Inlägg

Inlägg som prpx har skrivit i forumet
Av prpx
Skrivet av Grayson:

Hej alla mästerhackare på Sweclockers! Har ingen tidigare erfarenhet av Arduino och är inte helt bäst på att Koda, men väl villig att lära mig!

Bakgrunden till mitt projekt är att jag arbetar som sjuksköterska på en akutmottagning i Norra Sverige. Vi har införskaffat nya läkemedelsvagnar till våra största rum. Dessa glöms ofta att låsa, vilket innebär en risk för stöld eller annat stök.

Låset har en "knapp(cylinder?)" som flyttas relativt långt när man låser upp skåpet. Denna stannar uppe hela tiden skåpet ej är låst. Min idé är att man ska ha en sensor, som läser av avstånd till denna. I vanliga fall är sensorn riktad så att det är många meter till nästa objekt från den. När skåpet öppnas blir avståndet jättekort istället. Detta måste gå att känna av på något sätt?

Vet att det finns rörelsedetektorer, men dessa duger inte riktigt. Jag minns gamla "lasterstudsare", där en laser lyser på en reflex, och när den inte längre får tillbaka en laser genom att bli blockerad händer något.

Tänker som sagt, en LED-lampa som fästs på toppen, som tänds när det är öppet. Vad använder jag för sensor? Behövs det mer än bara själva arduinon och ström för att köra ett sånt här system? Tack på förhand!

IR borde vara enklast, finns ju även t.ex. ultraljud. Även någon sorts fysisk, elektrisk eller magnetisk brytare skulle kunna fungera, svårt att veta utan att se hur det ser ut. Kan ju söka på typ "arduino proximity sensor" på youtube. Om du köper moduler lär du inte behöva så mycket mer än en arduino, möjligen extern strömmatning om du vill att det ska lysa mycket.

Av prpx
Skrivet av Kevlarheart:

Hur är det med uppdateringar för android till dessa kina telefoner? kör Samsung S6 nu och har aldrig varit med om en tillverkare som släpper OS + uppdateringar så sjukt segt. (kört iphone innan).

"Riktiga" kinatelefoner, de som är tillverkade för kinesiska marknaden, kommer ju utan google tjänster. Så då måste man antingen försöka lägga in det själv, köra inofficiell mjukvara eller någon sorts "global rom" som typ släppts av tillverkaren. Sen är ju vissa tillverkare ganska bra på att släppa uppdateringar i övrigt, särskilt som man säljer gamla modeller relativt länge (lite som apple). Så väldigt blandat. Det är nog egentligen det viktigaste att kolla upp nuförtiden, eftersom hårdvaran idag generellt är bra.

Just Mi A1 kör ju "Android One" som är stock android som ska få alla uppdateringar direkt från google om jag förstår det rätt. Det är egentligen ingen "kinatelefon" som så, då den kinesiska varianten är 5x.

Av prpx
Skrivet av Karazhan:

@prpx: Xiaomi store på ali, tog 7 veckor nästan exakt + någon dag kanske. Gick på ca 2100 riksdaler inkl tull tror jag, betalade när jag hämtade ut paketet, osäker på om det kommer något mer.

Första intryck? Den är för stor för mina dvärghänder, S3an jag hade var lagom, aja lite sent nu att inse det

Ah ok, tack! Jo, särskilt i Asien är det ju mycket "phablet" men sen kolla dom på mycket video och sånt på mobilerna. På dom vanliga mi telefonerna kan man ju köra one handed mode genom att dra över alla tre knappar på framsidan av telefonen, vet inte om det är inbyggt i android dock eller något eget.

Av prpx

Datorbranschen har ju till stor del stagnerat till fördel för mobiltelefoner. Det är nog inte så många år innan vi får ARM även hos persondatorer. Relevant video:

4 Reasons Building a Gaming PC SUCKS Right Now...
Av prpx
Skrivet av Karazhan:

Alltså förbannat också. Kötpe en Mi A1 och fick den för någon dag sedan. Beställde en case i samma veva och den kom idag men de har såklart lyckats skicka fel och jag har fått något åbäcke gjord för en 6.5 eller något löjligt. Kan man få tag i ett fodral snabbare än 2 veckor från kina?

Beställer du med expressfrakt (typ DHL) så bör det gå på under två veckor, vilket inte borde vara så dyrt för en sådan liten sak. Sen vet man ju aldrig, kan ju fastna i tullen. Som jag förstår det så är ju dock A1 samma (eller väldigt lik) hårdvara som 5x så kanske att du kan hitta ett sådant case någonstans i Europa (via Amazon t.ex.).

Sedan vore det ju som sagt intressant att veta var du köpte A1:an, hur mycket den gick på och hur lång tid leveransen tog.

