Inlägg

Inlägg som dunis90 har skrivit i forumet
Av dunis90

Asus A8N-E med en Athlon 64 eller 64 X2 (tror jag saknar delar att provstarta, men kan lossa kylaren och kolla processorn om det är av intresse). 2st Corsair Valueselect VS512MB400, alla delar fungerade innan datorn monterades isär.
Har IO-plåt.

Oöppnat Kingston KVR400X64C3A/1G.
Fungerande Core 2 Duo E6750.

Har även defekt P5N32-E SLI Plus (fick den att starta 1 gång av 100, ingen aning om vad felet var)
Defekt Asus Maximus VI Extreme med IO-plåt, Asus OC-panel och mPCI-E Combo 2 Wifi card. Det dog tvärt mitt under användning, ingen aning om felet annat än att jag provade med ett annat moderkort och alla delar fungerade där.

Av dunis90

Produktnamn: Corsair 8GB (1x8GB)
https://www.webhallen.com/se/product/236177-Corsair-8GB-1x8GB...
Kategori: Datorkomponenter > RAM-minne > SODIMM DDR4
Pris: 439 kr

En enkel och inte så kostsam uppgradering för att göra så att din äldre laptop känns rappare igen

Av dunis90

Använder custom ROM både på plattan och mobilen, ej rootade. Huvudsakligen för att få säkerhetsuppdateringar när tillverkaren slutat att uppdatera mjukvaran, kan ej säga spontant att det faktiskt är någon ny funktion jag har använt som ej fanns tidigare.

Av dunis90
Skrivet av Kaleid:

Helt klart att det inte alltid ger mycket, men om man säljer en gammal CPU och kanske t o m köper en ny begagnad så behöver de inte kosta många slantar.
Generellt så kan man i stort sett bara vänta sig att lägsta FPS är det som blir högre.

Just nu så är 5800x riktigt billigt, behöver inte punga ut 5k för den heller.

Jag utgår alltid från tidsperspektivet också, ska datorn användas så länge som möjligt eller är man beredd att byta allt redan efter tre år?
Gamla i7:or klarar fortfarande nästan allt i 30+ FPS om man byter deras GTX 660 mot ett modernt xx50 eller xx60, gamla i5:or får däremot en ryckig upplevelse i flera spel.

När jag redan betalar flera tusen för en ny dator, så tycker jag inte att det är så farligt att betala någon tusenlapp extra för en bättre processor i hopp om den klarar sig ytterligare några år, med enbart grafikkortet som den tänkta uppgraderingen.

Av dunis90

Det som gång på gång får mig att återvända till traditionell TV är att fotbolls-EM/VM går på SVT och TV4. SVT kan man ersätta med SVT Play, men för TV4 gäller det att isf betala för IPTV eller C More.

Jag har många gånger hört kommentarer om att marknätet borde läggas ned, men för mig är det en principsak att s.k. public service ska vara tillgängligt utan att man måste betala för ett internetabonnemang.

Av dunis90

Det borde fungera.

Jag har bara gjort nyinstallationer av Win10, inte uppgraderingen från Win7 som behåller gamla filer.
Men för mig har Windows 10 fungerat utan problem på LGA 1155, men även på ännu äldre olika LGA 775- och AM2/AM3-moderkort. Jag använde Rufus för att skapa ett bootbart USB och för de äldre moderkorten var jag tvungen att bocka i det extra alternativet för "korrigeringar för äldre BIOS" eller dylikt.

Av dunis90

Vad som egentligen är skillnaden får någon mer kvalificerad person svara på, men enkelt uttryckt är UEFI en modernare version av BIOS.
Legacy-läget som ibland är valbart i UEFI är en inställning som finns för att ha kvar kompatibiliteten med hårdvara som enbart fungerar med BIOS.

Det som ibland har fungerat som nödlösning har varit att tvinga UEFI eller Legacy för att "Auto"-inställningen inte har fungerat korrekt.

