Inlägg

Inlägg som cheben har skrivit i forumet
Av cheben
Skrivet av Eismannen:

Jag tänker också att, hur ska man ens veta att de kommer låsa upp. Kanske avgiften plötsligt dubblas eller tripplas. Eller de kanske tar pengarna och försvinner men låter systemet fortsatt vara låst. Eller låser upp, fast lämnar kvar en liten "present" - så att de kan göra samma sak igen, eller kontaminerar precis allting. Vem vet.

Det är ju inga hyvens killar precis, varför skulle de ens ha någon som helst "heder". I och med deras första tilltag har de redan visat vilken nivå av tillit man kan ha till dem tänker jag - noll.

"Heder" behövs inte, men gruppernas rykte är viktigt. En grupp med rykte om sig att bara dra och inte låsa upp har lägre chans att få betalt. Grupperna har ett enormt egenintresse att deras rykte är att du får tillbaka datan om du betalar, även fast de såklart skiter fullständigt dig och din data.

Last week tonight hade ett avsnitt om ransomware. De intervjuar en gammal dam som drabbades och fick tillbaka sin data. Grupper som riktar in sig på privatpersoner har dokumentation och goddamn "kundservice" som hjälper folk utan IT kunskaper att köpa och skicka bitcoins + dekryptera datan.

Av cheben
Skrivet av Varg:

Att prissänkningarna är temporära, beror det på att Super-korten har ett lanseringspris som sedan höjs igen? Annars känns ju prissänkningen väldigt kass även om det är trevligt med rabatt under en tid.

AMD kanske vill se efter om det ger effekt eller inte innan de comittar till en permanent sänkning? Grafikkortsmarknaden har ju varit knasig så länge nu så kanske är svårt att förutspå hur elastisk priskurvan är.

Av cheben
Skrivet av AdamLKvist:

Inte något jag kunnat identifiera. Problematiken har visat sig i spel (inledningsvis Parh of Exile och slutligen Diablo 3 för ett antal dagar sedan vid säsongsstart), noterar att jag inte testat andra spel under tiden.

Vidare så uppstår problemen vid det här laget även utan spel igång. När jag formaterade om windows på SSD #2 så kraschade datorn medan jag satt och förberedde för installation av drivrutiner, efter detta så plockade jag ut SSD #2 och bootade från originaldisk SSD och återigen kraschade datorn, men då vid spel.

Testa att ha koppla ur SSD#1 istället och se om felet kvarstår.

Av cheben
Skrivet av Trihxeem:

Som om det vore negativt.
Eftersom det är EUspecifikt så har vi väl EU att tacka - tack.

Just det som är så skönt med att man får ställa in/välja. Vill man ha den funktionaliteten kan man behålla den, vill man inte så bort med den.

Nu får man hoppas att dessa inställningar är tydliga nog så att det går att förstå vad man gör, även UTAN att vara en person som följer teknikpressen. Jag har inte jättehöga förhoppningar om det. Är det någon som vet om det finns någon form av "standard" hur tydliga inställningarna måste vara?

Av cheben
Skrivet av Söderbäck:

Det går säkert att gå längre och aktivt försöka lura anticheat-system i spel. Frågan är väl hur långt väletablerade hårdvaruföretag som riktar produktsegment mot spelbranchen samtidigt vill ta en fight för mer fuskande i spel.
Utöver sämre rykte så riskerar de ju faktiskt att skada den branch de tjänar pengar på om de lyckas.

Att någon tar den fighten - sure. Men är det MSI som tar den? Jag är tveksam och tror nog hellre de lägger ner en skämfunktion än att göra spelbranchen till fienden.

Håller med, man får ju hoppas/anta MSI är seriösa. Men företag har ju gjort dummare saker, för att inte tala om moddare som ger sig på displaymjukvaran. Jag skulle gissa på att säkerheten i den inte är perfekt, för vem skulle "attackera" en skärm?

Gud vad trökigt, och det kommer ju knappast bli bättre inom multiplayerspel framöver heller.

