Inlägg

Inlägg som Erik_T har skrivit i forumet
Av Erik_T
Skrivet av Alphahanne:

Nej, tror inte det. Läste dock om detta någon annanstans häromdagen och fick intrycket att detaljerna skulle bli tillgängliga så vem som helst skulle kunna bygga det själv. Kan dock inte svära på det, kan ha uppfattat fel.

Det är tanken i alla fall. Killen som skapade kortet skriver att "I am intending on open-sourcing the entire stack (PCB schematic/layout, all the HDL, Windows WDDM drivers, API runtime drivers, and Quake ported to use the API) at some point, but there are a number of legal issues that need to be cleared (with respect to my job) and I need to decide the rest of the particulars (license, etc.)"

Av Erik_T
Skrivet av Svensktiger:

100% användarfel.
Byter man nätagg så byter man även alla kablarna.

Byta till vilka kablar? EVGA skickade tydligen inte med några nya kablar till ersättnings-nätagget.

Av Erik_T
Skrivet av DennisOlof:

Njaaaa, Corsair är lite si och så med. Antingen får man ett bra exemplar men i annat fall inte.

Jag köpte ett RM750x för två eller tre år sedan. Funka bra under lång tid i en dator och jag har kört med olika belastningar osv. Inget oljud alls. Nu inför jul då det var rea köpte jag ett RM750e men det var inte lika bra, där är det mer och mindre oljud beroende på vilken belastning datorn har.

Corsair säljer många olika nätagg. Deras high-end nätagg är generellt bra prylar, men de lite mer budget-orienterade aggen är en blandad kompott, med en del bra, många okay, och en del rätt dåliga modeller.

RMx aggen brukar vara bra, men RMe aggen är en billigare serie med sämre kvalitet.

Av Erik_T
Skrivet av Tomcruize:

Ah ok, som jag förstått så är det nätagget och gpun som gör coilwhinet eller kan det vara något mer?

Det kan i princip bli coilwhine från nästan vilken elektronisk komponent som helst.

Mest troligt är från nätagg, gpu, och moderkort i den ordningen, eftersom det är där det går starkast strömmar igenom vilket både ökar risken för coilwhine och ljudvolymen om du får coilwhine.

Om det blir coilwhine och hur mycket beror på kombinationen av komponenter snarare än de enskilda komponenterna, även om vissa kan vara mer drabbade än andra.

Skall man vara petig så har nog i stort sett alla lite coil whine från diverse komponenter i sina datorer, men med så låg ljudvolym att man inte lägger märke till det.

Av Erik_T
Skrivet av Pågenbröd:

Ja jo.. då är autopiloten i flygplanen också givetvis en AI..

I min värld är AI en självtänkande dator som löser problem utan mänsklig medverkan, utanför mänskliga ramar och regelverk.

Det finns AI och AI.

En "generell AI", dvs en maskin som är medveten och kan tänka som en människa (eller bättre) finns inte och vi har ingen som helst aning om hur vi skulle kunna skapa en.

Men det finns mängder med annat som går under benämningen "AI" och har gjort så sedan många decennier tillbaka. Det är inga tänkande maskiner utan bara vanliga datorer med avancerade algoritmer som löser vissa typer av problem på sätt som lätt ger ett intryck av att de är intelligenta. Det är den här typen av AI som gjort stora framsteg och blivit rejält hajpat den senaste tiden.

Av Erik_T
Skrivet av Ringman:

Vem bryr sig vad just Jensen Huang har och säga om AI han och Nvidia har ju enorm ekonomisk vinning på att promota AI som the next big thing.

Visst, han är part i frågan och talar i egen sak, men det betyder inte att han nödvändigtvis har fel, även om man naturligtvis bör ta hans uttalanden med några nypor salt.
Just eftersom Nvidia har satsat så mycket på AI under ett antal år så har de nog bättre koll än de flesta på hur läget ser ut för AI just nu, och vad som kan väntas hända de närmaste åren på området.

Av Erik_T
Skrivet av Maximo:

Kommer människor kunna skapa bra, nyskapande spel om 10 år när alla stora spelbolag pumpar ut AI bajs?

Så länge de inte jobbar för de stora spelbolagen ifråga, så kan de säkert göra det.
Kommer de att göra det? Kanske. Bra, nyskapande, spel kommer inte så ofta och har aldrig gjort det.

Av Erik_T

Kommer AI att kunna skapa hela spel om tio år? Antagligen.
Kommer AI att kunna skapa bra spel om tio år? Tveksamt.
Kommer AI att kunna skapa bra, nyskapande, spel om tio år? Mycket osannolikt.

Av Erik_T

Det går alldeles utmärkt att koppla en nätverkskabel direkt mellan två datorer. Eftersom nätverksanslutningarna ifråga då antagligen inte är kopplade till någon DHCP server så blir du tvungen att ställa in IP-address och sånt manuellt, men så länge du ställer in saker rätt så skall det funka fint.

Av Erik_T

Det finns så många sätt ett nätagg kan bli dåligt på, beroende på vilka komponenter inne i det som åldras snabbast.

Oftast så brukar nätagget inte dra med sig andra delar av datorn, men det kan hända.

Bland det första som händer när ett nätagg blir för gammalt är oftast att ut-strömmen inte längre håller sig riktigt inom rätt gränser. Blir brus, för låg spänning, för hög spänning, o.dyl. Kan i värsta fall skada andra komponenter, men troligare är att datorn blir instabil.

