Inlägg

Inlägg som VresiBerba har skrivit i forumet
Av VresiBerba
Skrivet av Hurtigbullen:

EU ska ta bort €22 gränsen 2021 (tro jag det var).

Jag vet, det är tre år tills dess, inte 11 dagar. Om kryphålet inte kan stängas tills dess, varför 11 dagar?

Skrivet av Hurtigbullen:

Att Postnord som statligt ägt företag ska följa Svensk lag är väl tämligen självklart och det borde väl vara prioriterat att ordna så att lagöverträdelser upphör skyndsamt.

Mycket möjligt, men det finns ingen här som på allvar tror att Tullverket inte känt till att detta försiggått i hela 26 år. Inte. En. Chans. Eftersom man då sannolikt kan utgå från att detta vart känt sedan lång tid tillbaka, återstår ju frågan varför man inte gjort något tidigare samt sätter allvarliga tvivel om vikten att detta statligt ägda företag följder lagen.

Skrivet av Hurtigbullen:

Jajamen, det var exakt det du gjorde, du får nog ta och läsa citaten som hör till kommentaren. Du sa "jag gör så här, därför vet jag att alla gör så"

Nej, NEJ, NEJ! Detta tänker jag inte acceptera, för jag sade inte det du just citerade här, jag sade;

Skrivet av VresiBerba:

Jag vet därför att det är så här folk som köper billigt från Kina gör

Jag, bokstavligen, sade att eftersom jag gör så, så vet jag också att andra som importerar utomlands gör så. Inte ett jävla ord sade jag om att "ALLA" gör så! Ja, sån här skit gör mig vansinnig, skribenter som ljuger och hittar på saker som jag aldrig sagt. Fan alltså... du också!

Skrivet av Hurtigbullen:

Jag utgick från att du som de flesta andra spenderar pengar snarare än att lägga dom på hög och jag antar att du då spenderar pengar även på saker som inbegriper svensk moms. Dvs, att de där sparade 22 kronorna med stor sannolikhet att generera 4:40 i momsintäkter på något annat du köper.

Jo, visst, det gör jag kanske. Vad... exakt du vill ha sagt med detta, vet jag inte. Fyra och fyrtio, okej. Jaha. Det är ju hur som helst nittiofem och sextio mindre än vad staten hade fått om jag hade köpt den på Kjell.

Av VresiBerba
Skrivet av Gropenator:

Du verkar tro att det handlar om att få in svensk moms, är det något annat än din egna uppfattning? Har du några helst som källor på det är motivet bakom det?

Va? Driver du med mig?

Citat:

Tullverket har beräknat att statskassan går miste om 0,5-1 miljard kronor på grund av att staten inte får in dessa momspengar och har därför krävt att Postnord tar fram en handlingsplan [källa]

Det här är ju som en Kafka-novell.

Av VresiBerba
Skrivet av videopac:

Du skrev tidigare att Postnord skulle vara tillbaka på ruta ett om paketen går via Tyskland eller England då det inte blir några momsintäkter... men för Postnord spelar inte momsintäkterna någon roll

Men det har jag aldrig heller sagt. Denna ändring görs för att moms skall betalas på alla försändelser, detta involverar Postnord, Tullverket och den Svenska staten.

Om importören inte längre köper från Kina, kommer han inte att köpa i Sverige utan från näst bästa källa vilket sannolikt blir utomlands men inom EU, och då kommer inte Göte från Vänersborg att köpa MIDI-interfejset från Kjell & Co. i alla fall vilket resulterar att momsen som staten nu tror sig få in för att folk slutar handla från Kina aldrig kommer.

Samtidigt har paketet det ligger i hanterats av precis samma personal och precis samma speditionsföretag som om det hade kommit från Kina och om man är ute efter att få ner antalet försändelser per dag och dra in moms till statskassan, har man alltså åstadkommit precis 0 med denna ändring.

Skrivet av videopac:

Eller du kanske tror att den avgift som de kommer att ta ut för att hantera tull- och momsdeklarationen skulle bli en enorm inkomstkälla?

Nej, det tror jag inte. Jag tänker förutsätta att den är baserad på arbetet det kostar att tulldeklarera dessa försändelser, men å andra sidan vet jag ju om att så inte är fallet för då hade man inte haft två olika avgifter beroende på vad varan är värd. Lite sådär tycker ju jag att det är, att kostnaden för att tulldeklarera ett SD-minne på 32GB är billigare än att tulldeklarera ett SD-minne på 256GB. Jävligt konstigt, faktiskt. Eller inte för jag vet ju precis varför man satte avgiften på 75 kronor istället för 125.

