Inlägg

Inlägg som prpx har skrivit i forumet
Av prpx

Det gäller att hålla lite koll på recensionerna sen. Dels prestandan, vilket säkert blir okej, men också mellan 3070 och 3080. Den här gången kan det bli så att 3080 blir ett bra köp, jämfört med de högre 20xx korten, då prestandan samt mer och snabbare minne kan avgöra. Tänk på att t.ex. 2080 ti var överlag bara runt 30% bättre än 5700 xt men kostade 150-200% mer. Om 3080 blir 30% bättre än 3070 men kostar 40% mer så kan det mycket väl vara ett kap. Sen som alltid så kanske inte alla behöver den prestandan och då är det såklart inte alltid fördelaktigt, då nya kort kommer tids nog.

Av prpx
Skrivet av martinot:

Detta har tagits upp tidigare i tråden;

Konsoler säljs ofta med låga marginaler, och väldigt ofta även med negativa marginaler (dvs. MS och Sony gör mer eller mindre förlust på de). Det slutar oftast inte så väl om de inte kan ta igen förlusterna på annat sätt.

Sony släppte ju från början PS3 med just tanken att även kunna använda den som en dator med mus och tangentbord, och funktionen OtherOS. Men den tog de bort bara tre år efter lansering när den nerslimmade modellen av PS3 ersatte, och sedan året efter det faktiskt retroaktivt från original PS3 (var bla. det som ledde till Anonymous hack av PS, och även för class action law suit emot Sony).

Jag tycker inte det är något stort problem egentligen. Det finns ganska mycket marginal mellan vad en konsol kostar och vad man kan tänka sig betala för en konsol som också har Windows. PS3:an var ju en helt annan arkitektur som överhuvudtaget inte kunde köra Windows. Idag är konsolerna bara en nerlåst PC, som dessutom är snarlika varandra.

Man får göra som man vill, men för mig är det inte så lockande att konsumera för att konsumera ännu mer för att slutligen slösa bort tid och ha ytterligare prylar och prenumerationer. Kan de däremot erbjuda något som är enklare eller bättre så kan jag dock tänka mig att slösa tid på det istället för på något annat. I dagsläget verkar det dock inte vara så, men det kan ju ändras när konsolerna och spelen släpps.

Av prpx

Jag kan tycka det är fräckt att man först ska köpa konsolen, spel i deras store, abonnemang för att spela online och innehåll i spelet. Så länge det är så tänker inte jag förboka o.s.v. i all fall. 1440p verkar intressant däremot, men frågan hur bra det fungerar. Hoppas dock det följer med till de bättre versionerna.

Det är ju schysst att det uppdateras, samtidigt verkar det inte hända så mycket. Som några har sagt vore det kul om tänkte lite utanför lådan med till exempel att man kan köra Windows 10, två konsoler på en tv, VR eller någonting som känns lite mer nytt. Men det kanske kommer.

Av prpx
Skrivet av Therpid:

Jag kan inte rabbla upp alla.
Men bland flera verkar det avgjort att 3070 kommer prestera bättre och 2080Ti begagnat pris är för högt.
Därför vore det bra om de som vet delar med sig av informationen.

Ps: Testa att läsa trådstarten är en början.

Det är från presentationen där Nvidia sa "faster than 2080ti" om 3070 på grafen om pris/prestanda. Ingen vet såklart ännu hur väl stämmer, men det är det man får utgå från.

Längst ner här t.ex.

Av prpx
Skrivet av JonkenPonken:

Förlåt en okunnig men vilka tillverkar Founders Edition om inte Nvidia ?

Det är fortfarande Nvidia, eller i alla fall lika mycket som innan. Skillnaden som jag förstår det är att tidigare var kretskortet för Founders Edition också väldigt likt den referensdesign som skickades ut till tredjepartstillverkarna (ASUS, MSI o.s.v.). Hur precis det här gått till är jag inte helt klar på, men när man ser två grafikkort där kretskorten ser snarlika ut så har det varit för att Nvidia har designat kretskortet som sedan använts eller modifierats av tredjepartstillverkarna.

Nu sägs det att Nvidia dels gjort en referensdesign, som används av tredjepartstillverkarna, och ett helt separat kretskort för Founders Edition. Nvidia har i princip alltså gjort sitt eget tredjepartskort. Detta innebär att kylningen potentiellt kommer vara bättre än vi är vana vid hos Founders Edition kort. Men det kan också leda till problem då kylningen inte är traditionell utan blåser "igenom" kortet.

Av prpx

Det lär gå att norpa ett 3070/3080 för de priserna om man är lite snabb. Dessutom har Founders Edition inte referensdesign den här gången, utan Nvidias egna kretskort och kylare. Risken är väl att de tar slut och man sedan får vänta ett tag. Men 2080 ti lär inte bli dyrare med tiden, snarare tvärtom när folk köper på sig 3070/3080. Dessutom så kommer Amazons etablering, black friday och nya konsoler.

