Inlägg

Inlägg som kaptengrek har skrivit i forumet
Av kaptengrek

Planerar inte nämnvärt då jag är själv i hushållet. Får lönen den 25e, skatt och fackavgiften dras direkt av arbetsgivaren. Resterande går in på lönekontot och samma dag dras 10% av nettolönen till en stående betalning till mitt ISK på Avanza. Några dagar därefter utförs transaktionen automatiskt på Avanza där jag har en grupp fonder som förval. Nästan alla räkningar, amortering och räntekostnad m.m. sker med autogirobetalning.

Storhandlar mat och förbrukningsvaror nästan alltid ganska direkt efter jag får lön och sedan igen cirka två veckor senare. Det som blir över, cirka 1/3 av nettolönen, gör jag lite som jag vill med men ungefär hälften av dessa brukar åka in på Avanza innan nästa lön kommer.

Av kaptengrek
Skrivet av Oceanborn1999:

Vi får se. Jag skulle allra helst köpa från Elgiganten eller direkt från Microsoft då jag har hört att de har varit bäst på att leverera de nya konsolerna. Inet är inget företag jag känner till så väl.

Skulle ni rekommendera All Access förresten eller är det bättre att köpa konsolen och Game Pass separat?

Rekommenderar Inet över Elgiganten alla dagar i veckan. Elgigantens hantering av Xbox Series X lanseringen var tyvärr ett fiasko. Inet har otroligt bättre kundservice om något går fel, snabbare leveranser och större intresse av produkterna de säljer än Elgiganten.

Av kaptengrek

Är det någon som sitter på en fix eller optimering av nätverksinställningar för Microsoft store? När jag laddar ned spel så ligger hastigheten runt 900-1025Mbps för att helt plötsligt gå ned till 40Mbps. Det sker ofta oavsett om jag står kvar i menyn eller startar ett spel med nedladdningen i bakgrunden. Det verkar bli så på alla större spel. Startar jag om Xboxet så går det upp till runt 1000Mbps igen för att efter ett tag gå ned till 40Mbps. Brukar starta om 2-3 gånger för att ladda ned ett spel. Hur gör ni?

Av kaptengrek
Skrivet av HazZarD:

allt är ju ditt fel ? eget ansvar ? varför har du en gammal adress som uppenbarligen inte är aktuell ? jag får inte ihop det.

Allt? Ts skriver in fel adress och där gör han ett fel. Postnord lämnar ut brev till rätt angiven adress men eftersom mottagaren saknas är det ju fel om de lämnar ut brevet, är dessutom namnet ändrat på postlåda och brevinkast är det ännu märkligare att brevet inte går tillbaka till avsändaren. En mottagare tar uppenbarligen emot brevet då det har som status "Levererad till mottagarens postlåda" vilket också är fel. Webhallen gör om exakt samma procedur en gång till som TS initialt försökt åtgärda sedan dag 1 efter leveransen.

Jag skulle nog inte helt beskylla ts. Känns som en lång rad av oturliga scenarion och fel av alla parter.

Av kaptengrek
Skrivet av anon125263:

ja precis.. du har en jord-kedja ända fram till lampans kopplingsplint? då skulle iaf inte jag ha isolerat jorden i kontakten som kommer ur väggen.

OM el som ska gå till lampan kommer i kontakt med uttagets jord, så blir det visserligen en kortslutning(?) men den är enligt design.
där och då utlöses väl jord fels-brytare?? (förutsatt att du har en sån i ditt proppskåp).
skulle du isolera jorden i kopplingsplinten så har du noll chans att vinna lotteriet och leda strömmen till jorden, när du är där och pillar med handen..

ps. om du inte har en jordfelsbrytare i proppskåpet, så skulle jag ha isolerat jorden / klippt av gröngula kabeln, eftersom det då ev kan bli en icke-önskvärd/farlig kortslutning, som kan orsaka brand??

hur fan stavas jordfelsbrytare.. jord fel-brytare, jordfels-brytare??

Som du skrev först, jordfelsbrytare.

