Inlägg

Inlägg som Red Onion har skrivit i forumet
Av Red Onion
Skrivet av Dr.Mabuse:

Det är kanske solklart för dig men det saknar rationell grund samt lagligt utrymme. Där det är tillämpligt utfaller vite och ränta som kompensation, det är de verktyg som du skulle kunna använda dig av.

Dina rättigheter sträcker sig till följande - om varan kvar hos tillverkaren och gör du ett garantianspråk? CDON skyldiga att ombesörja utbyte åt dig om det är vad du vill.

21 § Har säljaren eller någon annan för hans räkning genom en garanti eller liknande utfästelse åtagit sig att under en viss tid svara för varan eller en del därav eller för en egenskap hos varan, skall fel anses föreligga, om varan under den angivna tiden försämras i det avseende som utfästelsen omfattar.

Du kan även vända dig till tillverkaren/åf:

23 § Köparen får inte åberopa att varan är felaktig, om han inte lämnar säljaren meddelande om felet inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet (reklamation). Meddelande som lämnas inom två månader efter det att köparen märkt felet skall alltid anses ha lämnats i rätt tid. I fall som avses i 1 § andra stycket kan meddelande om felet i stället lämnas till näringsidkaren.
Har någon annan än säljaren åtagit sig att för dennes räkning avhjälpa fel i en vara, kan reklamationen i stället göras hos honom.

Reklamerar köparen inte inom tre år från det att han har tagit emot varan, förlorar han rätten att åberopa felet, om inte annat följer av en garanti eller liknande utfästelse. Lag (2005:62).

Merkostnad i form av fraktavgifter kan du senare avkräva CDON.

22 § Är varan felaktig enligt 16-21 §§, får köparen enligt 23, 24 och 26-29 §§ kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller ersättning för att avhjälpa felet eller häva köpet. Dessutom får han kräva skadestånd enligt 30-32 §§. Han får även hålla inne betalningen enligt 25 §. Lag (2003:162).

Det är det utrymme lagtexten ger dig. CDON kan dock sätta sig på tvären och då måste du driva detta till ARN eller domstol för att få rätt. Detta är en ganska tidsödande process så mitt tips är att du sätter dig in i lagtexten och för en saklig dialog med CDON så löser det sig nog. Är man obstinat finns det ingen som orkar med dig oavsett hur rätt du har.

Jag är med på ditt resonemang. Det CDON vill göra är att häva köpet, och ge mig pengarna tillbaks i utbyte mot den trasiga produkten. Ger inte det mig rätt att utföra ett täckningsköp, där de betalar mellanskillnaden?
• 33 § Har köpet hävts och köparen gjort ett täckningsköp till högre pris, omfattar skadeståndet ersättning för prisskillnaden mellan de båda köpen, om täckningsköpet gjorts med tillräcklig omsorg och inom skälig tid efter det att köpet hävdes. I annat fall omfattar, om gängse pris för en sådan vara som köpet avser vid tiden för hävningen överstiger priset enligt köpet, skadeståndet denna prisskillnad.

Skrivet av PyzzeN:

Som jag skrev i en post längre ner så tycker jag det är självklart att man ska få produkten utbytt om det är så att företaget fortfarande har produkten i sortimentet. Men om det är så att produkten har utgått så ser jag inte varför det skulle vara ogynnsamt ifall man fick tillbaka lika mycket pengar som man själv har lagt ut? Köper man något på rea har man fått en produkt som är värd mer för en mindre peng och skulle det strula så tycker jag man ska vara nöjd med och få tillbaka pengarna man lagt ut.

En mans åsikt

Edit: Kan tillägga att ifall det är ett garantiärende så ska företaget hjälpa kunden så mycket som de kan, men ifall om produkten inte finns o köpa längre så ser jag att pengarna man lagt ut är en rimlig kompensation.

