Inlägg

Inlägg som Nikodemous har skrivit i forumet
Av Nikodemous
Skrivet av GizmoTheGreen:

du menar att man är svikare om man börjar betala för tjänsten istället för att snylta den?

betalningen är ju att titta på reklamen, sk reklamfinansierad tjänst.
vägrar du kolla på reklamen och kringår det så ska du heller inte ta del av tjänsten, då du kostar dom pengar (bandwidth) utan att ge dom ersättningen för den.

på så vis "vinner" youtube på att du slutar åka snåltjuts på adblocker. de sparar bandwidthen du tar av dom som dom måste betala.

undrar också varför sweclockers tillåter diskussion om hur man kringår youtubes "anti adblock". tillåts diskussion om hur man kollar netflix gratis också?

vet inte vem man ska tagga för det men tycker detta hör till piratsnack som inte är tillåtet här på swec väl?

Skrivet av Thomas:

Adblock är lagligt i EU (och sannolikt överallt?). Däremot finns möjligheten att adblock detection är olagligt, och de verkar vara i samtal med YouTube angående detta.

https://www.reddit.com/r/youtube/comments/17rcwib/the_only_fo...

Att diskutera hur man genomför olagligheter såsom piratverksamhet på sweclockers är vi nog alla ense om att inte göra då det enligt lag är förbjudet. Men att blocka reklam? Det är väl inte förbjudet och således helt ok att diskutera antar jag?

Av Nikodemous

Eftersom det verkar vara lite svårt å komma i kontakt med andra svenska spelare, så gör jag ett försök att få oss coop-spelare samlade på en å samma discord. Där finns bland annat en dedikerad chatt för spelare som söker spelare.

https://discord.com/invite/A8fctfWc

Av Nikodemous
Skrivet av jolu:

Det globala priset på krypto är troligen inte avhängt på när solen kommer till Sverige.
Krytpovalutor borde snarare minska införde då inflationen sjunker, särskilt eftersom hela poängen sägs vara att krypto är inflationsskyddat. Sanningen är krypto inte avlastar någonting (som andra pengar) utan det är ren spekulation, och priset går då upp pga riskaptiten ökar igen.

Solen är som du säger inte en enskild prameter, men räntan är definitivt det. Folk behöver omplacera sina pengar för att få tillväxt på dom. Funkar inte börsen så letar man upp alternativ 🙂

Av Nikodemous
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag har hört att det viskas om en ny kryptoboom på YouTube, de senaste dagarna men det är kanske bara önsketänkande från folk som sitter på kryptofarmar som tappat lönsamheten. Min teori är att det är nog minst 1 år kvar, men då är jag bara lekman.

De har pratat om det på ekonomiekot på p1 också. Ekonomer menar på att eftersom räntorna går ner i bland annat usa och europa så har plötsligt folk pengar som de vill omsätta igen. Det är därför bland annat guldpriset stuckit iväg. Börsen ser ut som den gör, så folk har börjat titta på alternativ. Mining kan definitivt vara på g upp pga sagt läge. Nu är förvisso elen dyrt fortfarande, men tänk när vårsolen kommer och alla solpaneler ger ström igen. Då sjunker elpriset och plötsligt blir det jättelönsamt att bryta krypto. Så... jag gissar på en ny boom i april-maj nån gång. Kanske e dags å köpa ny gpu nu innan skiten träffar fläkten? 🤔

Av Nikodemous

Ojdå... detta spelet var grymt beroendeframkallande. Har haft spelet i mitt bibliotek sedan 2014 men aldrig spelats förens nu. Jag å polaren startade upp en server. Vi dog väl ca 3 ggr var innan vi kom på hur vi spawnade på varann efter död. Spelet är roligt att spela själv, men blir typ 10 ggr roligare i coop. Dessutom minskar dödligheten reellt om man är 2 istället för 1. Nån kan alltid hålla vakt vid lootning osv. Vi lyckades efter många timmar få tag i en bil. Sedan spwnade en tredje kompis in och spelet blev ännu roligare.

I min värld är detta spelet som dayz skulle varit i 3d. Jag älskar isometriska spel så det har mindre betydelse att spelet inte är i 3d. Jag gör stora jämförelser med dont starve i svårighetsgraden med den paradoxala skillnaden att PZ är enklare vid start och DS är enklare på sikt. Att du kan återspawna i PZ vid coop utan att störa dina medspelare nämnvärt är ett jätte-plus. Att servern är busenkel att specialanpassa efter just dina behov är också helt underbart. Tex så ändrade vi om hur lång tid en bok skulle ta att läsa. Att se på sin gubbe i 15 IRL-minuter läsa en bok är inte särskilt uppletande så detta ändrades om till 30 sekunder istället. Lägg därtill alla mods som finns i workshopen!