Det kommer inte hända något för @MrQueQue. Oavsett om han väljer rätt kontakt, isolerar eller lägger tråden åt sidan. Det är främst om man tar det för givet och gör samma lösning i andra situationer som verkar identiska med denna det kan uppstå potentiell fara ur ett elsäkerhetsperspektiv.

Av kaptengrek
Skrivet av lundqan:

Är dessa något att ha?
https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlosa-routrar/d...

Säg en maxbudget om 2500 kr, men håller mig gärna kring 1000-lappen.

Routern är där ja, vill som sagt inte dra massa sladdar överallt, dels då det är fult, och dels då väggarna är av betong med stukaturer som förstörs.
Program för att rita: https://floorplancreator.net/

Hade nog gått på mesh ifall du absolut inte vill dra några nya kablar. Går oftast få till snygga installationer även med kabel, exempelvis lägga kabeln utomhus bakom panelen under spikläkt och bara gå genom väggen vid två ställen där du behöver.

Undvik repeaters, extenders och homeplugs etc. Vill du ha bra Wi-Fi kör du kabel + accesspunkt alternativt mesh.

Av kaptengrek

Ja, i verkligheten blir du nog mer nöjd med den än en teoretiskt snabbare 500Gb. Har själv byggt med Kingston a2000 och kan rekommendera den.

Toms Hardware har skrivit en artikel där de jämför diskar. Angående hastigheten är det inget du kommer märka av öht.

Av kaptengrek

Ser bra ut det där om du bestämt dig för att använda Intel. Hade personligen valt en 1TB M.2 NVMe för samma pris om det är en speldator då de teoretiska läs- och skrivhastigheterna inte kommer påverka nämnvärt. Däremot blir skillnaden i utrymme ganska markant.

Av kaptengrek
Skrivet av Woaini:

Tackar. Jag kommer inte ihåg vad leverantören heter, vi har det gratis via bostadsrättsföreningen. I vår kommer vi uppgradera dagens 100mbit fiber till 1gb fiber för varje lägenhet. Man får använda vilka routrar osv man vill.
Jag vet att vi får två "riktiga" ip-adresser per lägenhet, och det blir lite litet. Därför kör jag router idag.
I och med uppgraderingen av hastighet tänkte jag byta router och kablar här hemma så att vi har bra hastighet hela vägen så att säga.
Huvudsaken är att allt spelande (via sladd) och streamande (trådlöst) osv funkar så bra som möjligt, och att det är bra täckning i hela lägenheten (idag är det lite svajjigt längs bort från routern).

Ska kolla på dom där ubiquiti, men jag är inte alls intresserad av att trixa och konfa nätverk mer än minimum. AX20 + accesspunkt osv som nämndes tidigare verkar lagom svårighetsnivå t.ex.

Ok, jag förstår. Nu är ju Ubiquitis produkter ganska direkt ’plug n play’ men du kommer säkerligen bli lika nöjd med TP-Link Archer AX20 då Gigabit Ethernet är en väletablerad standard idag. Värt att tänka på är att du endast får inbyggd 4-ports-switch dvs. dina fyra datorer och sedan måste du ha en ytterligare switch om du vill ansluta fler accesspunkter för trådlöst nätverk.

Ett till tips är att bli medlem på t.ex. NetonNet kundklubb så får du 90 dagar öppet köp vilket lär ge dig god tid att prova grejorna tills att du blir helt nöjd.

Av kaptengrek
Skrivet av ramlösa:

God jul..

Startar en tråd för alla som har gåvor i Steam/liknande , som för någon anledning aldrig skickades eller accepterades etc.
Så om du har nån kolbit i din gåvolåda som ingen ville ha, kan du ge den till någon annan stackare.
Alla koder är välkomna.. Bara att kasta ut till uttråkade människor.

Reglerna är enkla tills de ändras

  • Lova på din förstfödde att du kommer att spela minst en timme

  • Ge en så dålig orsak som möjligt att du ska få kolbiten, rim kan vara okej

  • Om du fick kolbiten "spelet" , skicka ett pm med email.