Av VresiBerba
Skrivet av Hurtigbullen:

Så då handlar du mao från en person som plockat in varan in i EU utan att betala moms och sen agerar handlare utan att lägga på vare sig tysk eller svensk moms.

Ja, det har jag ju ingen som helst aning om och i vilket fall som helst är det inte mina bekymmer.

Skrivet av Hurtigbullen:

Kryphålet att ta in varor som kostar mindre än €22 ska ju täppas till om några år och att handla från England lär inte vara ett alternativ så länge till.

Jaha, du tänker så. Jag trodde det handlade om något som måste göras nu, på pricken på momangen, för det är ju tydligen jävligt brottom att införa detta. Så om man inte kan täppa till detta hålet för än 2021, varför var man tvungen att införa detta n... ja, nej, jag vet inte.

Skrivet av Hurtigbullen:

Tja, jag vet att det är vanskligt att extrapolera stort från sig själv.

Vad det verkligen det du tyckte att jag gjorde? Extrapolerade jag stort, när jag sade "därför är ett beräknat momsbortfall väldigt opålitligt"? Jaha, ooo-kei...

Skrivet av Hurtigbullen:

Sen undrar jag, när du nu sparat hela 22 kr, det är inte så att du använder dom på något annat, eller handlar du bara "momsfria" saker från Kina och Ebay?

Du får nog utveckla det där och jag hoppas innerligen att du inte menar det jag tror att du menar.

Av VresiBerba
Skrivet av Kommenterande:

Den tyska säljaren ska betala moms i Tyskland.

Det vet jag väl, men det är ganska oviktigt i sammanhanget då bevisligen MIDI-interfejset är billigare att köpa via Ebay från Tyskland än det är att köpa i Sverige. Skit samma om just den säljaren jag länkade till betalade Tysk moms för den eller inte, Svenska staten får inte momsen för MIDI-interfejset på 400 kronor som Kjell säljer om man köper den från Tyskland istället, hur man än vrider och vänder på det.

Skrivet av Kommenterande:

Inte svenska statens problem om så inte sker utan det är tyska staten som ska se ut att moms tas ut.

Ja... jo, jag håller med, inte för att jag har någon aning vad denna kommentaren grundar sig i.

Skrivet av Kommenterande:

Säljer tyska säljaren för över 320.000 kr till Sverige per år, ska tyska säljaren istället betala moms i Sverige.

Jahop ¯\_(ツ)_/¯

Av VresiBerba
Skrivet av Hurtigbullen:

Om du snackar om saker som tas in "momsfritt" till EU i dessa länder och sedan säljs vidare av ljusskygga personer så är det klart att momsen "försvinner". Det hålet ska ju dock täppas till så småningom.

Ja, det är väl klart att det är det jag pratar om, annars hade ju den Tyska säljaren gått i förlust på det MIDI-interfejset. Men hur skall Sverige/staten/Postnord täppa till detta hålet?

Av VresiBerba
Skrivet av videopac:

Men förstår du då inte att Postnord inte har något med momsintäkterna att göra?

Eh, alltså, hela diskussionen revolverar kring att Postnord nu skall hålla försändelserna tills mottagaren har betalat moms och avgiften, därav har ju Postnord ganska mycket med momsen att göra. Men nej, jag är inte dummare än att jag begriper att det naturligtvis inte är Postnord som håller i momshanteringen i Sverige.

Av VresiBerba
Skrivet av Hurtigbullen:

Sen köper jag inte ditt resonemang om att varorna inte hade köpts alls (och därmed inte heller genererat någon moms). Ett sånt resonemang funkar ju bättre vid t.ex. piratkopiering av film/musik, men i detta fall blir det lite fel. Antag att folk inte alls handlar från Kina då det blir för dyrt med avgifter och moms, låter dom då bli att handla helt och lägger pengarna på hög, eller spenderar dom pengarna på något annat här hemma?

Använder jag mig själv som exempel och en produkt jag faktiskt köpt, så om då avgiften på 75 kronor existerat hade jag inte importerat den här från Kina då kostnaden för den hade blivit 100 kronor, jag hade självklart inte heller köpt den här då den hade kostat mig 400 kronor, men jag hade köpt den här då den endast hade kostat mig 78 kronor.

Jag vet därför att det är så här folk som köper billigt från Kina gör (och nu kommer att göra) och därför är ett beräknat momsbortfall väldigt opålitligt.

