Inlägg

Inlägg som HDG har skrivit i forumet
Av HDG
Skrivet av flIpz0R:

Problemet som jag ser det är att de flesta gränssnitten för spotify är tänkta att visas på TVn som man kopplar recievern till. I det här fallet kommer det inte vara någon tv i närheten och då blir det väl svårt att använda både Onkyo och Denons lösningar? Eller vet du hur gränssnitten ser ut exakt?

Jag har själv en onkyo förstärkare med spotify klient och det funkar ok att köra den utan TV men det går väldigt bra att använda den med mina android enheter. Sonos är väldigt bra för Ios men hur fungerar det med android och ännu viktigare windows phone som är det som användaren i fråga har. På Sonos hemsida hittar jag ingen app för windows phone.

Av HDG
Skrivet av flIpz0R:

Han har en windows phone, trådlöst nätverk, en laptop men som inte används i hemmet.

Det var bra att du sa att han har windows phone för det gör att iaf jag skulle välja en onkyo reciever med monitor audio bx5 då sonos system kan vara bra men fungerar bäst med appleprodukter. Tänk på att titta och kontrollera så att alla delar blir kompatibla och funkar tillsammans.

En reciever är ett bra tips framför en stereoförstärkare då den kan byggas ut om han skulle vilja samt att de flesta recievrar har stöd för mer styrning med appar från olika system (windows phone, android, Ios).

Av HDG
Skrivet av ankmeister:

Tack för era svar!

Har tidigare tittat på Dynavoice Challenger och de verkar ha bra bas så det räcker utan sub, i alla fall utifrån de kraven som ställs här hemma. Problemet är det estetiska i det här fallet, då riksdagen inte gillar hur de ser ut. Men om det är ekonomiskt fördelaktigt och de leverar det vi behöver så är det säkert inte omöjligt.

Provlyssna är lite svårt då vi inte bor i närheten av några större HiFi butiker. HiFi-klubben finns i Sundsvall och dit blir det nog en tur nästa helg för att lyssna lite, men i övrigt blir det mycket att gå på rekommendationer och recensioner. Vet att DALI finns att lyssna på i Sundsvall, därav intresset för dessa, och det snygga i dem förstås.

Ber om ursäkt ifall jag får någon Hi-Fi entusiast att slå huvudet i väggen över prioriteringarna, men är som sagt inte alltför kräsen. Skulle jag känna att en sub behövs i framtiden får det bli då.

Finns det några ytterligare rekommendationer på högtalare och förstärkare?

http://www.avd.se/

De finns i Sundsvall och där kan du provlyssna på lite olika högtalare för att få en koll på vad dina öron gillar.

I övrigt så har du fått bra rekommendationer men det kan vara en ide att titta på begagnat marknaden då det kan ge mycket för pengarna. Jag får även slå ett slag för att tänka på vad som är viktigast när du lyssnar på musik. Jag själv gillar när det låter som det står ett piano framför mig medan andra tycker det är ett för "kallt" ljud. Det är därför som du måste lyssna själv. När du har lyssnat på några olika högtalare så är det lättare att läsa recensionerna och tolka det som skrivs.

Av HDG
Skrivet av x3mdream:

Quaden blev sålda till annan, tyvärr. Dali Lektor 2 eller Monitor Audio Rs1?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har inte hört rs1 utan bara rx1 så jag kan inte uttala mig om den modellen men jag har hört Lektorn och den är bra men kanske inte min typ av ljud dock. Hittade dock ett test där båda är med och testas mot varandra.

http://www.ljudochbild.se/test/monitor-audio-rs1

Länk till Lektorn finns vid testresultaten.

Lycka till,

Av HDG

Skaffa en SNES/NES emulator och kör typ super mario world, super mario bros 3, Link to the past.

De är lite snabbare och genom emulatorn kan du lätt spara efter ett par banor så han behöver inte varva spelet i en sittning som på den gamla goda tiden.

Av HDG
Skrivet av x3mdream:

ok, de va ju bra. kör du dem med sub?

Jag har Monitor audio RX6 (golvare) som del av ett 5.1 system men för musik kör jag bara golvarna. En sub som kostar mindre än mindre än din hela budget kommer inte göra jättemycket för välljudet. Ett bra par stativ eller golvhögtalare ger riktigt bra ljud och schysst bas på egen hand. En sub behövs om högtalarna inte kan gå tillräckligt lågt och en bra sub som kan gå ner till 20-25Hz kostar rätt mycket. BX2 går till exempel ner till 42Hz vilket är mer än tillräckligt. Min sub jobbar bara när jag tittar på film då den är bra för explosioner. Om du vill ha mer bas med din budget skulle jag rekommendera att du skaffar golvare.