Helst en rolig "orsak"
Ex jag fick inga julklappar för att jag hade älgskog med tomtemor etc

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Killing floor (1) och FTL (Faster Than Light) finns hos mig om någon vill ha. Legat länge orört i inventory så bättre om någon är sugen.
Först till kvarn.

Killing floor jag ej vill ha
Men denna tråd var väldigt bra
Synd det var att det ej slog
Verkar som idéen den dog
Förhoppningen att vi till nästa Jul oss lär
Vad egentligen en kolbit är.

Till nästa blad jag vänder
Vad är det egentligen som här händer
Till min stora surpris
Så fortsätter givandet från fler än en datorgris
Låt nu inte denna tråd dö ut
Julen fortsätter till tjugondag knut.

Bra intiativ och kul tråd..

Av kaptengrek
Skrivet av Woaini:

Tackar får tipsen.

Jag får kolla lite mer. Det där med accesspunkt verkar också intressant, måste kolla upp lite vad det handlar om

Hade tänkt ha en router + eventuellt ngn form av "förstärkare" i andra ändan av lägenheten, ,men det kanske är det som är accesspunkt(?)

Vad har du för internetleverantör(ISP)? Ofta är installationen av fiberkonverteraren (ONT) internetleverantörers ägodel och den abonnerar man, parallellt med att man får internet och eventuellt IP-telefoni och IP-TV. Vissa gånger ställer internetleverantören krav på att du måste använda deras router för att exempelvis kunna avkoda TV-kanaler eller använda telefoni (iallafall om man vill att det ska fungera ur ett ’plug and play’ perspektiv).

Andra internetleverantörer har redan den funktionen i fiberkonverteraren och då får man istället fritt välja vilken router man själv vill.

Beroende vilken leverantör du har och om du ska använda en router från leverantören innan ditt nätverk eller inte så är det inte säkert att du behöver en router. Det blir liksom isåfall lite kaka på kaka och du kan istället bygga ett nätverk med bara en switch och accesspunkter.

Fördelen är att man ofta får högre prestanda och kvalitet när man väljer enskilda komponenter som är tillverkade för endast ett syfte gentemot att välja en och samma produkt som ska klara samtliga arbetsuppgifter.

Jag hade nog först och främst kollat vad jag behöver och sedan köpt Ubiquiti EdgeRouter eller
Ubiquiti EdgeSwitch med möjlighet att köra passiv PoE och sedan fylla på med en eller flera Ubiquiti UniFi 6 Lite Access Point beroende dina krav för trådlöst nätverk.

Blir oftast bättre och billigare än att köpa en snordyr ”deluxe extra allt kombinerad hemanvändaren” router.

Av kaptengrek
Skrivet av Petterk:

Förutsatt att skarven är bakom kupan och dragavlastningen.

Hur som helst så passar den jag länkade utmärkt om man behöver montera direkt på kabeln. Då slipper man skarv, slipper korta ner Koppla DCL-lamppropp, slipper köpa WAGO/plint (Ikea-lampor kommer ofta med plint) och får något som kan monteras på kabeln i de fall man behöver det, när man inte behöver det så fungerar t.ex. Koppla DCL-lamppropp utan jord, helt utan eltejp.

Jag är för trött. Missade att du hade skickat en länk. Ja, det går ju bra att göra en egen anslutningskabel också om man vill.

God natt och God Jul till er alla!

Av kaptengrek
Skrivet av Petterk:

Det är ingen ersättare om du inte kan koppla direkt in i lamparmaturen och dragavlasta. Du måste nog köra skarvbox om det är en taklampa från Ikea. Inget du kopplar med plint och eltejp som sagt! Ska vi inte vara behjälpliga behövs inte tråden. Mitt inlägg hänvisade till just den artikeln så jag vet inte var du är ute och svävar.

Du behöver ingen skarvbox till att koppla in en pendellampa i DCL-uttag i taket. Se sida 16 för dragavlastning. Är kabeln för kort för att nå ett DCL-uttag placerat på väggen så kan man köpa en med längre anslutningskabel.

https://www.ikea.com/se/sv/assembly_instructions/hemma-cord-s...