Av dunis90

Om du inte redan har provat det så skulle jag uppdatera BIOS, för t.ex. MSI Z97 Gaming3 står det "- Improved VGA compatibility." och ibland är det sådana här problem som löses.

Problemet med Z77 var säkerligen BIOS-relaterat, när grafikkorten började använda UEFI så blev det uppmärksammat på många forum att just SB/IB-plattformen hade problem och tillverkarna släppte nya BIOS som löste dem.

Av dunis90
Skrivet av Gender Bender:

Jag har antennkabel inkopplad i TV:n, trots att traditionell TV inte är min primära källa till underhållning. Det är en bra räddning om internet skulle vara nere, och det kan vara skönt att titta på skit ibland, där man inte behöver bry sig om vad som händer.

Vill man se gratiskanalerna via fiber så får leverantören ta ut en avgift för tjänsten, antennen är bara att koppla in och titta. Även om det faktiskt vore helt gratis att se via fiber så tycker jag att marksänd TV ska vara tillgänglig i nödfall.

Sen finns inte allt på Play-tjänsterna heller. Ville man se fotbolls-VM via Play-tjänst så krävdes sportpaketet hos Cmore, medan sändningen via TV4 gick att se gratis.
Under somrarna har jag semestrat och behövt klara mig med bara TV-antenn. Även om fiber vore indraget är jag inte sugen på att betala internetabonnemang för att komma åt SVT Play under en vecka.

Av dunis90
Skrivet av matte-elite:

Jag har inget MS-konto, har ett lokalt. Men om jag skapar ett nu så kanske det går att använda det kontot?

Det är så det fungerar för Windows 10 iaf. Jag flyttade min licens av Win10 (ursprungligen installerad med Win7 OEM-licens) genom att skapa ett MS-konto på den äldre datorn, sen loggade jag in en gång på den nya datorn(minns ej om det var under eller efter installationen) och efter det var Windows aktiverat.

Av dunis90

Jag använder inte Linux men det är sånthär som gör att jag ändå följer utvecklingen då och då. Tycker det är tufft att gammal hårdvara får funktioner som inte ens AMD själva gett stöd för, samma sak när Ivy Bridge fick stöd för Vulkan i Linux (då inte ens Haswell stöder Vulkan i Win10).

Av dunis90

Oavsett hur snabbt minne du väljer så är grundinställningen högst 1600 Mhz, högre än det räknas som överklockning och har ingen garanti att fungera eller vara stabilt.

Jag tycker alltid att det känns hårt att betala mycket för att uppgradera en dator som blivit så gammal. DDR3 kostar fortfarande mycket för högre minnesmängder och hastigheter. Förmodligen kan du få tag på 2x2GB mycket billigare, 1GB-stickor brukar också gå att finna för en spottstyver.

Av dunis90

Nu är det ju iofs svårt att få tag i ett grafikkort när man vill, men jag har alltid förespråkat att man ska vänta tills spelet ifråga är ute och det finns prestandatester att gå på. Just BF2042 ska ju även ha en öppen beta som torde ge en fingervisning.

Av dunis90

Skulle också satsa på att det är grafikkortet självt som blivit dåligt. Teoretiskt finns det väl en möjlighet att själva AGP-porten blivit dålig, men väldigt sällan man hör om sånt.

Alternativet är väl om du skulle prova XP eller Linux och se om allt fungerar väl där.

Av dunis90

Att prata om att allt avgörs av antalet kärnor är förstås helt missvisande, men under de snart åtta år som passerat sedan PS4 släpptes så har utvecklingen gynnat ett större antal kärnor/trådar, och att då blint rekommendera en CPU med 6C/12T istället för 8C/16T, då konsolernas enkelkärniga prestanda dessutom är mycket närmare datorernas än tidigare generation, det begriper jag mig inte på.
När spelstudior har övergivit PS4-eran och satsar helt på PS5-eran och likvärdig PC-hårdvara, så blir jag helt enkelt inte förvånad om dagens 6C/12T om tre år inte klarar av att matcha konsolversionerna. Ännu längre och jag blir inte förvånad om de inte håller stabila 30 FPS.