Skrivet av Hurtigbullen:

Jag tror det sistnämnda är ett ganska säkert antagande och i så fall får man ju in moms på dom varorna.

Av ovan nämnda anledning är jag av precis motsatt åsikt. Det finns en anledning till att folk handlar från Kina, och det är för att det är dyrt i Sverige och de människor som fram tills nu gjort det, kommer naturligtvis inte plösligt att köpa dyrt i Sverige när man självfallet vet om att, även om det är dyrare än direkt från Kina, är det oftast flera gånger billigare att fortsätta köpa utomlands, men inom EU.

Skrivet av Hurtigbullen:

Att sen importera från Tyskland och England gör ju inte att folk "kommer undan moms", utan dom betalar ju moms då.

Exemplet ovan med MIDI-interfejset kan jag garantera dig att den Svenska staten får in exakt 0 kronor i moms.

Av VresiBerba
Skrivet av videopac:

För paket som skickas från Tyskland eller England får självklart Postnord betalt för att dela ut, inte alls som om paketen kom direkt från Kina.

Får betalt för att man delar ut, ja, men nån moms får man ju inte in.

Skrivet av videopac:

Momsen går inte till Postnord så jag förstår inte varför du blandar in den här?

För att du pratar om fraktkostnader medans jag pratar om utebliven moms om de som importerar "Kina-paket" istället importerar "EU-paket".

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

@VresiBerba

Paket från t.ex. Amazon i Tyskland betalar redan svensk moms.

Du vet att jag menade säljare på Ebay... alltså, jag fattar inte, det här är ta mig fan det dummaste jag vart med om

Av VresiBerba
Skrivet av Gropenator:

Skickas det via Estland så får ju postnord bättre betalt för att leverera förändelsen, så det är ju bara bra. Det är ju det stora problemet för postnord gällande kinaförsändelserna.

Det där är ju dock peanuts i sammanhanget. Den uttalat största förlusten är enligt Postnord momsen som de räknat ut skulle vara i miljardklassen, vilket ju förstås är rent nonsens, inte bara för att den är baserad på värdet på varan OM den är importerad överhuvudtaget, vilket den nu kanske inte skulle vara om moms och avgifter var tagna när beställningen gjordes samt att dom som köper via Wish och Ebay gör det för att alternativet är att handla dyrt i Sverige, och dom kommer inte att handla i Sverige bara för att man avgiftsbelägger "Kina-paket", utan man importerar då istället från Tyskland och England, och så är man tillbaka på ruta 1 igen; inga moms-intäkter och samma mängd paket.

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

Nu finns det ju inget sådant projekt.

... [click]

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

Verkligheten är inte lika absurd som dina argumentationsfel.

Oj! Och du, glöm inte att jag argumenterar ohederligt, också.

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

De andra speditörerna kräver att man kvitterar ut försändelsen, och då kan man alltid avböja. Skulle det dimpa ner rätt i brevlådan, så sätt en klisterlapp som talar om att du kommer få en faktura och att du kan gå och lämna in paketet till ombudet om du vill avböja så är den saken ur värden.

Eller helt sonika bara hävda att försändelsen inte kommit fram, för är försändelsen inte spårad och inte kräver legitimering och eller underskrift finns det ingen som kan påstå att den kommit fram. Allra minst Postnord då deras egna bestämmelser säger att när ospårad post inte kommit fram till adressaten är det, typ, "Jamen guu va tråkit, rå, men - poof, inget vi kan göra. Borta. Häpporé ".

Så, meddelande till avsändaren; "Du fö faan asså, skicka inte spårbart... och märk gärna "gift".

Av VresiBerba
Skrivet av -=Mr_B=-:

Ombuden får ju redan plats med, och får betalt för sitt handhavande, i dag.

Nej.

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

Varför skulle hälften av paketen inte hämtas ut?

Ugh... för att folk inte vill betala straffavgiften? Kanske? Postnord har ju tydligen kommit till samma insikt och räknar med att hundratusentals paket inte kommer att hämtas ut;

”Det blir en betydande andel som inte kommer att hämtas ut,” säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman [Källa]

Skrivet av Petterk:

Skulle det vara så att de vägrar betala avgiften så skulle de ju snabbt sluta beställa varor också, tror vi kan glömma det.

M-hm, men inte tillräckligt snabbt för nu är det så att det är i runda slängar redan på väg, sisådär nio miljoner "Kina-paket" som kommer anlända inom dom närmsta två månaderna - som redan är köpta och som kommer beläggas med både moms och avgift. Och om det då är 90% 97% (!) av dom som är värda under 200 kronor och då riskerar att importören inte hämtar ut sin försändelse... alltså, it doesn't add up.

