Inlägg

Inlägg som HDG har skrivit i forumet
Av HDG
Skrivet av snikodell:

Hej! Jag funderar på att skaffa ett hemmabiosystem med projektor, duk och surroundsound, men jag har ingen aning om vad som är rimliga priser. Jag har i stort sätt ingen budgetgräns och skulle uppskatta om någon kunnig skulle kunna hjälpa mig med att hitta prisvärda produkter för ett komplett hemmabiosystem. Tack på förhand!

För att kunna hjälpa dig så är det bra om vi kan få lite mer information, t ex:

Storlek på rummet, framförallt sitt avstånd och kast avstånd
Ljusförhållanden, är det helt svart eller är rummet ljust.
Har du någon utrustning idag? Behövs ljud, projektor och duk?
Hur stor är budgeten? Det går att få bra grejer från 10k och uppåt. Ska allt med så bör budgeten ligga på minst 20k i min mening.
Har du varit och provlyssnat/tittat någonting? Ljud är mer subjektivt än bild.

Om du kan svara på de frågorna så blir det lättare att hjälpa till med ett bra paket.

Av HDG
Skrivet av njanja:

Hej

När det gäller hemmabio, jag har redan, när det gäller budgeten till projektor och duk, då är ungefär 20K,
avståndet är ca 5m från sittplatsen.
När det gäller vardagsrummet, den är ganska ljust, men funderar att köpa persienner så att jag får märkt rum så mycket det går.

mvh
Njanja

Här kommer tre förslag på projektorer för din budget

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=967218
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=917373
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=969039

Läs om alla på projectorreviews.com epsonen hetet 3010 i USA.

Av HDG
Skrivet av njanja:

Hejsan ALLA

Jag tänker att köpa en projektor, mest att titta på filmer och fotbolls matcher.
Mina frågor är följande:
- vad ska jag tänka innan jag köper en,
- är bilden bra (bättre) jämfört med tv-n,
- är det värt pengar eller ska jag satsa på en större (bättre) TV
- jag kollade lite i helgen och dom finns i olika pris klass

mvh
Njanja

Jag har både projektor och tv. Jag skaffade tv först och när jag uppgraderade mig till projektor behöll jag tv och låter duken gå ner framför.

Svaret på frågan beror på budgeten som helhet. Om du lägger 20k på bild bör du lägga iaf 10k på ljud i min mening annars blir det inte den helhetsupplevelse som jag tror du är ute efter. Om du ger oss en budget så är det enklare att hjälpa dig.

Min projektor är en BenQ W6000 och så länge jag drar ner rullgardinerna så funkar den perfekt en ljus sommardag men den gillar att det är mörkare än vad TVn står ut med. Bildmässigt kan inte en tv tävla för min del längre då den fantastiska storlek som en kan skapa ger en inlevelse som är svår att motstå. Sport i HD på projektorn gör att jag kan läsa numren på spelarnas tröjor själv så jag lan vara med mer.

För recensioner rekommenderar jag projectroreviews.com
Läs några där så får du en uppfattning hur det ligger till.

Av HDG
Skrivet av Grim2you:

Oh! Tack för supporten!
Min "ljudbild" är ju att det ska vara som att man är en i folkmassan på en konsert, mitt i actionscenen o.s.v.
Om det inte redan har framgått så besitter jag väldigt få kunskaper inom området ljud, men har ett gott öra som ofta letar upp missljud i skithögtalare!

Jag har ju dock en faktor till i allt detta som man inte helt kan förbise...en fru... "Dom ska vara vita och små så att dom inte syns...." (Dumbass) Men då hittade jag ju Bose, och dom går att få i vitt och är små! =P
Men det blir nog till att försöka förstora hennes sinne för vad bra ljud kommer ifrån istället!

En sista fråga, en polare sa till mig att jag ska spendera minst 10-15% av budget på kablarna... menar ni också att man måste lägga 6000 spänn på sladdjävlar?! (och vad ska man ha då?)

Du vill ha två saker som kan vara svåra att få tillsammans men du får definitivt bra ljud för de pengarna.

Jag har lyssnat till dessa och de låter bra:
http://www.hembioconsult.se/cat-Hoegtalare/Hoegtalarpaket/D-6...
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/hogtalarpaket/monitor-...

Inget som kan tävla mot golvare för samma pris men har hög sannolikhet att bli godkända av din fru.