Självklart har alla rätt till sin egna åsikt En del av mig tänker precis samma som du, det är på sitt sätt ett logiskt resonemang. Men samtidigt känns det missgynnsamt då jag aldrig kommer kunna få ett liknande headset för samma peng. Jag kan ge dig ett annat exempel som kanske tydliggör det mer:

Antag att din granne jobbar som fabriksarbetare på Volkswagen. Var 10:de år får han lov att köpa en bil till sin egen familj ytterst förmånligt, med 50 % rabatt (källa: påhittat). Grannen får hem sin lyxbil han betalt 500 000 :- för. Redan veckan därpå kör någon vårdslöst i trafiken och totalkvaddar hans bil, det blir bara skrot kvar.
Ska denne person då ersätta priset grannen betalade (500 000:-) eller marknadsvärdet för bilen (1 000 000:-)? Notera att grannen aldrig igen kommer kunna köpa samma bil för summan han förra gången la ut.

Lite så är det i mitt fall, fast med mycket mindre summor såklart. Inte en solklar jämförelse heller, då mitt headset faller under garantiärende och inte skadestånd, men jag ville bara belysa viken av att man kalkylerar efter produktens marknadsvärde, annars blir det ju helknas.

Skrivet av Nerderer:

Jag anser inte alls att de nya lurarna är ersättare till de du har nu. Dina trasiga har aktiv ljudisolering medan de nya verkar vara inriktade på att de ska vara slitstarka. De har troligen dessutom väldigt olika specifikationer.

Det enda gemensamma är utseendet.

Jag läste på Klipsch hemsida att Klipsch Mode M40 utgått och ersatts av Klipsch STATUS Over-Ear Headphones. Det var med hjälp av denna infon, samt att de i princip ser identiska ut + säljs till samma pris som föregångaren som jag antog att det kunde vara en likvärdig produkt.

Kan tillägga att jag är glad om de fokuserar på att göra den nya generationen mer slitstark, de gamla gick sönder på tok för lätt

Av Red Onion
Skrivet av Söderbäck:

Konsumentköplagen har följande paragraf:
33 § Har köpet hävts och köparen gjort ett täckningsköp till högre pris, omfattar skadeståndet ersättning för prisskillnaden mellan de båda köpen, om täckningsköpet gjorts med tillräcklig omsorg och inom skälig tid efter det att köpet hävdes. I annat fall omfattar, om gängse pris för en sådan vara som köpet avser vid tiden för hävningen överstiger priset enligt köpet, skadeståndet denna prisskillnad.

Täckningköp är alltså ett köp som köparen gör för att skaffa sig en likadan eller motsvarande produkt på annat håll.

KKL:
https://lagen.nu/1990:932
Läs gärna igenom §30 till och med §33 eftersom mellanskillnaden kategoriseras som skadestånd och därmed kan det vara bra att ha ett hum om paragraferna kring skadestånd också.

Så det finns en paragraf som kan göra säljaren skyldig att stå för mellanskillnaden om köpet hävts och köparen gjort ett så kallat täckningsköp.

Kanske ska tillägga att det inte brukar vara så taktiskt att börja med att vifta med paragrafer såklart ;).
I sak ser du ut att kunna ha laga stöd att bli ersatt med mellanskillnaden av CDON om du köper en "motsvarande produkt" på annat håll som kostar mer.

Tusen tack för ditt utförliga svar! Det uppskattas, och ger mig hopp kan jag tillägga. Har spenderat större delen av eftermiddagen till att lusläsa konsumentköplagen och formulera ett nytt brev till CDON, då det snart gått 10 dagar sedan de bad om att få återkomma. Ska försöka att inte vifta med för många paragrafer, även om det är lockande

Skrivet av m4gnify:

Prova att hör av dig till Klipsch, några har tydligen fått trasiga grejer utbytta utan problem: http://www.head-fi.org/t/713020/thoughts-on-klipsch-status-he...

Annars om det inte löser sig kanske du kan ta pengarna från CDON och köpa headsettet på Amazon istället. Har aldrig beställt från Amazon själv, men ser ut som att dom fraktar headsetet till Sverige iaf. Kostar strax över 1000-lappen:
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00FONCU88

Mycket bra nödlösning om CDON ställer sig på tvären, tack!

