Inlägg

Inlägg som Erik_T har skrivit i forumet
Av Erik_T
Skrivet av Jones377:

På den tiden tillverkade dom ju bara Intel-kloner så hans signatur borde finnas i de också.

Inte bara. En del 386 varianter från andra företag var reverse-engineerade. De hade knappast samma signatur i dem.

Av Erik_T
Skrivet av Sinery:

Normalfallet ja, men det är knappast därför vi sitter här.

Vet inte riktigt vad du menar med det.
Min poäng var att kylpasta normalt inte kräver något underhåll. Undantag finns, men det är egentligen bara när man använt en verkligt dålig kylpasta.

Av Erik_T

Kylpasta torkar visserligen ut så småningom, men det tar åtskilliga år och då är det antagligen dags att byta ut datorn ändå.
I normalfallet behöver man bara byta kylpasta i samband med att man monterar om saker

Av Erik_T
Skrivet av Aphex:

Nu låter du som Boris Johnson när han inte förstår hur djävulusiskt mycket pengar och arbete hela påhittet skulle kräva.

Men det förstår du?

Jag sade ingenting om hur lätt eller svårt eller dyrt det skulle vara att backa bandet för Internet-beroendet. Bara att det går att göra.
Göra allt på en gång skulle säkert bli kostsamt, men göra det gradvis - vartefter saker och ting ändå skulle behöva bytas ut - det blir inte mycket merkostnad.

Av Erik_T

0F är inte ett standard SMART attribut, utan är tillverkar-specifikt. Så det är svårt att säga vad det betyder. Att det skulle vara "Number of Error log entries" kanske stämmer, eller så är det bara en vild gissning av den mjukvara du använder för att visa attributen.

Av Erik_T
Skrivet av mihon:

5G nej, men internet behöver vi väldigt mycket.
Inget funkar utan internet, mataffärer, transport, vård etc

Det är bara för att vi valt att göra en massa saker beroende av internet. Det går att återställa.
Mataffärer, transport, vård, etc. - allt det fanns för 30 år sedan också, och fungerade alldeles utmärkt utan Internet då.

Av Erik_T
Skrivet av heretic16:

En liten svår fråga. Men vi säger att jag har en kod som kopierar samma array 100 gånger, än fast det behövs bara en gång. Om jag sätter en optimeringsflagga, kommer då koden ta bort all onödiga iterationer eller kodrader då?

Vi kan ta detta exempel. Här är två kodsnuttar. Dom gör exakt samma sak. Skillnaden är att en är mer optimerad. Dock så visar Godbolt att angleanalysis2 genererar mindre assemblerkod än angleanalysis1

Mängd assemblerkod säger inte så mycket om hastigheten.
Om du vill veta vilken som blir snabbast så får du testa och mäta körtiden.

Hur bra en kompilator optimerar beror på kompilatorn, hårdvaran, och kompileringsflaggor.

Vad som är bäst sätt att skriva kod, och hur kompilatorer optimerar, och hur hårdvara fungerar har utvecklats parallellt.
Så vad som var bäst sätt att skriva kod för 10 år sedan - på den tidens hårdvara och kompilatorer - behöver inte vara bäst sätt att göra det idag, och vad som är bäst sätt att skriva kod idag - för dagens hårdvara och kompilatorer - behöver inte vara det bästa sättet om 10 år.

Så hur skall man skriva koden för att den skall bli så snabb som möjligt? Hur mycket optimerar kompilatorn? Hur långt är ett snöre?
Ja, det beror på, och det går inte att ge generalla och allmängiltiga svar.

Av Erik_T

Mobiltelefoner kan inte kopplas in direkt i fiber. Det är främst mobiltelefoner 5G är avsett för. Fiber är utmärkt som backhaul, men inte användbart för mobila enheter.
Behöver vi 5G? Strikt talat nej, men å andra sidan behöver vi inte 3G, 4G, eller Internet heller - fast de kan vara rätt trevliga att ha.

Av Erik_T
Skrivet av johio93:

Tror du det går att bara byta moderkort istället?

Kanske. Beror på om skruvhålen sitter på de vanliga platserna eller inte. Från bilderna ser de ut att göra det, men det är svårt att avgöra exakt bara från en bild.

Du har just stött på nackdelen med att köpa en "märkesdator". De är ofta besvärliga att uppgradera, i den mån det ens är möjligt.

Av Erik_T
Skrivet av johio93:

<Uppladdad bildlänk>

Hej den vita är psu kabeln jag haft innan och den svarta är den nya. Med den vita fungerar allt men med den svarta fungerar det inte. Är den svarta ej kompatibel till mitt moderkort? Mvh förvirrad ej duktig på datorer

Vita har 14 pinnar. Det är någon special-kontakt som du inte hittar på vanliga nätaggregat (eller vanliga moderkort).

