Inlägg

Inlägg som Erik_T har skrivit i forumet
Av Erik_T
Skrivet av Ca1P3:

hejsan är sugen på att börja lära mig programmera men undrar lite vilket språk man först ska rikta in sig på ?
har sett några videor där många säger att om dem fick börja om så hade dem börjat med python.
men ville höra vad ni hade valt.
jag tänker mig att jag möjligtvis kan gå över till att jobba med det sen, jobbar som elektriker just nu.

Spelar inte så stor roll vilket språk du börjar med, skall du bli en bra programmerare behöver du ändå lära dig flera olika språk. Ju mer olika, desto bättre.

Python har en fördel i att det är ganska lätt att komma igång med. Inte så mycket man behöver kunna för att skriva sitt allra första program.

Av Erik_T

Hastighet mellan routern och switch (som jag antar den är kopplad till) är begränsad till vad router och switch klarar, liksom hastighet ut mot internet.

Hastighet mellan två datorer som sitter inkopplade på switchen är däremot inte begränsade av routern när de kommunicerar med varandra eller med switchen. Utan då är det datorerna och switchen som sätter begränsningarna.

Så har du en 10Gb switch, och både dator och NAS klarar 10Gb så är det inga problem för dem att kommunicera med varandra i 10Gb, även om routern bara stöder 1Gb.

Av Erik_T
Skrivet av medbor:

När folk säger 1440p menar man alltid 2560x1440

Nä. Oftast kanske, men inte alltid.

"1440p" i sig betyder tekniskt sett bara att det är 1440 pixlar på höjden, icke-interlaced [*]. Säger egentligen ingenting om antal pixlar på bredden.
Ofta används 1440p som en slarvig förkortning för en skärmstorlek på 2560x1440 pixlar, men det är ingen standard eller konvention som säger att det måste vara så.

En bildskärm med en upplösning på 5120x1440 pixlar kan benämnas både som 5K eller 1440p, och både är lika rätt (eller lika fel om man så vill.)

[*] Det där 'p'-et på slutet som indikerar att det är icke-interlaced är egentligen helt onödigt då det så vitt jag vet inte finns några enheter som kör 1440i, dvs 1440 pixlar på höjden interlaced. För äldre enheter (främst TV-skärmar) så fanns både 480i (NTSC), 576i (PAL), 1080i och 1080p, men högre upplösningar är i stort sett alltid icke-interlaced.

Av Erik_T
Skrivet av Tauri85:

Minns inte men är det inte typ alltid nåt liknande problem varje skottår? Man tycker att nån form av lärdom borde ha dragits och åtgärder vidtagits av större bolag

Man tycker det.

Men det kommer ju nya produkter hela tiden, och när de utvecklas så sker stor del av utvecklingen hos något konsultbolag, och koden för hantering av datum borde ju vara rätt enkel så det hamnar hos någon junior programmerare som inte har hunnit dra någon lärdom ännu, och så görs samma misstag återigen.

Av Erik_T
Skrivet av ChuniaC:

Utan skottår kommer årstiderna glida iväg och till slut har du sommar i januari istället.

Det har de ju redan i Australien!

Av Erik_T
Skrivet av GuessWho:

Fin bild

Men om en hårddisk inte rymmer mer än 10MB så känns det som begränsad nytta utöver att bara köra saker direkt från diskett.
Speciellt om man kan anta att hårddisken inte är/var billig.

Hårddiskar kom långt före disketterna.
På den tiden hårddiskar på bara 10MB existerade, så rymde disketter inte mer än ett par hundra KB.

Citat:

Är det någon på SweClockers som haft en hårddisk som rymmer mindre än 100MB ?

Inte ägt själv, men använt.
Tidiga Macintosh (Mac Plus) i mitten på 80-taler, med extern hårddisk på hela 20MB som kostade nästan lika mycket som själva datorn.

När man hade program som inte rymdes på en enda diskett så gjorde även en så pass liten hårddisk underverk genom att man slapp hålla på och byta disketter stup i kvarten. Att den var märkbart snabbare skadade ju inte heller.

Av Erik_T
Skrivet av tcntad:

Därav min fråga, hur kan det bero på skottdagen om det i princip aldrig skett tidigare..

De har väl något nytt system i kassorna för kortbetalningar som införts efter förra gången det var skottår, och som uppenbarligen inte testats tillräckligt.

Av Erik_T
Skrivet av DaCapo_X:

Just användning av kontanter när systemet ligger nere diskuterade dom på vetenskapsradion för några år sedan (när det vankades nya sedlar och mynt) och då hävdades det (i programmet) att om butiken inte har uppkoppling med banken så får dom inte ta emot kontanter eftersom allt ska ”bokföras” direkt. 🤔
Hörde något liknade i våras på radion och att regeringen vill ändra på det..

Kan dock inte hela det juridiska bakom men det är vad som diskuterades iallafall 😄

Kan dock tänka mig att det är olika servrar så även om inte kort funkar så funkar annan kontakt med banken (så det gick med kontanter men inte med kort när Coop hade bekymmer)

Tror inte just banken har något med det hela att göra, utan det är snarare att det måste in i det elektroniska, och av Skatteverket godkända, kassasystemet för bokföring.

Av Erik_T
Skrivet av dlq84:

Vad kallar du det du just upptäckte själv? Tror du att det är ett misstag, en slump?

De klantade sig. De hade säkert en agenda - nämligen att vara inkluderande. Men de gick några steg för långt så att det blev helt fel.

Av Erik_T
Skrivet av kelthar:

Jag tror att det är lika roligt nu med datorer, men det är inte längre lika nytt förr oss som varit med ett tag. Allt är roligt när det är nytt. När man blivit en "veteran" på något så är det dags att komplettera med något i sidled om man blir uttråkad.

