Inlägg

Inlägg som CHolmstedt har skrivit i forumet
Av CHolmstedt

Jag kan rekommendera Tilaa.com, kör själv bara Ubuntu servrar så kan tyvärr inte orda så mycket om windows möjligheter men Tilaa har iaf fri trafik och stabilt nätverk.

Av CHolmstedt
Skrivet av Alling:

Deras namnschema har varit totalt efterblivet och ändrats varje generation sedan Sandy Bridge, trots att de hade alla förutsättningar att vara konsekventa. Varken SNB‑E, IVB‑E eller HSW‑E hade rätt generationssiffra.

https://raw.githubusercontent.com/SimonAlling/intel-cheat-sheet/master/ICS100.png

Tackar för bilden. Jag blev fundersam angående numreringen precis som @rektor, men nu vet jag bättre

Av CHolmstedt
Skrivet av enoch85:

@CHolmstedt @trexake

Jag antog att ni hade Windows, därav NetDrive. Windows har dåligt stöd för WebDAV, that's why.

Japp, förstod det, ingen fara.

Av CHolmstedt
Skrivet av trexake:

Du behöver dock inte använda NetDrive för det: https://doc.owncloud.org/server/9.0/user_manual/files/files.h...
Ska testa hemma och se vad för hastigheter man får över nätverket.

Nej, det var därför jag inte nämnde NetDrive i mitt inlägg, det var enoch85 Hemma har vi inga windowsmaskiner så NetDrive blir svårt, enbart GNU/linux och OS X men där finns det "inbyggt" i OSet oftast.

Dela gärna med dig av hastighetstesterna.

Av CHolmstedt
Skrivet av IlyaZ:

@CHolmstedt

Ja, den är på ett lokalt nätverk.

La till 'overwritehost' => 'lokaltip', efter det övriga i arrayen i config.php och startade om, men verkar fortfarande få upp felet.

Tittade i loggen där det står något i stil med:

isWebDAVWorking: NO - Reason: [CURL] Error while making request: SSL: certificate subject name 'domain.ddns.net' does not match target host name 'lokaltip' (error code: 51) (Sabre_DAV_Exception)

Dvs, certifikatet med CN 'domain.ddns.net' matchar inte host name (som är en lokal ip-adress), det ska det ju heller inte göra. Men, det måste ha varit när jag anslutit via lokalt ip istället för via dns. Ansluter jag via 'domain.ddns.net' får jag ändå felet (men ser inte orsak i webbloggen). Kan alltså vara fler lager som ger problemet, finns det någon annan logg?

Det verkar riktigt skumt. Men om felet inte dyker upp i loggen när du går via domännamnet så fungerar det ju. En sak att testa är att lägga till en hittepå address (t.ex. example.local) som inte matchar certifikatet. Får du upp felmeddelandet då från ownCloud? Om du får det så vet du ju att du tittar i rätt loggfil.

Utan att ha sett konfigurationen så känns det som att det kanske är web interfacet som klagar fastän det inte borde klaga(?)

Av CHolmstedt
Skrivet av trexake:

Det var lite småkrångel att göra som jag gjorde. Min owncloudinstallation ligger under en jail och hade inte tillgång till det filsystem där bilderna låg. Jag valde att köra rsync (fastän de ligger på samma burk hehe). Så den metoden fungerar att lägga in filer och få dem scannade. Jag antar att du, liksom jag, har en initial mängd fotografier som du inte får plats med, då fungerar min metod. Jag märkte även att jag sprang slut på RAM minne för min PHP konfiguration vid min första scan, så jag fick ställa om det i php.ini, från 128mb till 256mb.

Hur är tanken att du ska göra med nya fotografier? Du kan ju alltid via din laptop lägga in dem först där, synca, och sedan välja i klienten att du inte vill ha den mappen lokalt. Så kommer jag göra från och med nu med de bilder jag inte vill ha lokalt.

Både hur jag gör vid första uppladdningen/installationen av ownCloud och när jag tar nya fotografier är det jag funderar på. Enligt svar från @enoch85 så verkar WebDAV vara lösningen på detta problem (se mer nedan).

Skrivet av enoch85:

Jag är inte säker på att jag förstår frågeställningen riktigt, men om du har en dator med begränsat utrymme så använd NetDrive och och synka via pure WebDAV istället. Sen kan du ju välja att synka enbart specefika mappar med klienten, så om du laddar upp dina bilder till en annan mapp än den som synkas så spelar det ju ingen roll hur mycket utrymme laptopen har.

