Inlägg

Inlägg som Chrisism8 har skrivit i forumet
Av Chrisism8

En annan tanke är väl hur föreningens ekonomi på helhet kan komma att påverkas av detta. Om du funderar på att dra dig ur så är du säkert inte ensam. Kan föreningen sälja de lägenheterna för samma belopp i dagens klimat som när de såldes? I en perfekt storm så kan ju föreningen stå med tomma osålda lägenheter och den kostanden hamnar ju sedan på dig, då du äger en del av föreningen.

Jag hade nog gjort en ordentlig koll och undersökt detta noggrant innan jag bestämde mig för att stanna. Vet inte om mäklaren måste ange hur många personer som dragit sig ur eller om föreningen har osålda lägenheter dock.

Av Chrisism8

https://lawline.se/answers/vad-innebar-en-vasentlig-hojning-a...

"Inför 1971 års bostadsrättslag uttryckte kommittén i sitt kommittéförslag att en höjning av årsavgiften med 10 % rimligtvis borde medföra en rätt att frånträda ett upplåtelseavtal. Däremot avvisades förslaget med motiveringen att en precisering i frågan inte skulle vara möjlig.

Det som gäller är istället att frågan få avgöras med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. Rättsläget är alltså inte helt klarlagt. "

Låter ju helt klart lite luddigt! Med tanke på storleken på affären så hade jag nog personligen kikat runt efter en jurist som kan hjälpa dig.

Av Chrisism8
Skrivet av Mayth:

När släpps det en trådlös laddbar mus med fler än 6 programmerbara tumknappar? G604 är trevlig, men den är inte laddbar och 6 knappar på sidan kan vara lite lite ibland.

Jag är nog inne på min 3:e G602 just nu. G604 är ju uppföljaren till denna. Kommer inte ihåg varför men jag köpte faktiskt en ny G602 istället för G604 för ett par år sedan, kommer dock inte riktigt ihåg varför. Kanske var för att de var så lika men priset på 602:an var lägre.

Av Chrisism8

Fråga: Övergav speltillverkarna RGB interaktion med tillbehör/hårdvara eller är detta något vi kan se mer av i framtiden?

Bakgrund: Jag har ett RGB tangentbord och en sak jag älskade med Diablo 3 är hur de integrerade så att när det droppar items i Diablo så pulserar mitt tangentbord tillfälligt i den färgen. Jag tyckte detta var ett kanon sätt att knyta ihop hårdvara med mjukvara, men förutom ett par spel som Tom Clancys Division så har jag inte sett detta på senare år. Väldigt nyfiken på om Logitech har någon story de vill dela med sig

Av Chrisism8
Skrivet av anon334363:

Blir ofantligt mycket dyrare då, särskilt om du vill ha bra batteritid. Realistiskt sett så hade dom behövt skära ner på funktioner, upplösningar (inkl för kameror osv) och upplevelsen hade blivit mer lik Quest 2.

Vet inte exakt vad som är public knowledge än, så törs inte uttala mig för mycket, men enligt mig är det en mycket bra kompromiss att ha kvar kabeln.

Alltså, funderar ju på denna personligen alltså. Jag köpte en quest 2 i somras och har lirat via air link från PCn. Har inga dunder grejor precis. Har en Tele 2 standard Router som står i ett skåp (vet att det är dåligt) och PCn är kablad. Fungerat tipp topp för mig personligen och lirat Beat Saber och Half Life Alyx på via Air Link.

Känns som att i ett slutet system som Playstation så hade de kunnat bygga en dongel för PS5:an som agerade sändare och skippade routern helt. När det kommer till batteritid så har väl alla olika preferenser men min Quest håller ca 90 minuter och det är sällan jag vill spela VR längre än så anyway. Vid tillfälle har jag dock kopplat in en powerbank jag haft i fickan för att få ytterligare ett par timmars tid.

Av Chrisism8
Skrivet av anon244477:

Köpte en iPhone där för ca 6 månader sen (i butik). Det tog en jävla tid att ta sig igenom alla frågor om merförsäljning. Jag försökte flera gånger påpeka att jag enbart skulle ha en vara/telefon men den stackars säljaren fick inte avvika från manus. Blev pinsamt för oss båda till slut och jag hade hellre lagt pengarna hos någon annan.

