Inlägg

Inlägg som TheSwecHobbit har skrivit i forumet
Av TheSwecHobbit

Microsoft showroom vid stureplan - EN KATASTROF?!

Hej
jag var nyligen vid Sveriges enda microsoft"butik" som ligger vid stureplan. Det är ett tillfälligt showroom i samarbete med intel, det har funnits sedan december och ska vara kvar i någon månad till. Spontant verkar butiken väldigt bra, hyfsad inredning, bra med mycket personal (och hyfsat insatta), stora valmöjligheter och exklusiv exponering av butiken.

Men, när man väl går in i butiken märks det vilket jäkla skämt den är:

  • Majoriteten av datorerna var inte inställda. Fanns inget demokonto registrerat så man inte kunde prova hur kalenderfunktionerna fungerade, skydrive, hotmail, ja inte ens office gick att testa. Det enda som gick att göra med maskinerna var att surfa. Till och med på elgiganten, 800 meter bort så är exempelvis deras windowstelefoner inställda med testkonton och allt. Är det helt orimligt att man som kund vill se hur touchen i windows 8 fungerar tillsammans med andra applikationer än browsern?!

  • Vissa datorer var inte ens anslutna mot Wifi, så inte ens ibrowsern gick därför att prova...

  • Rörigt i butiken, trots att det är snart 1 månad sedan de öppnade så låg det hantverkarverktyg framme på golvet nära disken, ingen biggie men ger ett dåligt intryck!

  • Microsofts enda butik i Sverige, och de har inte Surface RT att visa upp? Inte heller kommer de att göra det i framtiden. Eftersom showroomet drivs tillsammans med Intel så fanns det inga RT-plattor öht. Ironiskt nog stod det en xbox 360 i ena hörnet, inte mycket intelprylar i den vad jag vet! (dock var den uppenbart till för att stimulera barnen medan mamma/pappa tittar på dator).

  • Deprimerande. Visst bra att det fanns anställda i butiken, men när det är 5 anställda och jag är ensam kund i 1 timma, ja då känns det bara deprimerande.

  • Maskinerna var väldigt repiga och i dåligt skick (verkar ha blivit genomkastade runt halva sverige, visst kul att de håller men ger ett dåligt intryck).

Jag tycker det är en väldigt tråkig syn att se Microsoft göra bort sig så totalt. Var är Microsoft på väg? Från ett marknadsföringsperspektiv så känns det som de är på väg helt åt helvete, tyvärr. I alla fall vad gäller Microsoft Windows 8.

Någon annan som varit i showroomet och har egna tankar om detta?

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Waowt:

Jaså? Bevisa för mig att den Macbooken är i närheten av så snabb som de andra.
För det är den inte, knappast. DU skulle lägga flera tusen extra för det. Javisst, inga problem. Men bara för att DU skulle det,
skulle andra göra det? Ska TS gå över sin budget för att just du arbetar på Mac och gillar det?

Nej jag har ingen mac, bara två ipods. Men jag har använt dem endel och hade jag haft råd hade jag gärna betalat extra, men de är tyvärr över min budget. TS är givetvis fri att göra som han vill, jag vill bara poängtera att en datorupplevelse är mer än hårdvaruspecifikationer på de vanligaste komponenterna.

Skrivet av Waowt:

En i5 med 8GB RAM räcker, det är "dugligt" men för 15k vill man inte ha något som bara duger, då kan man lika gärna köpa en för 5k
för den duger ju med. OS X och XBox/PS3 är helt olika saker. Apple optimerar inte på samma sätt som de gör för spelkonsoler.
Konsolspelen använder minsta lilla byte du kan få ut, gör OS X det? Tror inte det du.

Om vi säger så här angående optimering; för någon dag sedan var jag i Microsoft/intels showroom i stockholm där de hade ett antal bord, varje bord var ifrån samma datortillverkare. Så det fanns lenovo, hp, asus, acer osv. Totalt kanske 30 datorer som jag höll på att pilla på i över en timme. Slutsats; HUR SVÅRT KAN DET VARA ATT GÖRA EN VETTIG DATOR?

