Inlägg

Inlägg som circedge har skrivit i forumet
Av circedge
Skrivet av Casgar:

Sen vet jag inte exakt vad som gör att t.ex. datorchassin inte kan framställas utan fossila bränslen. Upplys mig gärna.

Man kan säkert göra chassin från tuggummi (???) om man vill, och datorchassin är inte bästa exemplet. Småskaligt kan man lätt börja tillverka ur alternativa källor, men att ändra hela systemet - utvinning, produktion, transport och så förstås medlen som gör de möjliga osv osv, och samtidigt få det att gå med vinst, inte ett enda företag går med på det utan en tidsram på decennier.

Ta säg, fyrtiotalet eller så. Då kom det en snubbe och levererade mjölk till alla i ståltunna eller glasflaska. Att framställa tunnan eller glaset krävde förstås kol eller olja men de varade länge också. Men så kom Tetrapak och nu köper man någon kartong i veckan och slänger dem. Kan man gå tillbaka till tunnan och glasflaskan när folk känner sig så upptagna och när det finns så många fler människor nu. Tveksamt. Eller så förbjuder man plast småskaligt, mjölkkartonger, lite annat och så kanske det blir som med glödlampor. Men tror inte att det är aktuellt. Eh.

Av circedge
Skrivet av Casgar:

Jag håller helt med om att man bör försöka minska eller motverka fossilförbränningen, men jag håller inte med om att tekniken inte finns. Kärnkraften kan i princip ersätta all fossil förbränning direkt eller indirekt

Ska du åka bil eller flygplan med kärnkraft? Göra datorchassi med kärnkraft? Hela infrastrukturen är beroende på fossilbränslen - det tog 50 år för att kolkraften förlorade sin förstaplats åt oljan, tar 50 år minst för att ändra på nuvarande struktur, och så har du stora länder som börjat bryta kol ordentligt på sistone.

Skrivet av Casgar:

Sen köper jag inte heller ditt sista påstående att ifall Jorden blir för varm så kan bara plantor överleva. Jorden har varit isfri under flera tillfällen tidigare med en mycket högre medeltemperatur än den man oroar sig för nu och livet hade inga problem att existera då heller.

Jag kommer då personligen inte ihåg att det vid dessa tillfällen hade funnits nästan 8 miljarder människor på jorden eller att de haft något som liknar vår agrikultur eller infrastruktur.

Skrivet av Casgar:

Oavsett om det som tonåringar tror på är sant eller ej så skulle jag inte använda det som ett argument för min ståndpunkt. Det är ju inte precis så att tonåringar är den mest kritiska och konsekvenstänkande delen av befolkningen.

Poängen med tonåringar var mer att vi som är lite äldre (kanske), fortfarande tjatar om det är sant eller inte.

edit:

Skrivet av Casgar:

...vilket jag tycker är lika dumt som att blint tro på vad "experter" säger. Två sidor av samma mynt.

Är du seriös mannen? En sida har inte den blekaste aning om vad de pratar om, den andra består av vetenskapsmän/kvinnor som har decennier av erfarenhet bakom sig. Det är för fan inte 'två sidor av samma mynt'.

Av circedge

Fossilförbränning behöver inte bara minska, den måste avstanna helt och sedan minskas (koldioxid). Tyvärr finns inte tekniken för det, sen har den en fördröjning på ca. 30 år också, så effekterna nu kommer inte kännas förräns om 30 år, likaså är det vad vi gjorde på 90-talet som vi känner av nu, och värre blir det. Isen och polarvirveln i norr agerar som temperaturreglerare, sen så reflekterar även isen energi. CO2 gör ju att en del av energin stannar på jorden, men en del slinker igenom. Men nu börjar det bli lite dåligt med is. När det blir helt isfritt, snabbare än man trott brukar det stå, så hettar du upp haven och jorden så mycket att liv för allt annat än plantor blir omöjligt.