Av kaptengrek
Skrivet av pv2b:

Jag förstår dock inte, vad är i praktiken skillnaden mellan att montera ett tvåpoligt sladdställ med ojordad DCL-kontakt mot att använda ett trepoligt sladdställ med en jordad DCL-kontakt?

Båda kontakterna passar i exakt samma kontakter (det finns ingen ojordad DCL-"hona")

Ja, det stämmer. Skillnaden i praktiken blir oväsentlig för skyddsjorden ur en elsäkerhetsynpunkt om man endast beaktar att det gäller direkt beröring. Alltså, i det enskilda fallet spelar det ingen roll. Du förflyttar ju endast PE-ledarens avbrott i kontinuitet. Antingen slutar det vid vägguttaget eller också inne i armaturen vid kopplingspunkten.

Skrivet av pv2b:

Det är också precis lika felaktigt att koppla en "gammal" lampa som inte är dubbelisolerad och inte heller har jord även om man använder en "ojordad" DCL-kontakt

Jag ser liksom problematiken generellt men specifikt i detta fall borde det göra noll skillnad.

Jag skulle nog påstå att det är än värre för då använder man en elprodukt med skyddsklass I utan inkopplad skyddsjord fast man ger sken av att den har skyddsklass II. Det är detta exempel jag påpekade när jag längre upp skrev ”om någon läser tråden och försöker göra likadant utan läst om skyddsjord eller slitage”.

Skrivet av pv2b:

Jag ser liksom problematiken generellt men specifikt i detta fall borde det göra noll skillnad.

Jag kan tyvärr inte svara på varför de har bestämt att avbrottet skall vara vid vägguttaget utan det svaret får Elsäkerhetsverket stå för. Men tycker ändå bedömningen är ganska rimlig. Du ska helt enkelt som privatperson kunna gå runt i huset och se om dina elprodukter är jordade eller ojordade oavsett om det är nytt, gammalt, hemmabyggt eller begagnat tio år efter du införskaffade dem utan att behöva komma ihåg eller skruva isär dem.

Vad jag dock vet är att jag som auktoriserad elinstallatör alltid måste följa, är de regler och lagar som är stiftade och ibland kan dessa verkligen kännas struntaktiga likväl finns ofta en baktanke som hjälper en i arbetet. Han bad om att få ett yrkesmässigt korrekt utförande och jag svarade hur detta skall ske.

Men den absolut vanligaste metoden är nog utan tvekan att man tejpar jorden, lägger den åt sidan eller sätter en wago.

Av kaptengrek
Skrivet av pv2b:

Om det ska vara så nojigt med regler, så att man inte får göra det uppenbara (d.v.s. att bara lägga jordledaren åt sidan och isoloera), varför inte bara köpa en ojordad DCL-kontakt?

https://www.ikea.com/se/sv/p/koppla-lamppropp-med-kabel-ojord...

Pris: 20 kr.
Huvudvärk: Helt bortblåst.

Applåder

Hela syftet med mina inlägg var att belysa något jag, Elsäkerhetsverket med SS4364000 och staten med Elsäkerhetslag (2016:732) tycker är viktigt. Det skall göras på rätt sätt och vet du hur du ska göra så får du i detta fall göra det själv.

Det som kan uppfattas som väldigt simpelt för någon från början kan bli någorlunda komplext för någon annan. Anta att nästa medlem som ska koppla in en ojordad lampa söker i forumet och ser tråden och dess svar. Tar för givet att dennes ojordade lampa kan kopplas in i ett jordat uttag och bara lägga jorden åt sidan när ingenting är sagt om varken skyddsklasser eller slitage.

I värsta fall dödsfall i en sån situation. Det är därför vi rider paragrafer.

TS. Riskerar inte att skada sig av detta men hur kan man försäkra sig att någon annan inte gör det om vi säger ”det här är rätt” fastän det är fel.

Viktigt, viktigt, viktigt!