Skrivet av PyzzeN:

Inte för att vara den men varför ska du får mer pengar tillbaka än vad du betalade för produkten? Har du köpt en vara för 1440:- så är det väl självklart att du ska få tillbaka de pengarna du har lagt ut för produkten och inte mer?

Jag är inte ute efter att få kontant ersättning och därigenom tjäna en hacka på återlämnandet av produkten. Däremot är jag intresserad av att ha en fungerande produkt, likt den jag blivit utlovad ska fungera felfritt i minst ett år. En sådan produkt kan jag inte längre få tag på i dagsläget, och mellanskillnaden till motsvarande produkter är så pass stor att jag inte kan bjuda på den. Som andra personer påpekat i tråden är det rimligast att värdet på produkten motsvaras av marknadsvärdet.

Skrivet av twit:

En varas pris är inte det avgörande vid reklamation, det är de funktioner som avgjorde valet av produkten i första hand som styr vad som anses vara en lämplig ersättningsprodukt.
Sedan finns naturligtvis ett mer eller mindre stort glapp mellan hur detta sker i teorin och i praktiken.
Kunden får acceptera att en ersättningsprodukt kan vara avsevärt mycket billigare än den ursprungliga produkten, särskilt då det gäller varor som snabbt tappar i värde. På samma sätt får säljaren acceptera att gå back på en reklamation om de måste ersätta en produkt med en som i dagsläget är dyrare.
Väljer säljaren att häva köpet eftersom de inte kan eller vill byta ut produkten mot en funktionsmässigt likvärdig har kunden alltså rätt att, under vissa förbehåll, kräva säljaren på mellanskillnaden som @Söderbäck skriver ovan.

Tack för förtydligandet, då vet jag ungefär vad jag har att vänta mig. Håller tummarna på att CDON ger mig något som inte känns som en allt för stor nedgradering

Av Red Onion

Reklamation: headset från cdon.com - får de göra såhär?

Hej!

För någon vecka sedan sprack min ena hörselkåpas vaddering på ett headset jag inhandlade på Cdon för ca 9 månader sedan. Svårt att förklara bättre, men har tagit en bild som ni kan se här. Kontaktade supporten som meddelade att det förmodligen skulle täckas in av garantin. Här kommer dock problemet:

Headsetet jag köpte har utgått ur deras sortiment. Det var ett Klipsch Mode M40 Noise Canceling Headphones. Det har ersatts av Klipsch Status Over-Ear Headphones with Mic3, som kostar likvärdigt med den förra modellen. Frågar du mig ser det ut att vara samma hörlurar med nytt namn...

Supporten sa att jag skulle fått ett helt nytt headset, om det nu inte hade utgått. Det bästa de kunde erbjuda var att ge mig pengarna tillbaks. Problemet är att jag lyckades knipa deras headset på en bra rea, där jag köpte dem för 1440 :-. Således räcker pengarna bara till lite drygt ett halv headset av motsvarande kaliber.

Får de göra såhär? Ska inte garantin vara som en trygghet till att jag ska ha en fungerande produkt? Och jag förstår inte deras logik. Hade produkten jag köpte fortfarande funnits i lager hade de gladeligen skickat ut en ny, även om priset hade gått tillbaks till 2490 :-, så varför ger de mig inte det andra headsetet som ser precis likadant ut och är "värt" precis lika mycket?

Att få pengar tillbaks som bara täcker kostnaden för ett halvt headset känns väldigt missgynnsamt. Borde man inte kunna kräva att de antingen lagar mitt headset, eller ger mig ett av motsvarande kvalité?

Jag tycker det är solklart att när en produkt går sönder under garantiperioden så ska den antingen lagas, ersättas med en ny produkt eller ersättas av pengar som motsvarar dess värde, så att jag kan inhandla ett nytt.

Av Red Onion

Bra USB-mikrofon för under tusenlappen?

Hej!

Letar efter en mikrofon där dess enda användningsområde ska vara Skype, TeamSpeak och liknande.
Har ingen mikrofoningång på datorn, så den måste anslutas via USB.

