Inlägg

Inlägg som cheben har skrivit i forumet
Av cheben
Skrivet av CreativeX:

Dom har övertänkt rejält med designen. Det är ju så självklart att man med tiden vill plocka isär kortet och lägga på bättre kylpasta/pads.. Verkar vara next level om man vill plocka isär. Känns som att intel tänkte inte till där riktigt. Fattar inte varför göra det så svårt för konsumenter

Mina 5 cent ligger på att de är dels oerfarna, och dels haft lite brådis.

Tvärt om vad man kan tro är det enkelt att göra en design överkomplicerad, och väldigt svårt/tidskrävande att göra något som är enkelt. En "enkel" konstruktion kräver tid, något designomtag och våga kasta bort det mesta och börja från början. Är det OK att det blir komplext är det bara att köra på. "Lös A, sen B, sen C" tills det är klart

Av cheben
Skrivet av evil penguin:

Det där med tusentals inkopplingar har vi nog aldrig haft kontakter specade för i våra datorer, och det vettetusan om det vore ekonomiskt försvarbart för kontakter som verkligen inte förväntas kopplas i och ur så mycket.
Jag är iaf *väldigt* skeptisk att någonting öht är i närheten av det, och det är ju väldigt sällan som någon i verkligheten har problem med det.

Att detta blivit en snackis kring just den här kontakten kanske tyder på att den är känsligare än vanligt (eller nyhetstorka + sensationsjakt, oklart), men just uppgiften i den här nyheten känns som att den kräver mer bakgrund för att man ska veta om det öht finns något att tala om här.

Se t.ex. dessa exempel:

Den typ av terminaler som sitter i våra mer traditionella kontakter: "Durability (mating cycles max) 30" -- https://www.molex.com/webdocs/datasheets/pdf/en-us/0039000090...

ATX 24pin kontaktdonet: "Durability (mating cycles max) 30" -- https://www.molex.com/webdocs/datasheets/pdf/en-us/0442060007...

Ärligt, att detta blivit en snackis är pga att någon hittat specen, och att man helt plötsligt har fått en siffra. Som du säger, denna har varit standard länge bara att ingen känt till det.

Sen skall det sägas en sak för kännedom vad den siffran faktiskt betyder. "Durability limit 30 cycles" betyder inte att man skall räkna med att den går sönder vid 31. Det betyder att det är max 30 cykler som databladet stämmer. Du kan (men borde inte) använda den länge, men då behöver du testa själv och applicera "derating" av strömbärigheten själv. Samt upprepa testerna periodiskt för att vara säker att ingen ändrat på produkten. Molex kommer inte ta ansvar om du klagar.

Följdfrågan är då "varför 30?". Svaret på det är att det blivit en form av standard för interna/semi permanenta kontaktsystem. De är helt enkelt inte tänka att användas fler gånger, eftersom det är montering eller service de skall användas till, inte "normalt användande". Det finns system som har ännu lägre, vissa för bilindustrin har en specad livslängd av 5 kontakteringar.

Av cheben
Skrivet av Klumpeduns:

"Komponentbrist"

Jag kan garantera att komponentbristen forfarande är ett faktum, beroende på vad man försöker köpa/bygga. Källa: Jobbet, brist på kretsar stoppar fortfarande byggen, tvingar fram byten till alternativ eller köpa apdyrt av brokers. Bristen är framför allt på små enkla komponenter, den kan mycket väl ha blivit bättre för högprestandakretsar som GPUer.

Skrivet av Holm:

Det här med monopol, kartellbildning och otillbörlig marknadsmanipulation. Var går gränsen, moraliskt, juridiskt? Ytterligare ett exempel på att marknaden inte kan reglera sig själv och tron på konkurrens som en naturkraft att göra det bättre för konsumenten inte heller fungerar. Innovation, ja, men överskuggas det inte nu av en girighet?

Mest funderingar.

Marknaden fungerar tyvärr inte speciellt bra med få aktörer. 4 - 5 stycken någorlunda jämställda behövs i alla fall, och det gäller om de bara faktiskt inte blir färre genom att samarbeta bakom låsta dörrar. Mycket Hi-tech är sårbart för att det finns så få aktörer och att börja från scratch idag är mer eller mindre omöjligt utan backning av en större stat. Helst skulle man få fram så det fanns 5 - 10 GPU/CPU tillverkare att välja mellan. Du skulle konkurrenskrafter fungera bättre, men det lär ju aldrig hända tyvärr....