Jag kan rekommendera folk fel, men när någon frågar mig om råd så är jag helt ärlig med hur jag resonerar. Jag avråder inte någon bestämt från att köpa en 5600x, men jag skulle aldrig rekommendera den över 5800x om de är villiga att punga ut, jag skulle få dåligt samvete om den åldras dåligt jämfört med 5800x.

Dethär med att ständigt prioritera grafikkortet är också ett argument som jag är kluven inför och tycker historien talar emot.
Någon som år 2013 valde att betala extra för i7 3770 och kanske gjorde så fastän det innebar ett sämre grafikkort (t.ex. 760 istället för 780), har en processor som fortfarande ger stabila 30-60 FPS beroende på spel, medan i5 3570 ger en ryckig upplevelse. Står sig processorn bra så kan man uppgradera till x60 några år senare och fortsätta ha bra prestanda i moderna spel.

Att satsa på att köpa en begagnad högpresterande CPU i framtiden är inte heller något jag rekommenderar med gott samvete, då gamla högpresterande processorer behåller ett högt andrahandsvärde under många år.

Av dunis90
Skrivet av PatrickP:

Folk har sagt i åratal nu att konsolerna använder X kärnor, därför kommer PC spelen bli mer anpassade efter det så småningom. Värt att tänka på är att ja, PS5 har 8 kärnor. Även PS4 (som släpptes 2013) har 8 kärnor. Om jag inte missminner mig hade även PS3 (som släpptes 2006-2007) 8 kärnor i någon halvkonstig konfiguration (1 main kärna + 7 subkärnor eller något liknande)

Har svårt att se att det inom kort kommer ske något så drastiskt på spelmarknaden att 6 kärnor, 12 trådar helt plötsligt inte räcker

Det är bara sju kärnor som är tillgängliga för spel, men den stora skillnaden nu är att det är Zen 2-kärnor (Ryzen 3000), varav den svagaste konsolen kör den på 3,4 Ghz, medan PS4 och Xbox One hade Jaguar-kärnor, klockade på 1,6 Ghz.

Jaguar hade inte bra prestanda ens när den släpptes, arkitekturen var ämnad för notebooks. Athlon 5350 var en fyrkärnig Jaguar som kördes i 2.05 Ghz, och till och med FX4100 gav den stordäng i CPU-tester.
https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_athlon_5350_apu_and...

PS3 går inte att jämföra med en vanlig CPU, men Xbox 360 hade en trekärnig CPU och den generationen såg man också en utveckling där alltfler spel sackade efter på tvåkärniga processorer och flertalet spel blev ospelbara efter 2010, medan deras fyrkärniga storebröder fortfarande klarade sig bra.
Även under PS4-eran såg vi allt fler spel utnyttja fler än fyra kärnor/trådar och att gamla i7:or åldrats mycket bättre än deras i5-bröder.

Det är förstås upp till var och en om man vill betala extra för att försöka vara mer "framtidssäker", men jag tar hellre risken att "slösa" 1000-1500 kr redan idag jämfört med risken att betala ännu mer för att uppgradera moderkortet, processorn och RAM igen för ytterligare flera tusen tidigare än vad jag räknat med.

Av dunis90
Skrivet av Alphahanne:

Senaste drivrutin man får fram när man söker på AMD är från 2018. Att det lagts in stöd för nya funktioner i senare drivrutiner är en sak, optimeringar för spel en annan.

Den senaste drivrutinen du får fram när du söker drivrutiner för HD 7970 hos AMD är Adrenalin 21.5.2 Recommended (WHQL), uppdaterad den 21 juni år 2021.
https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-hd/amd-rad...

Du säger ju tusan emot dig själv när du till och med skriver att den senaste drivrutinen är från år 2018 men samtidigt påstår att senare drivrutiner inte har några optimeringar för spel även om de har nya funktioner. Och ännu en gång, det handlar även om att åtgärda buggfixar.