Av kaptengrek
Skrivet av ztenlund:

@kaptengrek
Tråden handlar om en nyinhandlad IKEA-lampa. Att den skulle vara ojordad och enkelisolerad får anses som tämligen osannolikt. Nu är det ett bra tag sedan jag köpte någon där, men de brukar vara så att de har en sockerbit e dyl att koppla in för den lokala marknaden lämplig sladdstump med propp. Detta är mer rationellt för IKEA än att behöva tillverka massor med varianter av taklamporna.

Det är en annan historia med gamla lampor som från början haft runda proppar som inte går in i vanliga jordade eluttag, som ofta får jordade proppar monterade på sina ojordade sladdar.

Ja, jag håller helt med dig. Som jag skrev ovan och som du skriver nu i en längre kommentar så är inte skyddsklass II och skyddsjord samma begrepp även om orden är ganska lika.

Skrivet av kaptengrek:

Det finns dock ett undantag om lasten är dubbelisolerad..

Frågan kvarstår dock. Varför gå bakvägen och lösa det med alternativ 1 som inte är godkänt men ”det funkar, för du behöver inte jord” när man kan göra enligt alternativ 2 som är godkänt i samtliga fall?

Eller ännu bättre formulering. Vad ska du med jord till om du inte ska använda den?

Bonusfråga: Varför hittar vi inte information på Elsäkerhetsverkets hemsida eller i standard där de hänvisar till att isolera PE och lägga ledaren åt sidan vid användning av jordade stickkontakter, där lasten är dubbelisolerad?

Av kaptengrek
Skrivet av jocke91:

Isolera jorden (den gröngula) och lämna okopplad.

Fel

Skrivet av lord_dubbdäck:

Korrekt.

//Elnisse

Fel

Skrivet av ztenlund:

Annars finns Koppla som ojordad, men den kanske var slut i ditt varuhus?
https://www.ikea.com/se/sv/p/koppla-lamppropp-med-kabel-ojord...

Resultatet blir dock förstås att göra som ovan, men nackdelen blir att lampan ser jordad ut fast den inte är det.

Bättre lösning.

Reglerna säger att du inte får ansluta ojordade laster till jordade vägguttag. Det finns dock ett undantag om lasten är dubbelisolerad och ansluten med DCL. Annars ska den lämnas in till auktoriserad för ombyggnad. Detta pga. att du orsakar ett fel i apparatens kontinuitet till PE eller för den sakens skull PEN beroende på TN-system så som den är konstruerad för. Det kan lätt bli en dödsfälla vid jordfel pga. apparatens slitage.

I detta fall vet jag inte vad du har för armatur men exempelvis en lampa med ställbar arm eller en spotlight av misstag spänningsätter höljet där jordfelsströmmen går genom personen istället för jord/neutralledaren vid direkt beröring. Syftet med det jordade vägguttaget är att du ska veta att den är jordad när du kopplar in den. Sätter du en jordad stickpropp är det omöjligt att veta om du säljer den i framtiden eller glömmer bort med tiden.

Hur bra efterföljs det då i verkligheten? Tyvärr är det nog väldigt dåligt som det mesta annat i bostäder. Man tar sig gärna friheten till genvägar i det allra mesta utan att tänka två gånger om vad det egentligen kan orsaka.

https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/du-ar-ansvari...

https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/nyhetsbrev/tidi...

Av kaptengrek

En till sak att tänka på om du ska ordna komplett nytt trådlöst nätverk i kåken och vill framtidssäkra är att IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) börjar rullas ut allt mer i hårdvarufronten. UniFi Lite 6 landar inte i Sverige förrän en bra bit in i 2021.

Av kaptengrek

Köp Ubiquiti, aldrig någonsin haft ett problem med trådlöst nätverk efter att jag börjat använda deras produkter.

Av kaptengrek

Ser inte signatur från mobilen men du kan utgå från Sweclockers Vinterdator 2020 och sen återanvända ditt nuvarande chassi och nätaggregat. Sen skulle du kunna välja ett prisvänligare moderkort.