Av HDG

Varsågod!

Av HDG

Om du har möjlighet att sätta upp lite mörkläggande gardiner så skulle jag för de pengarna välja en projektor speciellt om det ska kopplas in en dator för det mesta av tittandet. Du får större och i min mening bättre bild för samma pengar.

Att tänka på också är att lägga lite pengar på en OK ljudsystem för det lyfter upplevelsen väldigt mycket, speciellt när du har kommit en bra bit på vägen med bild.

Av HDG
Skrivet av Dream_man:

Sitter just nu på ett värdelöst 2.1 system som verkligen låter skräp och basen har jag ingen användning för alls då jag av respekt för mina grannar inte vill dåna på för mycket. Är en fattig student som är på jakt efter ett bra 2.0 system till att börja med, vill ha möjligheter till att bygga ut med fler högtalare och bas i framtiden den dan jag förhoppningsvis flyttar till ett hus. Antar att man helst ska lyssna på grejorna i butik men jag litar på sweclockers öron.

- Kan tänka mig att lägga 5-6000 papp (om det räcker?)
- Vill ha så rent och bra ljud som möjligt, kraftigt basljud är inget som intresserar mig i dagslägget.
- Vill helst inte kompromissa på varken högtalare eller receiver då mitt motto är att det är bättre att spendera och bli nöjd än att köpa billigt och vara halvnöjd för att sedan köpa nytt (som jag gör nu).
- Är heller inte så intresserad av att spela "vråldhögt", det som är viktigt är att ljudet är så rent och bra som möjligt.
- Av någon anledning så tilltalar dessa mig http://www.hifiklubben.se/produkter/hogtalare/stativsma/scand...
- Samt dessa http://www.hifiklubben.se/produkter/hogtalare/stativsma/bw_dm... (Dyra)

Sammanfattat, 2.0 system, rent och bra ljud, och vill helst inte kompromissa på grejorna, då väntar jag hellre tills jag har råd. Sen om någon kan tipsa mig om någon bra bok, hemsida eller motsvarande där man kan lära sig om allt som har med ljud att göra och vad alla tekniska termer betyder.

http://www.ljudfokus.se/produkt/monitor-audio-bronze-bx2-natu...
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1151196

Ett förslag som kommer in strax under 6k.

Om du kan skriva vilka extra funktioner som du vill ha/inte behöver så blir det lättare för oss att hjälpa dig. Vissa förstärkare har AirPlay, inbyggd spotify klient mm. Är det något som intresserar dig?

Av HDG
Skrivet av Sötpotatis:

Marantz SR-5007 jämfört med Yamahan då?

Nu har inte Reference Audio V773:an sitt sortiment, vill ju få ett bra paket pris som möjligt. Det blir lite svårare när man får köpa allt separat.

Jag kommer inte ihåg hur skillnaden i ljud var men jag valde att köpa Marantz 6006 till mina MA. När jag tittade nu så hittade jag två fördelar med Marantzen, det ena var inbyggd spotify klient och det andra var lite mer watt. Men är du som jag så kommer aldrig watten vara ett problem

Av HDG
Skrivet av Sötpotatis:

Har haft lite för mycket att göra, så detta har fått vänta lite.

Jag vill fortfarande provlyssna på högtalarna innan jag genomför köpet. Ska försöka ta mig till stan under nästa helg.

Jag har ändrat lite i Monitor Audio paketet. De bakre högtalarna (BX1) bytte jag ut mot ett par Monitor Audio Bronze BX FX . De är till för självaste surroundljudet, till skillnad mot BX1.

Har tänkt även lite över frontarna. Tycker ni att jag borde satsa på ett par BX6 istället för BX5? Blir det någon märkvärdig skillnad i mitt lilla rum? Angående basen igen. Är det värt att köpa en Digital EQ till den?

Läste också tidigare i tråden om att begära en offert. Är det bara att mejla butiken om det då? Hur mycket billigare tror ni man kommer undan?

Ni får ursäkta mig om inlägget blev för luddigt. Är väldigt trött just nu.

