Inlägg

Inlägg som The-Architect har skrivit i forumet
Av The-Architect
Skrivet av dpom86:

Fram till-och-med windows Me så var det byggt ovanpå ms-dos - det behöver fortfarande dos för att fungera.
Det finns förvisso många artiklar på internet som hävdar motsatsen, men till att börja med är inte win9x pure 32-bit (det fanns lite special-versioner hit o dit men oftast var det 16+32 bit), och du behövde ingen dos-emulator för att köra dos grejer, det var snarare en VM manager som såg till att vissa av anropen ner till dos inte krockade när flera dos-program exekverade samtidigt, samt massa tricks för att hantera delat minne mellan olika dos instanser.

"32-bit" windows så som t.ex Win95 bootar genom att först ladda gamla 16-bitars windows i dos, precis som på Win3.1 tiden, för att sedan som nästa steg ladda alla 32-bitars kernel drivers som ett lager ovanpå det, och slutligen laddar den sitt shell, som är explorer.exe.
I praktiken utförs många av anropen till "32"-bitars operativsystemet genom att prata / översätta mot 16-bitars lagret under, särskilt i USER och GDI system komponenterna, men eftersom det är dos-baserat och dos inte stödde preemptive multitasking så tas även en semaphore mutex kallad "Win16Mutex" för att se till att det aldrig kan göras mer än ett anrop i taget ner till 16-bitars lagret, eftersom det skulle kunna korrumpera systemet.

Sista länken är en arkiverad officiell Microsoft Knowledge Base artikel för hur man bäst tar hänsyn till Win16Mutex när man skriver kod för Win95, och för att citera några go'a bitar från Microsoft själva:

Jag uttryckte mig felaktigt/otydligt, vad jag menade var att systemkravet för windows 3.1 innehåller MS-DOS, det gör inte Windows 95.

Av The-Architect
Skrivet av GizmoTheGreen:

Vet inte varför fokus på just win95. bara för det är längst bak möjliga för projektet? Ska man spela restrospel på en gammal dator med pentium 66mh eller så så går det väl lika bra med win98... eller?
Finns där spel som endast funkar på 95?

Windows 95 den första versionen som inte var byggt ovanpå ms-dos, och kan således ses som det första av "operativsystemet windows", tidigare versioner kan mer ses som ett skal ovanpå ms-dos. Sådana här grejer är ju mest för att visa att det går, och då är det ju ingen mening att använda det näst första.

Av The-Architect

Bokstavligt talat ingenting av det som de som förespråkat detta hände efter lagen togs bort.

Av The-Architect
Skrivet av Maurice Heumann:

Being a DRM developer myself

-"We have investigated ourselves, and come to the conclusion that we have done nothing nothing wrong!"

Av The-Architect

Håller med flertalet om att kontakten i sig är väldigt dålig, sladdrig och en känsla av att den inte sitter fast, eller att kablarna tappar greppet/tightheten efter alldeles för kort tid, enbart en par månader för en del.
Inte alls samma känsla som med (mini&micro) usb-b, där funkar varenda gammal tokbillig kina-kabel jag har kvar fortfarande precis som den ska.

För att inte tala om orginalet USB-A, vilken kontakt!! <3

Och nej, jag tänker inte köpa en sladdjävel att ladda telefonen för 300 spänn, det ska jävlar i mig räcka med max en hundring för något så simpelt.

Av The-Architect
Skrivet av internet946:

Om du med "nya office" menar Office365 så kan du ha flera mailkonton samtidigt, däremot har dom separata trädstrukturer i vänsterkolumnen.

Av The-Architect
Skrivet av Thekai:

Finner det fortfarande lika intressant att Microsoft tillåts att hålla på så här. Det är ett system som är dominerande både på privat- och företagssidan. Då borde ”core services” så som e-post-program faktiskt är inte få skeppas med reklam och spårning av användardata. Lika så gäller Windows i dess helhet, det ska inte få förekomma reklam och spårning av användardata som standard. Det ska vara uttalat opt-in.

Jag är glad att min MacBook med macOS är befriad från dessa hyss.

Det är bara gratisoutlook som har reklam

Av The-Architect
Skrivet av walkir:

Bara att kolla i aktivitetshanteraren och se vilka appar som kör Edge WebView2. Byt ut dessa till native alternativ, så frigör du massvis med resurser

Ok, kan du slanga över nedladdningslänkarna till native-versionerna av nya teams, slack och outlook till mig då?

Av The-Architect

Det här nya webbaserade möget som microsoft har börjat med är inte bra. Dom har gjort samma sak med teams, och båda är helt uselt laggiga på en normal dator. Förstår den ekonomiska tanken bakom - "gör allt i react&wrappa skiten för desktop med electron så finns det oändligt många billiga tillgängliga utvecklare i indien att utnyttja". Däremot är det vi användare som vanligt blir lidande, samma sak med andra värdelöst långsamma electron-appar som Slack och vs code. (Electron är en wrapper runt webbläsarmotorn Chromium som edge&chrome använder. Electron är utvecklat för att få användare att hata datorer och datorprogram)

Relaterad nyhet: https://www.sweclockers.com/nyhet/38435-moderna-webbplatser-l...

Av The-Architect
Skrivet av sinclairhacker:

Kanske priset, jag fasar ut de fem Philips Hue samt IKEA jag haft, och ersätter med Philips Wiz samt Tapo.