Av cheben
Skrivet av Söderbäck:

Borde vara ganska enkelt löst från Riot. Förhindra att spelsessioner startas med den skärmen inkopplad och meddela användaren om varför så är fallet.

Jag har lite dålig koll på hur det funkar, men behöver skärmen vara ärlig vilken den är? Det sitter ju en del datakraft i den så att ha en option att utge sig vara en annan skärm med samma panel borde ju inte vara jättesvårt. Och med ärligt menar jag två nivåer

1. För certifiering av Displayport, HDMI etc
2. Rent tekniskt för att det ens skall fungera.

Att det gäller för 1 skulle jag kunan tänka mig men har svårt att se att det skulle gälla för punkt två. Det är ju bara en okrypterad dataström som kommer ur skärmen. Det skulle ju kännas ganska värdelöst om vissa spel börjar kräva HDCP.....

Av cheben
Skrivet av Mordekai:

Jag söker en så billig SSD som möjligt för Home Assistant men vill vara säker på att den inte kraschar. Kingston NV2, är det något att lita på? Tänker 500GB då 256GB inte är så mycket billigare. Antar att SATA går lika bra som nVME.

Jag kommer skriva mycket loggning/statistik, så massor med små skrivningar. Finns det någon som överlever ett strömavbrott under skrivning? Dvs med en kondensator som kan slutföra en skrivning? Jag känner bara att jag litar på WD, Seagate, Kingston, Intel och Samsung för att de har högst värderade varumärken och kan inte bara byta varumärke om det skiter sig (Plextor).

Tror ärligt att du inte behöver stirra dig blind på TBW. Även en billig disk med "bara" 100TBW skall enligt tillverkaren klara strax över 25Gb/dag i 10 år. 25Gb är VÄLDIGT mycket data sålänge det inte är media (foton, musik, video). Jag kan se efter när jag kommer hem hur stor min är. Jag kör ZFS på databasen med snapshots var 15 minut, så i princip varje skrivning som görs går att summera ihop över flera månader.

Skulle jag vara i dina skor skulle jag försöka göra vägen från krash så smärtfri som möjligt, alternativt ha någon form av redundans istället för att leta "odödlig" hårdvara. All hårdvara kan kasta in handuken utan förvarning, eller så kan du göra något dumt som pajjar den.

Av cheben
Skrivet av Sinery:

Är inte bara att "det ser bäst ut" utan det ser monsteröst mycket bättre tillverkad ut.
Sedan är selen CE-märkt.

Som jag förstår det är EN (ej CE) bara en specification, betyder inte att grejen faktiskt har kontrolleras.
Så man kan undra varför Jula inte säger den är CE-märkt.

Skulle tro att Jula inte säger att den är CE märkt för att det är lite underförstått att den är det. "CE" är importörens sätt att märka att produkten uppfyller de krav som finns för att få sälja i EU, dvs den är laglig att sälja här. Onödigt att skriva på alla produktbeskrivningar "Den här är laglig för oss att sälja"

Exakt vad för krav CE innefattar beror på vad det är för produkt.

Av cheben
Skrivet av propellerhatt:

Jag har tre datorer här hemma som regelbundet används. Två av dessa har 11 och en 10. Som jag ser det är 10an helt enkelt så användbart fortfarande och jag kan nog inte komma på nånting som 11an gör bättre. Jag ogillar inte 11 men med mer strikta hårdvarukrav så är det väl förståeligt att folk sitter kvar på 10 om det enda sättet att uppgradera är att gå igenom massa loopholes eller rentav köpa ny hårdvara som dom annars kanske inte ens behöver. Den enda anledningen till att två av mina har 11an är att den ena (laptop) kom med det förinstallerat och den andra (egenbyggd desktop) uppfyllde hårdvarukraven och jag tänkte varför inte? Den sista uppfyller inte de officiella kraven men rullar glatt vidare på 10an sålänge.

