Inlägg

Inlägg som Erik_T har skrivit i forumet
Av Erik_T

Beror ju på vad du prioriterar.

Lenovo-datorn ser ut att vara lite kraftfullare, men kommer då säkert att dra mer ström och därmed få kortare batteritid.
Asus-datorn väger dessutom mindre.

Så, batteritid och vikt å ena sidan, kontra prestanda å andra sidan.

Av Erik_T

Själv skulle jag undvika aktier och fonder om du inte planerar att behålla dem under en längre tid (flera år). På längre sikt kan sånt ofta vara en bra investering, men på kort sikt så svänger börsen för mycket.

Om det är pengar som du planerar att använda inom det närmaste året, då skulle jag sätta in dem på ett sparkonto med fria uttag där du lätt kan komma åt dem när/om det behövs.

Av Erik_T
Skrivet av The K-Man:

Vilket jäkla gnäll!

Att läsa användarvillkoren innan man gnäller är en bra idé, för då skulle ni inte ha något att gnälla om.

Det skulle finnas mycket att gnälla om ändå. Att användarvillkoren säger att företaget får bete sig illa och att du som användare inte har några som helst rättighter är något att gnälla om i sig. När de sen faktiskt beter sig illa, så blir det ännu mer att gnälla om.

Att användarvillkoren dessutom brukar vara svåra att begripa sig på, och att man inte har så många alternativ då alla företag har lika djävliga villkor, det gör ju inte precis det hela bättre.

Så jo, bara att läsa användarvillkoren ger mycket att gnälla om.

Av Erik_T
Skrivet av CGI:

Du äger aldrig digital media; du får bara tillgång till dessa produkter så länge tjänsten existerar. Du betalar i princip för ett tillfälligt lån. Köp fysisk media om du vill äga det.

Innehållet är detsamma och lika digitalt oavsett om jag köper det på en fysisk dvd, eller laddar ned det från en server.

Av Erik_T
Skrivet av boibo:

hur hade du tänkt dig utföra bankärenden osv utan någon giltig legitimation?
Du har väl knappast körkort heller, det kommer alltid EFTER pass/id-kort..

Nu vet jag inte vad du pratar om.
Det finns mängder med svenskar som har körkort som sin enda id-handling. De kanske hade någon annan id-handling som tonåringar innan de fått körkort, men det var många år sedan.
Körkort duger som id-handling när du skaffar pass eller nationellt id-kort (vilket inte BankID gör), och gäller även vid praktiskt taget alla andra tillfällen när man behöver identifiera sig med en fysisk id-handling inom Sverige.

Av Erik_T
Skrivet av boibo:

Att körkort är ju bara "okej" i sverige i vissa situationer. Det finns flera scenarion där körkort inte är giltig ID handling.

Vilka scenarier skulle det vara? Här i Sverige alltså.

Av Erik_T
Skrivet av jnsson:

Ah, ok. Dock så är den där inte 10 år gammal, då den har Android 9. Jag har också en telefon utan NFC, en Xiaomi Redmi Note 5. Kollade min banks hemsida, ingen info om att behöva pass/id kort för att kunna använda internetbanken

Den släpptes 2019. Så 5 år gammal modell. Och det är nog inte den enda halv-moderna telefonen som inte har NFC.

Av Erik_T
Skrivet av jnsson:

Får man fråga vad för telefon du har? För NFC har funnit i mer än 10 år och många telefoner för 10 hade NFC redan då

Jag har en Motorola, Moto G7 Power.
Jag var väl medveten om att den inte hade NFC redan när jag köpte den, men då fanns det ingenting jag ville använda NFC till.

Av Erik_T
Skrivet av Opatagio:

Någon som vet om utländska pass godkänns eller bara de som utfärdats av Svenska Polismyndigheten?

Bara svenska pass, så alla som inte är svenska medborgare men bosatta i Sverige kommer att få problem, då de inte kan skaffa svenskt pass eller nationellt id-kort.

Av Erik_T
Skrivet av Aphex:

Nu har domstolen också avgjort att kunder som beter sig grovt oaktsamt inte ska behöva ansvara för sitt eget beteende, då har banken inget annat val än att så gott de kan försöka hindra kunderna från att vara dumma i huvudet.

Ofta är det som kallas "grov oaktsamhet" bara vanligt småslarv, och egentligen inte ett dugg grovt.