Detta är 10/10 i coop i min värld. Det var länge sedan jag hittade ett sådant perfekt coop-spel där jag har svårt att finna några downsides 😀

Av Nikodemous

Nu vet jag inte om detta påverkar 5000-serien, men detta stod på omni idag:

Kinas techjättar vill inte ha nedgraderade Nvidia-kretsar
Den amerikanska chipjätten Nvidia offentliggjorde nyligen en enklare version av sitt grafikkort Geforce RTX 4090, som trots USA:s exportrestriktioner ska kunna exporteras till Kina.

Men flera stora techjättar i Kina – bland annat Alibaba Group, Tencent, Baidu och Bytdance – ser nu ut att välja bort Nvidias produkter till förmån för kinesiska alternativ. Det rapporterar Wall Street Journal.

Kina har varit en av Nvidias viktigaste marknader, och runt 20 procent av företagets intäkter har genererats i landet, enligt vd:n Jensen Huang.

Av Nikodemous

Patch 3.22 gick live igår 🙂

Av Nikodemous
Skrivet av Lussarn:

Dröjer nog inte så länge innan det kommer spel som kräver RT. Tror inte Nvidia vill stå där med en produkt som inte kan spela alla spel. Det skulle kräva en hel del kunskaper hos köparen, som troligen vet noll om ray tracing.

Hur menar du nu? Ett RTX-kort klarar ju fortfarande av spel utan raytracing?!

Av Nikodemous

För oss som använder mobilen i kontrollen för drönaren; funkar det bra med att sätta en vikbar där istället för en traditionell mobil?

Av Nikodemous
Skrivet av Superfrog:

Vi är nog inte så långt ifrån att Windows blir en prenumerationstjänst. Adobe och många andra började för flera år sedan och jag är förvånad att Microsoft inte hakat på, men detta är kanske ett första steg?

Skrivet av Triton242:

Tyvärr har du nog rätt.
Detta med prenumerationer börjar ta död på allt och jäklar vad det kostar.

Bra!
Ju tidigare det sker, ju snabbare kommer linux bli det självklara valet att utveckla både spel och programvara emot. Just spel och programvarors kompatibilitetstöd är den detalj varför jag själv inte bytt än, men om flera byter pga en premunationstjänst i windows så skulle övergången för egen del gå fortare pga sagda anledningar.

Av Nikodemous
Skrivet av Thekai:

Jag är i grunden en ganska stor "Stockholmshatare". Jag gillar inte betongen, asfalten, alla människorna och hur de rör sig i ett inövat mönster och stressar till ett tunnelbanetåg som kommer på nytt om två minuter. Men. Att DreamHack väljer att etablera sig och flytta ett av evenemangen från Jönköping är logiskt. Det borde ha hänt tidigare. För ärligt talat, det är ett enormt fysiskt evenemang. Och allt färre har en nostalgisk eller annan känslobaserad anknytning till dess historia i Jönköping. När det istället hamnar i Stockholm så kan väldigt många fler ta sig dit - både via väg och via kollektivtrafik. På så sätt kan även Dreamhack bidra till att bli mer klimatvänligt eftersom man på ett helt annat sätt kan uppmuntra och arrangera just kollektiva resor till och från evenemanget. Så detta ligger absolut helt rätt i tid. Mycket bra tänkt!

... i övrigt anser jag att myndigheter och företag ska flytta sina huvudkontor från hela Stockholmsregionen. Dessa kan till ha sina möten i första hand digitala via exempelvis Teams och Zoom och är därför inte beroende av att finnas i regionen.

Om man nu skall resonera så, så borde väl den logiska platsen vara Malmö där det finns bra tågförbindelse med köpenhamn och Kastrup tänker jag?

Av Nikodemous

Appen "Newpipe sponsorblock" funkar som en klocka på mobilen för youtube. Vi får väl se om detta även påverkar denna appen.

Av Nikodemous
Skrivet av Oxies Husse:

Om bara 20% är lan deltagare... kanske vore läge då att göra ett litet konkurrerande event som är kvar i Jönköping. Bara för lan deltagare. Skulle inte förvåna mig om det kommer flyga. Tips för några driftiga kompisar, back to the roots!

Håller med helt och hållet! Helst i föreningsform. Tänk själv hur mycket ekonomiskt stöd man kan få ifall alla som kommer måste bli medlemmar i spelföreningen dessutom. Problemet är väl hur man skall få ihop pengar till hyran för första lanet dock. Jag droppar kickstarter lite snyggt så får vi se om någon tar upp bollen 😉

Av Nikodemous
Skrivet av dlq84:

Du behöver inte vänta, läs mellan raderna bara.

