Inlägg

Inlägg som Tossen har skrivit i forumet
Av Tossen
Skrivet av mSebbe:

Får 5mb/s från den sidan. Det som är så skumt är ju ändå att från alla andra sidor kommer jag endast upp i 100-200kb/s kan t.ex inte ens uppdatera iOS på datorn jag sitter på just nu för att det går så enormt långsamt :s

Något jag inte nämnt är att dessa problem är på min arbetsplats nära centrum i min stad, hemma har jag även där Alltele med 100/100 utan några som helst problem :s

Har du testat att koppla upp med kabel till routern? Så vi kan avgöra om det är accesspunkten som är boven.
Har du möjlighet att koppla in dig innan routern. För att få svar på om det är routern som är boven eller ej.
Det är inte så att routern har några inställningar som begränsar vissa typer av trafik?

Av Tossen
Skrivet av mSebbe:

Ja, har provat bredbandskollen också. Wifi't har ett hyfsat lösenord men finns bara ett fåtal grannar så risken är ganska liten att någon skulle hackat sig in.

Hur kan jag ta reda på störningar? har alltele fiber 100mb

Mvh

Jag får anta att bredbandskollen också visade fina siffror när du testade.

Har du testat att ladda ner något stort från något annat ställe? T.ex. något spel i steam/origin, någon linux dist, osv?
Fungerar det bra att surfa?
Fungerar det bra att streama klipp och filmer; t.ex. från youtube, svtplay eller netflix?

Min fråga är helt enkelt om hastighetsproblemet är kopplat till just nerladdning av filer?

Av Tossen

Tyvärr finns det inte direkt något brukar, det är väldigt olika från system till system. Finns relativt stora system där klienter går direkt mot en databasserver och så finns det system där klienterna verkligen är tunna och hämtar allt via server som i sin tur hämtar via databasserver. Och sen finns det varianter på de där.

Jag vet inte riktigt var ni vill komma med frågan. Vad vill ni få ut ur svaret?

Av Tossen
Skrivet av Vredeskaninen:

Finns igentligen ingen anledning ville bara ha en usb hårddisk. Men firewire hårddisk finns det någon sådan att rekommendera?.
Har för mig att firewire och thunderbolt är samma sak?

Finns det _ingen_ anledning till att välja en extern hårddisk så ställer jag mig väldigt frågande till att köpa en extern disk. Så någon anledning borde du ha, men vill du inte berätta den anledningen så kan vi inte hjälpa dig på något bra sätt

Av Tossen

I ZFS kan du göra lite som du vill. Första frågan är vad du vill uppnå? Lagring som tål att en disk rasar eller kanske bara massa lagring? Eller är du ute efter att leka lite med systemet?

Du skulle t.ex. kunna ta och skapa 3 vdev.
Nr1 mirror med 500GB
Nr2 mirror med 1500GB
Nr3 den ensamma 2TB disken.

Av detta skulle du t.ex. kunna skapa 2 st zpool.
zpool 1: vdev 1 och vdev 2 = 2TB utrymme.
zpool 2: vdev 3 = 2TB utrymme.

På zpool1 lägger man saker man vill ha lite bättre säkerhet på och på zpool2 lägger man saker man kan tänka sig att förlora om en disk rasar.

Men du kan sätta upp det så som du beskrev också. Det beror som sagt helt på vad du vill uppnå. Varför inte testa olika varianter och köra lite hastighetstester bara för att se hur det fungerar?

Av Tossen

Kanske en dum fråga, men har du tilldelat den virtuella maskinen flera nätverkskort?

Av Tossen
Skrivet av atriix:

Tänkte jag tar upp tråden lite igen...

Min fråga gäller nu trådlös nätverkskort eftersom alla i familjen inte är stora fan av trådat. Jag har tittat på detta TP-Link TL-WN951N, men tänkte höra om det fanns rekommendationer på något annat från er.

//atriix

Kan tyvärr inte svara på din fråga. Men en annan variant är att köpa en accesspunkt som man kopplar in med en nätverkskabel från pfSense burken. Man har större möjlighet att laborera med placeringen av en accesspunkt, kan vara bra om man behöver optimera signalen. Plus att man slipper eventuellt fixande med drivrutiner. Ingen lösning på din fråga, bara ännu mer att fundera på.