Förslag från säljaren
Extra försäkring
Skärmskydd
Fodral
Hardcase
Hörlurar
Laddning till bil
Hållare till bil

Fick svara nej för att komma vidare i köpet, det var som att prata med en chattrobot

Tips för nästa gång:

- Du, jag måste avbryta dig lite snabbt. Jag förstår att du har tillbehör och tjänster du vill rekommendera, så kallad merförsäljning. Jag är däremot endast intresserad av det vi diskuterat och jag skulle uppskatta ifall du respektera min tid och vi hoppar över allt extra. Bonusen är att du även inte slösar bort din egen tid och kommer snabbare till nästa kund.

Av Chrisism8

Hur hittar jag rätt Win Nyckel i högen?

Tjena,

Jag bygger en del datorer åt familj och vänner och har säkert typ 10 datorer som jag köpt nycklar för de senaste åren. En av dessa har bytt disk och moderkort efter krasch och undrar ifall jag kan få fram hans nyckel. Problemet är ju att jag inte vet vilken i högen som är hans.

Det närmsta jag kommit på är att han får ta fram kvittot på prylarna, för jag byggde den strax efteråt så om delarna är köpa Jan 2018 och jag har en nyckel från Feb 2018 är det troligen den. Dock är det ju inte helt säkert, kanske byggde två datorer just då. Kommer jag ju inte ihåg 4 år senare liksom.

Finns det något bra sätt att se ifall en Win nyckel är "aktiv just nu" eller t.ex. se vad man har för nyckel via sitt Microsoft konto eller dyl?

Av Chrisism8
Skrivet av Maarus:

Problemet uppstår när din Treasury controller säger att den motpart han valutasäkrade emot gick i konkurs, men han spred risken över 10 andra likviditetsgaranter som också gick i konkurs. Han hade säkrat upp med kreditswappar som skulle utlösas mot likviditetsgaranterna men banken som höll dessa gick på obestånd.

Någonstans i kedjan kommer det alltid finnas en motpartsrisk. Uniper skulle kunna vara en sådan aktör kombinerat med Fortum som lånat 15miljarder euro för att vara storägare.

En större aktör som har lovat leverera el via gas men nu inte kan eftersom Gazprom har kranen på sin sida, vips så har du ett Lehman scenario med en fullständig panik på marknaden.

Du har helt korrekt i att ifall hela finanssektorn går i konkurs så har vi problem i samhället.

Nu är detta inget jag arbetar med, så jag har ingen insikt även att jag har en övergripande förståelse. Där jag tänker ditt argument fallerar är att när Elbolagen inte säkrat sina priser så kan det betyda att kanske 50% av deras försäljning sker med förlust. Sälja 50% av produkter till förlust och företaget går snabbt i konkurs.

Att finansmarknaden skulle kollapsa pga detta har jag svårt att se. För motpartens som säkrade el-priserna för Elbolaget, de arbetar ytterst otroligt 100% med el-säkringar. Det kanske är 1-5% av deras verksamhet. Så absolut, om de säkrat låga priser går nu denna 1-5% av deras verksamhet negativt, men det kompenseras av någon annan del av verksamheten har den omvända effekten pga kriget.

Detta är ju bara jag som kill gissar, och jag är fullt medveten att det som låter logiskt för en novis sällan är det korrekta svaret

Av Chrisism8
Skrivet av Lavin32:

Alternativet är att elhandelsbolaget går i konkurs. Det är inte svårt att förstå att om man har prissäkrat 2MWh för September 2022 och sen så använder kunderna 3MWh September 2022. Då ska 1 MWh köpas för spotpris. Säljer man el för 50öre/KWh och spotpriset ligger på 500öre/KWh. Ja.. då slår man igen. Men de som har tecknat via Vattenfall/EON/Fortum/Skellefteå Kraft som har egen produktion. Då tror jag iaf man ligger på det torra.

Det du skriver känns kanske spontant rimligt men jag känner mig ganska säker på att det absolut inte är så det fungerar. Om ett elbolag arbetar på det sättet, där man binder avtal och sedan kör rysk roulett med inköpskostnaden så bör den företagsstyrelsen anmälas.

Jag känner ingen som arbetar inom el, men det finns liknande problematik när man köper/säljer produkter i flera valutor. Då har man oftast någon som jobbar som treasury controller vars jobb är att säkra valutaväxlingar. Vad betyder detta?

Säg att du har ett svenskt företag som producerar båtar. Ett amerikansk bolag har lagt en order på att de vill köpa 10 båtar/år i 10 år framåt. För varje båt betalar bolaget 10 miljoner $.

