Inlägg

Inlägg som prpx har skrivit i forumet
Av prpx

Såg precis klar säsongen och måste tyvärr säga att jag tyckte den var sådär. Det känns som man skulle kunnat få in hela storyn i en vanlig film. Paradoxalt nog tycker jag samtidigt att det var för få avsnitt, särskilt för att vänta ett år.

Av prpx
Skrivet av Ibymafayhas:

@prpx: PFC kör med mastercards kurs, utan eget påslag så kolla direkt på mastercards hemsida. Vet inte om mastercard lägger på något över helgen. Revolut kör med "interbank" så helt utan några påslag, förutom helg då det är ett procentuellt påslag.

Mastercards kurs verkar ligger 1.3% över interbank om jag har räknat rätt.

Av prpx

@Ibymafayhas: Vet du om det går att se skillnaden på växlingskursen mellan pfc och revolut någonstanns? Vore även intressant att veta om pfc har påslag på helgen som revolut verkar ha.

Av prpx

Produkt: Philips Hue Dimmer Switch
Länk: https://www.proshop.se/Smarta-Hem/Philips-Hue-Dimming-Switch-...
Kategori: Smarta hem
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3365292
Pris: 139 kr

Av prpx

Produkt: Scandyna Podspeakers MiniPod Bluetooth
Länk: https://www.proshop.se/HiFi-speakers/Podspeakers-MiniPod-Blue...
Kategori: Ljud
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4617542
Pris: 1439 kr

Även andra färger.

Av prpx

Produkt: Kingston SSDNow A400 SSD - 480GB
Länk: https://www.proshop.se/SSD/Kingston-SSDNow-A400-SSD-480GB/259...
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4249478
Pris: 469 kr

Av prpx

Tekniken är så pass billig att tids nog kommer allting eldrivet och lite till att vara uppkopplat. Nyttan behöver egentligen inte vara så stor. Dagens begränsning ligger till stor del i oförmågan att organisera tekniken, snarare än tekniken i sig (även om den också kan vara ett problem). Om man kollar på t.ex. Xiaomis prylar så blir framtiden mer tilltalande.

Av prpx
Skrivet av cosmo_k:

Ja men jag har ju testat med två olika, känns kanske inte speciellt troligt att det är samma problem med båda. DOCK tror jag det har med mottagningen att göra, dessa jäkla betongväggar släpper inte ens ut en wifi signal, dem är iof 2.4-5ghz.

Zigbee kör också 2.4 Ghz. Räckvidden är inte alltid så lång utan det är bäst att också ha lampor eller uttag då dessa fungerar repeaters i och med att det är mesh.

Av prpx
Skrivet av nu1mlock:

Jag menar, om jag ställer in temperaturen på 22c, men det blir 20c, så borde jag ju helt enkelt ställa in den på 2c mer? Eller det kanske inte är så det funkar?

I normalläget så känner den temperaturen själv. Så om du ställer på 22c så kommer den att värma tills den känner att det är 22c i skåpet. Men då kan det ju vara mycket varmare i resten av hemmet.

Ska du köra Home Assistant så är det nog bäst att gå igenom det forumet och se om någon har fått det att fungera. Kanske kan vara värt att kolla på Fibaro The Heat Controller också, för den går att köpa i startpaket med extern sensor. Så då kanske chansen är större att någon har fått det att fungera så.

Edit: Fiberon verkar bara få installeras horisontellt.

Av prpx
Skrivet av nu1mlock:

Om det inte går att ställa in position, hur ändrar man då temperatur?

Då kan du bara ställa in önskad temperatur som sedan reglas baserat på "vredets" egna temperatursensor. Du vill troligen kunna använda en extern temperatursensor. Och där verkar det lite oklart om/hur det fungerar. Här är en tråd där det diskuteras.

Skrivet av nu1mlock:

Hur som helst så har jag ingen aning om vilka kopplingar jag har. Det ingår RA, RAV och RAVL adaptrar till Eurotronics, men jag vet inte om någon av dom är rätt.

T.ex. här kan du se hur de ser ut. De har fler adaptrar i sin webshop.

Av prpx

Det man måste kolla är typ:

  • Rätt koppling på vredet, dock brukar det finnas adaptrar.

  • Att det fungerar med mottagaren och mjukvaran.

  • Att det går att använda extern sensor, eftersom du troligen inte vill basera det på temperaturen i skåpet.

Jag har själv kollat på Eurotronics Zigbee Spirit för element. De verkar sälja en mängd adaptrar och fungerar med conbee/deconz. Dock finns det vad jag kan förstå inte något sätt att använda annan sensor eller direkt ställa in position.

Ett annat alternativ skulle vara att byta ut termostaten i sig. Hur det fungerar vet jag dock inte.

