Inlägg

Inlägg som kaptengrek har skrivit i forumet
Av kaptengrek
Skrivet av danielwerner:

Kunde varit mycket värre, men ändå lite besviken att jag bara får tillbaka 2500 spänn. Sambon, som delar lika på bolånet, får tillbaka över 10 000. Vet inte om det kanske beror på att jag har tjänat ganska precis 100 000 kr mer än hon, och har fått runt 30 000 kr mer i statlig skatt. Har inte detaljstuderat deklarationen men det är enda skillnaden på oss.

Hon är dessutom med i Svenska Kyrkan; det är inte jag.

Låter ju perfekt att få tillbaka 2500kr. Själv har jag lånat ut 6500kr räntefritt till staten som jag snart får tillbaka. Hade hellre lånat pengar gratis sedan våren och investerat än att låna ut pengar gratis.

Av kaptengrek
Skrivet av Gizmo_8:

Mnjaaaa... Alltså det var ju själva beteendet jag ifrågasatte ändå..

Det är ju alltid en person bakom beteendet. Missförstår jag vad du menar? Det är ju vad du skriver jag läser.

Skrivet av Gizmo_8:

hur kan folk sitta och göra nåt så meningslöst liksom? Det är ju bättre att börja i den änden, så förstår man varför de producerar själva varan.. eller hur..?

I tråden diskuterar vi spelet och dess innehåll, hur det mottags av användare och upplevelsen. Vad vi tycker om det, bra eller dåligt och hur det kan förbättras. Vad vi tillsammans uppfattar som bra eller dåligt ur personliga upplevelser. Eftersom vi har olika upplevelser och smak så blir det naturligt att vi har olika åsikter. Ingen av oss har rätt för det är något högst subjektivt. Det är helt rätt att kritisera grafiken i spelet om man inte tycker om den, det är helt rätt att kritisera problematisk uppkoppling till servrar om man upplever det eller att man anser att det är begränsat innehåll och monotont. Jag bara påpekar att det inte är befogat att skriva till någon annan att vad denne gör med sin fritid antingen är sjukt eller meningslöst. Ditt ordval är inte bara olämpligt utan även direkt kränkande gentemot människor du inte känner. Och dessutom har det ingenting med varken diskussionen eller spelet att göra. Så varför?

Av kaptengrek
Skrivet av Gizmo_8:

Tycker att det är lite sjukt att spela ett spel med så här dålig grafik där man gör så tråkiga grejer som att hugga ner träd och samla bär.

Det här är ju som ett WoW där man samlat allt det tråkiga å enformiga.

Skrivet av mannebanco:

Fast han får väl klanka ner på det på samma sätt som andra prisar det? Jag gillar sånna här spel men tar inte illa vid mig för att någon annan inte kan förstå glädjen i det.

Själv spelade jag det i två timmar innan jag trötta dock. Ganska generiskt samla/bygga/överleva-spel är min personliga åsikt. Men jag har väl spelat lite för många sånna på sistone kanske. Mättad. Men man kanske måste komma in i det mer för att uppskatta det. Plus man borde stödja närodlat.

Jag spela dessutom solo. Jag ger det säkert en ny chans nångång i Coop.

Självklart får man tycka vad man vill om ett spel, något annat hade varit rent absurt. Dessutom är det den samlade reaktionen från alla som köpt varan som påverkar huruvida denna blir bättre eller sämre över tid. Därför är alltid konstruktiv kritik fördelaktigt om en vara oavsett, oberoende om det är objektivt eller subjektivt. Att påpeka felen gör ju upplevelsen och helheten bättre för alla inblandade oavsett vad man har för åsikt.