Det har varnats en del i köpråden just att det var väldigt dyr pris/prestanda på 2000-serien, särskilt på de dyrare korten. Jag tycker inte det är orimligt att värdera ett begagnat 2080 ti till ~4000 kr. Efter lansering kanske det kan gå upp till ~5000 kr om det blir ogynnsam tillgång, pris och prestanda på 3070. Annars kan de säkert gå ner mot 3000 kr om det kommer ytterligare nya kort.

Av prpx

Jag tycker inte det är så svårt. Vad Botström själv tycker kanske inte är så relevant. Men nu skriver han inte som privatperson. Ska man bevaka teknikbranschen så blir det lätt konstigt att inte bevaka när partier börjar prata om teknikbranschen. Att ett av Sveriges största ungdomspartier, tillika det närmst regeringen, mer eller mindre motsätter sig Amazons etablering i Sverige får därmed ses som relevant. Däremot kanske inte allt som presenteras i debattartikeln är relevant, men det är en annan sak.

Annars borde det gälla åt alla håll. Kemikalieskatten är absolut politisk. Lika så privatkopieringsavgiften. Än mer diverse övervakningslagar. Det är inte alls ovanligt att partier eller organisationer uttalar sig om detta. Vilket får plats på denna sida.

Sen kan man observera lite lustigheter. Trots att artikeln inte tar ställning till om SSU har rätt eller fel så verkar de flesta ha antagit att den håller med dem i sak. Skulle man anta samma sak om man skrev att "parti vill ha mer övervakning"? Väldigt många kommentarer kritiserar artikeln för att vara politisk. Väldigt få kommentarer kritiserar andra kommentarer som är uppenbart mycket mer politiska än artikeln.

Det mesta går att diskutera om man håller sig till ämnet.

Av prpx
Skrivet av link77:

@Yoshman: Dom betalar väl inga 30%, det är väl bara första året, sen är det 15%, vet ej hur det ser ut hos Google.

Vad jag vet så är 15% bara för prenumerationer efter att användaren prenumererat i 12 månader.

Citat:

If developers choose to sell digital subscriptions inside the app, they use Apple’s In-App Subscription system. In that case, developers earn 70% of subscription sales for the first subscription year, and Apple collects a 30% commission. After the first year, the developer earns 85% for all successive years that the user remains a subscriber, and Apple collects a 15% commission.

https://www.apple.com/ios/app-store/principles-practices/

Av prpx

Det låter dumt nog att det skulle kunna stämma. Å andra sidan varför kan jag i så fall inte lägga in portkod och telefonnummer under min profil i appen. På så sätt skulle paketlämnaren alltid kunna ha de uppgifterna.

Sen verkar det vara en opedagogisk skillnad mellan paket och varubrev. Men det är väl också kanske just på grund av vad postnord får och inte får göra.

Av prpx

Känns som jag missar något. Var har DN snappat upp det ifrån samt vad säger artikeln?

Av prpx
Skrivet av Frisell:

Jag kommer faktiskt inte ihåg exakta detaljer, kanske ville jag ha 4k eller bättre 802.11 (kan varit RAM), men versionen jag tittade på skeppades inte till sverige. Jag behöver egentligen ingen fire stick, men jag gillar att nörda runt.

Edit: Jag bryr mig inte om Prime video.
Edit2: Dessutom lär det väl gå att ordna med VPN

Jo, det kan ha varit 4k varianten du tänkte på, den verkar inte säljas till Sverige. Men som sagt vänta två månader så kan du kanske köpa en billigt på prime day från svenska amazon. Verkar ha sålts för 300 kr förra året på tyska.

#17985446

Av prpx
Skrivet av Frisell:

Jag har varit sugen på en fire stick ett tag nu. Blir intressant att se prisbilden på den. Amazon har vägrat skickat den från tyskland och med mailboxDE försvinner lite av tjusningen då den procentuella prisökningen blir lite väl stor.

För mig ser det ut som det skickar den internationella versionen. Dock verkar den enligt vissa kommentarer inte fungera med Prime Video. Med tanke på att priset är 40€ lär den inte kosta mer än 500 kr på svenska Amazon. Ofta är det runt 25% rabatt på Amazons prylar på "Prime Day", vilket ryktas vara i Oktober. Inte helt otroligt att man lanserar amazon.se tills dess.

Av prpx
Skrivet av KAMIKIRI:

Varför Postnord när det finns mycket bättre alternativ? UPS, DHL Schenker. Dessa levererar! Inom rimlig tid och har generellt bättre spårning av försändelsen.

