Inlägg

Inlägg som VresiBerba har skrivit i forumet
Av VresiBerba
Skrivet av denka:

Megabit är en mängd data. Mb/s är en datahastighet.

https://i.imgur.com/YQC4r5L.gif

Av VresiBerba
Skrivet av denka:

Det stämmer bra, men du menar Mb/s.

Nej, jag menade faktiskt Megabit. Att det är Megabit per sekund är fullständigt uppenbart.

Av VresiBerba
Skrivet av LemurenSwe:

Din generella attityd i tråden hämnar nog resultatet av svar där folk vill vara behjälpliga. Liten observation bara.

Eller hur. Jag han ju knappt klicka på "skicka meddelande" innan folk tog fram dolkarna.

Av VresiBerba
Skrivet av Lodisen:

Du skriver väldigt otydligt. Det framgår ingenstans i själva tråden att du skulle tecknat ett abonnemang på 250 Mbit/s, utom i trådnamnet.

Det framgår ingenstans... förutom i länken till tråden du just klickade på? Rajt, det var ju... otydligt.

Skrivet av Lodisen:

Vad i hela friden har ditt problem i dagsläget med att göra att du var en av de första i Göteborg som fick 1 Mbit/s?

Ingenting, glöm det. [milda makter]

Av VresiBerba
Skrivet av MarcusHuddinge:

Jag har inte ens påpekat någonting angående innebörden av "Mb" (som du tydligen uppfattar det som), utan det är hela grejen han skrev som jag ifrågasätter. Precis som många andra i tråden sedan också gjort.

Alltså, vitsen med min "berättelse" som du, uh, ifrågasätter, är att man idag inte kan skylla på röten koppar och avstånd till basstation som internetleverantörer gjorde för 20 år sedan. På den tiden fick man nöja sig med 40% av "utlovad" hastighet. med fiber fungerar inte den ursäkten längre.

Det var lite kuriosa, gubben, det är ingenting du behöver bli upprörd av.

Av VresiBerba
Skrivet av MarcusHuddinge:

TS har av någon anledning skrivit någon sorts historia i första inlägget som tar upp fem av sex rader, och är helt irrelevant till topic. Och du undrar varför folk inte fattar vad han babblar om och du kallar det "skriva lite fel"?

Men du, ring polisen vettja!

Skrivet av SanTeoX:

Givetvis har jag läst ditt inlägg, men du skriver
"Vad är det du pratar om när du säger "1Mb"?"

Många skriver fel och det är inte särskilt svårt att förstå, vad trådskaparen syftar på. Det är bara löjligt att anmärka på sådana saker. Sedan att du anmärker på ts historia struntar jag i.

Men jag skrev inte fel, Megabit förkortas Mb.

Felet är fortfarande inte löst, jag får fortfarande ut bara drygt 90 Mb oavsett vilken kabel, dator eller NIC jag använder. Jag har också lyckats hitta routern, vilken är en router från Telia; Technicolor TG799vac och den kopplar inte upp sig mot nätet. Ringde och felanmälde och Telia skickade en ny router, som inte heller den fungerade. Jag testade då den gamla Telia-routern, en Inteno XG6746, inget. Jag testade en Asus RT-AC51U, inget händer, startar bara om.

Ringde Telia igen den 13e som skulle skicka ut en tekniker. På måndagen den 19e ringde teknikern och sade att han kommer på onsdag. På onsdag ringer en finnig 18-åring på dörren med tidernas UN*X-attityd (verkar vara en gemensam nämnare) som kopplade in en laptop, hm-ade lite, krimpte en ny kontakt och sade när jag hämtade en ficklampa och lyste för honom; "Öh, ja, se kan jag!". Teknikern hittade inga fel och sade att han behövde komma åt switchen i källaren, blir idag eller imorgon. Det är nu idag, tisdag den 27e, nästan en vecka sedan.