Av cheben
Skrivet av Homdax:

I min enfald har jag utgått från att SSD's information om begränsat antal skrivningar var seriöst menat, eller tolkar jag det fel? Sedan är ju kostnad per lagringsutrymme inte jämförbart, fast det är väl en annan matematik.

Jag skulle säga att risken med sönderskrivning är överdriven. Det blev ett orosmoln när det helt plötsligt fanns ett tal/"räknare" för vad man kunde förvänta sig och få hade en riktig magkänsla för hur mycket data de skriver per dag. En tid är vi mer vana vid att hantera. Nu är det ett litet sample, men jag har ett hyffsat antal SSDer i mina/släktens datorer. En har gått sönder, och det var kontrollern som gav sig, inte flashminnet. Övriga är i bra form, med allt mellan 2 - 9 år på nacken

Tror det skulle bli samma sak ifall någon uppfann ett nytt sätt att bygga en diskmaskin men det innebar att det fanns en räknare. Låter "3700 cykler livslängd" som något folk skulle ta med ro? Troligtvis inte, men det är en maskin varannan dag i precis över 20 år.

Av cheben

Har ganska bra koll på min servergarderbo. Allt sitter på ett uttag som mäter + loggat i Home assistant länge nu.

En NAS:
En avaton CD2550DI + 6 diskar

En Server:
6 Diskar
LSI Raidkort
En Xeon variant av en 2500k (ish har jag för mig). Köpt begagnat för några år sedan

Övrigt:
En ASUS router
En switch med PoE. Matar 2 UniFi AP
En till unifi switch
En UPS för hela alltet

Totalt drar det ganska precis 119W, varierar inte mycket alls. Servern drar typ 60W ser det ut som, den sitter på annat uttag nu.

Andra roliga bovar med det där mätuttaget är min gamla skärm. Jag har en urgammal (tänk 2008) dell 22" plattskärm. Den drar typ 65W vid användbar ljusstyrka! Den moderna, större och ljusstarkare 24" skärmen (från typ 2013) drar 1/3 av det!

Av cheben
Skrivet av Chrisism8:

Japp, kikade igen och nu när du visat vad jag ska leta efter är den kondingen helt klart svullen. Kondingar kanske hade varit lätta att byta ut, men det är ingen chans att jag kan få isär högtalarna på ett säkert sätt pga allt lim/klet och annat som de har använt sig av.

Jag litar på vad du säger om det "brända". Aldrig använt fluss/flux men vad jag sett när andra gör så låter det väl rimligt. Att glömma tvätta bort flux, kan det orsaka att högtalarna dör i förtid? De är ju ett par år nu, men det känns som högtalarna la av alldeles för tidigt helt klart. Tyvärr utanför reklamationstid så är nog inte mycket man kan göra åt det tyvärr.

Lite svårt att se på bilderna. Kletet är som du säger lim. Det är där för att skydda kondingarna/andra stora tunga komponenter mot att ta skada av vibrationer. Utan det får lödningarna ta all mekanisk last. För sådär stora kommer det skapa problem. Det går att lösa genom att sätta de i "vaggor" av plast, men är dyrare.

Är du säger att limmet håller ihop korten? Jag tycker det ser ut som att det går att ta ur kontakterna, skruva och få isär kort 1 samt 2.

Jag skulle börja med att utvärdera ifall det är värt att laga. En bränd komponent kan vara ett symptom, inte rotorsak. Se om du kan få loss den med en lödkolv. Du kommer behöva en rejäl sådan. Det ser ut att vara välkylt = Svårtlött. Jag skulle klippa benen med en tång och löda av dem för sig. Då blir det lättare att löda av den stora baksidan. När du lött av alltihop: Mät mellan det vänstra benet och det högra benet, samt mellan vänstra benet och den stora plattan. Det skall inte vara kortis där. Exakt vad motståndet skall vara är svårt att säga, men inte kortis i alla fall.

Har du en extra bild som nummer 2? Den på undersidan av komponenten. Det ser ut som PCB skada, men svårt att säga på den bilden. Ta en ny bild närmare.

Av cheben
Skrivet av xxargs:

Du vill ha något liknande

https://www.amazon.com/Original-9211-8i-FreeNAS-unRAID-6Gbps/...

Dessa finns också i otal OEM-versioner hos HPE, Dell, IBM, Lenovo men kan behöva skicka in annan firmware i dessa för att få IT-mode.

