Inlägg

Inlägg som Cenorida har skrivit i forumet
Av Cenorida
Skrivet av Wiggin:

Jag förstår inte...är inte oönskad mjukvara själva ryggraden hos Android? Och folk undrar varför vissa köper Apples produkter.

Inte sedan runt 2012 skulle jag säga. Sen är det ju givetvis en definitionsfråga vad som menas med oönskad.

Av Cenorida
Citat:

LG:s paneler anses allmänt vara de bästa

Jag har fått intrycket av att QD-OLED ska höra till de OLED-paneler som är bäst? Att LG har mer prisvärda paneler, men att Samsung har de bästa. Åtminstone idag.

Av Cenorida

Sänkt pris på Inet

Hej @Inet!

Vill börja med att säga att jag nöjd kund hos er!

Nästan alltid fungerar det utan problem, men idag så uppstod några frågetecken. Jag har köpt en högtalare som blev levererad idag. Men såg nu också att denna högtalare hade gått ner i pris. Trevligt tänkte jag och tog kontakt med er kundtjänst.

Fick dock information om att det inte var möjligt att dra bort mellanskillnaden på fakturan som ännu inte var betald. Utan det som kunde erbjudas var ett presentkort eller att jag behöver returnera och köpa samma högtalare igen för det lägre priset.

Största problemet med presentkort är att jag är dålig på att hålla koll på dessa och kommer aldrig att komma ihåg att använda presentkorten när det väl är dags. Att behöva returnera och köpa en ny känns bara som en lose-lose. Jag behöver lägga tid på att lämna tillbaka. Ni behöver betala fraktkostnad + returkostnad samt lägga tid på att hantera ärendet.

Tror att jag tidigare kunnat få mellanskillnaden från er tidigare utan problem. Det är heller inga problem hos andra återförsäljare som jag handlar ifrån. Det handlar om en liten summa, men ändå principiell.

Stämmer den informationen som jag fick från kundtjänst? Om ja, varför är det så?

Av Cenorida
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag ser inget oroväckande i det: termerna är oftast engelska, även om någon försökt sig på att översätta dem till svenska, inte sällan med taffligt eller lätt löjeväckande resultat. Säger du Utforskaren så vet nog de flesta svenskar vad du menar, men, handen på hjärtat, läser du ut TCP/IP som överföringskontrollsprotokoll/mellannätsprotokoll, och varför inte i så fall förkorta termen ÖKP/MP, vilket säkerligen inte skulle förvirra någon tekniker utan istället underlätta i internationellt samarbete?

Och ju mer teknisk din roll blir desto mindre meningsfullt blir det att översätta det man håller på med, oavsett om man nu sköter om en enstaka apparat via säkert skal eller utvecklar en utlämnad nättillämpning i punktNÄT för utlösning på en gruppering av Fönster Kärna-tjänare eller i behållare av något slag… 🙃

Absolut, där håller jag med dig. Jag syftade dock på mer vardagliga ord så som explore, obviously osv.

Innerst inne känner man givetvis till översättningen, men allt för ofta så glömmer man bort det när ordet väl ska användas.

Av Cenorida
Skrivet av danedi:

Franska på allt, mobil, datorer och tv apparater, you name it.

Varför franska?

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

De infödda svenskar jag känner som är sämst på svenska är också de största förespråkarna av svenskt språk på datorn, så jag tror inte det i sig hjälper. De som ser språk som ett nyttigt verktyg kommer bli bra på det ändå, ”trots” att de frotteras med andra språk via media, användargränssnitt och annat.

Den bilden delar inte jag. Av de som jag känner, som använder mycket engelska i teknikens värld må fortfarande vara rätt duktiga på svenska men det händer oroväckande ofta att man glömmer den svenska motsvarigheten till ett ord, och säger det på engelska istället. Även om svenska är personens modersmål.

Av Cenorida
Skrivet av Crazy Ferret:

Det gör det säkert, men jag har inte sprungit på något jag kan dra mig till minnes under mina 27 datorår, så jag kan nog ta den smällen om den kommer.

Hur ser det ut på mobil osv.?

Av Cenorida

Om det går, så väljs det nästan alltid svenska.

Skrivet av Crazy Ferret:

Engelska rakt av. Skulle väl inte ha något principiellt emot att köra saker på svenska, men det finns alltid något program som inte är översatt, och då skär det sig i själen. Sedan underlättar det som sagt alltid gällande dokumentation och felsökning, så ja ...

Men finns det inte också svenska program som inte har engelska?

Av Cenorida
Skrivet av A1200:

Att formellt hälsa egna familjemedlemmar är så omänskligt som det kan vara.

BIG fail right there...🙂

Beror på vilken kultur man tillhör

Av Cenorida
Skrivet av ficklampa:

Tror ej det nämndes i LTT videon?

De visste inte om det

Av Cenorida
Skrivet av ficklampa:

Visst är det enkelt att skylla på PostNord, men som LTT tog upp i sin video så är ju datorn också helt felpacketerad. Den där hårda frigoliten är bara tillräcklig för att frakta chassit tomt, inte en helt monterad dator. PostNord har, iaf när jag jobbade inom retail, regler för hur saker ska fraktas och vad de ska tåla...