Vad som är aningen märkligt är när någon börjar påstå att en annan användare har ett sjukligt beteende p.g.a. dennes val. Nu kan @Gizmo_8 menat annorlunda än vad han skrev p.g.a felaktig grammatik uppbyggnad av meningen och inte syftat på subjektet i den han citerade utan istället den underliggande varan. Men det han faktiskt har skrivit är att alla som inte har densamma åsikt som han själv är åtminstone lite sjuka för de utför en handling som han inte är överens med. När man subtilt legitimerar personangrepp för att försvara sin åsikt bör man inte förvånas av att möta kritik. Om du läser nedanstående meningar så kommer du säkerligen upptäcka en skillnad:

  • Jag tycker det är ett sjukt att Svensson läser den här texten.

  • Jag tycker att den här texten som blir läst av Svensson är sjuk.

Ja, han får alltså klanka ner på, i detta fall ett datorspel, hur mycket som helst. Den konstruktiva kritiken kan mycket väl föra spelet i en positiv riktning vilket gynnar mig som tycker om spelet. Vilket såklart är bra för alla! Men kom inte och säg att jag har ett sjukligt beteende för att jag gör något jag tycker om.

Av kaptengrek
Skrivet av Gizmo_8:

Tycker att det är lite sjukt att spela ett spel med så här dålig grafik där man gör så tråkiga grejer som att hugga ner träd och samla bär.

Det här är ju som ett WoW där man samlat allt det tråkiga å enformiga.

Förstår vad du menar. Jag spelade bara World of Warcraft i Vanilla och Tbc så vet inte riktigt hur det är att jämföra med på senare år. Men jag upplevde det som när jag spelade att WoW var mer hardcore grind där man lade extremt mycket tid för att lvla, till endgame få gear, lägga extremt mer tid för att få bättre gear, sen bättre gear, sen bättre gear.

I Valheim handlar det snarare om en feelgoodkänsla av att samarbeta med vänner. Försöka att inte fälla träd över varandra och utforska en open world. Lägga ned tid och bygga extremt om man vill eller att spela casual och nöja sig med mindre och kunna nå samma resultat. Helt klart mer Minecraft än WoW utifrån vad jag har upplevt om nämnda spel.

Av kaptengrek
Skrivet av Gizmo_8:

Kollade på streamen och det är ju hemskt fult.. rena Minecraft
Hade förväntat mig ett snyggt spel

Jag resonerade likadant innan jag installerade det. En vän tjatade men jag sköt på det. Tyckte det såg fult och platoniskt ut. Men väl när man kommit in i det och ändrat lite bl.a. upplösning, så wow! Helt plötsligt lägger man märke till hur vackert vattnet är och hur solen går ned över träden. Visst är det brutalt fult men ändå också snyggt på något sätt. Med det sagt, är man grafikjägare över allt annat så är kanske inte 1Gb spelet just för dig. Men ändå värt att prova i min mening.

Av kaptengrek
Skrivet av Alrik:

Ni kommer med säkerhet göra en jacob och sitta 7 timmar i sträck. Tiden flyyyger iväg i valheim

Haha, jag instämmer helt. De säger att de inte kommer att sitta flera timmar i sträck men de vet heller inte helt vad de gett sig in på. Valheim är verkligen ett spel med en speciell känsla.

Stämningsfull musik, byggande av små hus, fällning av träd, samla bär och att jaga ger verkligen en rogivande känsla. Allt väl kombinerat med stundvis dramatiska händelser, utforska nya områden och en actionfylld kampanj att spela efter ger en helhetskänsla av ett väl avvägt spel i mitt tycke.

Verkligen länge sedan jag fick denna positiva känsla av ett spel. Rekommenderar det till alla som kan tänka sig avvara några timmar egentid och 16 euro!

Av kaptengrek

Hade inte heller lagt för mycket pengar på en konsumentrouter. Inget snålt med, snarare klokt. Antingen köper man något som täcker dem behov man har (och kanske ska undvika det absolut billigaste) eller om man vill på med lite överdrivet så går det bygga ut ett nät med router, switch, accespunkter m.m. Och dessutom komma undan billigare med ett bättre nätverk än en 4000kr ”ultra gaming router” som skall göra alla uppgifter.