Sen det där med files:scan, njaa. Är inte säker på att det är bra med tanke på allt som skrivs till MySQL osv i en vanligt synk. Kan ha fel, men jag tror att mycket information går förlorad genom att göra så och kan skapa problem längre fram. Men som sagt, är inte helt säker.

Tyvärr så finns inget annat sätt än att synka via WebDAV eller klienten. Iom att det gäller en så stor datamängd så skulle jag använt klienten ändå, med tanke på dess funktionalitet att ladda upp åt båda hållen, 2 vägs alltså. När jag synkar över LAN så kommer jag upp i cirka 20 MB per sekund, det är väl ändå helt OK.

Tackar. WebDAV verkar vara det jag söker så att owncloud lagringen mountas som en kataog direkt i min bärbara utan att det tar plats på min lokala hårddisk. Rent krast så skulle ju NFS fungera bättre hemma men inte så bra när jag är utanför hemmet. Jag får helt enkelt testa hur det fungerar när jag kommer hem (https://doc.owncloud.org/server/8.0/user_manual/files/access_...).

Av CHolmstedt
Skrivet av IlyaZ:

Jag har satt igång ownCloud på en gammal Shuttle (AMD X2 4200+, 2 GB RAM) över openmediavault. Det är en lite äldre variant av owncloud som stöds out of the box, men jag kan använda datorn som mediaserver, ftp och liknande då samtidigt, och det ser ut att fungera bra.

Men jag får upp ett rött meddelande i adminskärmen:

Your web server is not yet properly setup to allow files synchronization because the WebDAV interface seems to be broken.

Det är lite ospecifikt, och synkroniseringen ser trots allt ut att fungera. Men helst vill jag göra något åt det. Har läst att det kan ha med SSL-certifikaten att göra, men kan inte se några uppenbara fel där.

Här är någon som föreslår att man ska mata in på formatet domain.dyndns.org:8443 som common name. Men, det verkar skumt. Jag har skippat ange porten där, dvs använder bara domain.dyndns.org.
http://forums.openmediavault.org/index.php/Thread/5846-Ownclo...

Har dock satt domain.dyndns.org:8443 som trusted domain, inklusive lokaltip:8443 i config.php

Vad matar ni in som common name i certifikatet? Några andra idéer?

Comodo är kanske inte bästa källan men bekräftar iaf vad du har gjort och vad jag spontant tänker om "common name", ange _inte_ port numret (https://support.comodo.com/index.php?/Default/Knowledgebase/A...).

Borde vara någon annan konfiguration som ska fixas; är servern på något internt nätverk? (https://github.com/owncloud/core/issues/2511#issuecomment-197...)

Av CHolmstedt
Skrivet av trexake:

Kan nämna att jag gjorde varianten att flytta över filerna direkt på servern. Körde sedan files:scan <user> med occ för att scanna om filerna.

Jag ska under januari/februari sätta upp en ordentlig owncloud server, har hittils kört endast i hemmet via en BeagleBone Black men den är för seg. Kommer bli en "riktig" NAS burk och owncloud i sin egna Docker container.

Det jag undrar nu är på samma tema som @trexake, hur får jag upp filer till en mapp jag inte vill synka lokalt? Säg att jag lagrar 1 TB data i katalogen "fotografier" och jag vill ladda upp nya foton dit utan att synka allt som redan ligger där för min bärbara har bara 256GB utrymme. Går detta med ownCloud?

Det enda jag kommer på är att göra som @trexake att ladda upp till NASen utanför ownCloud och sedan köra en filescan, men det är ju lite bökigt om jag kör Docker. Sedan vill jag ju inte ha någon handpåläggning varje gång jag tar nya fotografier, det ska ju ske automatiskt, eller åtminstone ska jag inte behöva köra något kommando på servern.

Av CHolmstedt
Skrivet av kire75:

Hej, jag söker en ny bärbar dator att ha till studierna.
Det datorn kommer att användas till är Premier CS6, 3ds max, lättare saker i unreal engine 4, diverse programmering mest i c++ och ev lite spelande och då främst CS:GO.
Jag har en bra och kraftfull stationär PC så allt för tunga renderingar och liknande kommer köras på denna.

Då datorn kommer släpas fram och tillbaka till skolan inprincip varje dag så är vikten av stor betydelse. Jag tänker mig runt 2kg men gärna under det. Storlek hade jag tänkt mig från 13,3 till 15,6 tum då det är dessa som verkar vara inom min viktgräns. När jag klämnt och känt på datorer så verkar 14tums vara det perfekta valet storlektsmässigt.
Max budgeten ligger på runt 11k
Då jag har svårt att hitta den bästa datorn till bra pris och vikt så vänder jag mig nu till mer kunnigt folk.
Jag har kikat en hel del och kommit fram till ett par som borde passa men alla har nackdelar. Att de endast har hhd eller små ssder kan ni strunta i då jag har en liggandes som jag tänkt stoppa i.

