Inlägg

Inlägg som TheSwecHobbit har skrivit i forumet
Av TheSwecHobbit

Är högre upplösning ointressant?

Ja jag väljer att placera tråden här, för jag vill ha en mer sansad diskussion om pixlar i allmänhet, gäller även mobiltelefoner och TV-apparater.

Vad jag förstår så klagar ingen direkt på bilden när de går på bio, den är bra säger de i min närhet och när jag tittar in hos forumdiskussioner. Bra? En film som projiceras på en 140 kvadratmeter stor duk (i förhållande till en 62" TV som inte ens är 1,5 kvadratmeter) men ändå har ungefär samma låga upplösning som en vanlig TV, 2k, 2048×1080.

De senaste två veckorna har storfilmen The hobbit gått på bio, de enda reaktionerna kopplat till bildupplevelsen är att filmen spelas upp i 48 FPS, inte någonstans har jag hört någon gorma om att den är extremt lågupplöst (vilken den är).

Är det så att konsumenterna (inklusive de "insatta") inte bryr sig om upplösning över 1080p? Om inte någon tycker 1080p (~2k) är för dåligt när de går och ser på en biograf (och betalar otroligt mycket pengar för den "premium"-upplevelsen), hur skjutton ska de då motivera oss att gå över 1080p på våra små TV-apparater? (Ja, man sitter mycket längre från skärmen på en bio, men även sett till synfältet täcker bioduken mer av synfältet än TVn i vardagsrummet).

Här är en tråd där ingen verkar vara upprörd över sin lågupplösta upplevelse, http://www.sweclockers.com/forum/92-underhallning-och-medier/...

God fortsättning!

Av TheSwecHobbit
Skrivet av HurMycket:

Nej, det gör det inte. 1024x768 heter XGA. HD Ready är 1280x720.

Se ovan.

Om en TV:s maximala upplösning är 1024x768 så är den inte HD Ready.

Ptjaaaa, något märkligt är det ju helt klart. 1024x768 är vad jag vet 4:3-format, och skärmen ser ju onekligen ut att vara widescreen, antagligen 16:9 (fysiskt).

Kan vi gissa på att det eventuellt har någon relativt ovanlig pixel aspect ratio? Vi har ju exempelvis fullt med kameror som är 1440×1080, och räknas som "fullhd" eftersom att pixlarna är bredare än vanligt. HD ready är 720p, och där utelämnas det som synes det horisontella antalet pixlar.

TVn som länkas har "768p" = alltså över kraven för HD ready.