Inlägg

Inlägg som Utopolitan har skrivit i forumet
Av Utopolitan
Skrivet av Laxpudding:

1) 2021-modellerna plågas delvis av den där omställningen till första generationerna "evo"-paneler. Där var det en del ojämnheter och den där rosa skiftningen. Jag ser inte detta på senare modeller som C2 och särskilt C3. Men just 2021-modellerna var delvis ett kliv bakåt med stora variationer mellan exemplaren dessutom.

2) MLA är oberoende av teknik så inget, mig veterligen, hindrar att man sätter en MLA på en QD-OLED under 2024 och spöar G3:n i rå ljusstyrka. G3:n är för ljusstark för att kunna verka i ett riktigt mörkt rum. Man kan inte sänka ljusstyrkan för SDR under 200 nits på G3:n utan att man tappar dynamiskt omfång.

3) S95C kommer bli lila/mörkrosa/vinröd i panelen vid starkare ljus. På ett tekniskt plan är Samsungs QD-OLED bättre med något högre ljusstyrka och färgomfånget vid hög luminans. Annars är det inte en fråga om bättre, bara annorlunda, likt att Samsungen kommer vara mer godtycklig med tonemapping och hur den sätter exakta färger.

Glömde lägga till att syftet främst är gaming, men det hade kanske inte gjort nån skillnad. Tack för dina svar iaf : )

Hur som haver, det är för mig obegripligt att en tillverkare väljer att nedgradera sina premium-OLEDs med ett skräpfilter som blir rosa i vinkel, och att LG inte fick mer skit för detta inom entusiastsfären eller av recensenter. Sneglar mycket mer på Samsung mflr nuförtiden, LG känns helt enkelt inte pålitliga längre.

Vill ge som generellt råd till alla som uppgraderar TV med lite kortare intervaller att vara väldigt obs på egenskaper och funktioner som tillverkarna tar bort eller direkt försämrar mellan generationer. Utöver coating som förstör betraktningsvinklarna har min C1 även hästlängder sämre inbyggt ljud än min flera år äldre C8a. Som jag förstått det har LG även valt att ta bort black frame insertion från C2:an och framåt? Kan ha fel här dock. Långsammare OS är en annan grej.

Med andra ord, läs på ordentligt. Det tråkiga är dock förstås att vissa saker är omöjliga att upptäcka innan produkten funnits ett tag på marknaden och det är för sent att göra något åt.

Av Utopolitan

Hej @Laxpudding, tack för en sedvanligt fin guide : )

Jag sneglar på en potentiell ersättare till min C1a pga LGs äcklig coating som blir rosa så fort man inte betraktar skärmen exakt rakt framifrån. Undrar om du kan hjälpa mig med ett par frågor:

1. Hur förhåller det sig med tintad coating på LGs senaste paneler? Har det blivit bättre eller får man fortfarande se upp med det?

2. Hur går dina tankar mer konkret ang. kampen mellan MLA och QD-OLED (mer specifikt LG G3 vs. Samsung S95C). Vad hade du självt valt och varför?

3. Hur stor uppgradering vore en S95C över en C1a i din mening? Om man tänker bort allt vad pris och reor heter.

Av Utopolitan
Skrivet av Laxpudding:

@Utopolitan: De äldre modellerna och det filter som sitter i 42C2 blir istället mer turkos i vinkel vilket ofta inte upplevs lika tydligt som magenta/rosa. Men det är på ungefär samma nivå.

Jag skulle säga att C1-generationen med Evo-panelerna är lite av ett kliv bakåt. Förändrade tillverkningsprocesser som ger större variationer. Plus att LG är mer benägna att släppa igenom paneler som varierar – men också byta ut dem ifall det är störande skillnader. Det är nog så de kan hålla priserna så låga genom glesare gallring.

Man tackar o bockar för svar.

Även om C1an fortfarande är en riktigt bra TV känns tyvärr inte LG som ett lika självklart val längre... sakerna du nämner, och då främst slappare variationstolerans, verkar ha blivit (eller kanske alltid varit?) deras svaghet.

Kanske blir en Sony nästa gång om de får ordning på sina spelfunktioner.

