Inlägg

Inlägg som Philippk har skrivit i forumet
Av Philippk
Skrivet av Xyborg:

Nu tycker jag vi ska ta ett djupt andetag här båda två. Att EU slutar subventionera (betala) för Kinas post är ju något ni borde stödja. Det är ju en fri marknad på riktigt.

Innan denna ändring:
Postnord fick lov att sköta frakten av Kinesiska varor utan att få ta betalt av Kineserna - på grund av att EU/regeringen/staten tvingade dem. Eftersom Postnord då förlorar pengar på detta så måste de ta igen det på annat sätt - de höjer priser på porto, frimärken etc. på all annan frakt för att få tillbaka pengarna eller avskedar folk och försämrar service för att få det att gå runt. Så vare sig du beställer eller inte beställer något från Kina är du med och betalar (genom höjda andra avgifter) för frakten åt dem som faktiskt beställde från Kina.

efter denna ändring:
Postnord är inte längre tvingade att bjuda kineserna på frakten. Istället måste Kineserna betala för sig, precis som alla andra. Postnord behöver då inte få tillbaka pengarna genom att ta betalt av någon annan. Posten är nu alltså MINDRE reglerad av staten och EU än vad dem tidigare varit.

Ja fast det där går väll åt båda hållen. Tror du Kina kommer bara tacka och ta emot? Hur blir det för oss handlare som har handlat därifrån? Jo.. Varan blir dyrare m.m så summa sumaru så blir det EXAKT samma pris som tidigare när Postnord skötte avgiften om inte mer samt risken att dom inte säljer överhuvudtaget. Vad säger att Postnord kommer fortfarande inte ta ut samma summa som dom gjort nu av slutkund?

Av Philippk

Hej

Roliga att jag har haft exakt samma problem för med första BIOS versionen, men just nu kör jag med BETA bios för ABBA just för ett A-PRO MAX.

Vågar verkligen inte testa nya officiella bios:et sen när den kommer ut, ifall problemet skulle dyka upp igen! Men intressant lösning

Det är just GPU:n den klagar på när den ska boota, dock med BETA bios:et så har jag inte fått problemet på cirkus 20 uppstarter, eller när den har varit i viloläge

Av Philippk

Ryzen 5 3600X
MSI B450 A-PRO MAX tillsammans med 7B86AMS.M31 BIOS

Fick just 501 i Single Core vilket jag tror anses mer än helt okej i detta stadiet?

Enda ändringar var XMP för att få fullt ut av mina 3600CL16 minnen, samt ändring av Cool n Quiet till ENABLED istället för Auto (Verkar vara en bugg just nu?)

Dessutom ändrade jag till Ryzen Balanced Power.

Resten i default/stock värden med t.ex PBO på Auto.

Kommer ni på något mer man kan göra förändringar med?

Av Philippk

Liten snabb fråga, då varken TOMAHAWK MAX eller A-PRO MAX från MSI verkar komma in till Svenska butiker på en bra lång tid så fick jag nog att vänta.

Så jag har sneglat in lite gällande TUF B450M-PRO GAMING som rekommenderas av Tellus82 pga VRM:en verkar tåla en del

Så min fråga är: Är det någon här inne som sitter på samma moderkort och skulle rekommendera den?

Av Philippk
Skrivet av Edvin-89:

Jag planerar på att bygga ny burk med AMD innom kort och har samma fundering om vilket B450 MAX kort jag ska välja, behöver inte pci-e 4 mm så B450 duger fint, men bara vilken. Tomahawk eller Mortar, Mortar är ju micro-atx och en liten låda hade varit ett plus, men hört så mycket bra om Tomahawk'en. Eller finns det något bättre är den stora frågan?

Ett A-Pro fungerar också lika bra, samma VRM kylning i princip, billigare och saknar lite lull-lull men annars den mest prisvärda B450 moderkortet

Av Philippk
Skrivet av the squonk:

Manuell OC fungerar utan problem på alla bios såvitt jag vet, det är den underbara boosten för dom som inte vill/kan klocka manuellt som inte alltid är så underbar.

På AGESA 1.0.0.3 är boost mycket sämre än på AGESA 1.0.0.1-1.0.0.2 som till synes fungerar enligt marknadsföringen, en förklaring är ändrade temp limits men det är inte allt. AMD har såvitt jag vet inte uttalat sig ännu så det är mycket spekulation.

