Inlägg

Inlägg som twk har skrivit i forumet
Av twk
Skrivet av shenzhendev:

Intressant, har du någon egen erfarenhet av remdrift?

Nej, det har jag inte. Däremot med kedja och allt meck det innebär 😅

Det som lockar mest för mig när det gäller remdrift, och navväxlar, är just mindre underhåll. För mig som cyklar året runt, på saltade och slaskiga vägar, så vore det skönt med rem. Skölj med vatten, sen klart.

Av twk
Skrivet av shenzhendev:

Tack för all bra information. Jag är något tveksam vad gäller remdrift, både på grund av budget, eventuell energiförlust och "gummisnöre-effekt" och vad vissa skrivit om problem vid snö, och det faktum att det nästan verkar vara ovanligare med remdrift nu än för ett antal år sedan. Detta är endast vad jag läst på olika forum osv och inte alls baserat på egen kunskap eller erfarenhet så jag kanske har helt fel vad gäller en eller flera av dessa punkter, men att en hel del skrivit så gör mig oavsett detta tveksam. Jag tror på din tanke om sporthybrid, stel gaffel osv. Dämpning kan vara skönt men jag gillar inte effekt-förlusten.

Jag har läst på en hel del under några år och remdrift verkar helt överlägsen kedja, för pendling och liknande. Den stora nackdelen är inköpspriset samt att en befintlig ram inte fungerar med rem, då den behöver vara öppningsbar.

Anledningen till att det är så pass ovanligt, och inte verkar öka i popularitet, tror jag framförallt beror på det höga priset och i förlängning den låga efterfrågan. Medelsvensson vill inte betala flera tusen mer för en cykel med rem än med kedja.

Av twk
Skrivet av mrqaffe:

Det är blir skillnad på servicebehov bara med interna växlar, kedjan slits mycket mindre när man har en rak kedjelinje och man brukar även ha en lite kraftigare kedja. Det finns även cyklar som har helt inkapslad kedja, den typen av kedjeskydd är ganska vanliga i Holland (och det är ju även bra utifall man cyklar med vanliga byxor om nu nån skulle få för sig nått sånt)

Jag köpte en billig internväxlad cykel ny för ca 2500kr, aluram från Kamodia men det är Shimano Nexus 8 växlar trots det och visst går det att spara kanske ett kilo i ramvikt om man betalar det tredubbla men då hade jag hellre lagt de pengarna på Alfine 11 eller Rohloff växlar i stället.
Den var mycket roligare att cykla på än jag hade trott från början för jag hade tänkt att bygga på den till en ren vintercykel men så har det inte blivit, den fick sommarkläder .
https://i.imgur.com/Y0Hc8Go.jpg

Smart, det hade jag inte tänkt på! 🙂 Jag ska kika på det

Av twk
Skrivet av LaoLao:

Det låter kort? Nu började jag cykla i typ september men med en ny cykel har jag avverkat 60 km i veckan fram till dags dato och inte noterat något störande slitage. Dock på östkusten och i torrare väder men samtidigt har jag bara tvättat den ett par gånger.

Budget glömde jag också. 🙂

Efter att ha själv ha börjat pendla med utanpåliggande växlar kan jag se charmen med navväxlar även om jag verkligen inte ångrar mitt val och tycker att det har fungerat bra den här första vintern. Beroende på tillgång till tvättplats för cykeln (som jag saknar) är det dock inte särskilt svårt eller jobbigt att tvätta vid behov. Om du riskerar mycket slask och frysgrader omvartannat kan växlingen trilskas något om cykeln står ute om dagarna men har bara irriterat mig vid något enstaka tillfälle.

Kör du navväxlat är det ännu enklare att rengöra kedjan. Därför är remdrift förvisso säkert trevligt men kanske också en budgetfråga?

Vilken typ av navväxel (om du går för det) du ska välja beror också på budget. Prova gärna och var inte rädd för att cykla långt när du provar.

Jag skulle gissa att en sporthybrid passar dig bäst. Med det menar jag rakt styre, stel framgaffel, lite bredare däck än landsväg men inte lika breda som mtb. Samtidigt lite mer framåtlutad än på en stadscykel. De har också bra möjligheter till skärmar och pakethållare.