Av Utopolitan

@Laxpudding tack för en fantastisk guide och utförliga trådsvar : )

En liten fråga: du råkar inte veta vad som pågår med LGs rosatintade reflexfilter på nyare modeller (EVO-panelerna om jag förstått det rätt)? Jag begriper fortfarande inte hur min 1 år gamla C1a kan börja skifta mot rosa så fort man sitter lite vinklad mot TVn, när min gamla C8a, som nu är flera år gammal, är nästintill perfekt oavsett vinkel.

Varför har LG övergått till en lösning som är klart sämre? Och varför uppmärksammas en sån grej inte mer i recensioner och liknande? Det har börjat skrivas mer och mer om AR-filter på forum på senare tid, men känns som att det borde surras ännu mer om det.

Det pratas allmänt så mycket om betraktningsvinklar, och speciellt att OLED generellt är bra i det avseendet, men vad spelar det för roll när tillverkaren väljer ett AR som påverkar vitnyansen så mycket? Känns som designfel. Det hade varit en sak om alla reflexfilter av den kvalitén bar på samma egenskap, men det finns ju bevisligen bättre alternativ som LG själva redan har använt.

Eller missar/missförstår jag något?

Märk väl att jag inte syftar på "permanent" tint som varierar med exemplar, utan bara den som skiftar beroende på betraktningsvinkel och som alla nyare LG-apparater "lider av". Just mitt exemplar verkar ha okej uniformitet i övrigt.

Väldigt tacksam för hjälp!

Av Utopolitan
Skrivet av Ferrat:

Så det är bara detta spel eller spel från From Software som ni blir hypade över?

Hur menar du inte knyter samman på samma sätt? Det är ju en subjektiv upplevelse såklart men exempelvis så görs ju samma ansträngning troligen hos Project RED, Techland (dying light) och även hos större aktörer som Ubisoft etc. Ibland failar det men det är ju ofta när de försöker överleverera, From Software har ju mest rehashat samma koncept och stil?
Återigen, jag gillar deras spel och så men ser inte vad det är de (eller någon annan studio/publisher) gör som i sig är så unikt eller så extremt mycket bättre, de är i grunden väldigt lika spel och de kör på en fungerande formel som de inte ändrar markant. Ta det inte fel, det är dumt att ändra på saker som fungerar men motorn är moddat från samma som kördes redan med demon souls som jag förstår det, något som andra serier av spel fått mycket skit för.
From software lägger ner mycket tid på atmosfär, story etc men det gör även utvecklarna till Zombie delen av Black ops serien, lore, easter eggs och genomarbetade pussel, art, övergripande story (typ lika lätt att greppa som Dark souls ^^).

Nu är det inte detta spel i sig utan konceptet hype som jag har svårt att se vinsten i, för egen del om jag ska se på bio vill jag inte innan veta så mycket om vad andra ansåg om filmen, trailers är intressant men de är sällan represtativa för slutprodukten och om man går in i biosalongen med förväntan att se ett storverk är det ju mer upplagt för att just bli besviken. Sedan är risken att man spenderar sin tid med att välja sin "Hill to die on" när man försöker förklara varför andra som inte håller med har fel? Istället för att se produkten för vad den är.

Gäller din fråga varför man blir hypad för spel rent allmänt, eller specifikt för Elden Ring/FromSoft-spel? Eller båda?

Av Utopolitan
Skrivet av Ferrat:

Alltså jag gillar dark souls, importerade demon souls när det kom, kört de flesta andra spinn offs, de är som regel bra spel men inget av dem känns som att de leverar något extremt unikt. Förstår inte hur man kan bli så hypad för det, bra spel ja, blir troligen ett köp senare men ser ut att vara mångt och mycket same same. Ska ju tilläggas att jag även spelar CoD mycket och kört mycket Fallout mm och samma där, det är lite tweaks och nya assets (i vissa fall en del återanvända) som läggs fram som helt revolutionerande.
Demon souls gick tillbaks till när spel inte höll spelaren i handen och gav spelarens färdighet en större roll vilket i singel player hade mycket försvunnit speciellt i väst, det var väldigt givande och är men inte direkt unikt idag.