Den svarta ser ut som en klassisk 20-pinnars ATX-kontakt som skall anslutas till moderkort - fast på moderna datorer är det oftast ytterligare 4 pinnar, som kan finnas på en separat kontakt.

Av Erik_T

Framgår inte vad du har för hårddisk. Mekanisk eller SSD?

Komponenterna du listar är gamla och trötta. Ungefär 10 år sedan du skaffade datorn?
Du skulle nog behöva byta både grafikkort och CPU för att få någorlunda prestanda, och då behövs det nytt moderkort och minne också.

Du kan nog behålla chassi och kanske nätaggregat (även om det också nog börjar bli gammalt och kanske inte håller så länge till).
Resten behöver du nog byta ut om du skall spela modernare spel.
Så du behöver nog fundera på om du skall uppgradera, eller helt enkelt köpa en ny dator.

Av Erik_T
Skrivet av dalu1976:

Lite off topic. Jag var tidigare sjukt taggad på den "nya" tekniken men har börjat ifrågasätta om den verkligen kommer leda till riktig intelligens. Känns som det behövs något helt annat än llm:er som egentligen bara är gigantiska gissa-nästa-ord-program.

Nej, "riktig intelligens" är vi inte ens i närheten av.
När AI-forskning började på 50-talet trodde man att artificiell "riktig intelligens" låg 20-30 år framåt i tiden.
På 80-talet så hade man provat ett antal ansatser som inte fungerade, men man trodde att artificiell "riktig intelligens" låg 20-30 år framåt i tiden.
Idag, på 2020-talet känner vi till ännu fler sätt som inte fungerar, men vi har fortfarande inte en susning om hur man skall kunna skapa en artificiell "riktig intelligens". Kanske vi kommit på det om 20-30 år?

Av Erik_T

En ny dator har nästan garanterat inte DVI. Dator-, grafikkorts-, och skärm-tillverkare har jobbat för att bli av med både DVI och VGA sedan rätt många år tillbaka. HDMI och/eller DisplayPort är vad som gäller idag.

BENQ XL2411 är ökänd för att bara stöda 144Hz med dual-link DVI (DVI-DL).
Konvertera från HDMI eller DisplayPort till DVI-DL kräver en aktiv (och vanligtvis dyr) adapter. (HDMI till single-link DVI är mycket enklare, men stöder max 1920x1200 60Hz)

Med tanke på hur gammal BENQ XL2411 är så är det oftast en bättre idé att skaffa en ny skärm istället för att försöka få en ny dator att fungera i 144Hz med XL2411 skärmen.
Finns mängder med moderna skärmar som klarar 144Hz över HDMI eller DisplayPort.

Av Erik_T

Om det hela tiden är samma bitar det blir fel på så är det antingen skadade ledningsbanor på moderkort eller i själva minnesplatsen, eller (mer troligt om det är flera bitar som är fel) så är det ett av chipen på minnesmodulen som krånglar.

Av Erik_T

Kyla i sig skall nog inte orsaka några skador, så länge du lät hårdvaran tina till normal rumstemperatur innan du försökte starta den.
Fukt och kondens kan däremot orsaka problem, i synnerhet om datorn inte fått torka ut helt innan den strömsattes.

Av Erik_T
Skrivet av Jonteponte:

Några tips? Det borde ju liksom vältas ut tiotusentals sånahär på marknaden varje år från företag när de är avskrivna...

Kanske inte några tiotusental, men visst pensioneras en massa maskiner varje år. Problemet är väl att de flest går direkt till skroten istället för att säljas begagnade.
Dels är det väl inte så stor efterfrågan på äldre begagnade datorer, och dels är det mindre jobb och pappersarbete att skrota dem jämfört med att sälja dem.

Av Erik_T

24" 16:10 (1920x1200 pixlar)
En Dell U2410 som jag varit mycket nöjd med, även om det nog börjar bli dags att byta ut den mot något lite modernare.

Av Erik_T
Skrivet av Gx rade:

Har fått ett nytt anställningsavtal som han bett mig skriva på för denna perioden. Så tror inte ens det räknas som mertid/extra tid eftersom jag kommer skriva ett nytt avtal som gäller för detta. Men det jag ställer mig frågan till är ifall jag måste skriva och godkänna detta. Kan hända att jag är helt ute och cyklar också, är inte så värst kunnig på detta.

Naturligtvis måste du inte skriva på och godkänna någonting. Men det blir antagligen någon form av konsekvenser om du inte gör det - frågan är ju vilka de konsekvenserna är?

Av Erik_T

En uppenbar skillnad är ju höjden. Z5-neo-svart har en högre värmespridare. 45.5 mm höga minnen jämfört med 33mm för X5 modellen.
Antagligen ger den större värmespridaren bättre kylning av minnena, men risken finns att den kolliderar med stora CPU-kylare.

Av Erik_T

Har du en länk till specifikationerna för minnena?