Av kaptengrek
Skrivet av ItsLea:

Okej, men jag tyckte det stod upp till 733? Jag som fattat fel? :l

Det är teoretisk överföringshastighet. Oftast säljs nätverksutrustning som att detta skall fungera "under ideala förutsättningar" fungerar väldigt sällan i verkligheten.

Skrivet av Lorault:

Nätverkshastighet - kabel 10/100 Vilket innebär att du inte får mer än 10. Titta under specifikationer.

10/100 betyder att den är designad för FastEthernet men inte Gigabit Ethernet. Det indikerar alltså inte ned- och uppladdningshastigheten som man kan tro att det står för. Den klarar mer än 10Mbps och mindre än 1000 Mbps (eller 1 Gbps) via kabel.

Av kaptengrek

Skickat PM!

Av kaptengrek

Är det någon annan som betalar av Xbox All Access genom Resurs Bank och har skrivit på ett formulär för ”Medgivande för autogiro”? Jag var i kontakt med dem via mail då avgiften för den första månaden drogs på förfallodatum så som det står i formuläret under förutsättning att täckning finns.

När de inte gjorde detta för den andra månaden och nu har lagt på en förseningsavgift i den tredje månaden så hävdar dem att med autogiro så menas det att betalaren måste godkänna betalningen via sin internetbank eller på Resurs Bank egen hemsida.

Är det någon annan som haft problem med autogiro för Xbox All Access/Resurs Bank?

Av kaptengrek
Skrivet av anon257891:

Kan väl passa på att nämna några vanliga drycker som ibland nämns som/tros vara "nyttiga"

Apelsinjos: 148 kcal/33cl
Äppeljos: 148 kcal/33cl
Äppelmust med fruktkött: 165 kcal/33cl
Mellanmjölk (1,5%): 148 kcal/33cl
Standardmjölk (3,0%): 198 kcal/33cl
Vatten: 0 kcal/33cl

Kan ju vara värt att tillägga att flertalet av dessa produkter ger mer än enbart energi. Dessutom är det, om man ser det ut en hälsosynpunkt, bra med en varierande kost där fruktdrycker, juicer och mejeriprodukter inte behöver vara farligt fastän man konsumerar mycket kalorier i små portioner. I vissa fall kan det till och med vara önskvärt. Exempelvis efter högintensiv träning för återhämtning tillsammans med proteinrik kost.

Ibland blir det fel om man enbart tar hänsyn till antalet kalorier i en produkt och ingenting annat. Nackdelen med exempelvis läskedrycker eller skräpmat överlag är att kaloriintaget pga. socker eller mättat fett är högt i förhållande till andra näringsämnen.

Av kaptengrek
Skrivet av cyklonen:

Ok, men vad ska jag då maximalt kunna belasta med i min lägenhet utan att strömmen bryts? Som i mina exempel i första inlägget?

Du kan troligtvis totalt plocka ut cirka 5500W per fas beroende på huvudledningens längd till fördelning och elmätare med diazedsäkringar som huvudsäkringar. Jordfelsbrytaren begränsar ej då det inte är något överlastskydd. Det är sektioneringen av centralen samt dess gruppsäkringar som helt avgör hur hög last du kan plocka ut i ett enskilt uttag, men det springer iväg ifrån din ursprungliga fråga.

Vill du veta hur mycket du har tillgodo per fas så behöver du mäta med tångamperemeter eller räkna och uppskatta alla belastningar per fas från jordfelsbrytaren där de ligger förskjutna med F1=L1, F2=L2, F3=L3, F4=L1 osv. Trefasapparater belastar alla tre faserna och dess huvudsäkringar symmetriskt.

Vill du veta hur mycket du kan plocka ut från vardera grupp är det bara ta hänsyn till den berörda säkringens storlek gentemot belastningens märkström samt den totala strömmen från andra grupper på samma fas inte överstiger 25A.

Av kaptengrek

Av någon anledning så läste jag ”begagnade Tesladelar”. Spontant tänkte jag att en UPS skulle kunna byggas till datorn.