Av Tossen
Skrivet av Srki1982:

Hur är det med expansionsmöjligheterna då man använder ZFS. Jag har tänkt att installera 3 st HD nu, men kommer senare sätta in ytterligare 3 diskar. Måste jag då skapa ytterligare en ZFS volym eller funkar det som på RAID5 att man bara sätter in de nya hårddiskarna så expanderar den befintliga volymen?

Vad menar vi med volym i det här fallet? Är det vad användaren ser, t.ex. utdelad lagring under H:? Är det en volym administratören ser när han jobbar med ZFS?

Vad är det vi vill åstadkomma? Ska all data ligga på samma utdelning?

I ZFS finns flera uttryck som ställer till det. vdev, zpool, volume, dataset. De har att göra med var och hur data lagras.
Med risk för att jag blandar bort mig själv och säger fel...
vdev - En eller flera hårddiskar
zpool - En eller flera vdev
Volume - En "yta" på en zpool, bestämd storlek
Dataset - En "yta" på en zpool, quotas

Sedan har vi FreeNas som i GUI kallar zpool för Volume. Det gör förvirringen total.

Sedan måste man komma åt data på något sätt också. T.ex. genom ftp, nfs, ssh.

Vill man utöka en zpool så lägger man till vdev till den zpool, går dock ej att ta bort från zpool igen. Men det är lika lätt att skapa en ny zpool om man vill. Även lätt att flytta dataset från en zpool till en annan.

Så man kan få allt under samma "volym" och sedan utöka "volymen" med nya diskar. Hur bra den lösningen är går att diskutera, men det går att göra så.

Av Tossen
Skrivet av Sushikocken:

Alltså finns det någon bra noob tut hur man fixar passthrough till mitt m1015 (flashat till IT mode) och hur man gör en bra setup till ett freenas med ZFS. Har googlat men inte hittat någon bra guide.

//Tack

Exakt vad är problemet?

När det gäller att få FreeNAS att boota med passthrough så hjälpte denna mig:
http://forums.freenas.org/showthread.php?9347-FreeNAS-as-guest-in-VMWare-ESXi-What-SATA-Controller-works&p=40262&viewfull=1#post40262

Jag kör passthrough på ett m1015 i IT mode till en FreeNAS VM och det fungerar bra för mig i min miljö med väldigt låg belastning.

Av Tossen
Skrivet av LordAlgar:

Eftersom det är en hemmaserver, där belastningen antagligen inte kommer vara särskilt hög så räcker minimum bra.

Som någon form av referens kör själv ett gammalt RAID-kort som har 512mb RAM och en cpu på ~400mhz, detta kort har jag på en 6år gammal dator som jag också använder dagligen, andra datorer i nätverket har inga problem att flytta filer med ~100megabyte/s hastighet (max vad nätverkskortet klarar) eller streama musik och film.

Därför borde en dedikerad filserver med 3Ghz och 4GB RAM utan problem klara av att lagra filmer och musik. (Även om det inte går att jämföra rakt av).

Mer minne skadar aldrig, men eftersom du ville ha det så billigt som möjligt anser jag att det är onödigt.

Jag håller med.
Man klarar sig ofta med rätt "dålig"-prestanda i sin hemmaserver. Varför inte testa och se om det du har räcker för dina behov? Dra in FreeNas på en sticka och testa. Är det något som går segt eller är konstigt så är det lättare att få hjälp när man väl kör och har ett specifikt problem.

Att det är roligt med nya saker är en annan sak.

Av Tossen

En kommentar angående priset. Man måste kontrollera vad det är för något som säljs. Det är vanligt att butiker sänker priset på gamla utgående modeller, sen kan det ändå vara värt priset. Men bara så man vet vad man köper och inte stirrar sig blind på prissänkningen.

Av Tossen
Skrivet av ThomasLidstrom:

Tack för svar!

Det var som jag misstänkte, P4or duger som alternativ värmekälla.
Det blir ingen NAS med en P4.
Det får bli en annan lösning.

Tack Aiwzor för förslag på bottenplatta!

Du skulle kunna köra i VirtualBox om det primära målet är att lära sig ett visst OS.

Av Tossen
Skrivet av dk79:

det första felet som jag märker,
Är när jag skriver in Namn, efternamn, personnummer,
så blir ut skriften i textbox4 personnummer är fel.
det är det enda som kommer upp där. innan jag jag till mer i programet, det som jag la in här först, då skriv det ut namn. efternamn, och personnummret man hade skrivit in.