Inte så säker. Det kan ju vara så att de avvaktar för att se resultatet från stockholm innan de bestämmer hur de skall göra med DHS. Däremot så är detta öppet mål för konkurrerande verksamhet att etablera sig i jönköping nu när dreamhack drar vidare.

Av Nikodemous
Skrivet av joakim99:

Jag har en 4-siffrig kod på mina bankdosor och för att komma in på telefonen krävs det en 6-siffrig kod och sedan en 8-siffrig kod på mitt bank-id så jag anser helt klart att BankID-lösningen är säkrare.

Ja det är ju helt å hållet upp till varje användare. Det var som när jag fick min nya mobil från företaget å satt å knappade in pinkoden, varpå ekonomichefen ser detta å frågar varför jag ens har en pinkod. Det går ju så mycket snabbare att inte ha någon alls?! På samma vis kan man ju resonera varför man har sin fysiska dosa i en låda hemma och inte i ett kassaskåp, något som borde vara det mest säkra. Om vi bortser från tilläggstjänster såsom inlogg i mobilen å kassaskåp för säkerhetsdosan, så är det ju bara en enda liten pinkod för att komma in i både bankid och säkerhetsdosar. Det är också därför jag menar på att säkerheten borde vara klassad i samma nivå från bankens sida. Banken vet ju inte ifall alla deras kunder har pinkod eller kassaskåp hemma, utan det är ju ren spekulation från deras sida.

Av Nikodemous

Ok. Inget svar än om DH summer 2025 kommer vara i jönköping eller ej. Hur länge skall vi behöva vänta på svar?

Av Nikodemous
Skrivet av jnsson:

Man sparar inte på batteriet mer bara för att man stänger av GPS. GPS:en är inte på hela tiden bara för att man aktiverat GPS i inställningarna i telefonen. Bara när en app vill använda GPS:en används den...

Nä det är ju en annan historia i sig 😁

Av Nikodemous
Skrivet av Petterk:

Det finns inget sätt att hindra bedrägerier och digital id-kontroll gör inte bankid säkert. Hela poängen med funktionen är att du som bank kan begära att den används när som helst däremot – även om den använts för att skapa bankid.

Precis. Då är vi ju ense om att varken bankid eller dosa är säkert och således bör både bankid och säkerhetsdosa klassas som lika säkert/osäkert, och inte som idag där bankid verkar ha e högre klassning än säkerhetsdosa vid skapande av nytt bankid.

Av Nikodemous
Skrivet av Petterk:

Många banker har lämnat ut säkerhetsdosor utan att legitimera kunden. Du har alltså fått legitimera dig vid uthämtning hos postombudet där det inte görs någon förstärkt kontroll. Går heller inte att visa att bankdosan använts av någon annan eller på annan plats, medan det går att kontrollera platsuppgifter vid stulen mobil eller nyskapade bankid. Samtidigt är det brottsligt om du lånat ut bankid till någon annan för att göra ärenden åt dig, något som ofta sker bland anhörig och ofta så sker med qr/koddosorna där det inte finns något i lagtexterna som förbjuder dig.

DO har redan kommit fram till att det inte är diskriminering av ICA Banken att kräva digital id-kontroll.

Ja jag har ju bara kunnat få ut min dosa genom kontroll på plats. Låter lite illa att banker låter dig plocka ut en sådan viktig apparat utan att kontrollera dig på plats. Men detta gör inte ett bankid säkrare. Hur kollar man tex man platsinfo om gps:en är avstängd? Många jag känner har den avstängd för att spara batteri. Jag har bett mina nära och kära att installera bankid på sina paddor hädanefter ifall mobilen går sönder. Nu e ju frågan hurpass säkra dessa paddor eller mobiler är i jämförelse med en säkerhetsdosa. Skulle säga att det i bästa fall går jämt ut, men personligen tycker jag att en säkerhetsdosa är säkrare av den stora anledningen att den aldrig lämnar hemmet. Om man skall hårddra detta, så borde det vara likt för alla och att varje gång ett nytt bankid skall installeras så skall både pass och säkerhetsdosa vara på plats. Det borde alltså inte längre heller räcka med ert gammalt bankid.

Av Nikodemous
Skrivet av Petterk:

Vad har du för belägg att en hittepådiskussion har något värde?

Är det? Trodde diskussionen handlade om varför banken ändrat sina rutiner och att du var tvungen att ha pass ELLER gammalt mobilt bankid, där jag och flera andra anser att en säkerhetsdosa (det hörs ju på namnet dessutom) bör vara säkrare än en gammal mobils bankid.