Gravelbike kan vara ett ännu sportigare alternativ men de brukar vara rätt dyra.

Gällande budget är det dumt att vara dumsnål då 10-15 km fem dagar i veckan, oavsett väder, är krävande både för utrustningen och för dig. Räkna in bra kläder, hjälm, handskar och skor i budgeten.
.
.
.
.
För kännedom valde jag en mtb med 1x utanpåliggande växlar för cirka 6 km enkel väg, mestadels cykelvägar eller trottoarer med mycket grus. Då jag har en sträcka grusväg och stig också är det skönt med en lite grövre cykel men egentligen inte nödvändigt.

Jag valde mtb eftersom jag fick en sportigare sittställning än cityhybrid och kan välja smalare däck när det är dags att byta. Jag kan också ta med den ut på sämre vägar i sommar, om jag vill cykla på landet.
Jag valde också utanpåliggande 1x eftersom det är en bra kompromiss mellan underhåll, pris och rullmotstånd.

Jag pendlar dagligen på en hybrid med kedja och utanpåliggande växlar. Den går i regn, snö, slask, värme och kyla. Tid, lust och ork att tvätta cykeln har jag inte. Jag torkar av och smörjer kedjan ibland, däremot byter jag kedja rätt ofta.

Det skulle verkligen vara skönt med en cykel med remdrift och navväxlar. Det känns däremot som onldigat pengar, det min cykel är bra och fungerar. Enda skillnaden om jag skulle köpa en ny skulle vara just drivlinan. Lite surt att lägga 15k-20k kr för endast den förbättringen 😛

Av twk

Jag har kört med min Merida pendlingscykel sedan 2016 och har inte behövt röra de hydraliska skivbromsarna, de bara funkar. De är från Tektro.

Under dessa år jag har haft cykeln så har jag pendlat med den året runt åtminstone fyra år, ca 5-7 km enkel väg. Jag kommer aldrig att gå tillbaka till bromsar med vajer 🙂

Av twk
Skrivet av DavidtheDoom:

Cykelpendlar med dubbar men vill fincykla i solskenet med nya fina hjul, däck och slangar!

Håller med, ska bli skönt att ta av dubbdäcken 😀

Av twk

Jag kör på Scanpan CTX. Använder den dagligen och den senaste höll drygt tre år

https://www.cervera.se/produkt/ctx-stekpanna-28-cm?gclid=CjwK...

Av twk

Jag kör med Chromecast Ultra, med ethernet, och jag tycker att det fungerar bra! Jag upplever inte att det tar så lång tid som du beskriver.

Av twk

Hoppas att de har ABEC-7!

Av twk

https://www.svd.se/elbilar-kommer-gora-det-billigare-att-kora...

Debattartikel om elbilar, kan vara bakom betalvägg.

Debattören skriver att det finns ett trettiotal elbilar för under 350 000 kr, nypris.
Vilka är dessa undrar jag? Jag trodde inte att det fanns så många till det priset. Någon som vet?

Av twk
Skrivet av Dashio:

Det är ju super idiotiskt, frugan har fått ett erbjudande om 25% av nettoinkomst till en avdelning och enligt deras erfarenhet landar det på 60-70k i månaden i vilket är ungefär vad medarbetarna får. Det är rätt maffigt att bortse från det kan man ju tycka. Borde kanske räcka med att visa upp lönespecar?

Hur gör mäklarna nu när jag ändå kom på att de jobbar 100% provisionsbaserat?

Arbetar mäklare 100% provisionbaserat? Jag vet inte hur det ligger till, men bara för att de fakturerar kunden på ett visst sätt innebär inte att deras anställningsvillkor ser ut samma sätt.

Av twk
Skrivet av martinot:

Det kan säkert vara stora variationer från fall till fall. Har inte testat själv.

