS support finns också, för företag, på svenska.

Vi är konsulter och mycket av jobbet som berör datorerna gör vi själva. Med det sagt så har idag fältutrustningen anpassats efter microsoft efter att sista gamla enheten slutade supportas 2022. Men det var ett helvete då jag gick över till win10 2018 och detta slutade funka. Jag fick ha en gammal dator vid sidan om där jag kunde konvertera ritningar och dylikt till utrustningen. Det är väl igentligen inte där problemet ligger, utan snarare att microsoft slutar uppdatera vissa av sina programvaror som måste funka till äldre apparater. Jag vill minnas att vissa äldre spel också tappade kompatibiliteten i samband med övergången till win 10. Det är givetvis en pengafråga från microsofts sida då det kostar att hålla alla dessa funktioner vid liv, men samtidigt så blir inte de nya operativsystemen bättre på alla områden av sagda anledningar. Så med andra ord så behöver inte win11 vara en straight up uppgradering från win 10 ifall vissa programvaror saknar stöd för win 11.

Av Nikodemous
Skrivet av Belgaar:

Det är en gratis uppdatering. Varför skulle någon med möjligheten välja att sitta på Windows 10 som knappt får någon support längre. när man kan byta till 11an. 11an är 10an fast bättre på alla sätt.

Moment 5 kommer under våren som ytterligare utökar förbättringarna mot 10an på flera sätt.

När win 7-》 win 10 skulle uppgraderas så fick vi problem med windows mobile-programmet som inte helt å hållet stöddes i win10. Detta gjorde vårt jobb som mättekniker jäkligt jobbigt då vi behövde det för att konvertera filer till våran fältutrustning. Hurvida program stöds/inte stöds mellan win10-win11 vet jag inte men jag kan förstå att man från företagssida med känslig programvara inte är snabba på denna bollen eftersom det kan sabba en del.

Av Nikodemous
Skrivet av Falcon:

Hur kan detta ens få fortgå!?
Tycker det luktar allmänt illa, penningtvätteri...

Ja, verkligen en konstig anledning
Mår du bra annars? Laborera gärna över den tanken.

Ja alltså, saab hade också problem med lönsamheten och ansågs ha 9 liv till spiker cars köpte upp dom och körde saab i graven. Lite samma visa som det vi ser nu 🙂

Av Nikodemous

Jag tänker på bilmärket saab av nån konstig anledning. 😁

Men kul att företaget överlever ett tag till. Förhoppningsvis så slipper nån/några själar bli arbetslösa nu när arbetslösheten breder ut sig i Sverige.

Av Nikodemous

@sladden det var lite sparsam bakgrundshistoria till försäljningen. Uppgradering eller?

Av Nikodemous

Jag hade lagt upp ett event för enskilda svenskar för att köra en Reclaimer ihop med diverse salvage-missions i lördags. När det stod +10 pers och ville vara med från diverse organisationer, så fick vi snabbt ändra våra planer. Det blev 3 skepp totalt där ett skepp skulle agera filmcrew, och de andra skulle köra 2 reclaimers med diverse salvage-missions där SRS (simple radio standalone) fick agera kommunikationsmedel mellan skeppen. Nu blev eventet mer intressant än så eftersom vi både fann en övergiven reclaimer med lådor för +400 000 crediter, och från ingenstans uppkom en S&R av medlemmarna från en av dessa reclaimers. Utöver det så gick radiostationen Intercom 17 varm på SRS-servern XD

Stort tack till de strömedlemmar som var med från Bluetec, Stringfellas, Tkors och Asgard, men även de organisationsfria medlemmarna som ställde upp

Av Nikodemous
Skrivet av talonmas:

Wow, tagga ner lite så ska vi hjälpa dig.

WordPad försvinner, ja. Men, Word online är gratis.
Systemkrav ökar? Har du testat en annan webbrowser? För word online kräver inte mycket...

Du (och nån annan i tråden) kanske missat att appar flyttat ut till HTML5-världen för några år sedan och fungerar lika bra som de ni kallar skrivbordsapplikationer? Visst, som svensk får man troligen lära om vilken shortcut det är för vissa saker men det ska väl inte vara hela världen? Tekniken har nämligen gått framåt medan ni bara skriker "det var bättre förr"

Som andra redan påvisat så kräver många av dessa applikationer uppkoppling. Fler av oss har datorer som inte alltid är uppkopplade. Det finns såklart alternativ, men det skapar å andra sidan lite extra arbete.