Problemet är för att bygga din båt så är 25% av kostnaden i €, 50% i SEK, 25% £ . I dagens valutakurs så kostar det 9 milj $ att bygga en båt. Det betyder att om det är så lite som en 10% svängning i värdet av $, eller värdet på SEK går ner med 20% att du förlorar pengar på att sälja båtar. Vem vet vad växlingskursen är om 1 år, för att inte säga 10 år.

Därför köper din Treasure kontroller löften om växlingskurs för framtiden. Idag så köper du 1 $ för 10kr, och då finns det någon bank någonstans som säljer möjligheten att få köpa 1$ för 10.1kr om 1 år, 10.5kr om 5 år och 11 kr om 10 år. Sen gör du det samma för Euro och Pund.

Istället för 9 milj kostar din båt nu 9.5 milj att bygga, så du förlorade en del marginal. Det du köpte är däremot säkerheten att i de nästkommande 10 åren kommer du tjäna 5 miljoner/år i marginal, oavsett vad som händer med växlingskursen.

Jag har svårt att tro det inte fungerar liknande när det kommer till elbolag. När du binder ditt kontrakt så säkrar elbolagen på något vis ett liknande löfte om att få köpa in el till dig för ett pris i närheten av vad du avtalat. Om har de gjort det som de bör göra så påverkas de inte av de höjda inköpspriserna.

Av Chrisism8

2.5:a, 65 kvm, bor ensam. Ca 320 kwh/mån.

Köpte en effektmätare för ett halvår sedan då det installerades elmätare i lgh.
Gaming PC: 140-150 kwh
TV bänk med HTPC, förstärkare, modem etc: 75 kwh
Kyl/Frys: 45 kwh.

Resterande 60 kwh är fördelade på diskmaskin, tvätt, tork, dammsugare, belysning, köksmaskiner, spis etc

Gaming PCn känns lite hög, men sen har den en 5900x och ett 3080 (underklockat dock), men det är nog inte omöjligt att den och 2 skärmar drar 600-700w när man spelar.

Av Chrisism8
Skrivet av Mammabrada:

Kolla in PowerToys till Windows.

Bra tips och ska absolut kika in. Tyvärr så är ju just mjukvara fortfarande ett problemområde ifall man vill använda det som jag visade i t.ex. min mockup. Program idag är inte designade för "skärmar" som är t.ex. 360x1440p, eller ett förhållande på 1:4.

För att det skulle fungera som i min mockup behöver nog programmen designas för att passa dessa väldigt underliga bildförhållanden. UX mässigt så kanske spotify designas så att man bara ser spellistan, men inte sina spellistor. Vill man se spellistorna får man liksom "bläddra" i UIn. På många sätt så är det väl egentligen en widget typ jag är ute efter, där man begränsat vad som visas till en väldigt specifik sak.

Har ingen koll på UI/UX design, vad som fungerar i windows och widgets så det kanske redan finns!

Av Chrisism8
Skrivet av grizzly666:

På sista bilden så ser den vänstra blåa kondingen ut att vara lite svälld, dvs toppen.

Sen det brända på LDVR ser inte så väldigt bränt ut utan gissar mer på att det är ej avtvättat fluss medel som visserligen har blivit rejält varmt och kombinerat med att torkat ut under en viss tid mycket väl kan "brännas" utan att komponenter tar skada.

Just den beskrivning som gavs att ljudet ändrades pekar mer på att det är en/fler konding/ar som tappat orken/dött än en brunnen komponent.
Om det varit en brunnen komponent så hade det troligen handlat mer om funkar felfritt tills den helt plötsligt dör på en halv sekund.
Sen kan det givetvis även vara att en konding gav upp först och gav sämre ljud och sen brann nåt annat upp.

Japp, kikade igen och nu när du visat vad jag ska leta efter är den kondingen helt klart svullen. Kondingar kanske hade varit lätta att byta ut, men det är ingen chans att jag kan få isär högtalarna på ett säkert sätt pga allt lim/klet och annat som de har använt sig av.

Jag litar på vad du säger om det "brända". Aldrig använt fluss/flux men vad jag sett när andra gör så låter det väl rimligt. Att glömma tvätta bort flux, kan det orsaka att högtalarna dör i förtid? De är ju ett par år nu, men det känns som högtalarna la av alldeles för tidigt helt klart. Tyvärr utanför reklamationstid så är nog inte mycket man kan göra åt det tyvärr.