On topic: Skulle inte stirra mig blind efter en specifik processor bara för att du fått moderkortet gratis. Finns ofta bra erbjudanden med moderkort + CPU och ram om du köper begagnat.

Av kaptengrek

Tycker det är lite intressant ändå hur man beskriver vårat påstådda möte med annat utomjordiskt intelligent liv, rent historiskt, som väldigt överensstämmande med samtida populärkulturistiskt producerade Sci-Fi. Hur det liksom utvecklats linjärt från flygande tefat och radio till andra former av farkoster och teknologier i samband med hur vår egen teknologiska utvecklingen har skett genom åren. Personligen drar jag gränsen för att tro på utomjordiskt besök om någon äntligen landar ett år innan vår utveckling med ett 4080ti i handen byggt av Nvidia i en annan galax.

Någon som kan länka YT-film när det observerats?

Av kaptengrek
Skrivet av Pake:

Skulle du tycka att det var lika självklart ifall du tog servicebilen och körde på semester och krockade?
Allt beror på, när, var, hur, varför, hur gammal?
Din kompis berättar att telefonen är sönder och får betala, du blir väldigt chockad men vet absolut ändå inga detaljer?

Att betala fullt pris för en tre år gammal mobil som gick sönder i en arbetsolycka låter helt fel.
Låter han sina barn leka med den en dag nya mobilen och de tappar den i golvet så självklart ska han betala.

Om det av arbetsgivaren är tillåtet att nyttja bilen även under fritid utan att något mer är avtalat så skulle jag bli väldigt chockad av att de kräver inköpsvärde för bilen i ersättning.

Av kaptengrek
Skrivet av VinceAkStyle:

Jag har själv haft både negativa och positiva erfarenheter med Elgiganten och skulle vanligtvis inte ta mig tid att försvara dem.
Däremot verkar det vara Microsoft som är ansvarig för denna fiasko. Elgiganten är den enda återförsäljare Microsoft valde för deras All Access erbjudande. Därför hade det varit rimligt att förse Elgiganten med många konsoler för att sälja All Access. Min anekdotiska erfarenhet och den av mina vänner är att det är lättare att vända sig mot andra försäljare för att få en konsol. Således kan man hävda att Microsoft inte prioriterar de som vill köpa All Access.

Jag håller inte med. Jag beställde Xbox Series X All Access i mitten av september. Fick den levererad dagen efter lansering, det visade sig att All Access inte fungerade. Misstänkte att Elgiganten glömt aktivera All Access så jag ringde Elgiganten som sa att jag måste ringa Microsoft/Xbox Support då dem inte har något med det att göra överhuvudtaget, felsökning en vecka med Microsoft/Xbox Support, ringde elgiganten igen till och från under cirka en veckas tid som sa att jag ska ta kontakt med Microsoft support då dem inte har något med det att göra överhuvudtaget, försökte få kontakt med aftersales som inte svarade, åkte tillslut bara 66km tillbaka till butiken där de sa "Jaha, vi kanske glömde skanna streckkoden".

Gick in på elgiganten.se för att chatta med kundtjänst om ersättning för resan jag gjorde när det var ett ursprungligt fel på varan som de skickat. där de ombad mig att "Leta mig upp till hörnet av skärmen och trycka på krysset". Kontaktade dem igen och hänvisade till:

"Exempel på kostnader och förluster som du kan bli skyldig att stå för:
Utlägg för resor och transporter. Till exempel om konsumenten behövt åka en extra gång till butiken för att få varan reparerad."
https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-...

Fick ett mail någon vecka senare om att de skulle göra en utbetalning på 300kr.

Microsoft är ansvariga för distribution av enheterna. Elgiganten är ansvarig för lanseringen och kundbemötande. Visst kanske Microsoft skulle kunna haft bättre distribution av enheter, dock är det nog begränsat av Covid-19 som all annan hårdvara förra året, det finns ändå inte någon som helst anledning att välja det grovt oseriösa företaget Elgiganten.

