Inlägg

Inlägg som dunis90 har skrivit i forumet
Av dunis90
Skrivet av ExcZist:

FX 6300 har väl ingen igpu?
Har inte sett att min har det iallafall

Det stämmer, men den integrerade grafikdelen sitter på moderkortet och är i detta fall HD 4250 (DX10.1).
Säger detta med viss reservation, men det var väl först med Socket FM och AM4 som AMD började med IGP i processorn.

Av dunis90

Med tanke på allt du testat låter det ju som att det är antingen moderkort eller processor.

Men har du provat med den integrerade grafiken? Tänker om det skulle vara PCI-E-porten som plötsligt blivit defekt.
Det kan krävas att du tar ut grafikkortet för att den ska slå över till IGP.

Av dunis90

Kanske kan vara värt att prova tvinga inställningen för lägsta kvalitet, och om det blir bättre, öka ett snäpp i taget?

På appen för Android finns även vad de kallar för videokompatibilitetsläge, som jag tror är en inbyggd funktion för att använda mjukvaruaccelerering istället

Av dunis90

Det som borde hända om du stoppar in en skiva med Windows är att du borde få upp installationsskärmen och enkelt installera om allt.
Det finns även avancerade alternativ där bl.a. startreparation är tillgänglig.

Om du provar en USB med Ubuntu så kan du välja att köra allt ifrån den, alltså utan att formatera Windows-disken. Du kan då även komma åt Windows-disken därifrån om du vill säkerhetskopiera något innan du eventuellt ominstallerar Windows.

Jag tvekar på att dethär är problemet, men det kan vara värt att prova uppdatera BIOS. Officiellt stöd för 965 kom ett år efter att moderkortet släpptes.

Av dunis90

Konstigt att den reagerar så starkt på processorbytet, men för äldre Windows är det vanligt att man behöver ominstallera när man byter moderkort. För Win10 brukar det fungera utan att behöva ominstallera.
Prova felsäkert läge genom att trycka F8 oavbrutet när BIOS-loggan försvinner och Windows ska upp.

Du kan även prova t.ex. Ubuntu direkt från USB.

Av dunis90

Just 165 hz gör spelet väldigt mer krävande för både CPU och GPU.

Men det enkla testet du kan göra för att försöka se hur långt processorn räcker till, prova köra i 720p istället.
Du kan förvänta dig upp till dubbla prestandan i 720p jämfört med 1440p, så om du skulle få 165 Hz då så vet du att processorn räcker, och alltså skulle ett tillräckligt starkt grafikkort göra att du får 165 Hz även i 1440p.

Av dunis90

När du bytte nätagg, var alla kablar nya då? En gång när jag själv var 100% säker på att det var nätagget som gjorde att datorn hastigt stängdes av, var det själva strömkabeln från väggen som hade blivit trasig

Av dunis90

Generellt kan man nog säga att i7 4790k är mer än nog om man siktar på 60 FPS, men inte räcker till om man siktar på 144 hz.
Battlefield 5 är ökänt för att vara CPU-krävande på de stora banorna med 64 spelare.

Men det enkla sättet du kan prova din CPU-begränsning på är att spela i t.ex. 720p istället. Då kan du förvänta dig upp till dubbla prestandan, förutsatt att inte processorn sätter stopp, och ju mindre prestandaökning du får, desto större är flaskhalsen.

Av dunis90

Du kan behöva aktivera M.2 i BIOS.
Såhär ser det ut på ett annat Asus-moderkort, sista steget i artikeln.
https://slickdeals.net/article/news/how-to-install-an-m-2-ssd...

Av dunis90

Om du går in i BIOS ska det finnas inställningar för turbo/boost där du borde kunna stänga av funktionen.
Du kan även prova sätta multiplier manuellt på 36 för att låsa den till standardfrekvensen på 3,6 Ghz (eller högre naturligtvis), medan Auto kan klocka den till max.

Av dunis90

De laptops jag handskats med har inte haft någon särskild ram, bara ett särskilt inbyggt utrymme där i princip vilken annan DVD-läsare som helst skulle passa.
Om du ändå är beredd att byta borde du lätt kunna öppna den och se själv hur den är fastsatt.

Om du är intresserad har jag några DVD-läsare (ev. brännare) för laptops som jag försökt bli av med, vore nöjd om jag får en tjuga för en.