Sure, om man idag sitter och nöter senaste varianten non-stop, jagar alla extra grejer, unlocks mm och gjort liknande på de tidigare. Då blir ju ett nytt spel en ny guldgruva men inte kan alla hypade folk vara sådana?
De runt mig som är "hype"-folk är ju oftast de som även blir mest besvikna och desillusionerade mm är det standard?
No man's sky, Anthem, Fallout 76 mm är ju värsta men även helt ok spel lever ju sällan upp till extremt höga förväntningar eller har något man inte tröttnar på osv?

Som sagt spelet ser ok ut, typ vad jag förväntar mig av ett "souls-like" och är säkert ganska bra, lär köpa det på någon rea. Jag är dock genuint nyfiken på er som är hypade, vad är det som triggar det? Vad får er att göra förköp baserat på hype? Jag har förköpt spel ett fåtal ggr för att spela med polare från start och om jag testat beta men som regel är det alltid strul med stora releaser och lägger man sig en vecka efter alla andra så får man ofta en bättre upplevelse.

Vill du ha det långa eller det extra långa svaret?

I en industri som har vuxit sig för stor för att längre förmå bära sin egentyngd, och som har svällt till bristningsgränsen med hyperkommersialiserat bullshit i form av microtransactions, loot boxes och design by committee-mentalitet, är antalet utvecklarhus som fortfarande designar spel utifrån en genuin passion för gameplay och världdesign ungefär lika vanliga som blåbär i en rabarberpaj. Det finns helt enkelt ingen annan AAA-utvecklar i branschen just nu som knyter samman alla aspekter utav sin speldesign, från art design, spelmekanik, lore, atmosfär, mm, på samma sätt som From Software. Det är en approach till spelbygge som ger känslan av att allt har sin givna plats, att allting på något sätt bygger på en gemensam, sammanhängande vision. Det är verkligen inte alltid deras designval fungerar i praktiken, men det är absolut och till 100% helt j*vla omöjligt att förneka att det är denna filosofi som driver deras sätt att tänka.

Det är därför Youtube, Reddit och liknande platser svämmar över av lorevideos, gp-tips, och allehanda kärleksbrev till serien. Vi skulle kunna gå in på en ocean av andra detaljer som utmärker FromSofts spel, men jag har inte den tiden just nu.

Av Utopolitan

Metaverse? Metastasis snarare.

Av Utopolitan

Mina topp 3 bästa/starkaste handhållna minnen är nog:

1. Lumines på PSP.

2. Donkey Kong Country 2 på Gameboy (den första).

3. Hollow Knight på Switch (detta var för bara några år
sen men spelupplevelsen var så pass stark att den med tiden har fått samma "status" som ett barndomsminne ^^).

Av Utopolitan

Går inte att inte tänka på denna:

Aphex Twin - Monkey Drummer

Av Utopolitan

"Jonas och Kenneth bygger data!"

>:(

Av Utopolitan
Av Utopolitan

Har inte testat Dual-kontrollen men den ser verkligen hemsk ut. Kan däremot intyga att Pro-kontrollen är legit; bra byggkvalitet, bra knappar, komfortabel, bra batteritid. Bästa konsoldosan efter PS5-kontrollen enligt mig. Till det priset hade jag gått på den alla dar i veckan.

Av Utopolitan

Skulle skarpt avråda från att köpa Arctis-lurar, iaf Arctis 7. Jag köpte ett par A7 under BF och lämnade tillbaka exemplaret efter 3 minuters lyssnande. Ganska bra komfort och konstruktion överlag, och setup var väldigt enkel, men ljudet är inte i närheten av vad det borde i den prisklassen. Materialet i kuddarna är dessutom bedrövligt. Det finns bra mycket bättre att hitta i samma prisklass imo.

Min generella rekommendation är alltid Audio Technicas "studiolurar" ATH-M50X (om ljudkvalitet/pris är prio):

https://www.webhallen.com/se/product/194850-Audio-Technica-AT...

Har ägt flera olika high-end referenslurar från bl.a. AKG och Sennheiser, men ATH-M50X är för mig de tveklöst mest imponerande lurarna om man tar priset i beaktande. Du kan plugga in dem i vad som helst; telefonen, hörlursförstärkare, whatever, och de kommer att överösa dig med kärlek. Dessutom har de väldigt bra kuddar som är sköna och isolerar bra.