Temperaturregleringen gör det inte bara varmare, utan också kallare på andra ställen - som tex. snöstormarna som härjat i vissa delar USA och Kanada nu - polarvirveln har kommit på villovägar pga. skillnader på temperatur, och så har du jetströmmen som på vissa ställen försvunnit och försvagats och inte hjälper till med att hålla uppe differentialen mellan ekvatorn och polerna.

Problemet som vissa inte verkar förstå är inte att människan inte skulle klara av 2-3 grader mer värme eller dåligt väder tex mer nederbörd, utan att grödorna inte gör det, och människorna och djuren behöver det för att leva. Mera värme - mera vattenånga - mera nederbörd på vissa håll. Gör f.öv även temperaturökningar mer farligt för människokroppen då den har svårare med värme när det är fuktigt.

Tonåringar verkar förstå hur kritiskt det ser ut, men näe, inte kan det vara människan som gjort att CO2 är i rekordnivåer, trots vetenskapen som är ense om det, utom någon idiot här och där som blivit betalda eller tror på nån på youtube som tror att det är en konspiration för att får mer pengar till staten.

edit: och det är bara klimatet. Sen har du grundvattennivåerna. Delhi räknas få slut på vatten 2020.

Av circedge

Du behöver ett CPU med inbyggd grafik, tex 2400G eller 2200G för att använda dig av den på moderkortet gissar jag. Annars får du använda den på grafikkortet. Gigabyte är bara hastigheten. Eller var det gigabit? Iaf, har för mig att Tomahawk fått helt ok omdömen för ett AMD moderkort.

Av circedge
Skrivet av Olsson80:

Är minne det enda som spelar roll då?
Är väl skillnad på typ av minne och hur det utnyttjas?

Poängen jag ville ha fram är att du betalar för förra generationens mellanklass (1060), men får samma prestanda som förra generationens entusiastklass (1070). Hur kan detta på något sätt vara ”dåligt”?

Skickades från m.sweclockers.com

När konkurrenten som föv har en liten del av PC marknaden har 8 gig som standard, eller 4 mot NV's 3, så tycker jag att det spelar roll. Särskilt om man spelar spel med mods där 4-8k textures inte är ovanligt. Skulle marknadsledaren av nån orsak inte kunna krama in ett gig till utan att kostnaden går överstyr? Tror jag inte på.

Ja du får samma prestanda, och mindre minne, och trots teknik från Turing pratar vi om inget annat nytt. De försöker som andra säger, få folk att istället välja 2060, få 580 köpare att ignorera minnet och bara titta på benchmarks, mjölka och hålla sig relevanta i diskussioner om Navi, när de inte kommit med något nytt på ett bra tag - RTX är i det här skedet ett skämt.

Av circedge
Skrivet av Olsson80:

Hur kan det vara överprisat? Du får 1070’s prestanda för 1060’s pris?

Och förlorar 2 gb minne på köpet. Inte värt det IMO.

Av circedge

Jag tittade på modellerna lite närmare tidigare och alla verkar ha enorma kylflänsar om man jämför med vad jag minns av 1070. Någon hade en enfläkts som var så tjock att den tog upp 3 kortplatser. Vad är det tänkt för? Tror inte det passar i ett ITX chassi. Tom ASUS trefläkts tror jag var 2.5. Är det Turing som går så varmt, fast TDP tror jag är lägre än 1070? Eller så ville de hålla nere ljudnivån?

Av circedge
Skrivet av Grihm:

Vart hittar du ett 2070 för " runt " 3500 - 4000 för då måste jag vara dum i huvudet eftersom jag hittar inget under 5600 kr.

Var inte säker, därav frågetecknet. Men iaf. Ett sista mjölkningsförsök från nVidia innan de försöker sig på 7nm.

Av circedge

Vilken total mupp-produkt. Allt i den är gammal teknik utom nytt minne, som fortfarande är begränsat till 6 gig. Inet har den billigaste - en enfläkts - för runt 3300 och den dyraste för 4k. Om man nu inte är helt dum i huvet, lägg till nån hundring så får du en Vega 56 eller 2070(?), eller för mindre får du en 580/590, som har mer minne och ungefär samma prestanda, och Navi kommer snart. Lycka till på börsen Jensen.