Sen är en giltig fråga om man ens behöver denna peak boost, för den är såpass kortvarig, då är den inbyggda all core boost(som inte är angedd i siffror) som brukar hamna mellan 4100-4300MHz både default/auto OC/PBO mer relevant för generell prestanda. Men då kan man lika gärna klocka till 4300MHz med fast klock och vara nöjd, och den där 4.4-4.6GHz boost klocken är bara marknadsförings BS.

Mecka med minnena gör en hel del, ja.

Som jag sagt tidigare, hela grejen är mest dålig marknadsföring, för även om det finns angivna siffror som inte alls stämmer så är prestanda riktigt bra och ett rejält kliv upp från Ryzen 2000. Man borde inte ens ha nämnt någon "boost", processorns prestanda i riktiga program talar för sig själv. Den är bra.

Okej perfekt, så med manuell OC vilket man har gjort i alla urminners tider tillbaka är fortfarande the way to go? Har aldrig gillat något alls som heter Auto just pga ... Voltage. Spenderar gärna en hel helg med att kräma ur så mycket som möjligt utan att behöva ha för hög voltage vilket innebär högre temperatur också!

Så, manuell OC samt spendera lite tid med timings.. Check!

Hur är det med alla BIOS inställningar för OC? Är det glasklart vad man måste ändra på, eller ändras det från bios till bios just nu efter lanseringen?

Av Philippk
Skrivet av Mocka:

Folk med feta tornkylare eller biffiga AIO borde ligga runt 55-60 vid spelande så ovan info borde inte gälla för dem?

Då är min andra fråga, varför är det så många som inte får sin uppnådda max boost frequency när dom kör med bättre kylare och ligger fortfarande under 70 grader? Eller är det ett scenario med "SBS (Sk*t bakom spakarna?)" för det börjar bli nämligen svårt att sålla bort massa onödiga inlägg (Ursäkta om jag trampar någon på tårna) Och man kanske skulle separerat tråden lite och skapa en egen där det endast är för support?

Vad gäller i dagsläget, PBO eller just Auto på allt? (Som jag förstått så är detta 2 olika saker?)

Samt fokusera mer på minnen med Dram Calculatorn?

Av Philippk

Har själv följt tråden, samt lite på Overclock.net

Beställde nämligen en 3600X då den var som fyndvara (kostade 100kr mer än non-X) men just nu inväntar jag Tomahawk MAX eller A-PRO Max (Väljer den som kommer först in till Webbhallen)

Dock är det lite oroväckande när jag läser detta

Setting the thermal limits below stock (95°C) make no difference, since the boost algorithm already uses lower limits.

The original limits for Ryzen 3000 SKUs were:

- 3600 = 4100MHz (80-95°C) / 4200MHz (< 80°C)
- 3600X = 4200MHz (80-95°C) / 4400MHz (< 80°C)
- 3700X = 4200MHz (80-95°C) / 4400MHz (< 80°C)
- 3800X = 4300MHz (80-95°C) / 4550MHz (< 80°C)
- 3900X = 4400MHz (80-95°C) / 4650MHz (< 80°C)

Since then, it appears that the HighTemperature limit has been reduced further to 75°C (from 80°C).
New SMUs also have introduced "MiddleTemperature" limit, but that gets disabled when PBO is enabled.

HWInfo is also able to display these limits (fused values).

Om jag förstår det rätt gäller detta endast för Auto/PBO? Och inte manuell OC via t.ex Multiplier?

Samt, dessa SMU temperatur ändringarna verkar vara efter deras stockkylare, men om man skulle gå på över 75 grader så klockar den ner sig per automatik? Låter lite hål i huvudet enligt mig för dom med eftermarknadskylare, för 85 grader minst bör CPU:n klara av?

Av Philippk

@adde76 tack för tipset gällande 3600x

Var påväg att beställa 3600, men X modellen för 100kr extra är definitivt värt det

Av Philippk

Oljebyte var 10:e timme, om du vill ta hand om grejorna. Olja och filter är inte dyrt som tur är!

Kolvbyte var 50:e timme.

