Inlägg

Inlägg som dunis90 har skrivit i forumet
Av dunis90

Läs på själv för du tror du har bättre koll än du faktiskt har.

Det BIOS-uppdateringarna gör är allmänna fixar för DDR4-kompatibiliteten och även AMD:s/Intels AGESA-uppdateringar som specifikt förbättrar minneskompatibiliteten med deras nya processorer. Tillverkarna sitter inte och kodar stöd för ett nytt minne i taget.

Men återigen, att ett minne inte är med på deras lista betyder inte ett smack. Det är enbart för att de provar ett visst antal stickor, då de naturligtvis inte kan testa alla stickor på marknaden, och därför är det endast de fåtal provade stickorna som officiellt fungerar.

Att ditt moderkort inte hade stöd för 32GB-stickor från början var antingen en begränsning de kände till, eller ett fel som uppmärksammades först efter att moderkortet hade släppts, som de fixade med BIOS-uppdatering.
Bios F9e pekar ut just Kingston för att Gigabyte fått rapporter från användare eller Kingston om att just de stickorna haft stabilitetsproblem på moderkortet med tidigare BIOS.

Du borde själv fråga folk som faktiskt har koll på hårdvara, för denhär föreställningen du har om att moderkorten har medvetna inbyggda begränsningar gällande RAM är helt fel.

Av dunis90
Skrivet av anon298854:

@dunis90

Då får du läsa på lite om ddr4 minnen.

Vissa minnen funkar ej att köra 4st då moderkortstillverkaren inte lagt in stöd för detta.
Brukar komma biosuppdatering som gör att minnet stöds.

Sen finns det single och double sided ddr4, så kolla vad moderkortstillverkarens Qvl lista stödjer.
De brukar uppdatera listan när biosuppdatering släpps.

Nej, DDR4 är en standard och alla moderkort med stöd för DDR4 ska klara vilken DDR4-sticka som helst. Det är ingen medveten inbyggd begränsning i moderkorten från tillverkarnas sida.

Sen kan det finnas buggar eller barnsjukdomar, vilket var vanligt framförallt för första Ryzen och varför man rekommenderas uppdatera BIOS, men dethär med att alla minnen som inte är med i QVL är inkompatibla, är skitsnack.

Av dunis90

Och det är en väldigt dålig förklaring. RAM är RAM, det är ingen inbyggd funktion i stickorna som gör att ett par är ämnat för 2 slot och ett annat för 4 slot.

Den enda orsaken till att vissa par rekommenderas, antingen för 2 slot eller 4 slot, är för att moderkortstillverkarna provar ett visst antal minnen från olika märken. Men det innebär inte att inga andra stickor ska fungera.

Vill det sig illa kan ett sådant här fel till och med bero på att processorn är defekt.

Av dunis90

Har du provat att ha igång datorn med 100% batteri och sett om problemet uppkommer i takt med att batteriet börjar laddas ur? T.ex. om det är en inbyggd spärr som gör att datorn går in i energisparläge redan vid 60%.

Laptops kan vara speciella och det skiljer sig mellan olika märken, men det vore inte särskilt förvånande om Asus hävdar att den bara är ämnad att gå 100% via elnätet. Även skitdyra spellaptops kan vara begränsade till en viss nivå vid batteridrift.

Av dunis90

Är det Windows 10 är chansen god att det fungerar utan problem.

Av dunis90

När du säger att minnena fungerar när du kör ett par i taget, har du provat dem i alla minnesportar?

Men somsagt, prova att uppdatera BIOS. Det är vanligt att de har fixar för diverse minnesproblem.

Det kan även vara värt att prova tvinga lägsta hastigheten i BIOS för högsta kompatibilitet.

Av dunis90

Är det Windows 10 så finns det en god chans att det fungerar. Jag har själv tvingats byta ut äldre moderkort med annan socket och inte orkat ominstallera, men det har ändå fungerat utan att jag märkt något problem.

Av dunis90

Var det andra tangentbordet PS/2 medan ditt vanliga är USB?

Jag gissar på att uppdateringen av BIOS återställde allt till fabriksinställningen och att därför Fast boot är aktiverat. Det innebär att USB och ev. andra enheter inte går igång förrän du är i Windows.

Så om du kan ta dig in i BIOS med det andra tangentbordet, kolla efter Fast boot, du kan även passa på att aktivera Legacy USB och andra sådana inställingar för maximal kompatibilitet.

Av dunis90

Det kanske skiljer sig mellan olika märken, men för moderna grafikkort är det inget du bör oroa dig över. Många har börjat med att fläktarna bara sätts igång vid en viss temperatur, med motiveringen att minska ljudnivån.

Om du däremot ser att grafikkortet går varmt och de inte snurrar så är det något fel.

Av dunis90

Generellt kan man nog i värsta fall förvänta sig kring 30 FPS med den processorn. Överlag presterar äldre i3:or och Phenom II X4 oftast snäppet bättre än PS4.