Rerez som testade och jämförde mellan Switch och Stadia sitter i USA, och hade 945 Mbps och 1 ms i ping till nätet.

https://youtu.be/Qr9_uXluL1Q?t=284

Hastigheten är det i hans fall inget fel på. Vi vet däremot inte vilken server, för Stadia, han kopplar upp sig mot och vad latensen mot den servern är. Vad jag vet går det inte att få fram när man använder Stadia.

Av twk
Skrivet av martinot:

Du har helt rätt i att konkurrensen är stenhård, och Stadia är nog den tjänst som Google tyvärr satsat minst på av alla.

Dessutom så slår Stadia knappt en enkel bärbar konsol som Switch i prestanda.

https://youtu.be/Qr9_uXluL1Q?t=536

Jag kör både Stadia och Nintendo Switch och Stadia vinner överlägset när det gäller grafik. Switchen är bra på annat och rolig att spela på.

För en del verkar Stadia fungera dåligt och det lär bero på vikten uppkoppling man har och hur nära servern man är.

Jag har spelat några hundra timmar med Stadia, bland annat RDR2 och CP2077, och det har fungerat bra för mig. Om det hade fungerat dåligt så hade jag inte spelar på Stadia. Så enkelt är det för min del.

Av twk

Jag tror på detta. Stadia fungerar bra för mig, men bristen på spel är problemet.

Av twk

Affären är genomförd. Du har inga skyldigheter mot företaget. Har de gjort fel så är det för sent för dem att häva avtalet.

Av twk

Har du fått besked att de kommer att dra fibern redan nu på vintern? Ofta brukar det vara lång väntetid från det att man beställer fiber till dess att de kommer och kopplar in.

Av twk
Skrivet av Def_Dog:

Tjena!

Precis köpt på mig en beggad switch och den verkar lida av det berömda drifting joycon-problemet, sett att många försökt lösa det med tryckluft/isopropanol, är det någon som här som fått lyckat resultat med det eller är det enklare att försöka reklamera kontrollern eller byta spaken med dom reservdelarna som finns på t ex Amazon?

Sen en dum fråga, skulle t-röd funka om man inte har isopropanol till hands eller är det för uttorkande?

Jag har kört med elektronikrengöring från Biltema. Det funkar men driften återkommer efter ett tag igen. Det tar typ 30s att göra, så jag gör det när driften kommer tillbaka.

Av twk
Skrivet av PHGA:

Ja de verkar vara väldigt fina. Vet du vart han köpte de och ifall han kunde provlyssna innan köpet? Elac verkar göra bra grejer om man googlar runt lite. Minns du om han kör med sub och förstärkare till dessa?
Mvh

Jag vet inte vart han köpte dem eller om han provlyssnade innan. Han har dem kopplade till förstärkare och subwoofer. Jag har suttit med honom och lyssnat på dem och tycker att de låter bra, jag är dock inte så kräsen 😛 Han är som sagt nöjd med dem i alla fall 🙂

Av twk
Skrivet av PHGA:

Hej!

Jag går i tankar att köpa vägghängda högtalare som både ska passa som ett bra tv-ljud samt bra musikanläggning.

Tittat på tre olika alternativ. Dessa är framtagna dels för dess design (snygga enligt mig) samt storlek då de ska få plats jämte tvn centrerat ovan tv-bänken. Golvhögtalare kommer aldrig bli aktuellt. Ej heller soundbar.

Mina tre alternativ utan inbördes ranking;

https://www.hifiexperience.se/produkter/hogtalare/vagghogtala...

https://www.hembiobutiken.se/produkter/hogtalare/vagg/340330-...

https://www.hifiklubben.se/dali-fazon-lcr-on-wall-hogtalare/d...

Spontana tankar om dessa?

(Sub samt förstärkare kommer i ett senare skede men tar gärna emot idéer om det redan nu av er kunniga).

Mvh

De första som du länkar har en vän till mig. De är riktigt fina och stilrena. Han är nöjd med dem 🙂

Av twk
Skrivet av Bankai:

Det är precis vad jag misstänkte, tack!

Bankerna brukar ha en räknesnurra på deras hemsida för du fyller i inkomst, kontantinsats osv och sedan står det vad du får låna, på ett ungefär.