Dessa är dock inte trådlösa, och saknar mick. Men det råkar finnas en variant av M50X som har båda:

https://www.webhallen.com/se/product/308592-Audio-Technica-AT...

Med det sagt, jag har inte testat BT-varianten själv. Mitt förslag är att googla runt lite och kolla hur de jämför. Är de likvärdiga kvalitetsmässigt med sitt sladdbundna syskon så hade jag kört på dessa.

Hoppas det hjälper något.

Av Utopolitan

Det enda riktiga problemet här är att storskaliga scalpers inte spelar efter samma regler. Om du är en vanlig snubbe som lyckas knipa ett extra exemplar av ett nytt grafikkort och ser chansen att tjäna en extra hacka - go for it, utbud/efterfrågan, no probs. Om du däremot sitter med bottar som lägger beställningar på samtliga åf:ars hemsidor på mikrosekunder, som en vanlig genomsnittskonsument inte har en chans att tävla med... då har vi ett problem. Då är det plötsligt en fråga om artificiell "manipulation" där scalpern i fråga agerar mellanhand på helt orättvisa premisser.

Man kan dra parallellen till high frequency-traders på börsen, som tack vare sitt teknologiska övertag agerar "dold" mellanhand gentemot resten av marknaden. De untyttjar latensen i systemet för att "se" köp/sälj-priser snabbare än vanliga investerare, och kan på så sätt "frontrunna" marknaden för sin egen vinning. De tillför ingenting utan bidrar bara till att trissa upp priserna.

Jag tror att många här upplever scalping som omoraliskt, oavsett form, vilket jag delvis förstår. Men detta missar samtidigt målstolpen en aning. Det går inte att bara förbjuda fenomenet rakt av.

Scalping med bottar däremot, eller vilken form av teknologiskt försprång man nu har, är i min mening helt oförsvarbart.

Av Utopolitan
Skrivet av Ricstark:

Ni som lyckats köpa på releasedagen, speciellt från Amazon och EG, varför denna hets och hajp om leveranserna? 😊 Nån timma, nån dag hit eller dit. Det är bara 2 veckor ni behövt vänta (?) Ni har ju fått information och det är inte långt bort.

För att man fortfarande är rädd att åf-arna inte har en aning om vad de pysslar med och följaktligen inte förmår leverera en enhet över huvud taget. Jag har redan blivit blåst av både Webhallen och Netonnet, på liknande premisser.

Av Utopolitan
Skrivet av m4a:

Samma för mig, min är i Jönköping. Bor i Östergötland. Beställde 12:14.

Är också i Östergötland och har inte fått ett jävla piss. Bekräftelsemail 12:14, standardvariant. Så deras snack om att de hanterar ordrarna geogragiskt kan de ju köra upp nånstans.

Litar fortfarande inte ett skavtt på att de kommer leverera till alla som utlovat.

Av Utopolitan

Om EG sabbar även denna order tänker jag bli kriminell.

Av Utopolitan
Skrivet av ForwardHQ:

Minimal risk för det. Elgiganten kommer att leverera enligt beställning.

Alltså mannen det är dags för dig att lägga korten på bordet och berätta vad det är för VIP-info du sitter inne med

Av Utopolitan
Skrivet av ForwardHQ:

Enligt säkra källor kommer Elgiganten att leverera konsolerna enligt datumen i ditt bekräftelsemail. Detta förutsatt att inte Sony (alltså Nordisk Film Distribution) fuckar upp.

Någon nämnde att Elgiganten sålt 46000 konsoler längre upp i tråden, detta är helt fel. Det handlar om betydligt färre. Men många, ja.

Sitt i båten, det blir en fröjdefull jul.

Utveckla gärna vad du menar med "säkra källor"

Av Utopolitan
Skrivet av DonviiCorleone:

Jag menar inte de som redan är beställd, jag menade nya beställningar...

Ah okej. Men ändå, vi som har beställt från EG och blivit "lovade" 7e dec ska vara jäkligt skeptiska oavsett. Blev som sagt snuvad av NoN idag på en order som också hade ett utlovat datum i dec. Alla åf verkar ge ut info till höger och vänster som inte stämmer.