Av kaptengrek
Skrivet av Emma242:

Det blir spridda skurar eftersom det är oklar hur det har gått till, det är flera parametrar som påverkar, t.ex:

  • Finns det avtal, hur ser det ut? Muntligt, skriftligt?

  • Skedde det under arbetstid eller på fritid?

  • Var skedde det?

  • Vad och hur skedde det?

Det kan vara så att arbetsgivaren både har moraliskt och juridiskt rätt, men likaväl tvärt om.

Ja, det förstår jag också men känner tyvärr inte till så mycket mer detaljer för den här saken specifikt utan min fråga var mer generell för att få en uppfattning om hur andra har det på sina arbetsplatser.

Min kommentar var mer för att konstatera att det inte verkar finnas någon praxis över hur sådant behandlas utan att det skiljer en hel del mellan var man är anställd eller rättare sagt vad som står i policy och anställningsavtal m.m.

Vill det sig illa kan man bli av med en påtaglig del av inkomsten medan det i andra fall inte drabbar öht.

Av kaptengrek

Verkar vara lite spridda skurar kring detta. Poängterar att det var era tankar eller erfarenhet jag initialt var ute efter inte vad som är juridiskt rätt även om det också kan vara intressant. Jag blev så väldigt chockad när han berättade om att betala för det ur egen ficka att det fick mig att tänka på om det kanske var jag som hade en skev syn av hur det bör vara.

Personligen så sitter det i ryggmärgen att alltid ta hand om de saker så långt som möjligt och i så stor mån som möjligt men det skulle aldrig någonsin falla mig i att själv betala för att någon annans saker går sönder genom olycka eller tillfällig oaktsamhet, om man t.ex. skulle tappa mobil, laptop eller surfplatta.

Har exempelvis när jag var yngre blivit beordrad att jobba övertid under en tidsperiod till den grad att jag krockade med företagsbilen p.g.a sömnbrist. Fanns inte någon som helst tanke från min sida om att jag skulle betala en självrisk.

När en person väljer att bli arbetsgivare tänker jag att dem får uppskatta sina egna fasta och rörliga utgifter där oväntade händelser bör ingå. Väljer man att köpa dyra prylar utan att teckna försäkring så är det vad man har valt. Då bör inte den anställdes ekonomi bli fallskärm för att företaget ska nå en vinst.

Också intressant hur det blir med moms om ett företag kräver en anställd på telefonens värde inklusive moms?

Av kaptengrek

Arbetsgivaren tillhandahåller mobiltelefon, vem betalar vid olycka?

Situationen är följande och troligtvis inte heller helt ovanlig:

Arbetsgivaren kräver att de anställda är tillgängliga på telefon och förser dem med mobiltelefon samt abonnemang. Vid anställningens tillträde får den anställde rätt att använda en ny mobiltelefon värd cirka 6000kr under anställningstiden men arbetsgivaren äger fortfarande mobiltelefonen. Arbetsgivaren ställer som krav att den ska användas under arbetstid då den är ett verktyg för att kunna utföra arbetsuppgifter och den anställde kan inte frånsäga sig att använda mobiltelefonen.

Jag tror många är i liknande scenario som ovanstående men kanske inte alltid identiskt. Hur resonerar ni kring det ovanstående om mobiltelefonen skulle bli stulen, om den anställde skulle tappa den i marken så att den blir förstörd eller om exempelvis fuktskador skulle uppstå?

En vän har nämligen blivit med om detta där arbetsgivaren kräver ersättning på 6000kr alternativt att han köper en ny telefon. Tycker det verkar mycket märkligt men det kanske är vanligare än jag tror?

Av kaptengrek

Man kan ju tycka och säga vad man vill men så länge det finns tillräckligt med konsumenter som betalar summan de begär så kommer priserna stå kvar alternativt öka från en lansering till nästa. Skulle aldrig falla mig in att köpa ett sånt här grafikkort till de här priset när det tillhör låg- mellansegmentet redan efter tre kanske fyra år.