Först ut är en Asus zenbook. Den verkar vara väldigt lätt och smidig att bära runt på. Dock är jag osäker på om den klarar av mina krav. Är ett gtx 940m tillräckligt?
Asus Zenbook UX303UB-R4072T

Sen har vi en Toshiba Satellite. Denna har ett bättre grafikkort och verkar ha en Quad core cpu. Ligger lite högre i pris och är lite tyngre. Nackdelarna med denna är väl dels att jag inte hört så bra rykte om Toshiba datorer och så hittar jag den endast i guld
Toshiba Satellite P50-C-17C

Sedan har vi en till Asus. Även denna väger mer än zenbooken men har en mycket kraftfullare gpu och har även denna en quadcore i7. Dock är denna i7 en haswell. Hur myket skiljer de olika processor arkitekturerna åt.
Asus G501JW-CN474T

Sen så har jag även hittat 2st budget alternativ. En Asus och en Acer. Acern är ganska så tung i jämförelse med de andra datorerna 2,4kg. Och Asusen har "bara" en i5 och en TN panel.
Asus K501LX-DM121H
Acer Aspire V Nitro VN7-592G Black Edition (NX.G6HED.001)

Så mina frågor är egentligen:
1. Är ett gtx 940m tillräckligt för mina ändamål?
2. Hur mycket skiljer mellan Haswell, Broadwell och Skylake och är det nånting jag behöver ta i beaktning till mina ändamål?
3. Klara jag mig med en i5 eller behövs i7?
4. Är Toshiba ett vettigt laptopmärke?
5. Är guld en snygg färg på en laptop?

Om ni har förslag på andra datorer ni tror skulle passa mig bättre tar jag gärna emot dem.

1. Vet ej.

2. Vet ej.

3. För kompilering av din C++ så hjälper det med fler trådar så en i5 quad core skulle jag säga är bättre än en i7 dual core. Sedan är frågan hur mycket kompilering och rendering du ska göra på bärbara, det får du väga mot prislappen. Även om du har en stationär för det jobbet primärt så är det ju inte säkert att du pluggar hemma speciellt mycket i slutändan när väl studierna börjar. Själv var jag en hel del i plugget med enbart min bärbara tillhands.

4. Jag har suttit på en Toshiba Portege i snart 6 år och ska köpa nytt nu under våren. Den var dyr när jag köpte den men har hållt länge, inget att klaga på. Om specifikationerna och prislappen talar för en Toshiba dator så tvekar jag inte på att köpa Toshiba igen.

5. Du får helt enkelt skaffa en drös klisterlappar och sätta över färgen

Av CHolmstedt
Skrivet av DavidtheDoom:

@CHolmstedt: Skylake Xeons och Skylake i7:or är identiska förutom vad de stödjer.
Xeon som riktar sig mot stabilitet kostar betydligt mer, är validerade och stödjer t ex ECC minnen.
Hastigheterna är samma nivå, men till en betydligt högre prislapp.

Gällande skillnaderna mellan de CPU:erna du har räknat på så är skillnaderna marginella. Lite turbo-frekvenser och lite tekniska stöd. Främst så har de största modellerna stöd för lite säkerhetstekniker, exekvering i stängda lådor och grejer. Sällan man har behov av om man inte sitter i ett sårbart nät eller arbetar med just IT-säkerhet.

Tackar, det bekräftar ungefär det jag har hunnit lista ut hittils.

Skrivet av Dockland:

När det kommer till Linux väljer jag så många trådar som möjligt. Hastigheten spelar mindre roll. I övrigt är det ingen majestätisk skillnad på dessa. Kör Linux på Broadwell i7, i5 och i3. Kompilerar på i7:an då den har 4 trådar och nästan halverar kompileringstiden.
Min kommande linux-stationära kommer jag köpa Broadwell-E med 10 kärnor om det inte blir dual Xeon. Får se.

Tack för informationen. Ja en dedikerad byggserver blir ett senare steg. Har funderat länge på att skaffa något mindre 19" rack att ha hemma för server och nätverksutrustning men får bli ett framtida projekt...nu är prio på en ordentlig bärbar som jag kan använda både hemma och på vift.

Av CHolmstedt

Bärbart: Skylake: Val av CPU (i7-6700HQ, i7-6820HK, i7-6820HQ och i7-6920HQ) eller Xeon?