Av prpx

Verkar ju visserligen vara bra som så (förutom att du som sagt bör vänta på 8700), men inte alls anpassat till vad du beskriver att du ska använda datorn till. (Vilket visserligen inte är helt klart men jag antar att det är att göra musik du menar).

Som musikarbetsstation så känns ju typ AMD Ryzen 1600x, stor luftkylare, möjligen mer ram, snabbare ssd och/eller skippa mekaniska disken, ej gamingskärm och gtx 1060 mer relevant. Men då vet jag inte riktigt vad programmen du kör kräver.

Av prpx
Skrivet av lodarletarn:

Hej,

Jag läser för tillfället systemvetenskap och tror idag att jag vill hålla på med programmering i framtiden. Denna termin ska jag läsa fristående kurser och undrar därför vad ni tycker att jag ska komplettera med. Tror ni att det gynnar mig att t.ex. ha läst 15hp statistik? Inte matematisk statistik, utan helt vanlig "ekonom" statistik. Kom gärna med förslag!

Jag har f.ö läst bland annat:
Sql
Java
javaScript
Datastrukturer och algoritmer
data mining
SOA

Tack på förhand!

Att lära sig skriva bra, och gärna på engelska, är en otrolig fördel som programmerare. Dels sker många saker via e-mail, både internt och externt på företag. Dels så är saker som kravspecar och dokumentation viktigt för att lyckas med stora projekt. Sen får man också lära sig tänka runt hur man ska strukturera text, vilket kan vara nyttigt om amn programmerar i högnivåspråk. Saker som statistik kan vara användbart, men också sig visa ganska överflödigt om det inte ingår i arbetsuppgiften. Så någon kurs i kommunikation, akademiskt skrivande, praktisk engelska (t.ex. affärsengelska) eller liknande skulle jag föreslå.

Av prpx

Funderar på att köpa en Mi A1, vill dock helst inte vänta flera veckor. Den ska ju ha kommit till EU nu, men hittar ingen återförsäljare som levererar till Sverige (med rimligt pris). Någon som har erfarenhet hur lång tid Hongkong Goldway tar med DHL eller finns det någon annan återförsäljare man bör kolla på?

Av prpx

Ska nog inte behövas. Å andra sidan så fyller nog min Thermalright Ultra-120 Extreme 10 år i år och kan tänka mig att den får hänga med i minst en uppgradering till så jag kanske är fel person att fråga

Av prpx

Jag har för mig att jag såg någonstans att det var problem med ryzen och lightroom (eller om det var någon annan liknande mjukvara). Kan vara värt att kolla upp om de fixat detta.

Av prpx

Om du vill ha någon fördel med nordea så verkar de har liknande inloggningslösning som handelsbanken med kortläsare, vilken jag personligen föredrar. Sen verkar de också ha lägre valutapåslag än danske bank. Om de kräver att du flytta lönekontot d.v.s.

Av prpx
Skrivet av Ortovox:

Innebär det att jag kan kräva tillbaka tull för mitt 1070 och 1080 kort? Som jag skrev tidigare i tråden så tar de 600:- för 1070 och 1000:- för 1080Ti.

Är det tull eller (import)moms du har betalat? Om du tror dig har betalat moms två gånger, d.v.s. både til klarna och fraktbolaget så bör det gå att kräva tillbaka momsen. Det finns en sida på tullverket som berättar hur man gör. Dock kan det ju vara värt att kolla med klarna och fraktbolaget först och se till att det står på papperna. Är det tull så borde du också kunna kräva tillbaka den också. Då bör du kolla upp vad varan deklarerats som och hävda att den ska deklareras som datortillbehör istället.

Om du bara betalat moms till fraktbolaget (eller tullen) så är det dock troligen rätt från början.

Av prpx
Skrivet av Clint Eastwood:

Feel I do that the jealousy is big in this one..

Knappast avundsjuk då det var en chansning. Sen blir man ju inte jättesugen på att dela med sig av information i framtiden om man ska behöva räkna med att folk ska sitta och anstränga sig för att vara dryga med falska påståenden.

Redigering: Var då inte främst dig jag syftade på, men är nog lika bra att "leave it at that".

Av prpx
Skrivet av ald90:

Läste någonting om att M2-ssd kan inte leverera den hastigheten som står för att tekniken finns inte än eller liknande. Kan mycket väl ha fel.

Nja, de är ju så vitt jag vet i alla fall bra mycket snabbare än sata. Dock är det ju pro du ska ha om du ska ha det värsta.

https://www.anandtech.com/show/10754/samsung-960-pro-ssd-revi...

Av prpx

Notera att du måste skriva USB minnet på ett speciellt sätt för att det ska gå att installera ifrån. Om din andra dator är en mac så kan du troligen inte använda windows media creation tool, men det fanns en massa andra guider när jag sökte på det. typ "create bootable windows usb drive" eller liknande.