Men det kan ju istället vara på 230V-sidan som nätagget blir dåligt först, och då är det troligast att nätagget en dag säger "poof!", en intern säkring går, och en liten rökslinga kommer ut. Ett bra nätagg skall ha skydd så inte resten av datorn skadas, men det förutsätter ju att inte de bitarna också har blivit dåliga.

Av Erik_T

EVGA Supernova G2 var ju ett riktigt bra nätagg för sin tid, med hela 10 års garanti om jag minns rätt, så det borde hålla ett tag till.
Själv hade jag fortsatt använda det gamla nätagget tills det är dags att skaffa ny dator eller göra en större uppgradering av den nuvarande.

Av Erik_T
Skrivet av musse pigg:

jo men du kan ju inte kolla på youtube på en android utan google konto, varför kan man göra de på en pc då, det är väl de jag undrar lite också

Därför att Android kommer från Google, så väldigt mycket under Android kräver ett Google-konto.
Windows kommer däremot från Microsoft, och de bryr sig inte om du har ett Google konto eller inte.

Av Erik_T

Rinner kylpastan ut på sidorna så vet du att du använde mer kylpasta än nödvändigt.
Man vill helst att kylpastan täcker hela CPU:n när kylaren är monterad, men om den inte når riktigt ända ut till kanterna så gör det inget - de komponenter som genererar mest värme ligger ungefär i mitten.

Av Erik_T
Skrivet av musse pigg:

Vill ej ha google konto på min nya pc gaming dator jag tänkt köpa snart, funkar det.
De jag tänker på mest, kan man spela med Steam, ubisoft, EA osv utan problem då, ladda ner drivrutiner och uppdatera win 11 UTAN Goggle konto?

Google konto behöver du inte mer där än på någon annan dator. Dvs, skall du använda några av Googles tjänster (Gmail, Youtube, Gdocs, m.fl.) så kan du behöva ett Google konto, annars inte. Men det är samma oavsett om du kör Windows 11, WIndows XP, eller MacOS.

Microsoft konto å andra sidan, du BEHÖVER inte ett sådant, men det kan bli bökigt att klara sig utan om du kör Win 11.

Av Erik_T
Skrivet av Belgaar:

Det är en gratis uppdatering. Varför skulle någon med möjligheten välja att sitta på Windows 10 som knappt får någon support längre. när man kan byta till 11an. 11an är 10an fast bättre på alla sätt.

Moment 5 kommer under våren som ytterligare utökar förbättringarna mot 10an på flera sätt.

För att Win 11 inte är bättre än 10 på alla sätt. En del av förändringarna betraktas som försämringar av många.

Plus naturligtvis att det kommer en massa stora uppdateringar av Win 11 i framtiden. Som man inte vet exakt vad de innebär.
Det är många som hellre vill ha ett stabilt system som man vet var man har, än en massa nytt trams ett par gånger om året.

Av Erik_T
Skrivet av SwedZi:

Hej,

Har nu köpt en sån här:
https://www.clasohlson.com/se/Adapter-USB-C-till-DisplayPort/...

Men när jag kopplar den i usb-c porten i laptopen och sedan DP kabeln från skärmen till adaptern så får jag ingen bild, skärmen går i standby läge, den hittas alltså ingen signal, varför?

Skärmen är en Lenovo G34w-10.

Stöder datorn utmatning av bildsignal via den usb-c porten? Det är inte så där alldeles självklart att det fungerar.

Av Erik_T

Med tanke på hur pass stor tidsskillnad det är mellan hopp "2" och "3" så ligger det nog ytterligare ett hopp eller två däremellan som inte syns på tracen.

Av Erik_T
Skrivet av frong:

Om man kan bli så uppskrämd att man ger ifrån sig kontroll till sin bank för att någon försöker skrämma dig över telefon kan jag hålla med om att något mer saknas än just sunt förnuft, ja.

En normalfuntad människa vet/förstår att ens bank inte jobbar med skrämseltaktik för att komma åt ens konton. Även fast någon skriker på en över telefon.

Ger man upp sin bank bara för att någon skriker på en över telefon kanske man bör ha en god man som sköter ens ekonomi.

Skriker? Det är väl knappast det bedragarna gör?

Kom även ihåg att halva mänskligheten har en intelligens som ligger under genomsnittet. Så det finns väldigt många människor som är dummare än en normalfuntad människa.

Av Erik_T
Skrivet av frong:

Med sunt förnuft lägger man på luren och ringer upp sin bank.

Men folk som är i halv- eller hel-panik av [påhittad anledning] har inget sunt förnuft. De flesta agerar inte helt rationellt i en sådan situation.
Så om bedragarna kan få folk rädda/stressade/panikslagna så spelar det ingen roll vad sunt förnuft skulle säga, för det har försvunnit.

Av Erik_T

128 bitar är 16 bytes. Hur många bitar ett tecken är beror på. I många teckenuppsättningar så används 1 byte per tecken. I vissa äldre så användes bara 6 bitar per tecken. UTF-8, som är mycket vanligt nuförtiden, använder 1 till 4 bytes per tecken.

Vad gäller detaljer i hur AES fungerar så är det en komplicerad algoritm i många steg.
Jag tänker inte ens försöka förklara exakt hur den fungerar, för det skulle antagligen bli fel i något steg.