Jag tror det kommer ta en lång tid innan win11 blir majoritet av väldigt enkla anledningar. Folk i allmänhet kör med det OS datorn köptes med, och de kanske uppdaterar om det görs automagiskt. Det såldes galna mängder laptops under 2020/2021 när windows 10 fortfarande var vad som gällde, så det finns mängder av relativt nya datorer som såldes med windows 10. Ingen köper en ny dator bara för att support är på väg att gå ut (se bara på hur många lastgamla Andriodlurar som används). En ny dator köps in när den gamla är för långsam, trasig eller batteritiden är för dålig.

Utöver det så håller laptops prestanda mycket längre, så det är intre precis så att en uppgradering var 3:e år är något som man måste göra jämfört med 00-tal/tidigt 10-tal. Jag tror MS framöver kommer behöva leva med att antingen ge support i 7 år efter att ett OS slutar säljas eller se till att en uppgradering är enkelt att göra. Annars kommer det bli problem när miljontals datorer blir EoL. Jag blir inte alls förvånad om Windows 10 2025 EoL datum skjuts fram när vi väl är där.

Av cheben
Skrivet av Dr Pew:

Fantastisk tråd. Tack för en massa bra tips. Jag hostar inget idag, men det är under uppbyggnad.

Vad jag har:
* Edgerouter X som har flera subnät för att kunna separera admin-nät för proxmox och dylikt.
* Server med lite mellanting mellan vanlig konsument-hårdvara och "riktig" serverhårdvara. Asrockrack x570d4u (inte den med 10gbit alltså, tyvärr), Ryzen 5900x, 64 gb DDR4 , 2st 1tb NVME (speglade), 2st 12tb NAS-snurrdiskar (speglade t TrueNAS). En extra 1gbit-NIC har jag smetat in på PCIE också. Jag har kommit så långt att Proxmox är installerat och jag kan skapa och leka lite med VMs och LXCs.

Vad jag planerar för:
* NextCloud
* TrueNAS med passthrough till snurrdiskarna
* Kanske någon RPG-site (Foundry t.ex)
* Får se om jag testar JellyFin. Det verkar spännande men jag är ingen stor mediebibliotekssamlare. Man kanske borde börja med tanke på hur dåligt streamingtjänsterna fungerar.

Hur gör ni för åtkomst utifrån? nginx? Tailscale? Bara öppet in via rätt port? Min tanke är att ha ett sätt för närmsta familjen att komma åt typ nextcloud och lite sånt, och sen kanske ett annat sätt för vänner att komma åt vissa saker. Ett enkelt sätt att dela filer och sånt tänkte jag.

I praktiken går det långsamt och osäkert, men det är roligt och jag lär mig saker på vägen. Jag är inte i branschen, har krävande jobb, små barn och en del andra hobbies, så för att inte bränna ut mig så kör jag bara it-trixandet när jag har lust.

Jag använder apache som reverse proxy för alla mina tjänster, de jag använder ska vara OK att exponera mot internet bara man ser till att följa dokumentationen. Framför allt Nextcloud tappar så extremt mycket funktionalitet om man måste krångla för att nå den. Att dela med länkar är så bekvämt, senast nu när svärmor fyllt år och jag kunde skapa en länk för "filedrop" av bilder, samt en länk där de sammanställda bilderna kunde laddas ner. Vill man använda den så är standard webläsaraccess det enda acceptabla imo. Jag använder länkdelning hela tiden, mest till folk där "logga in i min VPN" inte är gångbart. Det finns en openVPN server med som används om jag vill komma åt interna tjänster/NASen, men den används sparsamt.