Vi har ringt Telia och dom säger att dom väntar på besked från hyresvärden, teknikern svarar varken på telefon eller åtskilliga SMS, fastighetsskötaren säger; "jaaa, alltså... jag vet inte" och hyresvärden säger ingenting för dom har vi inte fått tag på och meddelanden man lämnar blir tydligen ignorerade.

Det skall sägas att jag och min fru precis har flyttat tillbaka till denna lägenheten efter ett stambyte och innan flytten fungerade allt fin-fint, men en hyreshöjning på ganska precis 45% fick vi i alla fall, och det skall man ju inte spotta på. Inte för att min hyreshöjning har med saken att göra, det kanske till och med är så att om jag skriver om min hyreshöjning kanske det bara kommer att göra folk ännu mer förvirrade. Eller kanske har den med saken att göra, nån som vet? Strawpoll, kanske?

https://www.strawpoll.me/15371449

Av VresiBerba
Skrivet av Kommenterande:

Såvitt jag vet är det endast Postnord som utför så kallade "samhällsomfattande posttjänster". Däremot finns det ett antal företag som utför så kallade "övriga posttjänster", däribland även Postnord. Vad känner du till för några andra företag som sysslar med samhällsomfattande posttjänster?

Samhällsomfattande posttjänster är posttjänster som utförs på uppdrag av staten för att det finns någon EU-förordning eller något EU-direktiv som säger att staten ska se till att det utförs posttjänster i landet. Det enklaste sättet att ta reda på om en posttjänst är en "samhällsomfattande posttjänst" eller en "övrig posttjänst" är att titta på prislistan. Samhällsomfattande posttjänster är momsfria medan övriga posttjänster beläggs med 25% moms (om mottagaren finns inom EU:s momsområde).

Alltså, oavsett vad andra vill påstå, är inte Postnord en del av "just another bunch of post distributors". Jag begriper inte varför folk envisas att jämställa Postnord med, till exempel Schenker. Det finns ju inget alternativ till posten när jag får post från Pensionsmyndigheten. Den kommer delas ut av........ Postnord! Denna tjänst är, 'for a lack of better term'; take it or fucking leave it!!

Av VresiBerba
Skrivet av PlogarN97:

Vad borde det kosta då...?

Borde? Tja, kanske borde det kosta vad det kostat tidigare, det vill säga, noll, under 22€.

Skrivet av PlogarN97:

Jag tycker 75 kr verkar rimligt för tjänsten.

Jahop. Själv tycker jag att man kunde struntat i jiddret, ljuget, myglet och skitsnacket. Att man nu har två olika avgifter för samma tjänst är bara början till en seriös frågeställning vad staten egentligen sysslar men. Fast med ett forum fullt av Neij-riddare, vad kan man förvänta sig. Bara Piratebay fungerar...

Av VresiBerba
Skrivet av Xinpei:

Jag påstod inte det heller.

Jag vet inte "vad du inte påstod" eftersom du citerade och svarade på hela inlägget i ett huj.

Skrivet av Xinpei:

Jag svarade på Petterk som sa att posten inte är staten. Vilket är delvis rätt...

Som jag sade är det inte i huvudsak "rätt" eftersom frågan aldrig någonsin ställts; "är Postnord samma sak som staten?". Det är ingen som har påstått att staten är Postnord eller vice-versa. Så varför skall det ens diskuteras. ALLA vet vad som menas, men av någon anledning skall det medvetet missförstås och förvridas i syfte att sabotera.

Av VresiBerba
Skrivet av Xinpei:

Du har delvis rätt. Postnord är inte staten...

Nej, det är inte rätt, inte delrätt, inte halvrätt och inte ens en liten bit rätt eftersom jag inte påstod att Postnord ÄR staten, aldrig har, inte gör och aldrig kommer, vilket är vida känt så länge man är läskunnig.

Postnord är dock 100% statligt ägt, punkt slut, och allt som försiggår i det bolaget är NATURLIGTVIS både av intresse för staten och hanteringen av nationell post (för det är ta mig fan ingen annan som gör det) och så länge så är fallet... ja, då ÄR Postnord... staten.