Av Chrisism8
Skrivet av anton studs:

Det som gör mig fundersam är det svarta kletet som finns på kortet, vet ej om den mittersta bredvid kondingarna kan vara en drossel eller en konding. När en skada som en kortslutning brukar det finnas elektronik i kretsen som också kan vara skadade, Det måste finnas en orsak varför kortslutningen kom till Har lagat mycket i mina dagar så det måste kollas upp om det är så. Hur ser anslutningarna på kortet ut vid den skadade kretsen ?

Det svarta kletet är någon form av lim. Nästan allt i hela högtalaren är limmat så att det inte ska ha någon risk att röra sig. Vilket på sätt och vis antar jag är bra, ingen större risk att en kontakt lossnar ifall man tappar den i golvet. Det gör ju tyvärr också att det är alldeles för mycket jobb att försöka få isär. Vet man vad man gör sure, men jag litar inte på mig själv för att ta bort allt lim utan att skada något annat.

Angående anslutningarna så ser jag inte att det verkar finnas något skadat någon annanstans än på just den delen som jag fotade i första inlägget. Det betyder ju dock inte att det inte finns, det är vissa delar som inte går att se utan att splittra kretskorten vilket jag som sagt inte kan göra.

Av Chrisism8
Skrivet av anton studs:

Sönderbränt kretskort och kondingarna ser att fått sig en riktig smäll. Säkerligen finns det mer som är trasigt, speciellt när det verkar vara en riktigt kortslutning

Vart / hur ser du detta? Nyfiken mest för att lära mig

Av Chrisism8
Skrivet av glemmy:

Den ser ut att ha gått varm. Nu skulle det kunna vara något annat som gått fel som skickat in högre spänning än komponenten klarar, och då kommer nästa brinna upp igen.

Ser ut att vara lätt att byta ut, den är bara ytmonterad. Lödpenna och en lödfläta för att lossa den gamla och sen löda på en ny, tar inte många minuter.

Om du inte får något bättre råd (av någon som kan sånt här ) så hade jag chansat på att byta den. Den kan inte kosta många kronor.

Så är det ju alltid, kan ju vara något annat som fått den att gå sönder men är det mest bara lite tid, pill och några tior som det kostar är det ju värt ett försök. Du har inget tips på vart man kan köpa en ny någonstans? Aldrig gjort sådant här förr så har inte den blekaste xD

Av Chrisism8
Skrivet av sTEAK-_-:

Ibland så händer det dock att det dyraste visar sig vara riktigt prisvärt. I mitt fall köpte jag en Intel Core i7 4790k för 2500kr år 2014 samt ett 1080 Ti för 8000kr år 2017 och här sitter jag väldigt många år senare och lirar på 1440p på runt 60-80fps på trippel A och 140fps+ på resten.

Dock så håller jag med dig i teorin men det svåra blir väl i praktiken. Är man lat så är man

Nja! Jag håller med dig delvis Jag instämmer att delarna du köpte var riktigt prisvärda och de höll/håller riktigt bra för sin ålder och sitt pris. Jag tror genuint att 1080 ti nog är ett av de mest prisvärda grafikkorten någonsin.

Där jag inte håller med dig är att du köpte det dyraste. Du hade Intel 4960XE? som var 6 kärnor och ovanför 1080 ti fanns ju ett Titan kort. Jag skulle säga att du köpte det dyraste av det rimliga.

Även att Nvidia, AMD och Intel försöker få oss att tro att 5950x, RTX3090 etc är "vanliga konsument produkter" så håller jag inte med. Den stora massan gillar "lagom". Vill man att 1080 ti ska kännas lagom behöver det finnas ett Titan kort som får det 1080 ti att kännas prisvärt. Och de har ju inte fel! Det var ju prisvärt. Jag lovar dock att de hade sålt betydligt färre 1080 ti ifall det varit det dyraste kortet de sålde.

Av Chrisism8

Reparera högtalare själv? Behöver råd

Tjenare,

För ett par år sedan köpte jag ett par Audio pro T8L till mamma och pappa då de inte var nöjda med ljudet i sin TV. För någon vecka började de låta konstigt och sedan slutade de fungera/tar inte ström.

Jag känner mig ganska säker på att det är en Low Drop Voltage Regulator som brunnit och det känns som det borde vara en enkel del att byta ut istället för att kasta ut ett par fullt goda högtalare.