Av HDG
Skrivet av x3mdream:

ok. men golvare är så stora. tanten uppskattar nog inte det. Storleken på t.ex Monitor Audio Silver Rs1 är nog bra. Duger de högtalarna? Har hittat Cerwin Vega VE12F begagnade på blocket. Kan de vara godkända?

Jag skulle gå för Monitor audio silver eller brons personligen och inte Cerwin-vega. Mycket beror på vad du gillar för typ av ljud och vad du lyssnar på. Själv har jag Monitor audio då de låter väldigt neutralt, som om instrumenten var i rummet så att säga. Cerwin-vega är (iaf de jag har lyssnat på) lite obalanserade med för mycket bas. Jag har inte hört RS1 då de var förra generationen men om de är i närheten av RX så är de väldigt bra.

Av HDG
Skrivet av oyegie:

För 5000kr skulle jag köpt ett 2.0,dvs en hemmabioreceiver och kanske ett par stativhögtalare,ger mest för pengarna och kan byggas ut till surround.
Eftersom vi inte vet vad du gillar så åker du till närmaste hifibutik och kikar lite och provlyssnar givetvis.
Förslag
http://www.ljudfokus.se/produkt/yamaha-rx-v373-svart-receiver...
http://www.ljudfokus.se/produkt/monitor-audio-bronze-bx1-rose...

Var du tvungen att välja den fulaste färgen av Monitor Audio?

Jag skulle rekommendera att gå upp till BX2 då de har rätt mycket bättre bas (i min mening) och så har de en front riktad basport som gör placeringen lättare.

Jag har också hittat en butik i malmö som säljer MA så att du kanske kan provlyssna på dem.

http://www.hifiskane.se/sidor/treram.html

Av HDG
Skrivet av tadt:

Vad tycker ni om receivern då?

Jag skulle om jag vore du satsa på en förstärkaresom hade lite mer plats att växa med dig. SÅ ett förslag är

http://www.ljudfokus.se/produkt/yamaha-rx-v673-titan-receiver...
http://www.whathifi.com/review/yamaha-rx-v673

Sen skull jag matcha dem med ett par stativare av högre kvalitet istället för att köra på största möjliga golvare.

http://www.ljudfokus.se/produkt/monitor-audio-bronze-bx2-natu...
http://www.whathifi.com/review/monitor-audio-bronze-bx2

Dessa låter bra tycker jag och självklart så tappar du lite i basen men det vinner du mer än väl genom bättre upplösning och klarare, rappare ljud. Allt detta är givetvis min mycket subjektiva bedömning. Jag njuter av att kunna höra alla delar av musiken speciellt diskant snarare än att få ett rejält tryck i basen när det smäller i film.

Av HDG
Skrivet av Falcon:

Jag håller med dig angående referenser; att ha något att jämföra med. HiFi är något man växer med tycker jag personligen och man "klättrar upp på stegen" så att säga, d.v.s man uppgraderar elektronik / högtalare när man känner att man är klar med den "nivån".

Vad är utgångspunkten i det här scenariot?
Jo, TS har en TV och använder ljudet från TVn, alla kan vara överens om att ljudet som de allra flesta TV-apparater producerar är rejält dåligt, eller hur?
Då tar vi ett kliv på våran "stege"; t.ex då ett Z906. Det är, oavsett vad alla andra gurus säger, längder bättre än TV-ljudet. Ett Z906 är inte att betrakta som HiFi någonstans, men det är fortfarande inte det TS eftersöker i det här skedet. Spelar ingen roll hur jävla dåligt ett Z906 är, så är det fortfarande längder bättre än det inbyggda ljudet i en TV punkt

Visst kan man få bättre begagnade prylar för 2000-2500:-.(Men detta är TS inte intresserad av, han vill ha nya grejer) Man får både en helt OK förstärkare och ett par golvare för det priset. Absolut. Men är det något som TS verkar intresserad av? Nej. TS vill ha ett nytt 5.1 system. Inte ett 2.0, inte ett 2.1. Ett 5.1. Är det så svårt att respektera det? Killen är 16 år. Han har knappast några HiFI-referenser alls som det verkar på hans första inlägg.

Nästa kliv på stegen, efter t.ex ett Z906, när man har tröttnat på det. För det gör man mest troligt efter ett tag och det är helt naturligt. Då kan man titta på riktig förstärkare med lite finare golvhögtalare.

Diskussionen måste stå i relation till vad TS har idag och vad han vill ha, till en viss given budget.

Gott om gurus och HiFi-besserwissrar här tycker jag. Fan nästan värre här än på MHB.

Väl skrivet!

