Inlägg

Inlägg som HDG har skrivit i forumet
Av HDG
Skrivet av Laxpudding:

Jag kan inte Uppsala (som står som din plats) men om du kan ta en dag till någon av butikerna likt Hembiobutiken i Sundbyberg eller andra som har demon uppsatta kommer du ganska långt.

Utan att koll på allt som finns därute är trenden tydligt mot antingen lite billigare och väldigt ljusstark/klen kontrast projektorer, sub 20 000 kronor vilka är mer "roliga" eller all-in-one-mojänger. Eller då riktigt bra modeller som går mot 50 000+ kronor och sexsiffrigt likt JVC och Sony.

Däremellan är det inte mycket längre som svarar på behoven. Den enda jag kan komma på på rak arm är Epson TW9400 men den börjar också bli till åren.

Då får jag åka och kolla samt kanske se om det finns någon som tror sig kunna laga den jag har. Tack för hjälpen.

Av HDG
Skrivet av Laxpudding:

Är inte med på vad du frågar om.

Däremot vet jag att det den största anledningen till att man köper en ny projektor inte är för att den befintliga projektorn är trasig, utan för att man tycker en ny projektor ser bättre ut än den man har. Orsaken är att man kört slut lampan på den befintliga projektorn, en förändring som skett gradvis under alla tusentals timmar. Inga UHP-lampor jag träffat på har mer än halva ljusstyrkan kvar efter 1500 timmar. Är man upp på 3000+ timmar eller som i en del fall 5000+ timmar är projektorn endast en blek version av sitt gamla jag. Då är en ny lampa den absolut enklaste och billigaste investeringen för att få tillbaka upplevelsen.

Moderna projektorer i den här klassen som är inte nödvändigtvis bättre än dåtidens modeller. Ofta är det endast mer ljusstarka och har vissa moderna funktioner, likt 4K-kapacitet, tar emot modernare signaler etc. Men bildkvalitetmässigt kan de upplevas som en försämring mot "den gamla skolans" projektorer eftersom de främst är ljusstarkare vilket innebär att man får en jämförelsevis sämre upplevelse av projektorns svärta.

Benq W6000 är en modell från 2009 (jag testade den det året) och definitivt av den "gamla skolan" då de inte var så enormt ljusstarka som idag, utan den hållet en med dagens mått rätt modest ljussflöde med en verkan som fungerade för upplevelse av svart i en mörk biogrotta. Den typen av projektorn är rätt sällsynt numera, särskilt om man går under 20 000 kr i prisklass eftersom de modellerna är byggda för hög ljusstyrka. De modeller som är byggda för kontrast är istället mycket dyrare och vi pratar om JVC:s och Sonys modeller, även Epson LS-12000 för att finna något som verkligen tar upplevelsen bortom det en W6000 kan erbjuda.

Men är det trasig har du förstås inget val. Tyvärr har man i fråga om utbudet bara en bråkdel att välja mellan jämfört med hur det var runt 2012-13 då vi hade peak projektor.

Jag undrar lite över det som du själv nämner. Hur har de utvecklats med projektorer och vad får jag för pengarna. Jag är nöjd med min projektor men eftersom jag inte vet om den kommer köra 30 minuter eller flera timmar när jag sätter igång den så har jag inte så mycket val.

Den skulle gärna få köra 4k och ha liknande förmågor men det är det mer breda "bra" bildkvalitet som jag letar efter.

Utifrån din kunskap och erfarenhet (och alla andra i forumet) så önskar jag lite tips och råd då det inte finns så många ställen där jag kan titta på hur de presterar i verkligheten. Om de inte har blivit bättre utan endast dyrare så kanske en djupare jakt efter problemet med den jag har måste bli en lösning.

Av HDG
Skrivet av Laxpudding:

Hur länge har du kört lampan?

Har inte hänt så mycket med projektorer de senaste åren förutom utvecklingen mot high-end-modeller och laserbaserad ljuskälla, till exempel Epson LS-12000.

Vad tror du utifrån att min nuvarande projektor är mer trasig än hel?

Av HDG
Skrivet av Eestimees:

Inte så mycket koll egentligen men råkade köpa mig en Samsung freestyle 2 och är ganska imponerad av smidigheten och bildkvaliteten. Om den ska fastmonteras så kanske nått annat passar bättre.

Finns det särskilda funktioner du är ute efter?