Datorn var dock bara felpackad till LTT. När datorn skickades från Shark Gaming var den korrekt packad.

Av Cenorida

Får skylla på att jag är född 98 😁

Av Cenorida
Skrivet av Zargoz:

Det är där min smärtgräns för ett grafikkort går. Så enkelt är det. Pengabrist är det inte, avundsjuka? Avundsjuka på vad exakt?

Avundsjuka var bara ett exempel.

Skrivet av ottomanslap:

Bra kommentar men många har ingen verklighetsuppfattning och spenderar alldeles för mycket för att sedan inte ha pengar kvar slutet av månaden. Det är just dessa stor spenderarna som driver upp inflationen också. Jag är också skyldig då jag betalade över 20k för ett grafikkort, kommer dock inte göra om det igen.

Jag tror att den absoluta majoriteten som köper ett kort för 20k, också har pengar att spendera. Datorintresse är ändå en förhållandevis billigt hobby, jämfört med många andra. Även om priset har stigit kraftigt de senaste åren.

Sen är det inte säkert att prisvärdheten faktiskt varit bättre, bara för att andelen personer som varit villiga att lägga stora summor pengar på grafikkort varit lägre. Istället kanske prestandan varit betydligt lägre. Att man förvisso kunnat köpa ett 4080 för 5000 kr, men att prestandan som man fått av ett 4080, hade motsvarat vad vi idag kan tänkas få för ett 4060.

Exempelvis var hoppet som skedde mellan 1000-serien till 2000-serien väldigt dålig, jämfört med de hopp som vi har fått se senare. Men då istället på bekostnad av en dyrare prislapp.

Av Cenorida
Skrivet av Roger W:

Eller 7k, 8k, 9k, 10k, 100k?
Låter väl rimligt att varje person för sig själv nånstans väljer sin gräns och sätter ner foten
(sen är det antagligen en bra idé att ha utrymme för inflation mm i sina gränser på lång sikt men iallafall...)

Absolut, dock så finns det ofta en eller flera förklaringar till varför man satte taket så som man gjorde, omedvetet eller ej. Det kan vara pengabrist, historiska priser, avundsjuka m.m

Av Cenorida
Skrivet av Zargoz:

Håller med. Köpte mitt 5700xt för 4000 och har den fortfarande. Skulle aldrig ge mer än 5k för ett grafikkort. Sen ser man att folk gärna lägger ut 15k och anser det vara ett fynd.
Ja, vi har två löner hemma och kan lätt köpa ett kort för 15k. Jag vägrar bara. Hade fler vägrat hade priserna varit mycket lägre.

Varför just 5k, och inte 6k eller 4k som maxtak?

Av Cenorida
Skrivet av Silverrygg:

Förutom premie- och tjänstepension så investeras inget eftersom jag är av den åsikten att jag hellre använder pengarna jag har i dag när jag har lever och har hälsan, än att lägga dessa på ett sparande som jag kanske aldrig kommer att kunna använda. För vem vet om jag har hälsan eller ens lever när det är dags att gå i pension.

Fast samtidigt så kanske du överlever fram till pensionen, och då kanske vill ha en hygglig tillvaro? Statistisk sett är det högst sannolikt.

Av Cenorida
Skrivet av eas@tetris:

Har inte fått mitt slutskattebesked och inte heller några pengar trots att jag lämnade in inkomstdeklarationen 14:e mars. Kan de ha valt ut mig för granskning? Har jag missat något steg?

Gjorde du några ändringar på deklarationen?

Av Cenorida
Skrivet av joakim99:

Läs gärna vad som skatteverket skriver på sin sida angående ränta.

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/skattekontobetalao...

Tyvärr är det först i samband med skatteåterbäringen som man får intäktsränta. Så i princip är det bara relevant om man inte har anmält något utbetalningskonto, och man får ju ändå ingen ränta förrän pengarna faktiskt har kommit in på skattekontot.

Exempelvis om arbetsgivaren har dragit extra skatt på lönen i januari 2022, så får man ingen ränta på dessa pengar förrän nu.

Av Cenorida
Skrivet av Antimatter:

Får tillbaka 14.7k detta år men minst 24k nästa (bad min nya arbetsgivare dra 2k extra i skatt/mån!)

Det är bättre att du lägger dessa 2k på ett sparkonto med ränta, istället för att låta arbetsgivaren dra pengar som du sedan ändå kommer få tillbaka. Utan någon ränta.

Av Cenorida
Skrivet av robby:

Jag har bara 1 router och den kommer från Telia. Huawei 525.

Av routern att döma, så låter det som att du har mobilt bredband?

Av Cenorida
Skrivet av dagas:

Tråkigt tycker jag. Har inte haft några problem med glappkontakt med Lightning men däremot med USB C. Föredrar känslan av att koppla i lightning också. Känns mer gediget på något sätt.

Men man har redan blandat eftersom iPaden och MacBook Air har USB C.

Har du några Apple-enheter med USB C? Har de haft problem med glapp?