Av prpx
Skrivet av grensman:

Borde vara 2.0.022

Korrekt!

http://fw.ota.homesmart.ikea.net/feed/version_info.json (Sök på "outlet")

Av prpx

Tycker som vanligt att det är svårt att hitta på Amazon. Lite saker kanske det blir dock:

Astra Razor Blades för "traditionell rakning" som någon nämnde tidigare.
Panasonic Germany LV65 Edition Dry/Wet Razor ES LV65 Edition
OSRAM Smart+ Plug som är lite stor och inte har energimätning men brukar ligga på 13-15€ annars. Bör fortfarande fungera med hue då den dyker upp som en lampa. Finns även lite osram och innr lampor.

Mer tips uppskattas.

Av prpx

Jag skulle tro att det mest betyder att du inte får de fördelar som prime ger som t.ex. gratis snabbare frakt.

Är det förresten något speciellt man bör spana in på Prime Day?

Av prpx

@Lodisen: I en bostadskö så konkurrerar du ju med de som har mer kötid än dig själv om de lägenheter som blir tillgängliga. Finns inget som säger att du kommer få ett kontrakt om 38 år om du om du ställer dig i kö idag. Det är därför t.ex. Stockholms bostadskö ibland "går bakåt" eftersom att det inte fördelas tillräckligt med bostäder för alla de som ställts sig i kö på senare år.

Sen kan man fråga sig hur relevant en bostadskö på så lång tid är, det blir ju till stor del ett sätt för de som redan har bostad att skaffa sig ett billigare boende eller göra vinst från försäljning av bostadsrätt.

Men visst man kan ställa barnen i den, dock inget direkt alternativ för den som är i behov av bostad.

Av prpx

Kort sagt så finns det inga alternativ idag. Har du tur så får du tag i ett undantag. Folks berättelser här är tyvärr inte så relevanta.

1. Hyresrättssystemet är i princip övergivet. I t.ex. Stockholm går bostadskön ibland t.o.m. bakåt. Hos privatvärd kan du få hyra om du har tur, dock är nyproduktion eller renoverat dyrt. Ofta uppemot 200 kronor per kvadratmetern eller mer i månaden.

2. Bostadsmarknaden är inte hållbar baserat på lönerna, utan många som äger bostadsrätt har köpt tidigare. Ibland subventionerat av staten. Dessutom står bostadsmarknaden nu i princip stilla. Är du ung och ska flytta inom några år så kostar det dessutom ganska mycket att betala mäklare o.s.v.

3. Möjligen kan du spara pengar och köpa lägenhet i en mindre stad (de flesta kommuner har bostadsbrist). Men då blir istället arbetsmarknaden ett problem.

Har du inte rika föräldrar skulle jag rekommendera att antingen studera, om det går och du ens då kan hitta en lägenhet då, eller att flytta utomlands när du fortfarande har chansen, vilket visserligen kan vara svårt även det. Annars är det väl tyvärr bara säga välkommen till klassamhället.

Av prpx

@phanto: Gränsen för statlig skatt flyttas nästa år, då blir det något förmånligare med lön över 40k. Skulle säga att det därför är vettigt att fösöka gå över 42k-43k. (Egenligen påverkar ju skatten inte så mycket, men om man vill ha ett minsta mål så är det ju vettigt).

Glöm inte heller tjänstepension. Jag skulle inte ens diskutera eventuella andra förmåner utan "avtalsmässig" tjänstepension motsvarande ITP 2. Detta är dessutom viktigare ju högre lön du har då allmän pension bara gäller till ett visst belopp.

Av prpx

@Juicis: Verkar vara en del skillnad ändå. Blir nog att testa. Har även en Osram Smart+ (ej lightify, som jag tror är gammal men också säljs) lampa på väg från tyska amazon. Skriver en tråd om jag märker någon större skillnad.

Just hue white ambiance lamporna kostar ju ungefär lika mycket om man köper de i två pack eller behöver fler remoter. Ljusstyrkan och att den inte är klotformad, utan istället ganska lång, känns som största nackdelarna. IKEA borde börja sälja tre pack för 499 kr, det skulle vara klockrent (dock inte så troligt). Dessutom krävs det ju tre stycken i många taklampor.

Av prpx

När Philips Hue vs. IKEA Trådfri ändå är upp till diskussion, är det någon som har testat båda och kommentera ljusstyrkan mellan Hue White Ambiance och IKEAs motsvarighet med E27? Det vill säga den med inställbar ton av vit. På pappret är IKEAs starkare, frågan är hur stor skillnaden är i verkligheten?

Av prpx

Troligen är det så att varan inte finns på centrallagret, men att budfirman hämtar på lokalt lager eller i butik. Själva lagerstatusen som står på sidan verkar inte alltid stämma. Finns gott om vittnen till det i prisjakts omdömen.