Någon gång skall min gamla ASUS router bytas ut mot en pfsense/opensense router och då blir det kanske en annan proxylösning. Men nu går det lite under "if it ain't broke, don't fix it"

Av cheben

Kan bara hålla med @Kaput. Med de där kopparplanen kommer du ha extremt stora problem att löda med de flesta lödkolvar du kan hitta. Värmen bara försvinner in i den kopparn och sen ut i resten av kortet. Kom ihåg att den kopparzonen är dimensionerad att leda 20A eller så när kortet är varmt. Leder det ström bra leder det värme bra med

Benen ett i taget kommer nog vara ett krav, och att använda chipquick är starkt rekommenderat. Det kommer underlätta något enormt om du får ner smältpunkten ordentligt. Var försiktigt med det dock, för det väter lite sämre och du vill inte ha det bland andra komponenter.

Värmer du svinhett på en pad länge riskerar du att den separerar från kortet vilket du verkligen inte vill att den gör, så förvärma och ta ett ben i taget kommer vara nyckeln till att lyckas

Av cheben
Skrivet av Eismannen:

Jag är lite frestad att göra detta med mitt 4090 men då 3d printa i sån träblandad PLA, slipa, betsa och lacka och sen stoppa i mitt fractal north. Har ju dessutom 3 st sådana noctuafläktar liggande.

DO IT! Gärna med lite små listverk på kanterna för extra poäng

Av cheben
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Genomtränglighet genom betongväggar etc är också intressant. Jag ser dock att lagstiftningen tvingar folk köra med meshsystem eller liknande. Det hade ju annars bara varit att öka sändareffekten för att få längre räckvidd.

Högre effekt blir kontraproduktivt i fallet för alla människor som inte har en egen villa med stor tomt. Längre räckvidd = fler nätverk du "delar" radiotid i. Tyvärr är inte att ha det som ett "option" en bra lösning heller. Folk kommer missanvända den och sänka hastigheten för alla som har oturen att bo nära dem. Tyvärr tror jag att mesh/fler AP enda realistiska vägen framåt för att förbättra täckning. Den sämre räckvidden för 5GHz Wifi är en orsak att det funkar så mycket bättre, speciellt i tätbebyggt område. Alternativt behöver man ge WiFi mer spektrum, men det är inte heller speciellt enkelt.

Skrivet av Gainsgoblin:

Känner du att du får ut mycket av högre wifihastighet i hemmet på din mobil?

Högre bandbredd till en specifik enhet håller jag med om att det egentligen inte är superinstressant men högre bandbredd gör det enklare att överföra data till fler enheter i samma nätverk. Din mobil kan ta emot samma mängd data på kortare tid -> APn kan skicka mer data till fler enheter innan nätverket känns slött. Väldigt sweet för typ ett hotell eller hemnätverk med mobiler, laptops, spelkonsoler och TV

Av cheben
Skrivet av Hamp93:

Hej!

Funderar starkt på att köpa en billig andrahands kamera.

Har en hund som jag gärna skulle vilja fota lite i träning/tävling ( rörliga bilder alltså ) och är ute mycket och vandrar och skulle då vilja fota natur och familjen på äventyr.

Kan verkligen noll men fiffla lite med ISO och vad man mer gör är väl så långt jag tänker mig att jag lär mig ändå haha…

Förstår inte skillnaden mellan alla d3000 och 70d osv osv, om jag sätter en budget runt 1000kr är det någon som kan tipsa ?

Förstått att för att en lins 55-1.8 ( om jag minns rätt) är rätt bra att ha?

Svarar gärna på fler frågor för att få en tydligare guidning!

Väl mött!

Vad menar du med vandra? Jag gillar att fota när jag vandrar men det blir inte ofta jag tar med min systemkamera på vandring. För en dag/halvdag så går det hyffsat bra. Men att släpa på en systemkamera i 2 - 5 dagar är något som man verkligen behöver tänka efter noggrant innan man gör. Jag skaffade tillslut en kompaktkamera för längre turer och det har varit en bra ide. Den är mycket mer sannolik att åka med, men båda används fortfarande.

Jag avrådet inte från en systemkamera (det är väldigt kul att använda) men tänk efter ordentligt ur du skall använda kameran. Det kan vara värt att se om du kan låna en för att se om den passar hur du tänker använda den.