Jag har 5.1 ljud och en shield så ljud och smartfunktioner behövs inte. Jag har en 117 tum stor duk och ett kastavstånd på 4m just nu. Egentligen är det bara så bra bild som möjligt för pengarna som är det jag kommer gå efter. Om den är relativt tyst så hjälper det ju.

Av HDG
Skrivet av Laxpudding:

Hur länge har du kört lampan?

Har inte hänt så mycket med projektorer de senaste åren förutom utvecklingen mot high-end-modeller och laserbaserad ljuskälla, till exempel Epson LS-12000.

Lampan har bytts ut för ett år sedan då den gamla hade gått lite över 2000h och projektorn började slå av med överhettning som felsignal. Även efter att ha bytt lampa så händer detta då och då. Har öppnat den för att blåsa den ren från damm men detta hjälpte inte. Det blir att vi tittar mindre på den eftersom den dör mitt i en film ibland.

Av HDG

Ersätta gammal projaktor

Nu måste jag byta ut min gamla projektor (BenQ W6000) som köptes 2012. Min fråga när jag nu har börjat leta efter en ersättare är hur mycket bättre projektorer har blivit. Om jag följer produktlinjen som var W6000 så är det en BenQ w4000i idag som kostar 35000kr vilket är lite över min budget.

Jag vill inte gå ner i bildkvalitet men känner inte att jag måste gå upp speciellt mycket heller.

Jag tar gärna tips och information om hur bildkvaliteten har ändrats på över 10 år och har kollat på följande projektorer

Viewsonic x1-4k
BenQ W2710 och W2700
Epson TW-7100

Av HDG
Skrivet av glemmy:

Tack för bra input, om den är godkänd för livsmedel så har jag förstås inga som helst invändningar mot den lådan! Billig var den också.

Skrivet av ReVco:

Intressant! Jag hittar då ingen "gaffeln och glaset" på mina ikea-lådor av modellen "Samla". https://www.ikea.com/se/sv/p/samla-lada-med-lock-transparent-...

Sedan ska det ju som du säger inte ta sig in vatten från badet in i själva påsen men kan man vara 100% säker att ingenting kryper igenom den uppvärmda plasten? Skulle du våga använda t.ex avloppsvatten i badet?

Den ska ha symbolen för att vara godkänd. Vet att IKEA har haft lådor som är godkända och lådor som inte är så jag kan inte garantera att alla är det eller att de som säljs just nu är det.

Av HDG
Skrivet av martinot:

Som andra nämt har det ingen som helst betydelse för just sous vide. Det är plasten (påsarna) man förpackar maten in som är viktigt att de är livsmedelssäkra, tål upp till 100 grader, och att de är helt fri från bisfenoler. Fokusera på att få de riktigt.

Skall du däremot värma annan typ av mat direkt i ett vattenbad (utan någon skyddande förpackning runt om) så är det däremot viktigt, och då är "random" boxar (som dessa från IKEA) olämpliga.

Skrivet av glemmy:

@martinot: Jo jag vet att maten vakuumpackas i en påse och inte är i kontakt med vattnet, det behöver inte upprepas för mig
Jag väljer hellre en låda som är livsmedelsgodkänd och tål hög temperatur - dessa finns nästan överallt så ser ingen anledning att välja en som inte är det.

Skrivet av glemmy:

Ursäkta om jag trampat på en öm tå över ditt val av låda.

Det är fakta att plast som hettas upp kan släppa ifrån sig skadliga ämnen, till vatten och i luften. Att risken är ytterst liten att vattnet kommer i kontakt med maten är en sak, men den är inte 0. Svetsen kan t.ex släppa på något ställe, det har jag varit med om själv när jag hade marinad i påsen. Vissa använder inte vakuumförpackare heller utan zip-lock där risken är ännu större. Luft andas man in och jag kör min sous vide i köket där hela familjen uppehåller sig en längre stund.

Så här skriver Naturvårdsverket om PP

Polypropen är en ofarlig plast, så länge inte farliga tillsatsämnen är tillsatta, som till exempel halogenerade flamskyddsmedel till elektroniska produkter. Dock har vissa studier visat att produkter tillverkade av polypropen släpper ifrån sig plastkemikalier vid kontakt med livsmedel, därför avråder vi från att använda polypropen i kombination med varma livsmedel.

Dold text

https://m.naturskyddsforeningen.se/node/35087/#F

Misstänker att vi inte kommer längre så jag lämnar diskussionen för den börjar bli väldigt off topic

Jag jobbar som livsmedelsinspektör och kontrollerar detta inom industri och restaurangkök. Flera av dessa använder IKEAs lådor då de är godkända för livsmedel. På samtliga lådor ska det sitta märket som är gaffeln och glaset för att markera att de är livsmedelsgodkända.