Av dunis90
Skrivet av Alphahanne:

Om vi tar 7970 som det pratats om i tråden. Det har inte fått några uppdateringar i drivrutinen sedan 2018. Ändå verkar många använda dem. Det har kommit enstaka buggfixar ja men det är allt. Hur många har märkt av det?

Jag sitter med mitt gamla 5870 som inte fått någon drivrutinsuppdatering sedan 2015. Jag spelar en del spel som kommit efter det utan problem. Det saknar dock hårdvarustöd för DX12 så det kommer aldrig kunna klara alla spel, oavsett om drivrutinerna uppdateras eller inte. Dessutom är det för slött för majoriteten av nya spel så det blir en ickefråga i det sammanhanget.

Min poäng är att många i tråden verkar tro deras kort inte längre kommer gå användas vilket inte är sant.

Hur kan du fortfarande skriva att HD 7970 inte har fått några uppdateringar i drivrutinen sedan 2018, då dessa kort fick stöd för WDDM 2.7 och Shader Model 6.5 och Vulkan 1.2 när dessa släpptes år 2020?

Nya spel är somsagt inte heller enbart senaste Battlefield eller Call of Duty, utan som sagt även indiespel so körs i DX11 med enkel grafik.

Skrivet av Alphahanne:

Och de har ju kommit trots att drivrutinerna slutat uppdateras för dessa kort. För övrigt, om en ny drivrutin introducerar en ny bugg för något av dessa äldre spel, gå då tillbaka till den föregående drivrutinen där det fungerade så kan du spela det igen. En ny drivrutin kommer ändå inte ge någon prestandavinst i dessa spel på de gamla korten så varför ens uppdatera?

Jag ser fortfarande inte problemet.

Dessa grafikkort har inte slutat att uppdateras förrän nu, och återigen, de har fått stöd för det senaste i varje ny Windows-version som har släppts fram tills nu.

Och ännu en gång, det handlar inte nödvändigtvis om prestandavinster i nya spel, utan det kan röra sig om en drivrutinsbugg som gör att ett indiespel med enkel grafik, som borde fungera på vilket DX11-kort som helst, kraschar eller har visuella buggar.

Av dunis90
Skrivet av Alphahanne:

Hur många är det som använder t.ex ATI 7500 eller för den delen nvidia Gforce2 Ti, båda från 2001, idag annat än i retrobyggen? Där de för övrigt fungerar utmärkt med de spel och applikationer som var aktuella då.

Grafikkort från 2010 fungerar fortfarande, är fortfarande användbara och detta beslut förändrar ingenting där. Det kommer dock en dag när spelen kommer kräva MINST DX12 för att fungera och då är dessa kort historia vad gäller de spelen. Äldre spel kommer dock ändå fortfarande gå spela på dem så jag förstår verkligen inte vad problemet är.

Oavsett om det inte kommer några drivrutiner alls i fortsättningen så går det alltid använda de senast tillgängliga. För dessa äldre kort är det således ingen skillnad. Ta dina 7970 som exempel. Du har kunnat använda dem ända till idag, trots att det slutade få uppdateringar i drivrutinerna 2018, bortsett från enstaka buggfixar. Du kommer kunna fortsätta använda dem i framtiden också.

Dessa "enstaka buggfixar" är ganska så viktiga. Det är surt att man inte kan räkna med att köra ett spel med enkel grafik som t.ex. Worms WMD eller Bloodstained på gammal hårdvara pga. drivrutinsbuggar.

Av dunis90
Skrivet av Alphahanne:

Vet inte riktigt var jag påstått det?

Du påstod att det inte blir någon skillnad då de äldre grafikkorten ändå inte vinner något på uppdateringar längre, vilket är ett magstarkt påstående.
Mitt inlägg visade helt enkelt att dessa tio år gamla grafikkort fram tills nu har gynnats av nya drivrutiner.

Sen är det tyvärr så att det bara är kvalificerade personer som skulle kunna besvara om dessa grafikkort även fortsättningsvis skulle kunna få stöd för nya funktioner, t.ex. om de öppna drivrutinerna för Linux fortsätter få stöd uppdaterade Vulkan-versioner.