När jag köpte mitt system så hade jag provlyssnat och fått hjälp av flera butiker och då jag inte tyckte att den som råkade ha de grejer som jag bestämde mig för automatiskt skulle vinna så mailade jag samtliga butiker och skrev som det var. Jag vill köpa detta paket med högtalare, receiver och kablar (specificera ungefärligt vilka kablar) vad kan jag få för pris? Tänk på att några kommer inte vilja ge någon systemrabatt men det är bara att strunta i dem säljarna. Leta lite på nätet vilka som har dina grejer och skriv ett mail. När du har fått att de svarar så tar du de bästa och ser om du inte kan få lite bättre

Hoppas det var en hjälp och en rabatt på minst 10% ska du kunna få ut. För mig skiljde det 12000kr mellan högsta och lägsta offerten på ett MA silver system med receiver.

Av HDG
Skrivet av MEWA:

Hej,

Jag har ett antal analysresultat som jag får på olika datum och mitt problem är att jag vill få värdena för t.ex. analys 1 för de olika datumen samlade i en ihophängande rad. Jag illustrerar nedan:

Det jag har ser ut som såhär (basdata):

A-spalt - B-spalt C-spalt
2-mars Analys 1 300
Analys 2 600
Analys 3 1000

4-mars Analys 1 200
Analys 2 400
Analys 3 800

A-spalt - B-spalt C-spalt
7-mars Analys 1 400
Analys 2 500
Analys 3 900
OSV ...

Utifrån det jag har så vill jag skapa följande i en ny kolumn:

Analys 1
2-mars 300
4-mars 200
7-mars 400

Jag vill alltså göra en funktion som gör att jag kan "dra" ner cellkanten i nya kolumner så att datum och värden plockas i en logisk ordning och inte tar med värden för analys 2 och analys 3. Notera att jag inte vill addera värdena utan endast plocka värden i en given ordning genom att skapa en cell innehållandes en funktion som tillåter mig att dra ner cellkanten så att datum och värden fylls på från "basdatan" så som jag vill ha det..

Jag hoppas att jag förklarade tillräckligt bra :/ En lösning skulle spara mig väldigt mycket onödigt jobb!

Det finns två sätt att lösa ditt problem som jag ser det (om jag har förståt dig rätt) och de är;
1)
Använd $ framför rad eller kolumn betäckningen så kommer den inte att ändras när du drar.

2)
Kopiera cellen som ska byta plats och ta klistra in special och ta klistra in länk ner till vänster i dialogrutan.

Av HDG
Skrivet av HotShotChinez:

Hej jag har köpt dessa högtalarna http://www.inet.se/produkt/6606123/logitech-z506-5-1
Någon som vet om de är bra och har dom? Åsikter plz!

Det finns ett problem med din fråga och det är att du ställer den till personer som alla har relativt höga krav på sitt ljud. Jag började min bana med Logitech x-530 som var det bästa jag hört då. Nu sitter jag med ett system för åtskilliga tusen och undrar om jag inte ska uppgradera lite,

Som andra har sagt, du får vad du betalar för och den fördel som finns med dessa små system är att de kan någorlunda placera vart ljudet kommer ifrån vilket kan öka inlevelsen i spel men bra ljud för musiklyssning är det inte i min mening.

Av HDG
Skrivet av Danielv:

Tack för bilderna grymt! Så kan jag tänka mig ha. Suben gömmer jag såklart i Tv-bänken :). Frågan är hur många högtalare jag kan med att slänga upp. Är det bara 2st som på första bilden? Hur blir ljudet då jämfört med fler på väggen?

Yes ska ta ett besök på HIFI klubben och ta ett rejält snack med snubbarna där.

Var bor du? Om du bor i t ex Stockholmsområdet eller Göteborg så finns det andra bra ställen att kolla ljud än Hi-fi klubben så att du får höra fler förslag. Min gissning är att från hi-fi klubben kommer Sonos att bli ett förslag.

Om du inte vill att dina högtalare märks så är det nog detta som är din bästa gissning.

http://www.hembiobutiken.se/produkt.asp?pgrpnr=170380

Annars är ett system med någon av dessa ett bra alternativ skulle jag säga.

http://www.hembiobutiken.se/produkt.asp?pgrpnr=151530
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/stativsma/monitor-audi...

Av HDG
Skrivet av Thornblom:

Jag går i tankarna på att skaffa projektor och duk nu när min TV börjar bli utdaterad, och skulle behöva lite hjälp med rekommendationer på grejor.
Spelar ingen roll om det är begagnat eller nytt egentligen.