Det du vill är att ha dessa är i IT-mode och dessa helst köps färdigprogrammerade i IT-mode om du inte vill själv hålla på med att flasha kortets firmware.

Nu har allt blivit dyrare men förr kunde man få hem till dörren och med kablar för ca 350:-/st inom ett par veckor.

Dessa kräver en PCIe-sockel som är minst 8 PCIe-lanes bred rent fysiskt eller open end-sockel (eller såga bort gaveln med dremmel om så) .

PCIe medger att man kan ha färre antal lanes, ja ända till en PCIe-lanes men blir då mer trångt för datat på de lanes som är kvar om du kör alla diskar parallellt samtidigt.

Tekniskt sett kan du köra 600 Mbyte/s per SAS/SATA-anslutning på kortet (finns 2 * 4 SAS/SATA) om du har >= 8 PCIe-lanes sockel - dubbelriktat samtidigt om du har SAS-diskar/SAS-SSD - vid SATA är det bara en riktning i taget.

Varför dessa och inte en Marvel eller jmicron-chip baserat SATA-kort hos närmaste datorvattenhål i Sverige.

Det är beprövat och driftsäker och BSD/Linux väl ihopgift med dessa medans Marvel/jmicron/asmedia mfl. har alltid olika knirkar som gör att servern inte upplevs fullt stabil och har kanske krånglar på något sätt per halvår och som botas ofta med en omstart... ...medan med LSI-kort behöver du aldrig starta om.

Väl sagt. Kör någon LSI variant hemma, kan inte minnas exakt vilken dock. ggsp.se säljer kort ifall man vill köpa från svensk återförsäljare. De har redan flashade till IT ser det ut som.

Till OP. Se till att du skaffar "rätt" då det finns ett antal varianter av korten. Skall du ha SATA diskar behöver du även köpa kabel som är lite smådryg att hitta hos en vanlig datoråterförsäljare

Av cheben
Skrivet av sesese:

Frågan är vad elpriset är när man gör så här kraftiga åtgärder?

Det är Kina. Marknadspriser/krafter är inte det enda som styr där, så att säga. Jag skulle se det som ganska troligt att någon har fått ett vänlig men bestämt telefonsamtal som informerade om att fabriken stänger under några dagar. Det är trots allt landet som löste sin överproduktion av stål genom att leta rätt på gamla extra nedskitande stälverk, stängde dem och sprängde masugnarna så att lokalpolitiker inte skulle öppna dem igen i hemlighet.

Men det är då fan att saker inte skall fungera. 2020-talet har verkligen inte varit amazing än så länge

Av cheben
Skrivet av mpat:

Den absolut roligaste buggen kommer från tiden när Macar fortfarande körde PowerPC. På den tiden var det skillnad på processorer som var ”little endian” (Intel) eller ”big endian” (i princip alla andra). Big endian innebar att man skrev talen så att den största siffran kom först - precis som vi gör på papper - medan little endian var tvärt om. Detta var bara ett problem när man portade program mellan plattformar.

Det som portades under här fallet var spelet ”Jedi Knight 2”. Avhoppade Jedin Kyle Katarn springer runt med ett lasersvärd och dödade stormtroopers, typ. Spelet var baserat på Quake 3, så när det portades använde man sig av den färdiga optimerade Quake 3-motorn för Mac och importerade förändringarna. Problemet blev lasersvärdet. Kodningen var att svärdet följde positionen för personen som höll det - Katarn eller någon av de tusentals mörka Jedi som spelet var fyllt av - men med en offset från modellens centrum. Denna offset drabbades av ett endian-problem, vilket lång historia kort innebar att motorn ignorerade denna offset. Svärdet utgick alltså från modellens centrum. Vilket var i skrevet. Japp, Kyle Katarn och alla hans Jedi-fiender duellerade med självlysande strap-ons. Såg vansinnigt kul ut.

Det där är ju fantastiskt! Rolig effekt, och intressant orsak bakom. Endianness kan bita en rejält på roliga sätt.

Av cheben
Skrivet av pa1983:

Problemet för mig som privatperson är att Hårddiskar inte gått ner i pris tillräckligt speciellt inte i mellanklassen.

Köpte för över 12-13 år sedan 2Tb för 649Kr/st.

Köpte för flera år sedan (4 år kanske) 2st 8Tb N300 från Toshiba för runt 2400Kr/st Tror jag, några år senare köpte jag en till och då kostade skiten samma eller mer!