Plasten i påsen ska vara godkänd för livsmedel och bör vara anpassad för de temperaturer de används i. Själv köper jag olika märken och en del av dessa anger "endast" 70C som max vilket gör att jag inte kan använda de till allt men att de är billigare. Bara att välja hur var och en vill ha det.

Om förpackningen är korrekt försluten ska inget av vattnet från vattenbadet ta sig in i påsen. Detta är inget problem med en vakuumförpackare men kan vara svårare om en ziplockpåse används.

Av HDG
Skrivet av Sarg:

Lyckats aldrig hitta sådana billiga styckdetaljer i butik dock. Men det är kanske bara för att det lokala utbudet i affärer är kasst.

Gäller väl att ha flyt bara, antar jag.

Känns mest som om man väntar på veckoerbjudanden om man vill ha lite billigare pris på saker.

Det gäller att hitta rätt butik som har ett större utbud av styckdetaljer samt att med sous vide kan många delar bli lika möra som oxfilé vilket kostar mycket mer.

Skrivet av lgr:

Hur vet man att 4 h och 56 ℃ är lagom i just detta fall? Det låter så enkelt men jag är rädd att när jag står där med en påse så har jag ingen aning om vad jag gör.

En bra tumregel är att lära dig hur du och din familj gillar sitt kött. Jag kör mellan 56-58C för nötkött då det ger medium-well, vilket passar min fru och mina barn. Justera upp eller ner temperaturen för hur du vill ha ditt kött. Även tjockleken spelar roll eftersom när du steker ytan på en väldigt tunn detalj så kommer det höja temperaturen mer än på en tjockare.

Det har länkats många bra sidor för temperatur och tider här som jag också använder men ofta minns jag och skriver upp när det blev bra.

Även sidor för low and slow bbq kan ge bra fingervisningar om vilka tider och temperaturer som kan fungera väl.

Av HDG
Skrivet av K-D][Aramis:

Tar ni alltid bort hinnan på oxfilén? Brukade alltid göra det förr, men ibland tycker jag att man får med så mkt riktigt kött.

Allt kött ska putsas. Hinnor och liknande ska bort! Med en bra och vass kniv glider den utmed hinnan och tar bort väldigt lite kött.

Skrivet av Sarg:

Hur många brukar köpa sitt kött från gårdar och sånt istället för större affärer? Försöker hitta lite mer prisvärda styckdetaljer (det verkar som om gårdsbutiker och sånt ofta har lägre kilopris än ICA etc), men det känns som om det är ganska mycket upp till vad man faktiskt har för gårdsbutiker och sånt nära sig.

Är det några specifika styckdetaljer man borde satsa på, om man nu inte får en blandning av grejer i sådana lådor som säljs?

Jag skulle kolla REKO-ringar. Där kan du ofta hitta enskilda enstaka delar.

Gällande styckdetaljer så brukar jag köpa de delar som butiken har billigt. Det är en av fördelarna med sous vide, även billigare delar är relativt enkla att få till bra och utan att jag måste sköta allt perfekt. Jag har t ex kört mellangärde (skirt steak) i 4h på 56C och fått perfekt kött som passar utmärkt till tortillias eller pho. Köttet var lokalt men såldes på Ica för 49kr/kg. Det är billigt för att utan sous vide är det svårt att få mört och gott.

Av HDG
Skrivet av Dixon:

Oxfilé är på gränsen till för bra kött att köra Sous Vide, möjligtvis i hel/halv men aldrig i skivor.
Risken är överhängande att det blir klet/pastej då köttet normal redan i sig är så mört.

Skrivet av Gulsmurf:

Kör man en större bit som man skivar i efterhand blir det superbt enligt mig. Skivor går bra, men då är det inga långa tider den ska ligga inne, då som du skriver man annars kan förstöra köttet.

Jag körde oxfilé till nyår sous vide. Jag körde 2,5h och 58C. Svansen skar jag av och stekte utan sousvide då den är väldigt tunn. Annars kan du knyta upp den för att få den med kompakt.

För att de skulle passa i mitt kärl gjorde jag den till två delar. Det gjorde det också väldigt lätt att steka den för yta efter.