Av Erik_T
Skrivet av rwkk:

sucks men tänk på att det är privata banker som gör hur de vill

redan nu behöver man smartphone och bankid för vardagliga och bankrelaterade, har man behövt i flera år, man kan knappt göra något utan. NFC har väl typ alla, även 10 år gamla telefoner.

Jag har inte NFC på min telefon, och den är mindre än 10 år gammal.
Hittills har jag lyckligtvis inte haft något som helst behov av NFC, men det verkar ju ändra sig nu.

Av Erik_T
Skrivet av Frogly:

När man skaffar BankID så står det klart och tydligt hur man ska hantera tjänsten säkert. Att det finns personer därute som väljer att inte följa informationen som ges gör det inte till ett säkerhetsproblem eller en osäker tjänst.

Dumheter. Man kan inte utgå från att alla användare alltid läser, kommer ihåg, och följer alla instruktioner. Är hanteringen onödigt krånglig eller icke-intuitiv, så att många gör fel, så är det designen som är felaktig - inte användarna.

Intuitivt borde det till exempel inte vara ett problem att gå till sin banks hemsida och logga in där - oavsett om någon bett dig göra det eller inte.
Att det kan vara ett problem att göra så med BankID är ett säkerhetsproblem, och ett grundläggande designfel på BankID.

Av Erik_T
Skrivet av Frogly:

BankID är säkert om det används på rätt sätt.

Vilket inte är samma sak som att det är säkert.
Om det är för lätt att använda det på fel sätt, eller för lätt att få folk att använda det på fel sätt, då finns där ett säkerhetsproblem.

Av Erik_T

Fick nyligen ett liknande meddelande från min bank (Swedbank.)

Det är lite fascinerande. Bankerna har ju hela tiden hävdat att BankID är så säkert, och att om folk blivit lurade så är det deras eget fel för BankID är det ju inget fel på.
Men när det nu kommit domstolsbesked om att bankerna visst kan vara ansvariga i en del fall, och måste ersätta lurade kunder, då behövs det tydligen extra säkerhet för BankID. Vilket ju måste betyda att BankID inte var så säkert trots allt, för då hade det ju inte behövts någon extra säkerhet.

Av Erik_T
Skrivet av Mono:

Kanske är ute och cyklar men är inte VD och CEO samma sak?

Det är samma sak, men man säger "CEO" om man hör till de som inbillar sig att allt är coolare på engelska.

Av Erik_T

Mer kunskap och utbildning skadar ju sällan, men masterprogram i datavetenskap eller liknande ger dig mest mer tekniska kunskaper, och lite eller inget om projektledning och liknande.

Så ta en noggrann titt på vad de olika programmen innehåller, och fundera på om just de områdena är vad du tycker du behöver kunna mer om.

Av Erik_T

Stor&Liten.
Leksaksbutikskedja som satsade ganska hårt på speldatorer (Commodore, Atari, Amiga, m.fl.) under mitten av 80-talet.
Speciellt deras butik i Gallerian i Stockholm hade mycket datorprylar.

Av Erik_T
Skrivet av BoardBum:

Vid fyristorg i Uppsala låg en datorbutik förr i tiden. Tror den hette Silicon Valley, köpte Rick Dangerous till c64 där.

Silicon Valley hette den, ja. Låg där i slutet av 80-talet ungefär.
Jag vet att jag handlade en del C64 och Amiga grejer där på den tiden det begav sig.

Av Erik_T
Skrivet av tonii:

Undrar vart gränsen går där det är billigare med en vettig backuplösning kontra betala ransomware/bygga upp systemet på nytt.

Backuplösningar hade nog de flesta. Problemet är att de smartare ransomware-attackerna ser till att även backuperna behöver låsas upp för att kunna användas. Går att skydda sig även mot det, men då börjar det bli dyrt och framför allt rätt komplicerat så att det är svårt att göra rätt.

Av Erik_T
Skrivet av Bill50x:

Men intressant diskussion oavsett även om jag ännu inte förstått skillnaden mellan "program" och "app". Speciellt inte när man skriver att allt fler program kommer i app-versioner! Ursäkta svordomen, men nån dj-a skillnad måste det ju då vara!

Appar är en typ av program, men det finns program som inte är appar. Det beror mest på vad programmet gör om det är en app eller inte.

Den som skrev att allt fler program kommer i app-versioner har antingen ingen koll alls, eller använder sin alldeles egna definition av "app" och "program". Så att fråga oss vad personen menade är meningslöst - vi kan bara gissa på vilket sätt han använde orden fel.