Inlägg

Inlägg som prpx har skrivit i forumet
Av prpx
Skrivet av pv2b:

Själva grundtanken med kemikalieskatten har ju varit god. Det har handlar om att införa en straffskatt på olika kemikalier som förekommer i elektronik som är dåliga för hälsan, som man som elektroniktillverkare kan slippa i stor utsträckning om man väljer att inte använda dessa kemikalier i dessa produkter. Det handlar om att reducera brom-, klor- och fosforföreningar i produkterna, t.ex. bromerade flamskyddsmedel.

Problemet är att implementationen varit helt idiotisk av flera anledningar.

En punktskatt fungerar till någon del i alla fall eftersom den är per produkt i stället för på värdet. Köper du en TV för 10 000 så får du betala mindre kemikalieskatt än om du köper två TV-apparater för 5 000 kr styck.

Ett känt exempel i Sverige är alkoholskatten, särskilt i kombination med Systembolaget, där en billigare produkt vars värde till stor är alkoholen är relativt dyr men en dyrare produkt vars värde till stor del är kvaliteten är relativt billig.

Tar man bort kemikalieskatten så kommer en billig bärbar dator för 3000 kr kanske bli ~10% billigare men en dyrare bärbar dator för 10 000 kr bara bli ~3% billigare. Det kommer då i någon mån att öka mängden produkter och därmed mängden kemikalier som används.

Av prpx

Jag regerar mest på två saker.

De pratar mycket om att de redan gjorde massa saker. Men då detta inte verkar fungerat så bra tidigare så undra man om det kommer fungera i framtiden.

De jämför sig mycket med medel. Men LMG är mer ett "toppjobb". Deras avtal verkar inte bättre än ett svenskt kollektivavtal. Man framhåller saker som bonus. Jag tänker mest på att inte veta om man tjänar +/- 100 000 det året. Samma sak med "free laptops". De flesta kan väl i teorin kunnat köpa vilken laptop man vill efter man jobbat några år på ett vanligt IT-jobb.

Av prpx

Madison var inte vem som helst heller. Hon var från början med i deras alla tiders femte mest populära video. Det var lite av en framgångssaga när hon blev anställd och det passade också väldigt bra med deras image. Efter hon blev anställd så var hon med i TechLinked. Bland annat på den kanalens idag andra mest populära video.

Allt blir inte bra men att det gick så åt skogen tyder på att det är dysfunktionellt. Annars hade någon inte minst av ren självbevarelsedrift tagit det på allvar eftersom det ser så dåligt ut.

Av prpx

Får kolla på videon. Tyvärr så skulle inte förvåna mig om GN har rätt. Känns som många har tappat "oberoendet", eller vad man ska kalla det, på senare år. Det var mycket det som var charmen med Internet att man kunde ha ett annat perspektiv. Nu verkar det mest vara det lättaste perspektivet som dominerar. Det som är populärt eller ger klick. Även här på SweClockers.

Av prpx

Lyssnade precis. Ville stänga av efter 3 minuter men hoppades verkligen på att det skulle bli bättre. Det blev det inte. För den som vill lyssna på grund av DICE så är det kanske 5 minuter om det i stilen "vi drack läsk och duschade inte". Rekommenderas ej.

Av prpx
Skrivet av Dhanjel:

Och att svensk moms ska betalas oavsett om man beställer på nätet eller tar hem det själv, om man ska vara petig

Över 4700 kr om man reser med flyg.

https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland/...

Av prpx

Bankerna har valutaväxlingspåslag, 1.65% är vanligt. Handlar man mycket i euro kan man köra PFC, Revolut, Klarnakortet eller liknande som har inget, eller i alla fall mindre, påslag

Av prpx
Skrivet av jnsson:

Ja, jag vet om att det är en extra avgift för att komma med tåg, men det är fortfarande inget monopol för Arlanda Express om man ser att även SL och SJ. Sen den avgiften håller jag med om att den inte borde finnas, men det är en annan sak. Tror avgiften ligger på ca 130:-.

De har monopol i den mån att de har ensamrätt på spår och stationer. Avgiften bestämmer man också. Därmed bestämmer de priserna men också till vilken grad man kan samarbeta eller konkurrera. Vill SL eller SJ sätta in en direktlinje kan Arlanda Express helt enkelt säga nej. Utöver det så har man också köpt in sig i en dålig fysisk lösning.

Moderna flygplatser går mer och mer mot att ha centraliserad säkerhetskontroll. Då kan man göra lite vad man vill på både flyg- och landsidan. Till exempel kan man ha motsvarande spårvagn eller tunnelbana innanför säkerhetskontrollen mellan olika terminaler. Något som nog skulle vara svårt på Arlanda då man redan har tre olika stationer på två olika spår utanför. Inte heller verkar gå att smidigt byta mellan tåg eller andra färdsätt på dessa eller att få Arlanda Express att köra till Uppsala.