Sen kan det vara bra att ta en genomgång med kolla hur lagrena är, speciellt vid svingen där det blir mycket fukt och vatten om man inte har smörjt in dom med marinfett vid senaste byte

Kostar lite extra med lagrena, men förbättrar körglädjen markant! Jag brukar alltid ta isär min efter jag har kört klart för sommaren och den får vila över vintern, då är det perfekt tid och man slipper stressa sig igenom

När du ställer undan den också över vintern, se till att ta tömma förgasaren och tanken på bensin, annars riskerar du att täppa igen munstyckena vid nästa start (Trust me, har varit för ivrig och gjort detta själv, typisk nybörjar misstag)

Av Philippk

96 grader på en kärna och 95 på en annan? Ouch! Köp en ny kylare ifall du kör med Stock i dagens läge så ska du se att du får en jämnare spelupplevelse, för just nu trotthlar den definitivt!

Av Philippk
Skrivet av Nachtgeist:

Det rör sig om 1-2 % mellan 3200 och 3600 enligt sweclockers test, iofs inte 3600-prollen. Prisskillnaden på corsairs 3200 och 3600-minnen är närmare 100%.Dålig bang for the Buck

Skickades från m.sweclockers.com

Nu när jag kollar SweC testen, som du säger så är det inte stor skillnad mellan 3200-3600 i prestandavinst, iallafall inget som talar för själva prisökningen i minnen!

Nu funderar jag på om man skall ta B450 A-Pro eller TOMAHAWK.

3200CL 16 paket

Av Philippk

@Kvarnis: Absolut, men enligt testerna så verkar 3600 CL16 vara Sweetspot just tillsammans med senaste Ryzen

Visst finns det betydligt mycket billigare minnen att köra med. Men rent ur prestanda mässigt utan att behöva lägga ut alltför mycket så är det bra prislapp!

Av Philippk
Skrivet av Votarg:

Måste man inte flasha bios/uefi i moderkorten som inte är x570?

Det som är vackra med MSI. Dom har något som kallas för USB BIOS Flashback vilket inte kräver att du har en CPU i om du ska flasha BIOS

USB BIOS Flashback guide

Som dom gör i detta klipp

Av Philippk

AMD Ryzen 3600 - Bang for the Buck uppgradering

Hej!

Sitter och försöker klura ut detta med Timings samt minnen för ett Ryzen bygge jag tänkte köra ihop.

Har sneglat på @Tellus82 otroliga lista och tack så mycket för den! Men jag förstår mig fortfarande inte riktigt på detta med "Sweetspot" för nya Ryzen. Minneslista för Zen av Tellus82

Bygget som jag har tänkt mig är detta: Bang for the Buck

Moderkortet kan bytas ut till ett MSI B450-A PRO för ännu billigare, men jag är ute efter USB-C porten (Om någon annan skulle vilja använda sig utav samma varukorg)

Så min fråga är, vilka minnen skall man köra på?

Jag har tagit med 2 st olika kit, ena på 3200mhz med CL14 och om jag läst rätt ska dom bara B-Die binnade?

Och den andra på 3600 CL16 har jag absolut inte den blekaste aning om!

Eller skall man helt enkelt satsa på dessa minnen istället vilket är CL16 B-Die på 3600Mhz? CL16 3600 B-Die

Edit: Många kommenterar om att jag måste köra med ett X570 för att få kompabilitet med BIOS.

Här är en lista över moderkort med BIOS Flashback vilket inte kräver att man använder sig av en CPU i för att flasha om BIOS BIOS Flashback MOBO Lista

Av Philippk

@Samlooh: När GTX 580 kom ut för herrans massa år, fick jag 3st irad som hade Coil-Whine, så inget ovanligt alls!

Av Philippk

Oj, vilken tråkig historia! Hoppas det löser sig, tyvärr det enda just nu är att du får stå på dig. Och håller med, inte dryghet utan man förväntar sig en viss kvalité när man köper ett topp-kort!

@Inet kanske har något bra input på detta hur en återkommande kund kan få sitt ärende löst så smidigt som möjligt?

Av Philippk

Låter som tranås energi har glömt hur man VLAN taggar.. Så i princip så agerar din router nu som DHCP för alla som sitter inkopplade i fastighetens switch Bra där... haha

Ursäkta, men lite komedi tycker jag det låter, speciellt där dom ber dig byta router. För det kommer inte hjälpa.. Du kommer få exakt samma problem!

Av Philippk

Allt beror på vad du transcodar från din klient, t.ex ska du spela upp AC3 5.1 ljud från en Chromecast så kommer den transcoda ljudet. Därmed får servern jobba lite extra beroende på din hårdvara.

Dom flesta använder sig av KODI för att spela upp media just pga all codec stöd man har via en Raspberry PI.

Av Philippk

Låter som din router inte stödjer vettig QoS