Till och med de datorer som var med i5/7-processor, 8/16 GB ram och så vidare hängde inte alls lika bra vid webbsurf och pillande i metro som en... lumia 920! Att en smartphone lyckas ge en bättre användarupplevelse än en dator med tiotals gånger högre prestanda är ju helt frusterarnde, jag vägrar betala 15 000 för en dator där touchfunktionerna fungerar sämre än en mobiltelefon. Datorernas musplattor var också helt efterblivna i webbsidor, ibland reagerade de på mina önskade gester, ibland total ignorerade de, och även ibland hängde sig muspekare?! Katastrof IMO.

Visst en sån här dator kan göra fler grejer, exempelvis x86program, men jag personligen ser hellre att enheten fungerar med få och nödvändiga funktioner väldigt bra än många på ett riktigt taskigt sett.

Någon dator från asus med en prislapp på ~9 000 hade inte ens multitouch på sin musplatta?! Vi pratar här om glödheta modeller som kommer ut 2013!

Så jo, jag tror visst det finns en stark fördel för mjukvarutillverkning att veta vad för hårdvara som ska driva mjukvaran. Ta ett sådant enkelt exempel som just detta med touch, skillnaden blir ju enorm för ditt program om du vet om enheten som ska driva har multi touch eller ej? Eller om touch kommer finnas på enheten?

Skrivet av Waowt:

Sen skulle jag vilja veta vad som gör dig till en hårdvaruexpert pga att du jobbat som fotograf.

Vad gör dig?

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Maysay:

Tydligen så planerar Nokia en ny Lumia 920 år 2013, i aluminum och tunnare.

http://www.theverge.com/2013/1/3/3831420/nokia-catwalk-future...

Hur får man den utan att flasha? Kommer den automatiskt uppdatera annars?

Jag hoppas om att de tänker göra nästa generation i höst, annars gråter jag!

Av TheSwecHobbit
Skrivet av TheSwecHobbit:

http://www.icamaxihemochfritid.se/mobiltelefon-zte-blade-iii-...
ZTE Blade III
1 års spotify premium
1 års fri surf (1 GB/månad)
Kontantkort ingår

Totalt 1299 kronor.
Tycker det är en bra deal, iallafall för mig som har en HTC hero, samtidigt som jag redan har spotify. Så om vi esr spotifykostnaden som en kostnad jag skulle haft i vilket fall som helst så tycker jag det är en bra deal!

Jag fick hem denna idag. Tycker den var ett riktigt fint kliv uppåt från vad jag hade innan. Man fick även med 4 GB minneskort (+ att det är 2,5 fritt minne i mobilen), så det är ju bra.

Och min var olåst Hurra!

Av TheSwecHobbit
Skrivet av DaBone:

Jag har arbetat som fotograf i några år mer än dig och anser att val av dator, beror på vad för typ av bildredigering man håller på med.

Var det inte precis det jag skrev?

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Spuute:

det är just detta jag e nyfiken på då många säger samma sak,
Jag är ingen proffsfotograf men har tänkt att försöka komma igång med det så småningom. Men redigera prträtt, bröllop och även reklam med kompositioner från olika rawfiler till en och samma bild. Räcker prestandan i macbooken jag nämnde i mitt första inlägg till detta?

Ja bildredigering är inte särskilt tungt. Så länge du inte har en mellanformatare på över 200 megapixlar och använder 35 lager. Jag skulle påstå att den dator du skrev i ursprungsposten inte ens skulle svettas vid en sådan redigering som du beskriver. Möjligen att datorn skulle extra bli glad av att ha 16 GB, men den uppgraderingen är vad jag vet rätt enkel att göra själv på en gammal MBP.

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Waowt:

Det är märkligt av dig att påstå något du inte vet ett jäkla skit om. Hur kan du vara så säker på att jag inte
använt en Macbook?

Ja du svarade inte på min enkla fråga utan skrev en novell om helt annat, ett antagande då är att du inte har provat en mac. Sedan är det också under en längre tid man måste prova dem, en sån enkel sak som @ kan vara irriterande i början, men när man väl vant sig så är det inga problem med det heller. Jag arbetar snabbare med en bärbar mac och för mig skulle det vara värt att betala några tusenlappar extra (eller snarare välja på pappret sämre prestanda) för den upplevelsen om jag skulle köpa en bärbar i de prisklasserna.