Då kör jag allt på Wifi, vilket jag haft i decennier, och kan då slippa ha igång en Zigbee hub också.

Och de fungerar för mig lika bra.

Och lPhilips Hue börjar bli dyrt, och även om man köper IKEA eller Tuya(Lidl, deltaco osv) med ZigBee, så är de alltmer dyrare än Wifi. För mig är det inga fördelar o hålla sig kvar vid ZigBee, även smarta "stickpropp" för Wifi går nedåt i pris.
(Kör Phlips Wiz smartplug för Wifi , inte mkt skillnad mot samma Philips Hue ZigBee variant, nästan samma pris)

Wifi är jättebra (bäst enl. mig) om du bara har prylar som går på elnätet. Har du batteridrivna grejer (ex. tempsensorer/rörelsesensorer) är wifi väldigt strömslukande och skulle inte funka i längden om du inte vill byta batterier stup i kvarten.

Kör du en smart hem-lösning som ex. Home assistant är det bara en par hundralappar extra (en zigbee-sticka kopplad via usb) för att ha stöd för både wifi & zigbee i det fall det skulle behövas.

Av The-Architect

Säger som tidigare inlägg, för stor och saknas energimätning.

Och snälla mod, rensa den här tråden från alla trollinlägg om att de minsann inte behöver en fjärrstyrd stickpropp, helt meningslösa för nyheten och lockar till sig svar som flugor.

Av The-Architect

Har vi köpt mer prylar, eller köpt lika mycket och enbart betalat mycket mer för samma prylar?

Eller: Om jag köper 100liter diesel till traktorn för 15kr litern ena året, och 100 liter för 25kr litern nästa år, har jag då konsumerat mer?

Av The-Architect
Skrivet av DaCapo_X:

Annars hjälper solsken. Tappade min iPhone 4s i en kopp kaffe (iPhone 4s var inte speciellt vattentät) och den betedde sig lite konstigt men efter att ha legat i ett fönster badandes i solljus en hel dag så funkade den fint (fast det luktade kaffe om den i nån månad)

Du skriver det fetade som om det skulle vara något negativt, vad luktar godare än kaffe???!?

Av The-Architect
Skrivet av SirMacke:

Det finns folk som fortfarande tror på att torka med ris?

Har använt såna "do not eat" silica gel-paket vid några tillfällen på den gamla Nokia 3310-tiden, men samtidigt har telefonen lagts på ett varmt element så vad som faktiskt bidrog till torkningen låter jag vara osagt, har funkat de gånger jag provat i varje fall.

Edit: Däremot så absorberar ris fukt, det är inget kontroversiellt med det, men det kan ju vara rätt dammigt som Apple påpekar.

Av The-Architect
Skrivet av Kwirek:

Konstigt att man inte har mer hjälmar i bilarna? Airbags i dom har ju regelbundet dödat förarna när de spontant exploderar, så kassa är dom. 😅
Så kan man ju samtidigt känna sig lite som en rallyförare.

Du har mekaniska säkerhetsbälten i bilar, utan vilket airbags är direkt livsfarliga, men jag är samtidigt lite osäker på vilken poäng du försöker framföra med ditt inlägg.

Av The-Architect
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

För många så var alternativet Hövding eller ingen hjälm alls. Det är tråkigt att det gick som det gjorde. Vad jag tolkar så är det inte fel på konceptet utan fel på implementationen.
Det innebär att ett annat företag skulle kunna göra en liknande produkt där felen är lösta.

Angående konkurs så står produktköpare typ längst ner som fordringsägare och det är rimligt att de gör det. (Lön till anställda etc går före) De flesta borde ha köpt hjälmen för länge sedan som tur är.

Dom har ju alltid alternativet att använda en klassisk cykelhjälm, som dessutom är per definition säkrare då det är färre delar som måste samverka för att den ska skydda huvudet vid en vurpa.
Däremot kanske de gör valet att nu cykla utan hjälm för att inte sabba frissan, men att de inte har alternativ stämmer ju inte.

Av The-Architect

Min fru har blivit lurad en gång att fylla i betalformulär där det egentligen är gratis eller billigare. ESTA-ansökan för att få åka till USA var en sådan. Söker man på nätet så kommer det upp sidor som tar upp mot 500 spänn att fylla i, men allt dom gör är att fylla i på den oficiella sidan (nånting.gov) som är mycket billigare och sparar mellanskillnaden.

Av The-Architect
Skrivet av pv2b:

Vi kan göra precis lika mycket per capita i Sverige som i Kina.

Jag lovar att använda kolgrillen lite extra i sommar för att komma upp i samma nivå som en kines vad gäller kolförbränning.

Av The-Architect
Skrivet av Edin_II:

Tack för synpunkten! Den ska funka som vanligt nu.

Jag menade länken i manporwerrapporten, i slutet av själva pdf'en, den är nog inte ditt ansvar, men hittade du något annat att fixa pga min kommentar så var det väl bra ändå

Av The-Architect
Skrivet av HazZarD:

Låt mig gissa? Man vill ha folk med flera års erfarenhet och inte dom som nyss slutfört nån utbildning bara.. ja då förstår jag dom har svårt...... suck

Ja det torde ju inte vara speciellt märkligt att en arbetsgivare permierar erfarenhet. Om du kollar inom utveckling så finns det oändligt med nyexade react-utvecklare, de flesta arbetsgivare har troligtvis tillräckligt med sådana anställda redan.