Jag ska under året (helst våren) köpa ny bärbar dator och har börjat se över hårdvaruläget nu, börjar med CPU alternativen. Datorn ska användas till programvaruutveckling i någon GNU/Linux distro, virtuella maskiner används flitigt och kompilering som körs kan nyttja flera trådar. Jag har i detta läget valt bort i5 quad core CPUerna eftersom de inte har hyperthreading, dem val som återstår är 4 st i7or. Hemma ska den in i dockningsstation och ha stöd för 4K till extern skärm (Intel HD Graphics 530 finns i alla CPUerna och stödjer detta).

http://ark.intel.com/compare/88967,88969,88970,88972 (i7-6700HQ, i7-6820HK, i7-6820HQ och i7-6920HQ)

Spontant känns 6700HQ ganska meningslös då den har samma pris som 6820H* varianterna men har 6MB cache och är lite långsammare. Jag kommer inte överklocka så ser ingen motivering i att välja 6820HK istället för 6820HQ ifall allt annat är lika mellan dem. Vad finns det i övrigt för skillnader på dessa CPUer som kan vara värt att ha i åtanke?

Sedan har jag sett att bärbara datorer kan fås med Xeon processorer i och med Skylake, genom en snabb jämförelse på ark.intel.com ser jag inga större fördelar med dem, är dem mycket snabbare för flertrådade applikationer? (http://ark.intel.com/compare/89608,89610,88967,88969,88970,88...). Xeon för mig är server hårdvara och 24/7 stabilitet vilket inte behövs i min bärbara.

Av CHolmstedt

Fredagspaneler för nyhetsuppdatering och podcasts för djupdykningar

Senaste tiden har jag börjat lyssna på diverse podcasts regelbundet, däremot saknas ju en Sweclockers podcasts som kommer ut med jämna mellanrum (jag vet att det inte är på tapeten men jag kan hoppas ). I senaste podcasten #35 http://www.sweclockers.com/artikel/20222-podcast-35-geforce-g... så nämner ni lite i förbifarten att det var längesedan och det är svårt att hitta gäster till podcasts.

Detta har säkert varit på tapeten tidigare men jag vill pusha för att använda fredagspanelerna för nyhetsuppdateringar och podcasts för djupdykningar. Jag lyssnar på podcasts när jag arbetar samt när jag är ute och reser och det är i båda dessa tillfällena lätt att bli störd av någon som frågor något eller att man ska hjälpa till med något och fokuserar på det istället. Djupdykningar är i detta sammanhang perfekt att lyssna på för det är enkelt att komma tillbaka till sammanhanget/resonemanget. Exempel på djupdykningar som bara ni kan prata om (utan att spendera timmar på att jaga gäster) har ni bäst koll på själva men här kommer några förslag:

  • Diverse arkitekturer. Om man inte arbetar med det dagligen eller hyffsat aktiv i hårdvarusökandet så är det ibland svårt att hänga med i vad som är det senaste och vad som har hunnit bli gammalt. (http://ark.intel.com/) AMDs senaste?

  • Windows 10 när det närmar sig, vad är nytt och vad är gammalt. (lite senare i år när det är aktuellt).

  • Chipset på moderkorten, det snackas ofta om vilket chipset det är på diverse moderkort, men vad påverkar val av chipset egentligen?

En annan del kan vara att bjuda in några Sweclockers (3 - 5 st) och snacka helgsnack som sedan kan fortsätta i forumet. För att dra ihop säcken så tror jag att den röda tråden för bra podcasts är att välja endast ett ämne och göra en djupdykning i det under 25 till 60 minuter (gärna längre för min del).

Av CHolmstedt

100/100 Mbit/s och utan datamängdsbegränsning är bredband idagsläget för mig. 2020 så lägger jag nog ribban på 1000/1000Mbit/s.

25/3 för bredband var löjligt. 25/25 hade ju endå varit ett bra steg i rätt riktning. Internet ska inte handla om allt vi drar ner det ska ju handla om kommunikation peer-to-peer och då fungerar det inte med dålig uppladdning och datamängdsbegränsningar.

Av CHolmstedt

Jag har inte lyssnat på några högtalare i denna prisklass så har endast recensioner på nätet som referens.

Jag är på jakt efter 2.0 högtalare i samma prisklass. För 699kr har jag snöat in på Edifier R1600T III (Edifiers hemsida, prisjakt). Det kanske är värdigt alternativ.