Av Nikodemous
Skrivet av jnsson:

Detta gäller bara under själva samtalet, de absolut flesta telefoner är dual SIM, dual standby vilket betyder att så länge du inte har ett samtal igång så kan du bli nådd på båda numrerna samt att du kan välja vilket SIM-kort som surfen används ifrån. Men under själva samtalet så kan bara det SIM-kort som du har samtalet på vara aktivt, så om du har surf från SIM 1 men samtal på SIM 2, eller tvärtom så förlorar du surf/internet under samtalet. Detta betyder också att om du har ett aktivt samtal på SIM 1, så kommer du inte heller kunna bli nådd på SIM 2 under tiden du har samtal på SIM 1

Ah, så ponera att jag enbart använder både surf och samtal från mitt arbetsnummer. Då borde väl detta göra att inte datatrafiken störs ifall jag även ringer via arbetsnumret och endast störas ifall nån ringer via mitt privata nummer, korrekt?

Av Nikodemous
Skrivet av jnsson:

Ah! Om du använder SIM 1 för samtal och SIM 2 för surf eller tvärtom, kommer du inte kunna ha surf under samtalet då telefonen är en dual SIM, dual standby

Vad menar du? Jag har 2 uppkopplingar samtidigt eftersom jag kan ta emot samtal från två olika operatörer. Betyder detta att jag går miste om att inte kunna prata i telefonen samtidigt som jag surfar menar du? Eller menar du att det skall funka om jag har både surf och samtal från samma sim? Btw tack för engagemanget i fråga 🙂

Av Nikodemous
Skrivet av keepAliveFree:

Spekulation: Du har ett IP till telefonen (som du automatiskt får av operatören). Telefonens "router" delar detta (WAN-IP, som kan vara delat i operatörens "router") när du använder WiFi-delning, så att du använder ett (eller flera) lokal-IP (LAN-IP) till datorn. Om du använder 4G-tal (VoLTE), verkar det som att det blir någon konflikt mellan 4G-telefonin och telefonens "router" så att bara den ena fungerar med ditt enda WAN-IP. I ditt fall verkar det vara telefonin. Kan du ha flera telefonkort i telefonen och använda det ena för tal och det andra för data?

Om du använder 3G, så har den teknologin (precis som 2G, men till skillnad från 4G/5G) en särskild talkanal, så då kan inte det inte bli fråga om någon IP-konflikt. Du skall inte behöva tappa ditt IP vid handover mellan 4G och 3G. Det är liksom poängen med mobil kommunikation.

Jag har faktiskt 2 simkort i mobilen (ett privat och ett för företaget), så detta skall testas 🙂

Av Nikodemous
Skrivet av jnsson:

Om du tappar internet vid samtal så hamnar du på 2G nätet. Får du inte VoLTE i svenskt nät hamnar du på 3G eller 2G nätet. Se om du kan slå på VoLTE på din telefon. Vad för telefon använder du?

Skall se om jag kan göra det. Sitter på samsung s22

Av Nikodemous

"Däremot finns det vissa som inte oroar sig lika mycket. Andra medlemmar i SweClockers forum tycker att 2G är för långsamt och inte kommer saknas då man som minst behöver 3G för att ta samtal och surfa samtidigt."

Kanske lite offtopic, men när jag delar ut internet via hotspot till min bärbara arbetsdator när jag är ute hos kunden, så tappar jag alltid internetuppkopplingen så fort telefonen används i samtal. Jag vill minnas att jag alltid har minst 4g, men jag tappar 100% alltid internet så fort det ringer. Är detta en inställningssak? Jag gick i tron om att det alltid var så tills jag läste texten ovan.

Av Nikodemous
Skrivet av ReconHavoc:

Ja, tyvärr är det så. Att göra ett informerat köp innebär att man måste vara insatt om de flesta komponenter. Kan kännas överväldigande ibland. Och så fort man slutar hålla sig uppdaterad ett tag kommer det nya generationer hårdvara som gör att man måste börja om från början igen.

Man skulle kört på konsol istället kanske

Haha, dont go down that dark path 😆

Av Nikodemous

Som vanligt är det en djungel för oss casual-nördar vilken gpu som presterar bäst per krona inom en viss prestanda. Har det inte varit en diskussion om prestanda-index i kr innan? Tex så e jag på jakt efter en gpu mellan 5-7000 kr där raster-bearbetning är viktigt i 1440p. Vi skulle haft nån form av koefecient eller dylikt som man enkelt bara kunde ta från testet å gångra med priset i affären. Nu får man sitta å kolla testet först, å sedan kolla flera gpuer på olika hemsidor å jämföra. Jaja, det är väl lyxgnäll från min sida 😁

Av Nikodemous
Skrivet av JonasT:

Vad heter programvaran?