Högtalarna var ganska lätta att öppna upp, men alla delar/kontakter är limmade i varandra och andra delar. Det är 2 kretskort och ett bakstycke i metall. Alla delarna sitter ihop med flera komponenter som har limmats fast i nästa "våning". Jag kanske skulle kunna få isär dem, men jag känner mig inte säker nog på det för att våga ge bort högtalarna efteråt.

Frågor:

- Tror ni att jag identifierat problemet korrekt och det är denna LDVR som har brunnit?

- Skulle det gå att ersätta denna LDVR från sidan (se bilder undertill) eller behöver man plocka isär dem? Jag har bristande erfarenhet när det kommer till att löda men för mig ser det möjligt mend krångligt ut att göra det från sidan. Ni med mer erfarenhet vad tror ni?

Jag har skickat en förfrågan till Audio Pro om de har något service center som kan reparera dem, men i min erfarenhet så kommer det behöva skickas och reparationen är ju säkert ett par tusen kronor i arbetskostnad och då plötsligt är det nästan kostnaden av nya högtalare.

Av Chrisism8
Skrivet av KniFF:

Kan man leva med att spela i windowed mode är detta jättesimpelt att åstadkomma, det är så jag använder min 49" 5120x1440-UW idag

Ja det finns flera olika, men den applikation som fungerat i mit tycke bäst är dessutom Microsoft-skapad men måste laddas ned separat via github

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/powertoys/fancyzones

Nice! Detta måste man ju testa. Vad är din erfarenhet av hur det fungerar i spel? Jag tänker att ett av problemområdena potentiellt kan vara att windows/spel får problem med Frame Rate, Gsync etc när man inte spelar på hela skärmen?

Av Chrisism8

Min 34" UW har varit både underbar och jobbig att spela med ibland. I t.ex. WoW som tillåter att man helt 100% kan modifiera sin UI så har jag byggt den runt att det egentligen är en 27" som jag behöver hålla kolla på hela tiden. Allt som är lite mer "titta ibland" t.ex. minimap, chatt etc är flyttat till sidorna.

I spel där jag inte kunnat göra det får man ju nackspärr direkt om man ska ha huvudet på en snurra liksom. Detta skulle ju bara vara värre för t.ex. en 40". Däremot gav det mig en idé.

Tänk ifall Windows (och program) hade stöd för att göra layout på samma sätt som man kan i OBS. Typ att man väljer att ladda "Layout 3" och då delar windows in skärmen i olika sektioner och vet att vänster spalt är spotify och i mitten har man en gaming sektion på 2560x1440 för spelet t.ex. Gjorde en liten mockup

Hade detta funnits hade jag absolut kunna tänka mig en 40-50" datorskärm.

Av Chrisism8
Skrivet av b-fire:

Mitt råd är att lämna tillbaka datorn och få pengarna tillbaka eftersom det verkar vara väldigt viktigt för dig att få just funktionen med bakgrundsbelysning.
Sen är det väl allmänt känt att just Elgiganten inte har en bästa hanteringen. Se bara hur de hanterade försäljningen av GeForce 3080 för ca 2 år sedan.

Man kan heller inte jämföra Inet och Elgiganten enligt mig. De vänder sig till helt olika kundgrupper. Elgiganten köper man av för att det är väldigt bra pris, inte för kundservicen.
Ibland vinner man och ibland förlorar man.

Många tror ju att det kommer in en ny produkt till en återförsäljare och Kalle som är testare #1-253 öppnar den, går igenom alla specar och funktioner och sedan skriver Kalle ihop allt som står på hemsidan.

Har aldrig jobbat med det, men det betydligt mycket troligare scenariot är att återförsäljaren får någon typ av standardiserat dokument med alla specar för produkten där även saker som bilder, funktions beskrivning etc ingår och detta bara laddas upp mot hemsidan.

Återförsäljaren har heller inte Stina #1-124 som sitter och gör dessa världen över utan det är ju troligen en förhållandevis standardiserad process där det används väldigt mycket copy paste. När du ska göra specen för 5 datorer så gör du dem för värsting modellen, copy+paste sedan den till de 4 billigare modellerna och ändrar lite saker som CPU, RAM, skärm etc. Och här smyger det sig ibland in fel. Någon missade gissningsvis här att ändra fältet "Ja" till "Nej" på bakgrundsbelysning.

Detta låter mer logiskt än att Elgiganten/Webhallen/Kjell o CO alla har VD som tänker att "Om vi ändrar detta fältet till bakgrundsbelysning.... Muwhahahahah... Då kommer jag kunna köpa en extra lyxjakt nästa sommar"