Av VresiBerba
Skrivet av Full:

Ville du bara berätta att du får 96Mbit/s eller vad är syftet med tråden egentligen?

Syftet är väl egentligen att få feedback från folk i liknande situation; "Telia fiber 250 är bara 96Mb dagen efter flytt? Sheet, broh, chillax, teh bredbhand is toohandreed an feefty om a day or soo, yo!". Fan vet jag. Jag satt och skrev om annan skit på forumet och saken slog mig varefter jag skapade en ny tråd.

Skrivet av Full:

Btw så kan det mycket väl vara som så att personen som bodde där tidigare hade ett abonnemang på 100 Mbit/s som hindrar din leverantör från att leverera ditt abonnemang på 250 Mbit/s och att du därför surfar på förra personens bredbandsabonnemang just nu.

Bra idé, men förra personen är jag. Jag är tillbaka från detta.

Av VresiBerba
Skrivet av MarcusHuddinge:

Vad är det du pratar om när du säger "1Mb"?

1 Mega bit. Tusen gånger mer än 1 Kilo bit. Var den biten i OP verkligen så oklar?

Skrivet av MarcusHuddinge:

Angående titeln: Har du någon router, switch eller något med 100 megabit portar?

Rätt in väggen, faktiskt. Som jag sade har jag nyss flyttat och inte hunnit packat upp routern, så kabeln går nu rätt in i väggen. beställd hastighet; 250Mb - uppgiven hastighet enligt flera testsidor; 94-98Mb.

Skrivet av MarcusHuddinge:

Har du kanske en kabel som inte klarar av mer än 100 megabit?

Samma kabel som innan, men... vilka nätverkskablar efter 1990 klarar inte av mer än 96Mb

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

Att de vill tjäna pengar/fortsätta ha kunder och undvika en del av den badwill de får?

Du har ju argumenterat i veckor om att "inget har ändrats" och nu är det plötsligt "badwill" att gå från den, i 26 år etablerade 125-kronorskostnaden till att istället ta 75 kronor, allt i syfte att... tjäna pengar, för fruktan om badwill?!

Av VresiBerba
Skrivet av -=Mr_B=-:

Det tror jag inte de gått ut med officiellt, men jag misstänker att motiveringen går i samma banor som när man helt enkelt inte ansträngde sig speciellt mycket för att momsa försändelser med lågt värde tidigare. Det är bättre att få lite betalt för sitt arbete, än att göra arbetet, men inte få betalt alls.

Precis!

Skrivet av PlogarN97:

Så det rör sig om 75 kronor? Inte så farligt.

Det, är alltså anledningen till att avgiften "sänktes" [och det dräller av liknande kommentarer] vilket den ju egentligen inte gjordes eftersom det fortfarande kostar 125 kronor att momsdeklarera en vara, om varuvärdet ligger över 1500. man har helt enkelt instiftat en skiktad avgiftshantering i ett system där varken tidigare eller efter existerar några skikt gällande själva avgiftens natur; det kostar lika mycket att hantera moms för en vara för 1400 kronor som det gör för en vara för 1600.

Anledningen till "sänkningen" är alltså för att sälja in det till det Svenska folket, och när alla förväntade sig 125 kronor, är ju så klart 75 lättare att svälja. Klassisk bartering-teknik, alltså; vill man ha en tusing för sitt grafikkort, begär man 1300 och låter köparen pruta. När man når önskat belopp säger man; "a-men okaj då-rå, men då går jag back!" och så är alla nöjda och glada. Fascinerande att så många i denna tråden tar statens bete och sväljer det helt.

"Men Postnord är ju inte staten!!!11", säger några i tråden.

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

Avgiften sänktes, hade de velat avskräcka köpare hade de behållit den på 125 kr.

Och anledningen till denna "sänkning", är?