Skrivet av Waowt:

Nej, det har du verkligen inte. Förresten vad var det TS var ute efter nu igen? En arbetsdator för 15k.
Kolla upp vad du får för Macbook för det priset, ingen höjdare eller hur?

Jag som arbetat som fotograf i tre år av mitt liv anser att en i5 med 2.4 gigahertz och 8 gigabyte minne, räck och blir över till bildredigering i photoshop. Men, TS, verkar inte riktigt uttryckt vad för bildredigering han ska göra? Om det är att redigera bilder för exempelvis dagstidning så klarar man sig mer än väl med en c2d e8400.

Skrivet av Waowt:

En dator som är rapp, inte slöar ner för småsaker och startar snabbt.
Dock så kan en dator vara snabb fast inte för allting. Till exempel en dator gjord för surf/enkla arbeten för 7k.
Den är förmodligen extremt snabb. Men inte för mer än den är gjord för.

En bil är inte snabb om den har en stark motor, men saknar hjul eller liknande anordning.
Jag anser att snabbhet uppkommer först vid optimering och förståelse för hur hårdvara och mjukvara fungerar tillsammans. Tydligtaste exemplet är spelkonsollerna som trots att de är hårdvarumässigt antika, så kan de vara snabba och visa på god prestanda även i dagens mått mätt.

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Henrik6504:

En Nokia Lumia 900 tycker jag är ett bra köp inom den budgetram du anger:
http://www.elgiganten.se/product/mobil-tele-gps/mobiltelefone...

Att den har WP7.5 tycker jag inte gör så mycket heller, det är ett lättdrivet system som funkar fint.
Med en kommande uppgradering:
http://www.wpcentral.com/windows-phone-78

Telefon i sig känns massiv och välbyggd också.

Som jag förstår det är lumia 620 ett bättre val, om TS har tänkt ha mobilen längre än ett år. För det verkar ju så, om han nu haft sin hero i snart 4 år?

Jag tror det kommer vara lagom kul att sitta med phone 7.8 år 2014-2017...

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Waowt:

Det var det fånigaste jag hört. Några hundratals megahertz och megabyte?
Blind är vad du är. Ska TS lägga 3k+ mer för att få en Mac som ens är lika snabb så att han kan använda
sig utav OS X funktionerna som egentligen inte har ett större värde. Ditt argument är väldigt korkat för att vara helt ärlig.
Skillnaden med musplattan på en Mac och en PC är ingen alls utan det är OS X som är skillnaden.
Om du behöver en snabb bärbar dator för bildredigering och kan lägga 15k varför ta en slö Mac bara för några
annorlunda funktioner? Som jag sa är det ju inte snabbare arbetssätt alls.
Tror du på allvar att skillnaden på Macen och PCn är hundra megahertz och lite megabyte kan du nog inte mycket.

Vad innebär en snabb dator för dig?

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Waowt:

Multitouch plattor finns i nästan alla bärbara PC datorer för 7k+ vad jag har sätt.
Funktionerna du påstår gör plattan överlägsen är funktioner i OS X, inte plattan i sig.
Om du t.ex installerar Windows i en Macbook kommer det ju inte fungera.
Man arbetar olika på OS X och Windows, du kanske tycker det är smidigt med dessa funktioner men
är det värt tusentals kronor extra för lite fjuttiga gester? Du kommer ju inte arbeta snabbare, bara på ett annat sätt.

Återigen, det är märkligt av dig att kritisera något som du inte har provat.

Som jag nämnde, Apples styrka ligger i att de kan använda mjukvaran i förhållande till hårdvaran. Det är mycket tråkigt att "PC"-sidan inte har lyckats med något liknande. Min uppfattning är att alla "PC"-tillverkare kryssar i en lista av specifikationer som en dator ska ha, sen ger de blanka fan i hur det fungerar tillsammans med windows. Bara det låter bra på pappret är de nöjda.

Det saknas helt enkelt en eftertänksamhet, vad innebär det om jag stoppar komponent X i denna enhet?

Väldigt tråkigt imo.