Jag kan bara lägga till att som en som har tre olika högtalarsystem beroende på vart i min lägenhet jag är så har de alla för och nackdelar som jag tänker dela med mig av för att TS ska få lite perspektiv.

Mitt huvudsystem är ett Monitor audio silver med en marantz 6006 förstärkare (22000kr), i sovrummet har jag ett par dali zenzor 1 med en onkyo nr414 förstärkare (4000kr) och till datorn har jag än så länge ett logitech X-530.

Huvudsystemet där njutningslyssnar jag och vill höra alla detaljer och kunna ha ett stort dynamiskt omfång och då funkar inte så många billigare system speciellt väl. Sovrummet är mest för lyssning av radio och spotify när jag gör annat samtidigt som jag lyssnar så djupbas och alla detaljer är inte ett måste. Till datorn så är logitech systemet helt ok då det pga att det är 5.1 placerar smällar när jag spelar rätt även om det givetvis inte kan mäta sig med de andra systemen.

Mitt personliga tips är att se till vad du är ute efter mest. Mesta möjliga välljud för budgeten eller vart ljuden kommer ifrån? Båda är fantastiska att uppleva när det är rätt men till din budget går det inte att få fantastiskt ljud. Jag tror att Logitech systemet kommer bli bra med tanke på det du säger att du vill ha och jag gissar även att eftersom du bor hemma så är ditt rum inte alltför stort och då kan Logitech systemet fylla ditt rum med ljud som gör dina föräldrar galna ändå.

Av HDG
Skrivet av Zotamedu:

jag hänger inte riktigt med på hur det hela är kopplat. Du vill skicka ljud från datorn till din reciever via HDMI? Vad är det för digital signal du vill ha vidare därifrån sen? Eller vill du ha in en ljudsignal från recievern till datorn via HDMI?

Idag har jag kopplat med endast HDMI men recievern (en Marantz 6006) spelar endast upp den signalen i zon 1 och inte i zon 2/3. Jag tänkte att om jag skaffar ett ljudkort som skickar en analog signal så kan den spelas upp i zon 2/3 då recievern kan skicka vidare analoga signaler.

Av HDG

Ljud ut från HDMI och ljudkort?

Jag har ett problem med att min reciever bara kan skicka analoga signaler till zon 2 och 3. Jag har min receiver kopplad med HDMI från min dator och undrar om jag skulle kunna köpa ett ljudkort så jag får ut ljud via hdmi och analogt samtidigt så jag kan få ut spotify i alla zoner samtidigt. Om någon har möjlighet att testa så jag inte köper ett ljudkort i onödan skulle jag bli tacksam.

Av HDG
Skrivet av urband:

Problemet med ordentlig receiver är att dom är så stora. Samt att jag vill ha slimmade golvhögtalare både fram och bak.
Jag behöver få plats med både receiver och PS3 i tv-möbeln. Tanken med bluray-spelaren var att den är betydligt tunnare.
Men om jag köper en riktig receiver, kan jag då strunta i dvd/bluray-spelare och istället köra PS3 till receivern och använda den som spelare (Då man vill se bluray-film istället för datorns filmer)?
För tre apparater under tv'n funkar nog inte.

Vill förtydliga att när jag vill få ut riktigt 5.1-ljud så stödjer källan det, förstärkare stödjer det osv. Bara jag vet att en hdmi från datorn räcker då jag saknar digital ljud-utgång.
Hade ett Logitech Z-5500 och körde det stereo ut från datorn och fick fejksurround. Detta vill jag inte ha igen, fast denna gång har jag hdmi som en lösning. Om en hdmi nu räcker från datorn sett.

Om du har en PS3 så behöver du inte en bluray-spelare utan kör med den. En anledning till att recievern är större är att den har mer elektonik för att göra fler saker samt att den måste bli av med en del värme som bildas då den jobbar. Kraften från en receiver kan inget färdigt paket tävla med.

Av HDG
Skrivet av urband:

Detta tex har 2 in och 1 ut. http://www.netonnet.se/art/ljud-och-musik/hemmabio/med-blu-ra...

Om jag förstått det rätt så ska hdmi ut till tv'n och hdmi in till datorn? Och detta skall räcka för att få riktigt 5.1-ljud?

Jag skulle föreslå någon som detta istället.

http://www.ljudfokus.se/produkt/dynavoice-magic-ex-5-0-paket-...

Det kostar lite mer än det du länkade till men ljudet kommer vara på en helt annan nivå samt att du kommer ha större möjligheter att uppgradera och det klarar fler ljudformat.