Jag är inte kräsen, med tanke på att jag byter från en gammal LCD med 720p.
Max mått är dock ~170cm på bredden, så ca 70-77" hade jag tänkt.
Projektorn bör klara 1080p.

Vore grymt om jag kunde få lite hjälp då jag är helt färsk inom detta område
Är student, så enorma summor går inte hem...

Till att börja med så kommer här tips på två hemsidor med bra information. Speciellt projector centrals verktyg för att beräkna avstånden som behövs är väldigt hjälpsamt.

http://www.projectorreviews.com/

http://www.projectorcentral.com/

Några förslag

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=770447
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=967218
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1449264

Olika priser så dem är olika bra såklart men ingen budget satt annat än inte för dyrt. Tänk också på att ta med i budgeten sätt att ta bort ljus från rummet. Det kan betyda allt ifrån rullgardiner till att täcka ljusa väggar, golv och tak. En OK motordriven eller ramspänd duk kostar typ 2500-300kr i den storlek som du tittar på.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=131000

Av HDG
Skrivet av Sötpotatis:

Har läst lite om front-height högtalare nu och kommit fram till att Yamahas receivrar har något som liknar Dolby IIz, vid namn "front presence". Var flera som även rekommenderade front-presence över Dolby IIz.

Det största problemet med Onkyo 616 är avsaknaden av AirPlay (vilket däremot kanske kan lösas när jag skaffar en Apple TV pga streammöjligheten mellan den och andra Apple enheter).

Tittade på Yamaha receivrarna och jag har fastnat mellan dessa tre: Yamaha RX-V771, Yamaha RX-V673 och Yamaha RX-V773.

Så vilken skulle ni rekommendera mellan de tre ovannämnda Yamaha receivrarna och Onkyo 616?

Det viktiga som Onkyo har som inte Yamaha har är spotifyklient direkt i recievern, så om du vill ha det skulle jag ta onkyon annars så är Yamaha 771 väldigt prisvärd just nu.

Av HDG
Skrivet av Sötpotatis:

HDMI-kabel vet jag självklart redan om, men tar man titt på Ljudfokus under kabelfliken så finns det flera kategorier ssom t.ex: "Ljud - 2.5/3.5/6.3 mm", "Ljud - Analog RCA" osv. De två sista kategorierna heter i alla fall "högtalarkablar" och "subwooferkablar", är det endast där i som jag ska titta? Finns det några specifika kablar som Ljudfokus har som du kan rekommendera?

Tänker i alla fall börja med ett 5.0 paket och köpa till en subwoofer senare, så jag tänkte köpa detta Monitor Audio Bronze BX5 Paket.

Receivern är det enda som jag är osäker på i nuläget, vill som sagt ha en med Dolby Digital IIz för framtida "front-height" högtalare, vilket in te Yamahas receivers har. DENON AVR-2113 rekommenderades, men jag har hört att DENON har varit lite efter när det gäller receivers.

Hembiobutiken.com har både MA Bronze och har onkyo nr616 som borde passa budget och har DD IIz. Ett tips kan vara är att skicka ett mail till flera säljare och be om en offert på ett helt system. När jag köpte och gjorde detta så fick jag en väldigt bra rabatt.

Av HDG

Vad är viktigast? 5.1 eller musik? är det 5.1 med din budget så skulle jag säga att Logitech systemet är så bra som du kommer få men om musik är viktigare så har du fått många bra tips och här kommer ett till som är 5.0.

http://www.ljudfokus.se/show_prod.php?prodid=3516
http://www.ljudfokus.se/show_prod.php?prodid=5035

Det är ett bra 5.0 system som du senare kan lägga till en sub tilll om du känner att du vill. Det blir cirka 4k med kablar men det är mycket ljud för pengarna.

Av HDG
Skrivet av Sötpotatis:

Jag tänkte gå och provlyssna på Monitor Audio BX5 som jag nämnde om ovan under helgen. Tycker den ser sjukt mycket snyggare ut än Dynavoice.

Hur ser detta paket ut enligt dig?

Monitor Audio Bronze BX5
Monitor Audio Bronze BX Centre
Dynavoice Definition DM-6 (Kan ju även bytas ut mot Monitor Audios egna)
Pioneer VSX-922
XTZ 99 W10.16 High Glossy Black

Hamnar på ca. 16 000:-, lite över budgeten, men jag är fortfarande ganska osäker. Ska man gå med Dynovoice paketet vilket hamnar på runt 10 000?