Vad är det för leverans du syftar på då? Beställer jag paket från en svensk butik är det i princip alltid framme till ombud på 1-2 dagar, oftast på 1 dag, med spårning. Är det däremot någon form av fri frakt eller från utlandet kan det ta längre tid. Men det är troligen den första tjänsten som Amazon kommer använda sig av. Netonnet har även haft expressleverans via Postnord och det har fungerat bra när jag har beställt. Beställer man innan 22 så kommer det normal tid till ombudet, vilket här är 10-11 på förmiddagen.

Nästan alla beställningar från tyska Amazon med Postnord har för mig kommit till serviceställe dagen efter de har ankommit till Danmark och det med den fria frakten. Jag har svårt att se att det skulle bli sämre med Prime och visst lager i Eskilstuna.

Av prpx
Skrivet av UndaC:

Jag tänker att hela slutklämmen på krönikan är just att bredden kommer att vara det som är av värde

Jo, jag håller med om utbudet i sig. Men jag tänker också på jämförelsen med inet/komplett/webhallen. De butikerna är bättre, men de är också bara teknikåterförsäljare. De stora skillnaden mellan amazon.de och amazon.se torde, i alla fall tids nog, bli att Amazon också lanserar sina övriga tjänster på riktigt i Sverige. Då blir saker som Prime, Fire Tablet/TV, Echo/Alexa, Ring, Video, Music, Kindle o.s.v. mer relevanta. Då blir frågan om den som redan använder Amazon för massa annat kommer att tycka att de svenska butikerna är tillräckligt mycket bättre för att inte också ta de andra teknikprylarna från Amazon. Det känns som att när folk väl använder Amazon regelbundet så blir läget ett annat än vad det är idag. Sen får man som sagt se hur snabbt det går.

Av prpx

Känns som ni missat det viktigaste. Amazon i sig är ju ganska medelmåttigt. De som är unikt är bredden. Nu får vi se hur stor satsningen blir men Prime med video, musik, twitch och diverse tillbehör som Basics, Kindle, Surfplattor o.s.v. är det nog många som kommer nappa på.

Sen tycker jag hela utvecklingen är tragisk, men det har ju varit såhär länge och då kommer ju konsekvenserna tillslut. Som någon annan skrev så får man hoppas på att de börjar sälja saker som är lite svårare att få tag i till rimligt pris (och inte bara billigt skräp då). Då kommer det i alla fall någonting gott ur det hela.

Av prpx

Är det någon som haft men lyckats lösa grafikproblem?

Sedan säsong 4 har det i bara blivit värre och värre. Suddiga texturer, "pop-in" av objekt, kantiga modeller, dålig kontrast, väldigt mycket dimma, fel eller dålig detaljnivå o.s.v. Får också fortfarande "Installing shaders to optimize performance" varje gång jag startar spelet. Har testat i princip allt från att uppgradera bios till att installera om windows och spelet till alla möjliga inställningar. Känns som grafikinställningarna, förutom render resolution (vilket jag har på 100 normalt), nästa inte gör någon skillnad alls. Har även testat att köra annan skärm/upplösning utan mycket bättre resultat. Känns väldigt skumt att det flyter sämre samtidigt som det blivit fulare. Kör AMD 3600 med 5600XT på antingen 3440x1440 75hz eller 1080p 60hz.

Av prpx

Anledningen till att folk länkade KC2000 var för att den låg på 1700 kr då.

Av prpx

Eftersom jag inte tänker lämna tillbaka den igen tog jag isär den. Verkar mycket riktigt som det är just switcharna det beror på. Ena switchen är märkbart sämre/annorlunda än den andra även när man trycker på den direkt. Får se om jag testar att löda in en ny i framtiden.

Av prpx

NetOnNet hade ju i alla fall tidigare expressfrakt där man kunde beställa före 22:00 och få paketet dagen efter, hos mig brukar det vara runt 10-11 på förmiddagen.

Av prpx
Skrivet av ostrichboy:

Köpte två Mionix castors när de såldes ut svinbilligt på elgiganten. Både jag och sambon är jättenöjda men vi kan ju ha haft tur!

Eftersom de verkar vara switcharna som är dåliga så kan det vara så att det bara drabbar en viss batch. Jag köpte den med musmatta och handledsstöd i en bundle för 300 kr så på så sett var det ju ingen större förlust. Men med MSRP på 700 kr och vanligt pris på 300 kr så ser jag inte direkt någon anledning att köpa en produkt från Mionix som inte reas ut. Det finns helt enkelt för många alternativ.

Och jag har i alla fall inte hört att möss brukar vara trasiga från fabrik, men det verkar inte vara helt ovanligt i det här fallet:
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/3lbmim/mionix_c...
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/87j80d/mionix_c...
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/9dcbs1/recommen...
https://www.reddit.com/r/MouseReview/comments/3wy83i/how_good...

Tyvärr som många svenska företag numera så verkar det vara mer image än ingenjörskap.