Jag tror inte heller att det är färre hårdvarugenombrott nu än det var då, bara andra typer. Specialiserade kretsar för olika områden så som maskininlärning. Enkortsdatorer. RISC och ARM. Solid state. Det har hänt ganska många och fantastiska de senaste 10-20 åren och det kommer fortsätta imo. För mig händer det för snabbt, speciellt med allt under banderollen "AI".

RISC och ARM kom redan på 80-talet. De har utvecklats sedan dess, men det är inte precis något nytt numera.
Solid State kretsar kom också redan på 80-talet.

Smartphones är väl en av de få nya coola grejorna som kommit, och de kom på 90-talet.
Multi-processor datorer har ju funnits länge, men när multi-core processorer för konsumentbruk kom för 20 år sedan blev det lite av en revolution.

Senaste 10-20 åren har det annars nästan bara varit mer av samma, men i stort sett ingenting genuint nytt eller spännande.

Av Erik_T
Skrivet av rwkk:

kanske inte var datorn utan en själv

såvida du inte menar typ 10 år sedan, eller kanske 20, för visst då var entusiast/top end produkterna billigare vilket kanske gjorde det mer kul, vad vet jag

Jag menar snarare typ 30-40 år sedan. När man var tvungen att göra mycket själv, tillverkarna kom med helt nya grejer titt som tätt - inklusive helt nya datorsystem. När det inte bara var mer av samma, utan faktiskt helt nya prylar.

Av Erik_T

När det gäller datorer så brukar jag nuförtiden säga att det kanske inte var bättre förr, men det var roligare.

Av Erik_T
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Men även detta är ett fail i så fall, eller hur? Det är ju inte vettigt att man också kan ta sig till backupsystemen och/eller deras lagringslösningar bara för att man lyckats få kontroll över virtualiseringsmiljön.

Jag har ingen aning om hur systemen var uppbyggda, eller hur intrånget skedde, så jag kan inte bedöma hur lätt eller svårt det borde ha varit att skydda sig mot intrånget.

Av Erik_T
Skrivet av talonmas:

Du pratar om konton o hackad o liknande. Hela poängen är ju att en backup ska vara offline på band. Inga konton, inga datorer. Vill du åt datan så är det inbrott som gäller.
Därav alla klagomål på TE i tråden fastän vi inte har insyn i ärendet.

De kanske hade offline backup. Det vet vi inte.

Ett hypotetiskt scenarion är att skurkarna hade varit inne i systemen en tid utan att upptäckas, och gjort så att alla backuper som gjordes blev krypterade i samband med att de skrevs.
Senare så krypterar och låser de onlinesystemen. När de sen skall återställas från backuperna så är backuperna inte användbara.

Av Erik_T
Skrivet av Han_stog_still:

Låter ju helt bizzart att inlägg ska granskas och att den som driver hemsidor på internet ska företräda och dessutom vara ansvariga för vad andra skriver. Det låter som att du bara vill provocera folk med ditt inlägg. Det är upp till rätten att göra bedömningen om vad som är rätt och fel, inte någon hemsideägare, forumledare eller annan person på internet.

Vilket inte är vad lagen säger i dagsläget. Den hemsideägare/forumägare/motsvarande som inte håller efter sina användare kan få dryga böter.

Av Erik_T
Skrivet av FilleMang:

Min poäng var inte att köpa mat på ett ställe utan att sitta där och äta, dricka, prata med andra människor. Lära känna dem och skaffa bekanta/vänner.

Vem sitter på en pizzeria och pratar med folk man inte redan känner? Väldigt få i min erfarenhet.

Av Erik_T
Skrivet av Mancool:

De sitter ett Intel 12th Gen Intel Core i9-12900K i den.
Ska använda den till videoredigering. Räcker det med 128 GB och 3200 Mhz?

Hur mycket minne du behöver för videoredigiering har du nog mycket bättre koll på än vad jag har, men jag skulle bli förvånad om det inte räcker då det är få konsumentmoderkort som stöder mer minne än så

Av Erik_T

Specifikationen för moderkortet säger att det stöder minnen upp till 5333MHz. Allt över 3200MHz räknas dock som överklockning.
Moderkortet stöder upp till 128 GB RAM, men om du maxar ut mängden minne kommer du att bli begränsad i hur snabbt du kan klocka det.
En hel del kommer även att beror på den processor du har - eftersom minneskontrollern sitter i den - och hur snabbt den klarar att köra.

Av Erik_T
Skrivet av andelf:

Jag undrar vad man ska ha popcnt till, speciellt son en anledning att hindra installation på maskiner.
Att iterera över ett register är ju "långsamt", men det enda jag någonsin haft det till var att använda samma hårdvaruinterrupt för flera gpio inputs.. Finns ju som inget sådant fall för en Windows-maskin..
Någon som vet vad den instruktion är bra till i Windows-applikationer?

Används bland annat inom kryptografi, felrättande koder och liknande.

Av Erik_T
Skrivet av Bombmannen:

Mina specs finns nedan,
CPU: AMD Ryzen 9 3900X
GPU: NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
PSU: Corsair RM850X ATX12V
MBOARD: ROG STRIX B450-F Gaming
Memory: 32GB, DDR4 (3200 MHz)

Jag har funderat på att uppgradera till en AMD Ryzen™ 9 7950X3D. Vad har ni för åsikter om det hela?

Skall du uppgradera till en processor ur Ryzen 7000-serien så behöver du även nytt moderkort med socket AM5, och nya minnen (DDR5).
Det kan bli rätt mycket pengar, samtidigt som din nuvarande CPU borde kunna hänga med ett tag till.