Agisoft. Används för kartering av bland annat mark med drönare, men kan också användas för att göra 3d-figurer för att skrivas ut via tex 3d-printer.

Av Nikodemous
Skrivet av JonasT:

Hej och välkommen till Super-januari, då det släpps minst ett grafikkort i veckan tills det står februari i kalendern.

I och med 2.0-patchen av Cyberpunk 2077 blev våra tidigare resultat ogiltiga, och därför har vi, eller ja rent krasst @CrispVanDahl, testat om alla kort med senaste uppdateringen. Tyvärr fick Radeon RX 6950 XT stryka på foten, då det kortet inte finns kvar i testlabbet längre.

Vidare upptäcktes förändringar i Assassins Creed: Valhalla, Far Cry 6 samt Forza Horizon 5 med AMD:s kort Radeon RX 7900 XTX och 7900 XT med senaste drivrutinen (troligtvis lägre overhead nu), så de resultaten är uppdaterade. Samma spel, med tillägget Hitman 3, har även reviderats för Geforce RTX 4090, RTX 4080 och RTX 4070 Ti av samma anledning.

Riktigt tråkigt att RX6950XT inte fanns med. När jag kollar på en del test så ligger RX6900 precis bakom RTX4070super, och eftersom RX6950XT reas ut lite då å då (nu senast i början av december) långt under de andra korten i liknande prestandasegment så hade det varit riktigt intressant att veta hur det kortet ligger. Förväntas ett sådant kort köpas in i framtiden för framtida test?

Av Nikodemous

Jag är lite kluven till testen. Jag arbetar med bearbetning av bland annat kartering av photgrafier i både 2d och 3d. Detta tar enormt lång tid och majoriteten av arbetet görs av GPUN enligt programmet. Givetvis är det positivt om jag även kan spela på kortet, men just beräkningskraften är speciellt intressant för min del. Är syntetiska tester det som ger bäst prestandabild med rasterbearbetning i fokus?

Av Nikodemous
Skrivet av NodCommander:

NewPipe hittas endast via F-Droid, ett alternativ till Google Play för appar med öppen källkod. Google Play har bannlyst NewPipe från sitt egna repo så där hittar du endast fejkappar.

https://f-droid.org/ ladda ned, installera, sedan via F Droid laddar du ned och installerar NewPipe.

Eh va?
Jag laddade hem det ifrån github. Funkade direkt 🙂

https://github.com/gilbsgilbs/NewPipeSponsorBlock

Av Nikodemous
Skrivet av GizmoTheGreen:

I det här fallet är betalningen för tjänsten att man tar del av reklamen.

att diskutera hur man kringår betalningen för att ta del av materialet "gratis" är ju att diskutera hur man får tag i "film" "gratis". är det inte piratverksamhet?

om någon skrev hur man kunder sniffa netflix filmer gratis? "äh vi bara kringår inloggningen" håller ju inte. så varför håller "äh vi bara kringår reklamen(betalningen)".

kontext spelar roll. allt jag ser är; för att översimplifiera "jag vill ha kakan gratis wäää" när man redan snyltat kakan gratis i typ 10+ år. jag tror definitivt det finns en anledning till varför reklamen blivit längre och oftare, de som inte har adblock har fått ta smällen för alla som har adblock och snyltar videos/bandwidth ändå.

om swec blir pank för alla har adblock på på sidan och de bestämmer sig istället för sin snälla notis att slå av adblock; att helt enkelt stänga dig ute... är det okej att kringå det då? och sen diskutera här hur man går tillväga?

(android police gjorde det på min telefon, lyckades inte kringå ens med att stänga av adblock på sidan lmao. men dom förlorar ju inget för att jag, ickebetalande, inte vill använda deras sida. same shit med youtube. dom förlorar pengar när smyltare "stjäl" bandbredd och sen blir snyltarna upprörda när dom stängs ute. lol)

Här spelar mindre roll vad som är moraliskt ok och vad som faktiskt är olagligt. Detta eftersom din moral inte alltid är samma som andras moral. Däremot finns en knivskarp gräns och det är lagen. Om vi inte använder oss av lagen som ett verktyg, så kan det bli väldigt defust vad som får och inte får diskuteras. Det finns dock ett undantag i sweclockers och det är politik. Jag ser dock inga direkta kopplingar mellan politik och att komma undan reklamen.