Har någon här testat Dynavoicen och Monitor Audion och kan säga om vilken som är bättre/mer prisvärd?

Jag har lyssnat på båda och gillar MA bronze bättre men det är en personlig smaksak.

Tänk på att stora fronthögtalare som du tittar på ska du leva med och du kan inte gömma dem, så du måste veta att du inte kommer ångra dig på grund av utseendet för då kommer du ångra hela köpet. Om utseendet inte spelar någon roll så blir det enklare.

Mitt tips är att hoppa över sub till att börja med. Det blir en extra dimension i film med en bra sub men om budgeten är tajt så är det där jag skulle börja. (Ny/bättre sub finns på min önskelista

Av HDG
Skrivet av Sötpotatis:

Tänkte åka in till stan och lyssna på de nämnda högtalarna någon gång under veckans slut. Den enda ljudbutiken jag känner till är Hifi-klubben, men de har inte de högtalarna i sortimentet. Någon som känner till en/flera ljudbutiker i Stockholm som har de högtalarna?

http://www.referenceaudio.se/

http://www.hembiobutiken.se/default.asp

Var sin sida av stockholm men båda är bra och hjälpsamma.

Av HDG
Skrivet av Member1:

Går i tankarna att köpa ett riktigt bra hemmabio paket. Är inte inte intresserad av all-in one paket. Har inte möjlighet att åka iväg till en riktig ljud affär då det är för långt att åka. Dessa delar är jag intresserad av.

- Högtalare 3väg 5.1 - 25 tusen max
- Receiver 5.1+- 10-15 tusen max (Många HDMI in och ut) Dator, 2 Konsoler, HD Box, TV ska kopplas in.
- BluRay spelare - Här är jag helt lost. Vill ha något High-end. Kanske 5 tusen. Tar gärna alla förslag.

Några frågor först:

Hur stort rum är ditt vardagsrum?
Är tre-vägs ett måste? (Det blir inte bättre ljud om tillverkaren inte gjort ett väldigt bra jobb)
Vilka 2 konsoler? PS3? I så fall behöver du ingen blurayspelare med en bra reciever.
Kommer systemet att användas till musik också?

Nu till lite förslag

http://www.referenceaudio.se/hogtalare/hogtalarpaket/monitor-...
Låter väldigt bra speciellt om storleken räknas in och är väldigt enkelt att placera.

http://www.referenceaudio.se/hogtalare/golv/monitor-audio-rx-...
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/center/monitor-audio-r...
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/surround/monitor-audio...
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/subwoofer/monitor-audi...
Med system rabatt och en reciever går det nog in precis på 40k och har väldigt bra ljud i min mening. (I ärlighetens namn har jag ett sånt system) Det har väldigt neutralt ljud.

http://www.referenceaudio.se/hogtalare/golv/kef-q500/
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/center/kef-q600c/
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/stativsma/kef-q300/
http://www.referenceaudio.se/hogtalare/subwoofer/kef-q400b/
Det var länge sen jag hörde dessa men ett något varmare ljud än monitor audio systemet.

När det kommer till förstärkare så finns det massor som är bra runt 7-12000kr. Exempel är Marantz sr6007, Onkyo NR818, Yamaha advantage 1020 eller 2020.

Hoppas att det hjälper.

Av HDG
Skrivet av flIpz0R:

Det låter ju bra, men när du säger helt ok menar du att det fungerar bra eller sisådär? För funkar det att installera allt och sedan kunna styra spotify med remote appen så är allt bra! Har du nåt bra tips på vilken man ska välja, max 4000 kr?

Jag har en NR414 från onkyo tillsammans med ett par zensor 1 från hifi-klubben som mitt sovrumssystem och att använda spotify med den är enkelt med appen då den visar mer medan med fjärrkontrollen funkar det men det tar längre tid. Det är till exempel mycket lättare att skriva på mobilen eller min surfplatta än att göra det på själva recievern.

Enklast för att köra spotify i recievern och styra den är att göra spellistor på datorn innan medan det är jobbigare att hitta enskilda låtar och artister vilket ju är lätt på datorn.

Jag skulle säga att 515 eller 616 skulle funka bra då de ligger runt 4000kr båda två.