Av HDG
Skrivet av glemmy:

Köpt 1kg entrecote för imorgon i hel bit ca 6cm tjock. Vad skulle ni säga för tid och temp för bästa resultat?
Jag gillar någonstans mellan medium-rare och medium. Brukar köra på 56 grader och typ 6 timmar på en sån bit. Blir det bättre att köra längre? Högre/lägre temp?
Är ute efter att få det så mört som möjligt. Om den blir mer medium är ok också.

Slutförs på grillpanna i gjutjärn.

@HDG: är inte sous vide en form av pastörisering? Själva poängen med pastörisering är väl att hetta upp ett livsmedel till en viss temperarur och hålla det där i en viss tid för att döda tillräcklig många patogener. Douglas Baldwin använder just denna term i sina rekommendationstabeller för tillagning av olika matvaror i sous vide.

Pastörisering är en metod för att göra livsmedel säkra. Sous vide är en tillagningsmetod.

Även det jag skrev är fel. Däremot uppnår tillagningen med sous vide en avdödande effekt och gör livsmedlen säkra.

Av HDG
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Vad är er tanke på pastörisering av köttet? Är det något ni tänker på eller kör ni enbart efter att få bra resultat?
Verkar vara otroligt minimal skillnad men vill ändå höra efter.
(Jag nördar ner mig i sånt jag gillar, vilket i datorer, bil/mc och kött).

Pastörisering av kött får du endast när du kokar gryta. Att mikroorganismer dör i tillräcklig utsträckning får du med sous vide genom att det höjer temperaturen av köttet under lång tid. De bakterier som gör människor sjuka vill ha det runt 37C för optimal tillväxt och dör om de utsätts för över 50C en längre tid som vid sous vide.

Sedan brukar de flesta för smakens skulle "bränna av" ytan med brännare eller stekpanna och då når den delen av köttet över 100C. Bakterier inuti köttet finns normalt sett inte.

Av HDG
Skrivet av prpx:

Gäller inte längre odlad lax. Däremot så gäller fortfarande allmän hygien så att inte råvaran kontamineras eller att bakterier växer till sig innan eller efter lagningen.

Vad jag vet så dör inte bakterier vid en viss temperatur utan det är en kombination av temperatur och tid. 60 grader är helt okej för att döda salmonella så länge kycklingen är genomvarm och det sker över en lite längre tid. Det sker generellt vid sous vide. Om du däremot steker så vill du ta av den när den nått rätt temperatur, därmed måste temperaturen döda bakterier mer eller mindre direkt.

Observera att hela kycklingen såklart måste vara den temperaturen den tiden, vilket inte är helt lätt att veta. Sen tycker jag inte det är någon vidare idé att "leva farligt" bara för att. Utan man bör hålla hygien, köra länge och bryna så länge man tycker det blir bra.

(Såg nu att du redan skrivit lite om tempratur/tid, men kan vara bra ifyllning för någon annan).

Bra med länkarna från Livsmedelsverket. Jag orkade inte leta upp de. Sous vide är en säker teknik.

Det du skriver om hygien är alltid det viktigaste. Med god handhygien och bra rengöring av redskap så minskar risken att bli sjuk av mat oerhört mycket.

Skrivet av glemmy:

Tack för uppklaringen.
Jag googlade på "garlic sous vide" och topp-träffarna tog upp botulism, därav min missuppfattning vad ursprungsinlägget handlade om.

Google kan vara farligt på det sättet. Botulism är farligt men sous vide är säkert.

Av HDG
Skrivet av twk:

Lite sugen på att beställa från Anova med dealen som finns där nu. Vilken typ av påsar köper man till? Är det någon universaltyp som kan köpas även i Sverige?

Alla påsar gjorda för vakuumförpackning och upphettning går att använda. Vissa påsar vill inte hettas upp mer än till 70C eller 85C men det står alltid på förpackningen. Jag har testat många olika till min vakuumförpackare och alla har funkat.

Av HDG
Skrivet av glemmy:

Min kommentar gällde specifikt risken för botulinumtoxin.
Sporerna överlever sous vide-behandlingen och kan bli bakterier och producera toxin efteråt (så länge man inte kör på >75 grader, vilket man normalt inte gör).

Nu verkar risken mycket låg, men jag har ett litet barn som också äter, så tar inga risker där då det är ett av de mest potenta toxiner som existerar

https://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Safety_Pathogen...