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Waowt:

Det finns lika bra skärmar som Macbooks har.
Det finns lika bra (även bättre ska finnas) batteritider
Finns datorer som inte låter alls som inte är Macbook.
Laddaren på Mac är faktiskt väldigt smart, känner inte till någon med samma eller liknande laddare men skulle inte förvåna mig
om det finns, gäller bara att hitta det med.
SSD finns i princip i varje Ultrabook med en prislapp på 6-7k+
Musplattan kan du gärna förklara vad du menar med överlägsen, ytterst få som faktiskt säger varför
Bakrundsbelysta tangentbord finns det mycket utav. Inget speciellt med just Apples.
Mac OS, vad är det bättre på? Snälla förklara. Photoshop är ett program som finns till Windows med om du inte visste det.
Enligt några artiklar och tester jag läst om så är Windows 7 minst lika stabilt som OS X.
Allt bara fungerar på Windows baserade datorer också, kravet är bara ett IQ på minst 70 och förmågan att läsa.

"Musplattan kan du gärna förklara vad du menar med överlägsen, ytterst få som faktiskt säger varför"
Har du provat en macbook? Jag förstår inte alls varför man går in och motargumenterar om man inte har gjort det nämligen. Musplattan är värd mycket mer än iallafall ett par hundratal megahertz samt megabyte, imo.

I allmänhet tror jag att ett system har en stark fördel om operativsystemet är skrivet mot hårdvaran. Något microsoft har insett med windows phone (och windows RT?).

Av TheSwecHobbit

Japp bra deal, har ju ändå spotify premium, och skulle bli förvåand om jag inte vill ha det om ett år också... Har också en tidig androidlur, så verkar som en vettig uppgradering.

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Xblaze:

Ett 560ti för 999kr är ju nästan extremt Dock enda bra rean jag hittade på inet Kommer kanske mer...

2st 560ti är ju nästan i höjd med ett 670 om man inte spelar på höga upplösningar Och då får man det för 2000kr

Grafikkortmarkanden vekrar ju stå helt och hållet stilla. Jag köpte mitt 560ti för 1150 kronor i somras??? Juli...

Av TheSwecHobbit

http://www.icamaxihemochfritid.se/mobiltelefon-zte-blade-iii-...
ZTE Blade III
1 års spotify premium
1 års fri surf (1 GB/månad)
Kontantkort ingår

Totalt 1299 kronor.
Tycker det är en bra deal, iallafall för mig som har en HTC hero, samtidigt som jag redan har spotify. Så om vi esr spotifykostnaden som en kostnad jag skulle haft i vilket fall som helst så tycker jag det är en bra deal!

Av TheSwecHobbit
Skrivet av stshn003:

Då kanske en Lumia 620 med 3.8 tums skärm passar bättre?

Vad kommer den kosta? den har väl samma processor och minne som 920? Vad är det för tradeoff man gör?

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Alexis_A:

kan vara bra att poängtera

Ptja, ja...

Av TheSwecHobbit

Pillade på 920 och 820 idag och kom fram till att de båda har lite för stor skärm, tyvärr

Av TheSwecHobbit
Skrivet av Mr.Borka:

Jag tror killen du skrev till hänvisar till Transformer-plattan i Android-utförande. ~7000:- med tangentbordsdocka.

Bra mycket billigare med en netbook som kostade 2000 kronor år 2010. Men ja, de slutades dock att utvecklas efter det, hade varit kul att se hur dagens netbooks hade varit om de fortsatts att satsas på även efter 2010.

Av TheSwecHobbit
Skrivet av usilusken:

Nej jag läste precis vad du skrev, min fetstil.

Bortsett från det är det upp till marknaden att skapa efterfrågan och då också betala Posten för att köra ut paket på helgdagar. Eftersom du låter så desperat hade du säkert pröjsat 100-200:- extra för att få ditt paket utkört en helgdag, men det är ytterst få som är det. Därav finns inte den tjänsten.

Nej jag har köpt mina mellandagsfynd och de har tydligen redan kommit hem till mig, dock är jag i huvudstaden på besök till och med den 7 januari! Så mig gör det inte personligen, men jag anser ändå att det är ett dumt system som posten verkar ha.

Av TheSwecHobbit
Skrivet av anon99339:

Jag har länge sett fram emot detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Varför?