Mina vänner är tämligen döva ibland, och klagar på brus när jag höjer upptagningen på laptopens mikrofon; så en bra balans mellan ljudupptagning av min röst samt kontroll av brus från omgivningen är ett måste. Ser gärna att det följer med en liten mikrofonhållare också, men är ingen nödvändighet.

Glömde jag nämna att den gärna får vara prisvärd också? Runt 500 :- tänkte jag mig, är detta en orimlighet kan jag sträcka mig till 1000 :-, men runt 500 vore toppen.

Tack på förhand!
Rödlök

Av Red Onion
Skrivet av siXpounder:

Bump!

Hur har det gått? Har exakt samma funderingar som dig.

Har dessvärre inte lyckats få ett svar på hur mycket bandbredd jag kommer förlora i och med att jag endast har den äldre versionen av Thunderbolt.
Dock är jag beredd att testa. Har köpt några delar, och beställer resterande inom de närmsta dagarna.

Det enda jag fortfarande letar efter är ett lämpligt grafikkort i 2500-kronorsklassen. Fördelaktigen ett EVGA GTX 970 på grund av dess strömförsörjning, men har en känsla av att det kan ta några veckor att hitta en sådan säljare.

Av Red Onion

eGPU till min MBPr - behöver er hjälp

Hej!

Har länge funderat på att koppla en extern GPU till min MBPr 2012. När jag nyligen läste att en annan forummedlem lyckats få ut 90-95% effektivitet från sitt GTX 970 gav det mig nytt hopp.

Kontaktade personen i fråga, och fick informationen att jag behöver följande:

  • En Thunderboltvagga (Thunderbolt till PCI-E)
    AKiTiO Thunder2 PCIe Expansion Box

  • Mer strömförsörjning, i form av en PSU. Dels för att kunna driva grafikkortet, men även för att Thunderboltvaggan kommer behöva mer än sina ~50W för att fungera som en full PCI-E 16x.

  • En egengjord Molexadapter. PCIe 6-pin extender till 5.5x2.1mm Barrel.
    För att försörja Thunderboltvaggan med 100W. (75W till PCI-E 16x och 25W till själva Thunderboltadaptern).
    5.5x2.5mm Barrel
    PCI-Express 6 Pin Extension Cable

  • En GPU, lämpligtvis GTX 970.

Bild på hur jag slutligen vill att det ska se ut finner ni här.

Nu till mina frågor:
1. Thunderboltvaggan är gjord för den nyare Thunderboltversionen (2), medan min Macbook har den äldre versionen.
Är det bakåtkompatibelt? Kommer jag förlora bandbredd på detta?
Jag ville minnas att Thunderbolt1 hade överföringshastigheter på 10 Gb/s medan version 2 dubblade detta. Efter en snabbgoogling hittade jag dock följande:
Whereas Thunderbolt 1 has 4 independent 10 Gb/s channels, Thunderbolt 2 combines these to give 2 20 Gb/s bidirectional channels. This leads to more efficient transfers, with less overhead, but the total bandwidth is unchanged.

2. Val av PSU?
Fick informationen att PSUn måste kunna leverera minst 250W på en 12v rail.
Skulle föredra om nätaggregatet håller sig relativt tyst, då jag ska ha det i ett "öppet chassi".

3. Val av grafikkort?
GTX 970 verkar vara det bästa valet. Vågar inte välja AMD då det redan sitter ett Nvidiakort i datorn. Kanske eventuellt vill pula lite i Nvidia Optimus senare för att få dem att samarbeta med varandra för att kunna visa bild även på laptopens skärm. Kommer inte spela i högre upplösning än FullHD, så 4 GB GDDR5 borde vara tillräckligt.
Vill helst att grafikkortet får plats inuti Thunderboltvaggan, så att det ser ut något såhär.
Vaggan verkar svälja kort på upp till 2 dm, och sålänge kortet inte är bredare eller djupare än normalt ska det inte vara några problem.
Idéer på kort?

4. Någonstans jag tabbat mig/något mer jag behöver tänka på?

Tack på förhand!