Av prpx

Japp, Arlanda är kasst. Arlanda Express har ju monopol till 2050 och Bromma flygplats avtal till 2038 så lär inte bli någon direkt förändring. Är lite samma med Stockholms Central. Sen finns det såklart sämre flygplatser, men utan större efterforskningar så vågar jag nog påstå att Arlanda i alla fall är sämst av huvudstadsflygplatserna i Norden. Framförallt enorm skillnad mot länder där man märker att någon faktiskt har planerat hur saker ska fungera.

Av prpx

Jag kollade på det nyligen och som sagt så verkar man inte kunna få auktorisering utan att ha jobbat minst ett år. Kanske kanske kanske kan man däremot blir auktoriserad i ett annat land (som inte kräver att man blir lärling) och sedan byta den mot en svensk. Dock är jag osäker på om det faktiskt går i praktiken.

Av prpx
Skrivet av crille631:

Här kan du se billigaste produkterna som också är "fulfilled by amazon".
https://www.amazon.se/s?rh=p_n_fulfilled_by_amazon%3A20692919...

Man kan använda kampanjsidan också. Där kan man inte sortera på pris men sätta t.ex. <10 kr i filtret till vänster.

Av prpx

15 minuter kvar till Inets Swecxlusive.

Preliminärt schema:
17:30 - DROP #1
18:00 - DROP #2
18:30 - DROP #3
19:00 - Vinnare av 4080 utses!

Av prpx
Skrivet av Petterk:

Extra elmätare är ju inte så svårt att skaffa. Stora förbrukare har ju dock fast anslutning, ska du t.ex. ha två anslutningar på vardera mätare för att ladda bilen?

Om man antar att det är dyrt när det är kallt och att man kan välja när man vill ladda bilen så kan man ju köra bilen på timme och värmen på fast. Men det är nog svårt att få ihop det så man tjänar på det som sagt.

Av prpx

Kan väl lika gärna skaffa två elavtal då med ett per timme och ett vanligt rörligt/fast. Det lär dock inte vara praktiskt genomförbart heller.

Av prpx

Verkar trevligt för vad det är, men jag instämmer i många av kommentarerna. Mini-ITX har blivit väldigt begränsat nu med stora grafikkort och m.2 diskar. Lite större med microATX men då får du in mer ram, två eller fler m.2, uppgraderat wifi eller 10 gb nätverk o.s.v. Sen vore det kanske dags för en ny formfaktor snart.

Av prpx

Elefanten i rummet är att det är inte lätt att flytta till Stockholm idag. Runt en 500 000 kontant plus 50 000 i månaden i lön om man vill bra framtidsutsikter. Många arbetsgivare vill dock inte betala för det utan vill att man själv ska ta kostnaden för hög hyra, riskerna med ett högt bostadslån eller belastningen av pendling. Då finns det inte alltid så mycket val.

Av prpx
Skrivet av Nivity:

Dåligt med 2.5" SSD känns de som :/
Vill ha en 2TB 2.5" SSD, har bara 1 M2 plats !
Hade hoppats på Swec inet rean men de hade ju såklart bara 2x M2 ssder zz

SATA är ganska förlegat nu utanför serverar och lär bli det än mer i framtiden. Det är nog bäst att antingen byta disk eller skaffa adapter. Finns väl mer eller mindre passiva adaptrar för både SATA och PCIE.

Av prpx
Skrivet av boibo:

Så när den bråkar eller strular är det för den hängt sig, startar om eller gör annat fuffens. Jag kör den uteslutande med en Android TV box från Boxer, så jag vill att min TV ska vara en datorskärm i praktiken.

Det flesta tv-apparater går att låsa ner med hotelläge eller liknande. Särskilt om du ser tv med box så borde du kunna välja att bara ha en hdmi aktiverad. Möjligen att man gärna skaffar någon annan fjärrkontroll också så man inte kommer åt någon funktion.

Av prpx

Överlag en okej målsättning. Men det lär inte hända särskilt mycket då det egentligen inte finns några ambitioner om att behöva mer teknik. Sverige har inga lägenheter till ingenjörer, kommer inte få några snabbtåg de närmaste åren eller för den delen några andra större tekniska förändringar. Banker, fakturabolag och mäklare behöver inte särskilt mycket teknik. Det gäller nog för hela Europa.

Av prpx

Skulle hellre se att några av de här bolagen gick i konkurs. Finns redan 6-7+ transportbolag som kör runt överallt plus deras företagsleveranser.