Av cheben
Skrivet av TheRedLightning:

Vad finns det för del man kan ta från en dator så den ej startar utan den delen (helst snabbt och smidigt).

Det jag själv kommer på är såklart el-sladden (tyvärr finns reserver så kommer ej funka) samma gäller tangentbord/mus/bildskärm.

Var själv inne på minnena, men då måste man in i burken. Finns det något annat?

Tanken är att den väsentliga delen ska va borta under dagen när man jobbar och fås tillbaka på kvällen.
Det gäller ett barns dator, som inte ska ha tillgång till datorn under dagen på skoldagar.

Håller med om några andra talare här, det är olämpligt att plocka i/ur interna komponenter/kablar ofta. Kontakter för 'internt' bruk brukar vara designade för relativt få cykler. 30-100 är inte ovanligt. Det betyder inte att de kommer gå sönder direkt när det talet passeras, men de kommer gå sönder snabbt. Jag tror att en mjukvarulösning kommer vara det mest praktiska.

Av cheben
Skrivet av Dykarn13:

Hej!

Funderar på att dra lite kablar för att göra det lättare här hemma och få nätet bättre där det behövs.
Så skulle behöva lite tips ifall någon har gjort detta tidigare, do's and dont's.

Har sätt tidigare någonstans där det tipsades om en schneider kabel? Möjligtvis ifrån amazon.

  • Se till att du köper installationskabel (solida ledare)

  • Försök köpa kabel med ledare i solid koppar istället för CCA (Copper clad aluminium). Viktigt ifall du i framtiden vill använda PoE och det är inte speciellt mycket dyrare

  • Akta dig för skarpa kurvor. "knäcker" du kabeln för mycket kan det bli dålig signalkvalitet

Av cheben
Skrivet av thompo:

Jag har en gmail-adress som är förnamn.efternamn@gmail.com. I natt fick jag två mail – en bekräftelse på medlemskap och en orderbekräftelse från HM – trots att jag varken ansökt om medlemskap eller beställt något. Först trodde jag att jag blivit hackad, men sen ser jag att det i ”huvudet” till de båda mailen står att de har blivit skickade till förnamnefternamn@gmail.com, alltså en e-postadress som är snarlik min men utan punkt mellan för- och efternamn. Leveransadressen i mailen stämmer med en person som har samma för- och efternamn som jag. Hur kan detta ha gått till? Gmail kan väl inte ”sortera fel” som en slarvig brevbärare?

Läst om liknande från andra som har för.efternamn på gmail. Som andra säger äger du alla "punktad"e versioner. Vill minnas att det är att punkter inte är ett giltigt tecken i email adresser och därför bara ignoreras av datorsystem.

Tyvärr verkar det hända att folk tror att de kan använda förnamn.efternamn som "sin" adress. Läste det från någon amerikansk snubbe med ett vanligt namn (typ john smith) och han tröttnade tillslut på att försöka få tag på alla som använde hans email och började bara radera när det kom. Han fick allt möjligt i sin emailbox

Av cheben
Skrivet av Pamudas:

Fick ett erbjudande från ett försäkringsbolag för snart ett år sedan. Skillnaden var att om du inte meddelande att du tackar nej (skriftligt via den blankett som följde med i brevet), så kommer du bli tecknad som kund och få en faktura.

Valde du sen att inte betala fakturan så togs du bort som kund...

Väldigt märkligt sätt att försöka få in nya kunder tycker jag

Låter väldigt effektivt för att få en massa kunder! Stor kundbas > allt annat

Herregud, hoppas det skumföretaget fick sig en påhälsning av farbror blå

Av cheben
Skrivet av Greenapple123:

Hej, sitter i en jobbig situation där en person försöker hacka majoriteten av mina sociala medier, Steam konto och min Email efter jag skrev enligt honom dåliga saker om Ryssland i ett spel. Sedan dess har han redan hackat min väns Email vilket gör att alla konton kopplade till den Emailen är hackade (kompisen hade ingen tvåstegsverifiering eller "säkert" lösenord). Efter han hade gjort det så skrev han från min kompis profil att jag var näst på tur.