Kostar det då 125 spänn att göra importdeklarationen och man gör detta på, kanske inte bara hundratusentals paket som i sig blir, vadå, 40-50 miljoner, utan om det är flera miljoner försändelser som inte hämtas ut blir ju förlusterna enorma.

Skrivet av Petterk:

Skulle det vara så att de vägrar betala avgiften så skulle de ju snabbt sluta beställa varor också, tror vi kan glömma det.

Dessutom, enligt din egna utsago, kommer ju inte alla försändelser att fastna [personligen förutsätter jag att 100% kommer att fastna, allt annat är helt otänkbart] och om så är fallet kommer ju folk att fortsätta att importera från Kina i hoppet att det slinker igenom. Då kommer ju likförbannat inte importen att minska och hela projektet kommer vara fullständigt bortkastad tid och pengar.

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

Alla företag drivs i vinstsyfte, även de utan utdelning.

Då undrar ju vän av ordning varför man tar ut 75 spänn när man kan ta ut 575 spänn.

Av VresiBerba
Skrivet av Frispel:

Att hantera momsen på paket innebär en kostnad för företaget som gör detta, det utgår jag från att du är med på? Om man inte ska höja priserna på all annan service (gör man det så sponsrar övriga kunder din import) så måste staten gå in och täcka kostnaderna = sponsring.

Visst, sure baby, men då är vår sjukvård också sponsrad och när man kommit till den insikten är plötsligt denna sponsring inget konstigt alls.

Skrivet av Frispel:

Postnord har kostnader för exakt samma saker som exempelvis DHL och bör då även ta betalt för samma saker, om inte annat så snedvrids konkurrensen annars.

Då är det även snedvridet i de länder där man har momsbefrielse, eller så är det ingen snedvridning alls. Det är antingen det ena eller det andra. What's good for the goose is good for the gander.

Skrivet av Frispel:

Ska man tolka det som att oviljan till att komma med källa på dina påståenden om lögner och mygel beror på det är något som du egentligen bara hittar på, alternativ hårdrar så kraftigt att det faktiskt inte stämmer?

Du får tolka det precis hur du vill. Men jag kan väl ge dig ett hundben; tror du att kostnaden för pappersarbetet varierar beroende på varuvärde. Och det där var en retorisk fråga.

Av VresiBerba
Skrivet av Frispel:

Varför ska man nu helt plötsligt uppfinna ett helt nytt system bara för att folk har vant sig vid att slippa dessa avgifter på paket från kina?

Apropå helt plötsligt, varför skall detta prompt introduceras med två veckors varsel? Varför sätter man människor i ett bryderi som plötsligt skall betala helt oannonserade avgifter helt utan vidare? För det verkar tydligen som det brinner i knutarna, nu jävlas skall det tas ut avgifter och fort skall det gå!!!1

Det märkliga är inte bara hur fan man har tänkt att lösa biten med att få ihop ett system för att momshantera hundratusentals försändelser per dag om 11 dagar, utan det uttryckta vetskapen att hundratusentals försändelser inte kommer att hämtas ut, men momsas skall dom i alla fall och lagerföras i två veckor. Bara den biten kommer kosta staten och i förlängningen oss skattebetalare tiotals miljoner och jag undrar hur fan man tänkt att få tillbaka dom pengarna.

Av VresiBerba
Skrivet av Frispel:

DHL tar ut en avgift för exakt samma sak som du beklagar dig över att postnord nu ska börja med.

Jag vet.

Skrivet av Frispel:

Så länge du inte vill att staten i praktiken ska sponsra din import av billiga saker så bör det rimligen vara lika problematiskt att DHL tar ut en avgift på paket skickade från länder utanför EU.

"Sponsra"? Som det är i många andra länder som har momsbefrielse på import utanför EU, menar du? Eller menar du Sverige så som det uppenbarligen har fungerat alldeles utomordentligt sedan 1992, alltså i 26 år?

Som jag nu sagt åtskilliga gånger; att ett privat bolag, som dessutom har säte i ett annat land tar ut avgifter, hutlösa till och med i Sverige i syfte att gå med vinst, är helt i sin ordning. Detta är inte Sovjet. Vinstintresse skall staten inte syssla med för rudimentära samhällstjänster, eller tror du brandkåren är gratis att driva. Om inte bör vi väl betala avgifter för den också, då, eller.

Skrivet av Frispel:

Mygel och lögner? Källa på det tack!

Nä-he-he, du, inte en chans.