Av Red Onion

Kompabilitetsproblem för flera skärmar med olika DPI i Windows 8.1

Hej,

Jag sitter på en Macbook Pro med retina display i upplösningen 2880x1800. För att ikonerna ska få en någorlunda human storlek har jag anpassat DPI skalningen till 200 %, vilket fungerar utmärkt. Men när jag idag inhandlade en 27" FullHD monitor (som får betydligt lägre DPI än min Macbook) blir bilden på denna alldeles för stor. Under kontrollpanelens bildskärmsinställningar tog jag då bort krysset i rutan "Låt mig välja skalningsnivå för alla skärmar" vilket resulterade i att båda skärmarna fick "rätt storlek" på bilden. Dilemmat som uppstår är dock att texten på min externa bildskärm nu blir suddig.

Bildskärmen är det inget fel på, ställer jag manuellt in DPI-skalningen till 100 % får jag tydlig text. Tyvärr gäller då denna inställning båda skärmarna, vilket resulterar i alldeles för liten text på Macbooken. Har letat runt som en galning på Internet men vet inte hur jag ska lösa problemet. Jag vill manuellt kunna ställa in skalningen på 200 % för Macbooken och 100 % för FullHD monitorn, alternativt låta Windows göra det automatiskt men utan suddigheten.

Här är en länk till ett engelskt forum där flertalet personer verkar ha exakt samma problem som mig, men där ingen lösning presenterades.

Problemet är riktigt frustrerande, så håller tummarna att någon här på Sweclockers vet en lösning.

Rödlök

Av Red Onion

Installation av Windows 8 på min Macbook Pro (via Boot Camp)

Hej,
Försökte idag installera Windows 8 på min Macbook Pro via Bootcamp. Jag följde den här guiden. Ända skillnaden jag kan se är att jag försökte med Release Preview istället för Consumer Preview.

Jag laddade ner 64bitsversionen från Microsofts hemsida och startade Boot Camp. Precis som guiden visar fick jag upp tre rutor som jag alla kryssade i. Jag lät Boot Camp formatera om mitt USB och snart började den flytta över ISO filen och fortsatte sedan ladda ner Windows uppdateringar. Det tog lite tid så jag gjorde annat på datorn tills programmet sa att det var klart. Men här kommer problemet. Nästa steg fick jag aldrig upp (den guiden beskriver som "Then, you'll have to download Windows update software. You'll need this later, so stick it on another USB disk").
Istället fortsatte Boot Camp vidare till steget efter det, där jag skulle bestämma hur mycket utrymme jag skulle ge Windows-versionen. Jag reagerade inte för detta utan fortsatte följa guiden, installerade Windows 8 och startade upp det. Vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av operativsystemet, men det känns som att en hel del av mina drivrutiner fattas! Kollar man i guiden så står det att jag nu skulle tagit fram mitt andra USB-minnet där jag fört över drivrutinerna (som Boot Camp inte visade mig) och installera dessa. Som det ser ut nu fungerar bl.a. inte min multi touch eller mitt nätverkskort (även om jag hade haft Internet tillgång hade jag ändå inte vetat var jag skulle hämta drivrutinerna för exempelvis styrplattan). Ser även att andra inställningar heller inte fungerar i Windows och förmodligen har jag inga drivrutiner till mitt grafikkort heller. Har försökt gå in i Boot Camp igen från OS X men då visar den nästan samma sak igen, fast denna gång är det tredje alternativet att avinstallera operativsystemet.

Kan någon förklara hur jag får tag på mina drivrutiner?

/Rödlök

EDIT: Jag kanske har löst det. Det verkar som att drivrutinerna la sig på samma USB-minne. Förmodligen strax efter ISO filen kopierats och Windows uppdateringarna laddades ner. Trodde endast dessa var för att få tangentbord/mus/skärm fungera "halvt" tills man installerat resten av drivrutinerna från ett annat USB-minne. Tycker guiden var lite missvisande eftersom där visar det att det skulle lagts på ett annat USB-minne steget efter att ISO-filen kopierats (ett steg jag aldrig fick upp). Antar att den som gjorde guiden brände ISO filen till en skiva istället och därför behövde ett annat USB till drivrutinerna. Nåväl, efter lite läsande hittade jag att drivrutinerna skulle ligga under en mapp kallad Windows support på USB-minnet ISO filen överfördes till. Helt uppenbart tyckte jag inte det var att man på egen hand skulle hitta dit, men det är väl därför guider finns. Ska testa om det fungerar nu. Tack ändå och hoppas ingen började gräva efter information för att lösa problemet.