Av circedge

Nu händer det saker. Ska man inte ta och polisanmäla hela svenska folket för att de läser nyheter också?

Av circedge

Hmm. Beror väl på vad de tänkt ha grafikkorten till. Deras IGP's har varit skräp för spel, och deras prototyper var väl bättre i produktitivetssyften, plus Raja har inte varit där så länge att han skulle haft nån särskild inverkan på något. Och verkar inte troligt att Intel suttit på något som kan tävla med nVidias och AMDs segment.

De drar väl till med lite fuffens och tvingar sina kort i OEM produkter och kallar det en seger.

Av circedge

Näe, inte egentligen, fast jag e personligen färdig med Intel och nVidia. Du har antagligen bestämt dig för CPU:n, men jag skulle nog föreslå en GPU med åtm. 8 gig minne. Kvalitetsgrejs annars.

Av circedge

Vad jag minns från nån youtube video så har gamla Classics problem med moderkortet, specifikt kondensatorerna (?), för att Steve och co. ville spara nån slant. Så något att titta till kanske föv?

Av circedge

Ska inte va långt kvar till Zen 2/Ryzen 3, kanske vänta lite?

Av circedge

Du frågade efter alternativ men alla jag känner med Moccamaster svär vid dem. Mamma hade en i 20+ år men den fick dra för ett lite nyare, inte för att den inte fortfarande funkade, bara nya funktioner men inte mycket.

Av circedge

Jao... det ser lite suddigt ut med DLSS?

Av circedge

Du missar veeerkligen inget om BF är nåt att gå på.

BF5 4k med 80% minskad upplösning: https://i.imgur.com/g1jWdz8.jpg
BF5 4k med DLSS på: https://i.imgur.com/ZWKKfQQ.jpg

Jojo.

Av circedge
Skrivet av anon12433:

...Hur som helst, Bioware har nu manglat ut 4st ME spel och 3st Dragon Age, men bara ett NwW/KotOR.
Jag tycker det är rätt uppenbart var mer fokus borde läggas.

IP:t för KoTOR har nog Disney, och de verkar hata SW äldre än första trilogierna, undantag Solo som de trodde de kunde göra snabba pengar på. Jag tyckte faktist inte den var så dålig... Bättre än TFA och TLJ. Och om BioWare säger att de inte är färdiga med ME kommer nog ordern från EA.

Men jaja. Jag hade inte sagt nej till Jade Empire 2 istället, eller ja KoTOR eller annat SW relaterat.

Av circedge

Låt oss be real. Ingen av ME spelen var bra. Tvåan var smårolig som actionspel särskilt som Vanguard. Trean hade roliga interaktioner med gruppmedlemmarna, särskilt om man hade spelat tvåan. Ettan nja, den hade exploration som påminde om Starflight, fast det blev tröttsamt ganska snabbt när man märkte att det var poänglöst, fast tanken var där. Man hade ju hoppats att de hade tagit allt det som hade potential och utvecklat det men nä. Sen hade mer frihet inte skadat heller.

Sen vet jag inte hur det var me Andromeda, animationerna var ju skrattretande så jag skippa.

Av circedge

VII har fortfarande HBM så det håller upp kostnaden, det är bara dyrare FE kort ute nu, plus så sa buildzoid att andra delar även är av bättre standard och dyrare än Nvidias skräp. Men TDP lär väl inte gå ner särskilt, när HBM ska dra mindre än gddr tydligen. Men en Navi med VII prestanda för ung. halva priset är väl inte omöjligt, fast det är ju inte mycket till innovation. PCIE 4.0 kanske hjälper lite också och man kanske får se mer än 8 gig minne i mid-range, men ändå, hade de tänkt ha Vega prestanda som max i fem år?