Igårkväll så fick jag SMS av steam med en återställningskod, jag gissar han förskte återställa lösenordet för att få reda på viken Email jag hade på det kontot. Efter det så gick det ett tag sedan skrev han min mail, telefonnummer. Eftersom han nu hade mitt mobilnummer så är det enkelt att se min adress och all sån information.

Nu till frågorna, På Emailen, Steam och flertal sociala medier har jag tvåstegsverifiering samt ett random genretat lösenord med stora- och små bokstäver, siffor och på vissa lösenord några speciella tecken. Lösenordet är ca 15-20 karaktärer långt. Hur orolig bör jag vara egentligen? det blev lite obegagligt när han började skriva saker som "do you work here?" eller "nice apartment, not very big".

Vad jag inte förstår är hur han fick tag i mitt telefonnummer, kan han redan ha varit inne på något konto och sett det på så sätt?

Hej

För det första. Fyfan, hoppas det blåser över snart!

Håller med föregående att en Polisanmälan borde göras.

Men för att aktivt skydda dig finns det en sak du borde göra. Se till att du tar bort telefonnummer från viktiga konton (framför allt email) eller i alla fall spärrar återställning av kontot via SMS länk. Motiverade människor kan göra en så kallad "sim swap" eller på annat sätt kapa SMS med återställningslänkar. Det har hänt framför allt för folk som haft stora mängder kryptovaluta. Lyckas hackern kapa SMS kan de helt gå förbi lösenord och 2FA. Svårt att säga hur stor risken är då det är jobbigt att göra, de flesta Sim Swap hacken man hört om kräver att fysiskt dyka upp hos telefonleverantören och lura/muta den som jobbar där.

Av cheben
Skrivet av stoffe_83:

Varför blir det höga temperaturer med hög impedans i artikeln? Någon som kan förklara det för mig?

Håller med Evil Penguin, Swec artikeln stämmer inte helt överrens med källan, i alla fall om du frågar mig. Det är inga direkta fel, men den spekulerar lite längre än vad källan gör.

Källartikeln pekar på att Samsung har använt komponenter som är större än sina footprints på minst ett ställe. Dessutom har de lödfel som kan bero på kasst lod, felaktig temperatur i processen eller fukt. Lödimperfektioner kan ge upphov till höga temperaturer men det kan även göra fogen känslig för temperaturcykling. Höga temperaturer kommer från att den ger högre förluster när ström går igenom lödfogen, antingen resistiva för att arean är mindre och/eller induktiva för att strömbanorna blir längre (komponenten lägger sig högre om det är bubblor under->längre avstånd och är viktigt vid höga hastigheter). Känsligheten för cykling kommer helt enkelt från att den är mindre area så fogen blir svag, i fallet för små footprints hamnar inget lod på sidan av komponenten så den blir extra svag. Jämför att försöka vicka loss något som sitter fast något med lim på undersidan eller med lim + en kloss bredvid den. Cykling är rena döden för elektronik även om den är välgjord.

Det kan vara värt att veta att källartikelns "Manchmal liegt es einfach an der schlechten Qualität des Lötzinns" skulle kunna betyda att lodet är dåligt, inte att för att de valt ett kasst lod utan att leverantören av lod gjort en kass batch eller så har det förvarats fel. Lodpasta skall förvaras kallt tills det är nära att det skall användas.

Den för stora komponenten är väldigt underlig. Det ser ut som en induktor eller resistor, och jag kan bara se två möjliga sätt det hänt. Antingen så har Samsung upptäckt ett problem med effektutveckling och dragit en riktig rövare och bara bytt komponent utan att ändra på PCBt. En jätterisk som lagts på deras kunder. Eller så har de laddat fel komponent i maskinerna och på något sätt inte upptäckt det varken i kontrollmaskiner eller i trackningsystem för sina komponentrullar. Vilket skulle göra det till massiva klantskallar istället.