Av prpx
Skrivet av CyberVillain:

Ja det är rätt sjukt, sossarna vill maximera skatten helt enkelt Personligen tycker jag progressiv skatt är vedervärdigt. Men det kan vi ta i en annan tråd. Hur som, högskolejobben betalar iaf ofta mer än så, samt de har inte samma tak på vad man kan tjäna. Sedan har vi ju en svetsare som är statsminister så allt går ju

Tycker det mest är lustigt när folk klagar på skattenivåerna. En praktisk högskoleutbildning (teknik, medicin, konst) kostar i runda slängar 500k-1.5M kr. Då tycker det är bra mycket värre för någon som mig själv som är i stort sätt självlärd men gick över 50k i lön vid 25 år som sitter och betalar massa skatt. Jag har inga problem att betala skatt för saker som gör samhället bättre, men nu går ju skatten också till ränteavdrag, rabatterade renoveringar, privatskolor och lattemammor. Samtidigt som när man själv behöver studera vidare eller om man skulle bli arbetslös en längre tid så kan man inte lita på att de systemen fungerar.

Sen är det såklart långt ifrån alla högskolejobb som betalar mycket mer. Men även på när det gäller de som gör det så lönar sig det nog egentligen inte för många att läsa en mastersutbildning vid 22 års ålder. Det bästa både för individen och samhället vore nog snarare att man gick direkt till närmaste högskola och läste tre år för att sedan efter några år i arbetslivet söka sig till en specialiserad skola för mastern. Men nu är det ju inte så det funkar. Vill man tjäna bra ska man komplettera betygen i några år, kom in på en fräsig skola, gå 5-6-7 år där, jobba något år, gå på föräldraledighet innan man börjar tjäna för mycket, sen bli konsult och blanda in så mycket personer som möjligt oavsett vad som blir gjort. Sen kan man tjäna man en 60-70-80k livet ut utan för mycket bekymmer.

Så för många är det ju bättre att t.ex. gå KY, folkhögskola eller ta högskoleexamen men det går ju tyvärr inte att rekommendera från en långsiktigt perspektiv.

Av prpx

Grejen är att drömdatorn ligger på runt 20k. Sen kan du ta i lite upp till 30k, köra större disk, mer ram, dyrare moderkort osv. Det blir inte jättemycket bättre, men inte sämre heller. Sen om du börjar med SLI, avacerad vattenkylning, överklockning osv. så blir det mest varmare, dyrare och krångligare. Då hade jag i alla fall hellre lagt pengarna på skärm, ljud, oled tv eller bara sparat så man kunde uppgradera snabbare när nästa generation kommer.

Nu var det ett tag sen och utveckling går kanske inte lika snabbt längre, men hade några kompisar som köpte "värsting" datorer när de fick sin första riktiga lön. Det var kul i några månader, sen var det mest jobbigt att sitta på något blinkande värmemonster med potentiellt krångel. Ännu lite tråkigare när då nästa generation kom som levererade samma prestanda utan krånglet.

Sen är ju halva grejen med att köpa drömdator är ju att man får välja grejena själv. Annars tycker jag föregående lista är vettig (förutom möjligen sli) med bästa "consumer" grejerna.

Mina 2 öre.

Av prpx

Det verkar vara ND för nordic. I alla fall om man kollar på inet.

https://www.inet.se/produkt/6100238/corsair-gaming-k95-rgb-pl...

Av prpx
Skrivet av Mansonite:

Bankkonto är inte ett bankutdrag (bank statement). Om du går in på din internetbank och väljer ditt konto så kan du nånstans där få upp ett kontoutdrag. Där står IBAN, BIC, Namn, adress och bankens namn. Det är det som wish påstår sig vilja ha.

Mja igen, ett "bank statement" är generellt sätt ett utdrag precis som det står i meddelandet från wish: "en skärmbild av ditt kontoutdrag som visar ett inköp nyligen med oss". Dom vill alltså se "Wish -123.12 kr". Verifiera identitet gör man normalt med id kort och adress genom att skicka in en bankutdrag, telefon- eller elräkning som skickats till den adressen. Sen vore det ju inte otroligt att wish hittar på någon annat men så tolkar jag det inte i alla fall.

Av prpx
Skrivet av trollhattan:

Många som missförstått vad bank statement är, de är inte er klarna faktura utan ett kontoutdrag från ert bankkonto där namn och adress framgår.

Skickades från m.sweclockers.com

Mja, vad de troligen vill ha är ett utdrag som visar att du har kontroll över de konto som använts vid betalningen. Detta för att man inte ska kunna beställa med t.ex. ett stulet kort. Dock är ju detta inte relevant alls för Klarna utan troligen bara ett generiskt meddelanden (bland många andra hos wish) som du får upp när ditt konto blivit spärrat.