Fram till nyligen har dom legat där runt och jag kollade konsumentediskar och en 10-12Tb låg på minst 3000Kr plus att butiker som Inet tar långt mer än andra butiker.

I slutändan hittade jag en 18TB Toshiba Enteprise disk med CMR, 512Mb cache, helium, all the good stuff på computersälg för 3.3K men normalt sett kostar en motsvarande disk minst 5000Kr från WD och Seagate.
En 14Tb tror jag gick på 2700Kr också det deras enteprise disk som har dubbelt upp i cache mot konsumentversionen som kostar mer....

Diskar har stått still allt för länge och stampat på Pris per TB och numera får man en bättre enterprise disk för mindre än en konsumentdisk, externa kostar mindre med än en lös "desktop" disk.

Hela HDD marknaden är fubar sedan länge för konsumenter som vill ha en intern disk.

Och köpa SSD för att arkivera tex mina 1.3Tb video jag spelat in själv eller bakuper av system det är inte rimligt, prestandan behöver inte vara mer än att min 2.5Gbit lina helst ligger nära max.

Tror tyvärr inte att det kommer bli bättre.... Pristrycket som finns nu ligger hos enterprise som prioriterar TB/rack. Därav dessa monsterdiskar till feta prislappar. Konsumenterna har ju mer eller mindre övergett lågsegmentet, så konkurrensen där är ju sådär. Vi kommer inte precis se någon investering för att öka produktion/sänka produktkostnad i en döende marknad. Oroväckande att Toshiba har problem, tappar vi dem är det väll bara WD och Seagate kvar?

Själv önskar jag att det gick att hitta mindre och billigare diskar. Jag bygger helst en pool med ZFS, så jag har helst 6 diskar. 2 - 3k/st för att få lägre pris per TB är ointressant när jag inte behöver 60 - 120 TB råutrymme... Jag har börjat köpa begagnade enterprisediskar istället för nya.

Av cheben
Skrivet av Toss3:

Förstår dock inte riktigt poängen med detta: Varför inte försöka ta marknadsandelar och få mycket PR innan blåa laget är med i matchen? Låter mer troligt att AMD vill göra sig av med så mycket gammal stock som möjligt.

Du hinner knappast plocka marknadsandelar på 2 veckor. Det är ju inte precis en hemlighet att Intel också skall släppa.

Så AMD tänker sig att de inte vill "drunkna" i

  1. Spekulationer om Intels lansering när det är nära

  2. Prat om Intel när deras lansering är det nya "heta"

Sen rätt eller fel. Who knows? PR är inte precis en vetenskap. Det roliga skulle ju vara om Intel flyttar en vecka.... Omvänt chicken race

Av cheben
Skrivet av Lordsqueak:

Skillnaden är väl att läkemedel är för förtäring, medans batterier inte är det.

Om det är skadligt så är det bra att det klassificeras om, så att folk inte tror det är ofarligt att skala upp batterier tex. Och naturligtvis för dom som arbetar med det. Men annars så är det väl inte så mycket som ändras för vanliga användare.

Skulle säga att det handlar mer om hantering av metallen/metallpulver i tillverkningsledet/återvinning/kassering. Sätta gränsvärden för exponering, tvinga övervakning, skyddsutrustning och utbildning av personal etc. Att något är giftigt är inte precis ett jättehinder för massiv industriell användning (se tex bensin som är klassat som cancerframkallande), men det kräver åtgärder för att skydda människor och natur.

Ett ihopsatt batteri innehåller hälsofarliga ämnen utöver litium, ämnen jag skulle säga är betydligt viktigare att skydda sig mot. Jag hanterar litiumceller på jobbet. Är det risk att cellerna inte är täta längre måste de hanteras i speciella utrymmen med egen ventilation, kalibrerad och testad gassniffer är obligatorisk och upptäcks en läcka är det minsta möjligt antal personer med heltäckande kemdräkt + helmask som gäller. Övrig personal måste utrymma. Rådet "ge f-n i cellerna" gäller oavsett om litium är hälsofarlig eller ej.

Av cheben
Skrivet av Dinkefing:

Herregud vad gör du på datorn egentligen? Nog för att jag spelar en hel del dosbox spel men.

Sitter fortfarande på en 2500K här. Skulle äntligen tillåta mig att uppgradera efter att husköp gick i mål, men då var det 2020 och alla hårdvarupriser var ett bestämt "nope".