Av Red Onion
Skrivet av Frispel:

310 är versionen med mSATA anslutning och kommer troligen inte att passa i din dator, det du är ute efter är antingen intel 320 eller 510. 510 är snabbare men för att utnyttja prestandan i en 510 full ut så måste man ha moderkort som stödjer sata 6gbit/s, annars så blir det ingen större skillnad mot 320.

Angående raid-0 så blir prestandan högre, men huvudsakligen när man arbetar med större datamängder. Små enskilda läs/skriv-förfrågningar går i samma fart oavsett raid och det är mycket sådant när tex operativ laddas. Däremot kan man nog märka skillnad när man laddar banor i spel mm.

Vad menar du med inte passa?
Jag bygger inte datorn själv, jag fick välja på de diskarna när jag konfigurerade. De borde väl inte erbjuda diskar som inte passar?

Hmm, antar att jag måste maila och fråga dem om moderkortet för att få reda på om det lönar sig med 510 serien?

Var det bra diskar annars, eller ska jag beställa från annat håll där de erbjuder andra varianter? Vad skulle detta kunna vara i så fall?

Av Red Onion

Vilken av följande SSD är bäst?

Hej,
Jag funderar på att köpa en rejäl gaminglaptop med hög prestanda.
Var inne på en tysk sida och byggde ihop en tills jag blev nöjd, men när jag kom till val av hårddisk blev jag fundersam. Jag fick välja på vanliga diskar, hybriddiskar eller SSD. Jag vill ha så hög prestanda som möjligt i datorn, så SSD är det självklara valet. Tyvärr förstår jag mig inte riktigt på vilka som håller måttet, jag fick välja på dessa:

120 GB SSD Intel X25-M MLC Postville 310, pris 180,00 EUR
120 GB SSD Intel X25-M MLC Elmcrest 510, pris 260,00 EUR
160 GB SSD Intel X25-M MLC Postville 310, pris 260,00 EUR
250 GB SSD Intel X25-M MLC Elmcrest 510, pris 550,00 EUR
300 GB SSD Intel X25-M MLC Postville 310, pris 500,00 EUR
600 GB SSD Intel X25-M MLC Postville 310, pris 950,00 EUR

Nu har jag ett gäng frågor angående detta:
1. Vilken disk är snabbast?
2. Finns det snabbare diskar som ni kan rekommendera, i så fall var? Det måste gå att köpa färdigmonterat på datorn, är alltså inte intresserad av att köpa dem lösa och sedan installera själv.
3. Priset är inklusive montering och moms, är det prisvärt eller går det att hitta billigare (med likvärdig eller högre prestanda)?
4. Då datorn har två hårddiskplatser går diskarna att få med RAID 0, vilket tydligen ökar prestandan ytterligare. Stämmer det, och är det värt att köpa en extra SSD bara för det? Själva hopkopplingen av dem skulle inte kosta något extra. Hur mycket snabbare kommer det egentligen bli?
5. Det var väl de frågor jag kunde komma på. Finns det något annat jag behöver tänka på?

Lagringskapaciteten bryr jag mig inte så mycket om, tvivlar på att jag ens kommer fylla 250 GB. Jag är endast ute efter prestanda, snabbast möjliga helt enkelt. Vill heller inte ha något krångel med diskarna.

Jag försökte googla på diskarna, gick inte något vidare. Namnen är lite förvillande, då det inte står riktigt lika dant som på Intels hemsida. Men vissa av dem är Intels senaste och de andra generationen innan, eller har jag fått allt om bakfoten?

Tacksam för svar,
Red Onion