Smaken är ett ytterligare argument

Det här är vad jag jobbar med på dagarna. Botulinumsporerna klarar mer än 100C så uppvärmning hjälper inte alltid. Jag tror inte att det var botulinum som gav magproblem som det första inlägget handlade om. Det som ger upphov till botulinum förgiftningar i Sverige är felaktigt gjorda inläggningar där syra nivån är för låg. Barn klarar sporerna precis som vuxna då syran i magsäcken tar död på de. Däremot klarar inte bebisar detta.

Skrivet av Neon:

Men vad ni säger är att Sous vide är en risk om man använder det som tänkt? Risken finns att det blir en tillväxt av toxiner?

Jag tänker att fläskskött vill man ha upp i 65-70 grader, gäller det inte också när man kör det i Sous vide? Börjar låta som jag givet mig in på fel spår isåfall.

Det har gjorts studier av hur mycket bakterier som dör med sous vide, bl a i Grythyttan. Fläskkött rekommenderas att nå 72C vid normal tillagning men med sous vide fungerar 60C under längre tid (över 2h om köttstycket inte är för stort) också bra för att nå önskvärd avdödning av bakterier och parasiter.

Skrivet av B.Linder:

Botulism dras upp i alla trådar som rör sous vide, senaste 10 åren har 9 fall rapporterats totaltt i sverige. inte nog med att det är otroligt ovanligt så är chansen att överleva om man förgiftas 90%.

Metoden används av i stort sett alla bättre restauranger.

Fläskkött ska du upphetta till runt 65 även i sous vide för att döda eventuella trikiner, även trikiner är väldigt ovanligt i fläskkött.

Som nämnts ovan så har jag inte sett ett enda fall som hänvisar tillbaka till sous vide för botulism utan det kommer av felaktiga inläggningar.

Är någon osäker så bör all mat upphettas till 75C i minst 10 sekunder men det förstör smak, textur och visuellt intryck.

Den mesta maten klarar människor att äta rå men risken är mycket högre för att något går fel. Fisk till sushi ska till exempel ha frysts i 3 dagar för att döda eventuella parasiter och kyckling nå 72C för att döda salmonella. Detta trots att all svensk kyckling testas mot salmonella och fisk också testas mot parasiter.

En bra tumregel är att alltid gå över 65C i minst 10 minuter (kärntemperatur) om du är orolig för någon parasit eller bakterie. Och oftast går temperaturen att sänka och tiden ökas för att uppnå samma effekt (dock ej under 54C).

Av HDG
Skrivet av glemmy:

Intressant det där om vitlöken, botulism har jag hört talas om. Ska nog gå över till pulver för säkerhets skull.
Det verkar vara lite blandade åsikter där ute dock. Denna källan säger att det går bra så länge man håller sig över 50-52 grader. Men better safe than sorry tänker jag.
https://www.amazingfoodmadeeasy.com/info/modernist-cooking-bl...

Det finns många olika faktorer för att döda bakterier men viktigast är tid och temperatur. Som en tumregel kan sägas att maten måste över 60C i 10 minuter. Om temperaturen minskas måste tiden ökas.

Vitlök kan du äta rå så den är inte problemet. Däremot kan den smaka väldigt dåligt med den behandling som sous vide är. Vitlökspulver är ett bättre val smakmässigt.

Av HDG

För er som är nya med detta så försök hitta kött som är billigt för att det är "svårt" för många att hantera. Med sous vide så blir det enkelt och du kommer alltid lyckas. Jag har ätit mycket lokalt uppfött mellangärde (eng skrit steak) senaste tiden då lokala ICA har kört det för 49kr/kg. Kör 4h på 58 och skär tvärs fibrerna så blir det kanon

Av HDG
Skrivet av Super Älg:

Bra tips, tack!

Har någon några tips för att hitta bra vakumpåsar/rullar i lokala stormarknader?

Med risk för att bli av med mina inköp, kolla på Lidl när de har kampanj. Deras påsar är bra och väldigt billiga.

Skrivet av Flipper:

Är på väg in i den här världen. Någon som har tips på en bra sous vide?

De flesta funkar för hemma bruk. Även de billigaste. De dyrare klarar oftast mer vatten medan de som är billigare "bara" klarar runt 15L.

Skrivet av B.Linder:

Har kört med en anova i många år. Har sågat ut hål i en kylväska av hårdplast för att hålla långkoken energieffektiva.

Jag har också en kylväska. Kan starkt rekommendera det. Kastrull eller GN 1 kantinerna är dyra och släpper all värme. Det kan funka om du kör något under en timme men inte 8-12h.

Av HDG

Bjuder 1000kr med frakt till Uppsala