Så du kan nog köpa ett nytt grafikkort och få bättre flyt.

Vilka inställningar kör du i? Det enkla sättet att prova om processorn flaskar är att köra i lägsta upplösningen. Om du inte får bättre prestanda även när du sänker upplösningen är det ett typiskt exempel på att processorn flaskar.

Om du skulle uppgradera till i7 4770/4770k kan du förvänta dig minst 60 FPS i alla spel . Tyvärr brukar de kosta en rejäl slant.

Av dunis90
Skrivet av Christina_Lkp:

Aldrig sett att den möjligheten finns på AMD-moderkort

Det finns men brukar vara reserverat för de mer påkostade modellerna. Ditt moderkort har tyvärr inte den funktionen.

Har du fått moderkortet? Om du har tur kan det finnas en lapp på kartongen som säger "Ryzen 2000 ready" eller dylikt

Av dunis90

Just äldre processorer brukar ha högt andrahandsvärde, men har du tur kan du få tag i en vanlig i7 6700 eller 7700 betydligt billigare än "K"-modellerna.

Du kan alltid prova överklocka minnena manuellt, du skadar dem inte så länge du inte höjer spänningen (däremot kan du ju råka ut för blåskärm och dylikt om de ej är stabila)

Av dunis90
Skrivet av Storage Jar:

Tycker det känns onödigt att översätta namnen på karaktärer. Tex Slayer som blir Dräparen. Dräpare är annars ett ganska coolt ord då det används för att beskriva en brakskit eller stark grogg men tycker det blir lite fånigt som namn på en skurk.
Lika fånigt i Sword of Truth med Darken som översätts till Mörken.

Jag tycker inte att det är så mycket att haka upp sig på, de engelska namnen betyder ju ungefär det.
När jag inte kunde engelska så hade jag haft svenskt uttal på Slayer, utan att ens fatta att han kallades så för att han dräpte alla i dendär drömvärlden. Men om han heter Dräparen eller Dråparen får man ju det sammanhanget.

Det skickliga översättare ibland lyckas med är ju när de hittar andra ord som passar bättre men har samma innebörd. Men jag har inget förslag på vad Darken skulle översättas till istället, Svarte eller Dunkle Rahl. Samma med om Slayer hade hetat Mördaren eller något annat, har inget bra förslag.

Av dunis90

Just GT 730 finns i tre olika modeller, varav två är omdöpta Fermi (400/500 serien)

Av dunis90

GT 640 är redan flaskhalsen och en bättre CPU än i5 3570 spelar ingen roll.

Det är värdelöst att uppgradera processorn nu om du inte köper ett nytt grafikkort på samma gång.

Av dunis90

Ett nytt grafikkort är tillräckligt för att datorn ska klara allt som finns ute, men då kring 30+ FPS. Jämförelsevis blir det ändå bättre grafik och flyt än på PS4.

Av dunis90

Något jag är nyfiken på är hur dagens billigare nätagg står sig mot t.ex. tio år gamla Corsair TX och jämförbara modeller?

Jag har själv valt Corsair CXM till nyare byggen, då det varit prisvärt och fått hyfsade recensioner. Men jag har även ursäktat det med att det inte borde vara lika petigt om man inte tar de mest strömslukande grafikkorten.

En vanlig fråga på forumet är ju även om man kan behålla sitt 5+ år gamla nätagg till ett nytt bygge, och det vanliga svaret är att du bör köpa nytt.

Av dunis90
Skrivet av ipac:

Att "bromsa" utvecklingen klarar PC på sin egen hand själv (hint: kundbasen sitter inte bara med det senaste och det snabbaste, långt ifrån) så den här konsolen (konsolerna) gör knappast någon skillnad.

Där kan man även beskylla äldre Windows. DX12 fungerar egentligen på grafikkort från 2012, men då Windows 7 fortfarande dominerat sen dess har spelen fortfarande gjorts för DX11 i åtanke.
På samma sätt hämmade Windows XP användningen av DX10/11.

Sen finns ju Vulkan som fungerat på Win7 sen dag ett, men det kom ett år senare än DX12. Jag har sett utvecklare på andra forum skriva att en stor orsak till att Vulkan haft svårt att ta mark är för att de måste skriva om alla shaders.

Av dunis90

Vad är det för komponenter?

Ett vanligt misstag som många gör är att moderkortet kräver uppdaterat BIOS för att fungera med processorn.

Av dunis90
Skrivet av A_lofstrom:

Har uppdaterat listan nu lite. Men vad jag förstår så pro carbon kortet måste uppdatera BIOS o krångla för att få de o funka med ryzen 3000 serien. Däremot tomahawk går att köra direkt.

Just detdär moderkortet har "Flash BIOS Button" vilket är MSI:s teknik för att uppdatera BIOS utan att ens behöva en processor.