Det är ju RCA in så för att koppla in bärbara datorn/mobil så behövs 3.5mm till RCA in typ som dessa (Audiokabel bandridge netonnet). Är det något speciellt man ska tänka sig för innan?
Som jag har förstått det så är finns det ett "aktivt" steg i ena högtalaren som driver de båda vilket gör att musik från mobiltelefon/bärbar dator inte borde vara något problem. Rätta mig gärna om jag har fel.

--- EDIT ---
Brukar alla sladdar man behöver följa med i dessa paket, eller bör jag köpa till 3.5mm -> RCA sladd?

Av CHolmstedt

Härligt med ett så modulärt chassi, tror det är R3 jag har eller kanske R2 men det fungerar finfint fortfarande. Inget behov just nu för uppgradering alltså men jag kanske lyckas hålla mig tills R6 med den nya standarden av USB 3.1 portar samt några fler än 2 st ...fast det var ju mer styrt av moderkortsstandarderna om jag minns rätt.

Av CHolmstedt

Har precis börjat använda en Basis Carbon Steel Edition för vardagsaktiviteter. Att ha en klocka eller armband på sig som loggar allt man göra automatiskt är riktigt skoj...iaf för oss som gillar data i stora mängder. Det jag har insett är att allting måste ske automatiskt, armbandet/klockan ska känna av om jag går, står, springer eller simmar utan att jag behöver trycka på någon knapp.

Just Microsoft armband kommer jag nog inte ge mig på då den inte verkar logga sömn men trevligt att den hade puls. Tror dessvärre att många armband kommer ha svårt att mäta puls några år framöver vid intensiv aktivitet, band runt överkroppen är det som är mest tillförlitligt där just nu.

Av CHolmstedt
Skrivet av m86s:

Jag tycker ni är överdrivet pragmatiska, TS verkar helt enkelt oerfaren och tämligen osäker på vad och hur han skall göra, det handlar sannolikt inte om onda avsikter utan okunskap.

TS; kontakta MAX FPS på måndag, och förklara vad som har hänt, jag är säker på att dom är väldigt tacksamma för detta.

Trevlig helg.

MVH

Jupp, så tolkar jag förfrågan också.

Jag håller med vad de flesta har skrivit tidigare. Det man gör är helt enkelt att informera försäljaren, Max FPS i detta fall, att man har fått en felleverans sedan ligger bollen i deras händer. Det jag förväntar mig av gedigna företag är att man får en fraktsedel hemskickad till sig och sedan kan jag kosta på mig lite tid att göra iordning paketet och lämna in det vid närmaste postombud, det känns som en acceptabel kompromiss.

Det man ska passa sig för är att godkänna att en faktura ställs på sitt namn "för att systemet kräver det". CDON har börjat med detta otyg efter att de började anlita Klarna med nya tjänster. Om CDON skickar ut felaktig vara samt missar att packa en beställd vara så lägger CDON upp en ny faktura som de senare makulerar när felskickad vara är tillbaka hos dem. Om paketet kommer bort i posthanteringen så blir det du som får betala fakturan. Tillråga på allt så makulerar de inte fakturorna med uppdaterade datum så i slutändan sitter man där med två fakturor som ser identiska ut varav en är nollad och en har fullständigt belopp (samma datum).

Det gäller att se upp i retur-djungeln och passa sig för vad man går med på.

Av CHolmstedt

Oj så tudelad man kan bli av ett sådant här avtal. Tjänsteleverantörerna tar ut hutlösa priser i Västerås i Mälarenergis stadsnät. ( http://www.malarenergistadsnat.se/serviceguide/list.php?categ... ). Att få betala 225kr/mån istället för 1000kr/mån väljer man var och varannan dag, men istället är det någon annan stackare som inte använder internet som får subventionera mitt internet i ett sådant scenario.

När 1Gbit/s både upp och ner kostar 500kr/mån tycker jag att det känns rimligt att betala för det, speciellt om min valfrihet av tjänsteleverantörer då kan bibehållas. Men men, får hoppas att detta sätter några riktmärken om vart prisnivåerna ska ligga någonstans.

I övrigt var det trevligt att IPv6 nämns, dock som många andra har påpekat angående hastigheten så är ju det inte någon speciellt bra kravställning av funktionalitet och hastighet.

Av CHolmstedt

Appropå säkerhet och lösenord. När jag loggar in här på Sweclockers skickas ju mitt lösenord i klartext, några planer på TLS certifikat snart för https?

Av CHolmstedt

Jag har inte så mycket synpunkter på det som syns men skulle gärna vilja se att Sweclockers stödjer följande

1) IPv6.
2) Skaffar TLS certifikat så trafiken kan gå krypterad.
3) DNSSEC signering av DNS informationen.