Och vad man gör med en 2500k i 2022? Enklare vanliga datorjobb, och såklart maxar man ut processorn när man (försöker) spela. Sitter i den perfekta sitsen att min dator är perfekt balanserad. CPU = 100%, GPU = 100%, RAM = 100%. Inte en enda transistor eller klockcykel är "wasted"

Tur att ens steam bibliotek är fullt av äldre titlar som datorn faktiskt orkar med. AAA titlar har inte varit aktuella på ett tag, om man inte vill spela i väldigt låga upplösningar eller under 60FPS

Men hoppas nu verkligen att 7xxx serien från AMD blir prisvärd och släppt snabbt. Jag är inte jättesugen på att skaffa AM4 platformen nu när den är i sin slutfas ifall nästa datorn kommer användas i 10 år den med....

Av cheben
Skrivet av flashen:

Saxat från Reddit, väldigt imponerande:

This Hubble version was taken in 2017, covers a much smaller part of the sky than the famous Hubble Deep Field, took 2 weeks of exposure time vs. JWST's 12.5 hours. 🌌🚀🪐

https://i.redd.it/9uyhwijeo0b91.gif

Det är en fin GIF för att demonstrera skillnaden JWST vs Hubble. Men herregud vad den där komprimeringen gör båda bilderna orättvist. "Banding" på vissa av de tydligare/ljusstarkare galaxerna är verkligen hemsk

Av cheben
Skrivet av Enviro:

Nu, eller snart, händer det! 23:00 kommer Joe Biden och NASA leverera den första färgbilden från James Webb-teleskopet och under morgondagen, vid 16:30, kommer ytterligare fem bilder presenteras.

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-updates-coverage-for-...

Hypen är på max! Tiderna du ger, är det svensk tid?

Ifall ni vill öka hypen lite mer: NASA har offentliggjort vad det är för data som skall publiceras.

https://arstechnica.com/science/2022/07/nasa-names-first-five...

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/nasa-shares-list-of...

Av cheben
Skrivet av SuperSverker:

Det finns sätt att spela alla spel utan tillgång till nätet.

Problemet är väl att du behöver bryta svensk lag för att kunna spela ditt köpa spel när utvecklaren inte trycker du behöver spela längre....

Läs EULAn, du äger inget som köps i mjukvaruväg, så när Ubisoft ställer sig bakom ryggen är det bara att slappna av och låta det hända

Fast nu står lag över EULA, så vad svensk/europeisk lag säger är faktiskt en relevant fråga. Tror dock inte det kommer att hjälpa så mycket. Det är inte första gången något sådant här händer, så det är säkert lagligt. Men "står i EULA" är inte en godtagbar ursäkt för företag att göra vad de vill inom EU.

Med det sagt, det börjar bli dags att lobba för att ge oss konsumenter laglig rätt att kräva någon form av lösning för att behålla möjligheten att använda licensen även efter det att säljaren bestämmer det är "för dyrt" att hålla sin del

Av cheben
Skrivet av GuessWho:

Fast när det kommer till bilindustrin rör det väl sig ändå om ganska stora volymer?
Eller ja det beror väl lite på vad det är för något.
Men åtminstone om det är kretsar till någon av de större modellerna (försäljningsvolym, inte bilens storlek) hos någon av de större märkena.

Min erfarenhet av bilar är efter de är tillverkade. Har inte heller någon större koll på vad som gäller i tillverkarled.

Men jag kan tänka mig att när det kommer till system för att hantera bromsar/ABS, SRS (Airbag), ESC (Antisladdsystem) och dylikt. Sådant som rör säkerheten. Då är troligtvis krav på certifiering ganska omfattande.

När det kommer till infotainment och sånt där problemet är mer frustrerade kunder och att det är pinsamt för tillverkaren om det strular för mycket. Men som inte har med trafiksäkerhet att göra. Där är det troligtvis inga högre krav än vad biltillverkarna själva sätter för krav.

Alla system i ett fordon behöver vara minst UN ECE R10 certade (EMC kompabilitet), i vissa marknader andra standarder för samma egenskaper. Processorbyte kommer innebära att göra om allt det. Alla system skulle även gå igenom minst valideringstestning av ECUn. Automotive är ganska allergiska för risk att skeppa skräp, antagligen pga att slutkund blir mer less på när bilen krånglar jämfört med deras Alexa högtalare. Värt att tänka på att en bil är många ECUer som behöver "samsas" om toleransen för att gå sönder