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

PostNord är inte staten...

Att du fan inte ger dig... Näh-men asså, dä inte vatten, dä H2O!!1.

Av VresiBerba

Telia fiber 250Mb ger 96Mb

Jag var en av dom första i Göteborg som fick skaffa riktigt bredband (utvalt område) genom Bonet och gosse var jag glad som kunde få 1Mb nedhastighet. Fast Ip-adress ingick. Det var då jag lärde mig konceptet, "upp till", och det var svårt att acceptera att man fick hälften av hastigheten man beställt.

Å andra sidan var det i efterhand lite lättare att svälja; 'halverad hastighet beroende på avstånd till basstation och rutten tele-koppar' än vad det är att inte ens få halva hastigheten över nydragen fiber.

Nu skall det sägas att jag nyss upptäckte detta och dessutom i samband med flytt och ännu inte kontaktat Telia, men ändå.

Av VresiBerba
Skrivet av StegeSWE:

OM du inte betalar kommer du få en påminnelse och sedan lämnas ärendet till kronofogden.

Nej.

Av VresiBerba
Skrivet av Kommenterande:

Varifrån får du kostnaden på 200 spänn per försändelse?

Intressant att du frågade om det istället för att kommentera fenomenet. Spelar det egentligen någon roll om det är 50, 75 eller 100 miljoner?

Men för all del, siffran är baserad på vad Staten/Postnord tar för en tulldeklaration, vilken är/skall vara en självkostnadsavgift, och den är på 125 kronor (jag tänker ignorera 75-kronorskostnaden för tillfället). Sedan tillkommer lagerhantering, transport till och från dito, två brevutskick varav en påminnelse samt administrationskostnader för ombesörjning av återtransport till avsändaren.

Är det 200 spänn? Fuck if I know, men oavsett så är det en omfattande logistikhantering som uppenbarligen kostar pengar och dom 200 kronorna jag nämner är precis som all annan data i denna tråden fullständigt tagen ur luften. Precis som den "miljardförlust" som staten ådrog sig när Postnord inte tog ut moms på försändelser med ett värde under 22€. M-hm, jamen eller hur.

Av VresiBerba
Skrivet av BasseBaba:

Tja, jag känner som så att i och med ändringen till 75:- för billigare paket känns det ändå okej.
Eftersom det oftast (alltid?) är fraktfritt så är egentligen dom 75:- inte mycket värre än en fraktavgift vid köp från en handlare i Sverige...

Det är egentligen inte "fraktfritt" då säljare ibland anger samma vara för, säg 50 + 50 i frakt medans en annan anger 100 men fraktfritt. För oss importörer är det ju strunt samma, det påverkar ju normalt sätt inte priset någonting då man betalar moms på frakten också.

Skrivet av BasseBaba:

Det som ändå gjorde mig positiv till avgiften var när jag i lokaltidningen läste den där "korta frågan" till folk på stan med ett foto, och två kids som såg ut att max gå i mellanstadiet, på frågan "vad ska du göra på sportlovet?", svarade "handla saker på Wish". Herregud.
Tror det var då poletten trillade ner för mig, hur det kan komma in 100-150k paket per dygn. Hade aldrig någonsin kunnat tro att typ 10 åringar sitter och klickar hem krimskrams från Wish.

Sade pojkarna att det var "krimskrams" dom skulle köpa? Det är rätt intressant egentligen att dom flesta som använder ungefär samma terminologi är dom som är för denna ändring men helt utan att kunna konkret nämna vem som importerar detta skräp, vad det är för något och varför. Blir ju lite ett straw man-argument och ett sätt att nervärdera folk som importerar prylar från till exempel Kina. För egen del handlar jag endast saker jag behöver, men jag antar att jag är minoritet, då. Varför jag inte skulle kunna köpa en näve skruvar från Kina för en tredjedel av priset Clabbe tar utan att bli klassad som miljöbov eller liknande övergår faktiskt mitt förstånd.