Av dunis90

De flesta program idag har ju automatiska uppdateringar aktiverat som grundinställning.
Installerar man via Store sköts väl även de uppdateringarna helt automatiskt.

Av dunis90

Provat olika webbläsare? Mig veterligen är Edge att föredra för att den fortfarande tvingar H264 på youtube, medan Chrome i stor utsträckning kör VP9, vilket är mycket mer processorkrävande.

Kör youtube och all annan video på H264 så ska uppspelningen ske på grafikkortet och knappt belasta processorn.

Av dunis90

Nu var det ett tag sen jag handskades med helt nya delar, men vanligen medföljer en molex-adapter med moderkortet eller nätagget.
Vissa leverantörer inkluderar även en molex med grafikkortet, men det är inget man ska förvänta sig.

Av dunis90

Det är svårt att veta riktigt med dessa äldre moderkort, flera av dem har s.k. hybrid EFI istället för renodlad UEFI. Dessutom ska även UEFI-kort fortfarande ha stöd för moderkort med Legacy BIOS.
Det har visat sig vara problem med den automatiska igenkänningen på dessa moderkort, och en en lösning för flera har varit att tvinga Legacy-läge. En teori är att UEFI-läget på grafikkorten kräver en högre version av UEFI än vad moderkorten fick stöd för.

Har du sett någonting relaterat till Legacy eller UEFI om du kollar de olika PCI-E-inställningarna? En användare skriver att det var lösningen på hans P8P67 Deluxe.
"I have p8p67 deluxe and I remember to I had to configure PCI Express lane as legacy ROM or vice versa. then it would properly booted to OS or POST. if you don't know, then hit the BIOS reset button since correct way is the default way. now working smoothly with my gtx 1080 ftw."
https://forums.evga.com/Asus-P8P67-PRO-REV-31-m2507280.aspx

Av dunis90

Om det är för spel så är det tyvärr bara att köpa nytt.

Om det är en HTPC och du allmänt vill ha den rappare kan du skaffa en SSD (vilken du lätt kan flytta till en ny PC i framtiden), eventuellt en till sticka RAM om det bara är en port som används nu (sammanlagt två RAM-portar på moderkortet)

Av dunis90

En i7 2600 eller i7 3770 skulle göra susen för datorn och göra att den klarar alla moderna spel igen, kanske kring 50-60 FPS.
Nackdelen är att dessa processorer fortfarande brukar gå för en rejäl slant.

Du kan återanvända nätagg, grafikkortet, chassit (om samma formfaktor) och HDD/SSD till en ny dator, men allt annat måste bytas.

Av dunis90

Har du uppdaterat till senaste BIOS?
Det verkar vara ett tämligen vanligt problem att användare har problem med dessa moderkort pga. äldre BIOS som på Auto tvingar PCI-E 4.0, medan moderkorten egentligen aldrig fick officiellt stöd på 400-serien.
Du kan även prova att tvinga PCI-E 3.0 manuellt i BIOS.

Du kan även prova att använda drivrutinen som laddas ner via Windows Update, den brukar vara "gammal" men överlag stabil, för att bekräfta om det är drivrutinsproblem eller ej.
Du kan även prova kortet i den andra PCI-E-porten.
Har du möjlighet att prova grafikkortet i en annan dator?

Av dunis90

Hittar du Compatibility Support Module (CSM) i BIOS? För högsta kompatibilitet ska den vara aktiverad, med att kolla efter både UEFI och Legacy på alla olika opROMs

Jag har sett vissa användare med andra moderkort säga att de behövt tvinga PCI-E 2.0 i BIOS, då Auto av någon anledning buggat med PCI-E 3.0-grafikort
Det kan även vara värt att prova stänga av Secure boot, även Fastboot och allt annat som inte hör till klassiska POST-processen.

Av dunis90

Det jag menat är att grundregeln är att DDR4 i sig är en standard och ska stödjas av alla moderkort, men att det kan krävas att BIOS är uppdaterat.

Medan jag fick uppfattningen att du menade att man måste hålla sig till QVL och att uppdateringarna bara lägger till stöd för vissa utvalda stickor.

I vilket fall som helst svarade aldrig TS på om han faktiskt provat ett minne i varje RAM-port för att se att alla fyra portar faktiskt fungerar, eller om BIOS är uppdaterat.
Att avfärda sina problem med ursäkten att han såg att de inte var med på listan över godkända 4x8 gav mig helt enkelt dålig eftersmak.