Det kommer inget fel meddelande.

Personligen tycker jag att felbeskrivningen är lite rörig. Men jag tog en kort titt på koden. Ser då att ni tilldelar textBox4.Text värde på två ställen. Först:

textBox4.Text = förNamn + " " + efterNamn + " " + personNummer;

Sen så kör ni if-satsen där tilldelning sker igen, ni skriver alltså över det värdet ni nyss satt.

if (luhn(textBox3.Text)) textBox4.Text = "Personummer är Rätt:"; else textBox4.Text = "Personummer är: Fel";

Jag antar att det är en felaktighet.

Av Tossen

Ja du ska först se till att ha kopierat all data du vill spara till annat ställe. Sen när allt är uppsatt kopierar du tillbaka. Så de har du fattat helt rätt!

Det är många om och men när det gäller hur man ska sätta upp lagringsvolymer. Inget jag kommer gå in på här, finns mycket att läsa, och så är jag ingen expert heller.

MEN! Jag kan påminna om den viktigaste frågan att ha i huvudet när du läser på i ämnet. Vad är användningsområdet för volymen?

Stor skillnad i hur man bör sätta upp en volym beroende på vad man är ute efter. Bra säkerhet? Hög läshastighet? Hög skrivhastighet? Så mycket lagringsutrymme som möjligt? Etc.

Av Tossen
Skrivet av rasmussen:

Jag hade föredragit att ha en stor volym, men det är absolut inget måste egentligen.

Då skulle man alltid kunna gå på enkla lösningen att köra diskarna som dom är rakt upp och ner, utan raid kort. Rasar en disk så får du återskapa data som låg där. För vad jag förstår så går det att återskapa, men det kanske tar lite tid. Ska man hålla låg budget får man göra vissa eftergifter.

Av Tossen

Går det att dela upp data på olika volymer eller måste det vara en stor volym med 9-12 TB data?

Av Tossen
Skrivet av El_Raspberry:

Det är klart, men någonstans ska man ju börja, och om allt skulle skita sig så är det ju bara att installera Linux/Windows och köra med det istället (tappar virtualisering, men duger ändå för mina behov).

Helt rätt! Man måste våga för att lära sig. Ville bara förtydliga att det inte är plug n play bara.
Men det verkar du redan ha fattat. Kör hårt!

Av Tossen
Skrivet av El_Raspberry:

Haha, får komma ihåg det
Huvudsaken är att det fungerar att kombinera det hela som diverseserver och NAS!

Något många redan varit inne på och som man måste komma ihåg är att det kräver lite extra att köra ESXI. Det lägger ett extra lager av komplexitet på lösningen. När man sen börjar köra passthrough eller andra varianter så blir det ännu lite mer problem.

Man kan alltså inte bara läsa lite här, köpa sakerna, och sen så lever ni lyckliga i alla dagar du och din server.
Nej, det här är något för den som är beredd på att det kommer att bli något strul på vägen. Men det kan vara kul och lärorikt.

Leker själv med den här servern och har stoppat i ett M1015, för passthrough till FreeNas. Min tanke är precis som många andra att köra NAS plus labbmiljö i samma server.

Jag vill inte skrämma bort någon från det här. Men man måste vara medveten om vad det är man ger sig in på.

Av Tossen

Även jag har nu uppgraderat min server med dessa minnen. Köpte 2 st. Så nu har man 24GB. Bra början för en labbserver hemma.

Jag har också installerat 2 hårddiskar. Smidig låda att jobba med.
Kör ett IBM M1015 i IT mode. Verkar fungera med passthroug till min FreeNas. Dock bara testat med 1 klient än så länge.

Riktigt bra tips att köpa den här datorn, och de här minnena! Tack hassenfrasen och joacef.

Nu kan man börja labba på riktigt!

Av Tossen
Skrivet av joacef:

Minnena fungerar.

Perfekt!
Lär bli en beställning här snart. Lite minne, någon disk och ett kontrollerkort.
Ska försöka mig på FreeNas virtuellt med passthrough av kontrollerkortet. Informationen jag fått fram säger mig att ett IBM M1015 i IT mode ska gå att få igång på det här viset, kan dock behövas vissa inställningar i FreeNas.