Av HDG

Från Svensk författningssamling kan följande utläsas

Definition

2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798)

Det viktiga att läsa där är "avsedd att ta emot utsändning" vilket innebär att som lagen är skriven så bör det inte komma att gälla datorer utan tv-kort.

De har försökt att skriva en teknikneutral lag men har misslyckats då en dator med nätverkskort aldrig kan anses vara avsedd för att titta på TV annat än om köparen specifikt köper den för det ändamålet.

Av HDG

Jag skulle föreslå förstärkare och högtalare då det är en flexiblare lösning som kan byggas ut om du vill. Om du ska bo på 17 kvm så kan det vara en idé att titta på högtalare som du kan få upp på väggen för att få mer plats. Om du skaffar en bra förstärkare så kan den kopplas till tv, dator, PS3, hörlurar mm om du vill medan aktiva monitorer bara går att koppla till en sak i taget.

http://www.whathifi.com/review/monitor-audio-bronze-bx2
http://www.whathifi.com/review/rx-v673

Skulle kunna bli ett bra system som skulle räcka väldigt länge.

Av HDG

Om du inte ska ha ljud så går det också bra med en HDMI-växel

http://www.clasohlson.com/se/HDMI-v%C3%A4xel/Pr382878000

Av HDG

Problem med hemgrupp

Hej

Jag kan inte gå ur en hemgrupp för att gå med i en ny med en av mina datorer. Jag uppgraderade mig för ett halvår sedan och då användes inte min gamla dator på ett tag men jag har nu tagit fram den igen så min flickvän kan använda den. Dock så kommer den inte åt min serverdator och alla filer på den. Den kommer däremot åt nätverket och internet utan problem. Jag har försökt att gå ur den men inget händer. Någon som kan hjälpa mig?

Av HDG
Skrivet av anon181280:

Ett alternativ kan vara att koppla två modem till samma switch/router och då kan man ställa in "Default Gateway" manuellt för datorerna i nätverket, men det här är kanske lite omständigt. Det finns säkert bättre lösningar för hemanvändare men inget jag känner till tyvärr.

Skrivet av iXam:

Det du är ute efter är något som kallas för "static routes". Det du verkar vilja göra är att all trafik som INTE ska till interna nätet och jobbnätet ska till ditt mobila bredband. Du får googla hur du sätter upp det i det operativsystem du använder.

Tack för hjälpen. JAg har beställt ett nytt bredband så jag får testa allt detta när det kommer hem.

Av HDG
Skrivet av apelipell:

Hur blir bilden med uppskalning? Jag är ny till allt det här, men jag tror inte riktigt att bilden blir som om det vore en högre upplösning ifrån början?

Vad menas med lip sync och audio delay som jag skrev i första posten?

Komponent borde jag kunna köra direkt in i TVn och få ut ljudet till receivern då min TV har ARC.

Detta är min TV, inget woho men duger för mig, so far.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=920994

What hi fi har recenserat både pioneers och yamahas reciever och ger yamaha vinsten då den är bättre enligt dem på det som enligt mig är viktigast och som du skrev var det som den skulle användas mest till vilket var musik.

I den här prisklassen har alla brister och begränsningar så den stora frågan blir vilka du kan leva med och vilka funktioner som är viktiga.

Om det som du ska ha den mest till är att lyssna på spotify skulle jag välja onkyon då dess inbyggda spotifyklient är enkel och gör att inte dator eller något annat måste vara involverat. Den går också enkelt att sköta via en Ios eller android app.

Yamahan saknar en del sådant men är som sagt enligt What hi fi bäst på ljudet och om du då spelar upp cd-skivor eller flac filer från datorn så kan den vara bäst.

Pioneern har inbyggd bluetooth och airplay vilket är mycket ovanligt i prisklassen så om du vet att det är något du vill använda så är den ett givet val.

Uppskalning och lip sync är oftast inte något som behövs då TVn ofta gör det bättre än receivern (beror på TVn) och lip sync funktion beror på om din dvdspelare har den funktionen. När du använder datorn för att spela upp så finns en sån funktion i t ex VLC.

För ärlighetens skull ska jag säga att jag har en Marantz 6006 hemma till mitt huvud system och jag har aldrig varit i närheten av att spela max och detsamma gäller sovrumsljudet där en onkyo 414 jobbar. De flesta högtalare som kommer ligga i klassen så att det ska matchas med ditt system så kommer högtalarna vara lättdrivna och de kommer att färga ljudet ungefär samtidigt som receivern.

Ett bra tips kan vara att åka till hifi klubben och även elgiganten/media markt om de har lyssningsrum och lyssna på lite kombinationer bara för att se hur det låter. På så sätt kan du lära dig vad du tycker om för typ av ljud, om det ska vara varmt, klart eller direkt t ex.