Hos IC leverantören, ca 6 - 8 månader i alla fall efter att de trimmat in processen hos TMSC. Sen hos leverantören av den "drabbade" styrenheten. Ca 6 -8 månader där med. Räkna kallt med att det kostar kanske 2 mille per system minst + att testningen tar upp kapacitet för att testa något nytt. Lägg sen på testning av hela produkten (bilen). Kostsamt med teoretiskt möjligt att göra för fler ändringar samtidigt. Får TMSC ut nya kretsar idag skulle jag tro det tar i alla fall 24 månader innan en bil med det säljs

Är systemet kritiskt för någon typ av säkerhet (Dessa är fler än du tror. Visar infotainment varningar kan du ha safety där) så får du göra om delar av jobbet för ISO26262. Nu har jag inte jobbat superlänge med det, och aldrig gjort ändringar på produktionssatta system som är ISO26262 klassade så jag kan inte veta säkert. Men gissningsvis är svaret "en j-vla massa" för hur mycket jobb som behöver göras om.

Av cheben
Skrivet av landmarks:

Det tänkte jag inte på faktiskt, men nu när du säger det känns det lite obehagligt med något som typ... lyser upp under ögonlocken 🙃 Hittills verkar de bara haft på linsen i väldigt korta perioder samtidigt, men jag tänker att värme också borde bli något att hantera? Även om det inte är några stora superkomponenter lär de ju alstra viss värme vid användning över tid.

Ögat ger i princip gratis vattenkylning!

Men allvarligt, kontakt med en blöt kropp kommer kyla linsen ordentligt mycket bättre än fri luft

Av cheben
Skrivet av NodCommander:

Någon som kan förklara vad man gör med en sådan här? IOT skrevs i artikeln, men vad då?

Enklare automation, sensorer etc där ett fullt system med klassiskt operativsystem är overkill, eller för oförutsägbart tidsmässigt. "Enklare" i det här sammanhanget betyder att koden som körs inte kan behöva allt för mycket datakraft/minne/filhantering. Oförutsägbart skall läsas som att en vanligt operativsystem (tänk en vanlig Pi) inte kan garantera att uppgifter görs inom bestämda tider. Typiskt dåligt om du säg, styr en motor och skall stoppa den i en viss position

Prestandan mappar inte helt mot vad du skulle förvänta dig från en persondator. Några hundra kb minne räcker längre än vad man tror. Men ett exempel från mig. Jag använde inte en pico, utan en kontroller i typ samma klass. Jag skulle ha kunnat göra det med en pico med största sannolikhet

Mitt serverutrymme blir varmt, så det skulle kylas. Jag ville inte ha fläktar som jag behövde justera själv, så jag byggde en liten pryl som gör tre saker

  • Läser temperaturen i rummet

  • Styr fläkthastigheter för att hålla måltemperatur

  • Rapporterar status och lyssnar på kommandon från Homeassistant

Denna typ av saker passar en pico perfekt för. Den är lite overkill för en så enkel uppgift, men billig, lätttilgänglig och bra dokumenterad är viktigt för sådana hobbyprojekt

Av cheben
Skrivet av Pepsin:

Känns ju som ett ganska starkt argument för att stänga av datorn när man sover/inte är hemma. Har ofta tänkt på detta med brandrisken när man har ett helt ormbo av sladdar som man gömmer bakom moderkortsplåten. Kan vara kontakter som satt bra när man monterade det för 5 år sedan men som sedan glidit isär mer och mer av vibrationer/flytt av datorn.

Vad hade hänt om OP inte hade varit på plats och reagerat så snabbt på röklukten? Hade branden spridit sig tills hela datorn står i lågor, eller hade sladden/kontakten brunnit av och sedan hade det slutat brinna av sig själv? Ser ju även ut att ha spridit sig till väggen. Man kanske bör ha ett visst säkerhetsavstånd mellan datorn och väggar, mattor och annat antändligt...

Plaster runt elprylar som kan bli varma skall vara självsläckande. Det betyder att de skall slockna när/om värmekällan försvinner. Exakt vad som skulle hända är svårt att säga, men bra designade prylar skall inte kunna starta en brand bara sådär. Med det sagt, skit händer. Var uppmärksam på er elektronik. Just den felmoden som OP sett är svår att skydda mot. En kortis i området "förväntad förbrukning" är jättesvår att diagnostisera. Ännu värre på en parallellt kopplad strömförsörjning som SATA och Molex kontakterna är. Det enda sättet att göra det är att mäta i alla noder samt i PSUn och räkna att summan stämmer överens, vilket konsumentelektronik inte gör